Milli Jonhson: Mezi mlýnskými kameny

Shay je žena ve středním věku, která se obětuje pro druhé. Podporuje svého manžela, stará se o svou matku i o své již dospělé děti. Náhle však zjistí, že ji manžel podvádí s její nejlepší kamarádkou, které po jejím rozvodu pomáhala. Shay se však brzy vzchopí. Místo aby se hroutila, bere svůj život do vlastních rukou a radikálně ho změní.

 

Serhij Žadan: Internát

Hrdina, věčně nerozhodný učitel ukrajinštiny Paša, se rozhodne, že z ohroženého internátu vyzvedne svého třináctiletého synovce. Je leden 2015 a na východní Ukrajině se válčí. Fronta se stále posunuje, putování válečným územím je velmi nebezpečné. Cesta pro Pašu znamená nutnost konečně dospět a přijmout odpovědnost za své činy...

 

Johana Fundová: Milénium! Jak jsme žili první roky tisíciletí

Kapitoly sledují proměny životního stylu, vývoj informačních technologií a rovněž filmovou a televizní tvorbu v České republice během let 2000-2005. Pozornost je věnována také důležitým politickým, kulturním a sportovním událostem. Stranou zájmu autorky nezůstávají ani přírodní katastrofy a krizové okamžiky tohoto období. Součástí publikace jsou rovněž vzpomínky osobností z kulturního a společenského života.

 

Édouard Louis: Jak se stát jiným

Hrdina knihy zažil dětství v extrémní chudobě, stud za vlastní původ i za sexuální orientaci. Utekl z vesnice do města na gymnázium a později na univerzitu, kde hledal novou identitu Jako spisovatel zažívá nevídaný úspěch, těší se zájmu médií, neustále cestuje a vypráví o svém životě. Pozornost a uznání jsou zpočátku návykové, vždyť přesně o tomhle snil. Jenže postupně se dostavuje únava a znechucení vlastním životem...

 

Rebecca Connolly: Zářivá noc hvězd a ledu

Krátce po půlnoci ze 14. na 15. dubna 1912 kapitán Carpathie Arthur Rostron dostává hlášení, že Titanic vysílá tísňový signál, neboť během své první plavby narazil na ledovec. Začne okamžitě konat, jenže Carpathia je více než čtyři hodiny cesty od místa neštěstí. Kate Connollyová je cestující třetí třídy Titaniku a podaří se jí dostat do záchranného člunu. Když je však svědkem toho, jak Titanic mizí v propastných hlubinách, napadne ji, zda je nějaká záchrana vůbec možná...

 

Theodore Papakostas: O starém Řecku ve výtahu

Ve výtahu uvíznou dva cizinci. Následující jednoduchá otázka „Co děláš?“ se stává odrazovým můstkem pro unikátní cestu časem a prostorem. Jeden z mužů je totiž archeolog. Laik, zprvu ironický a lhostejný, ho bombarduje otázkami, na které archeolog trpělivě odpovídá okouzlujícím, lehce neuctivým a rozhodně zábavným způsobem. Výsledkem je velkolepé, vtipné a naprosto strhující vyprávění o starověkém Řecku od jeho úplných počátků v pravěku až po konec jeho klasické starověké éry.

 

Roman Kulich: Devět křížů

Je víkend a rodina vyráží na výlet do zoo. Adam, Veronika a jejich dvě děti. Všichni by chtěli, aby byli taková správná, idylická rodinka. Ale takové existují jen v pohádkách. V autě panuje napětí, které se daří rozptýlit aspoň vyprávěním napínavého příběhu z dávné minulosti. Proč stojí u dálnice devět křížů? A je to všechno pravda? Některá místa jsou prostě prokletá!

 

Claire Keegan: Takové maličkosti

V Irsku v 80. letech 20. století bylo mnoho chudých a nezaměstnaných. Furlong jako otec pěti nezletilých dcer je odhodlaný tvrdě pracovat se sklopenou hlavou a mohl sledovat, jak všechny jeho děti dostudují. Mezi Furlongovy klienty patří místní klášter spravovaný jeptiškami, provozujícími také prádelnu. O klášteru se vedou různé řeči, krom jiného že jsou tam zavřené padlé dívky, které se mají napravit. Furlong ničemu z toho věřit nechce, ovšem jednou večer dorazí do kláštera s nákladem o hodně dřív, než ho čekali, a odhalí temné tajemství...

 

Lorna Cook: Zapomenutá vesnice

1943: Svět je ve válce a obyvatelé vesnice Tyneham musí poskytnout své domovy britské armádě. V předvečer jejich odchodu však dojde k hrůznému činu. 2018: Melissa doufala, že prázdniny na pobřeží Dorsetu oživí její ustrnulý vztah, ale navzdory idylické krajině se to moc nedaří. Když pak objeví podivnou fotografii ženy, která kdysi žila v místní zapomenuté vesnici Tyneham, je odhodlaná zjistit o jejím příběhu víc. Tyneham však skrývá strašlivé tajemství a Melissino pátrání po pravdě jí změní život tak, jak si nikdy nedokázala představit.

 

Sandro Veronesi: Kolibřík

Nenápadným hrdinou příběhu jedné rodiny, který si čtenář musí poskládat sám ze střípků života zprostředkovaných empaticky ironickým vševidoucím vypravěčem, z dopisů, e-mailů, esemesek a záznamů telefonních rozhovorů, ze seznamů a inventářů - neboť věci mají v životech lidí svůj význam a svou roli - je oční lékař Marco Carrera přezdívaný Kolibřík: zpočátku kvůli svému malému vzrůstu, později pro své urputné úsilí udržet se na jednom místě i navzdory pohromám, jež se na něj řítí.

 

Adam Gebrian: Sedm měsíců v Raleigh, New Yorku a Chicagu

Architekt Adam Gebrian spolu se svou ženou Markétou a téměř šestiletým synem Filipem strávil sedm měsíců v USA: v Raleigh v Severní Karolíně, New Yorku a Chicagu. Kniha je autentickým záznamem konfrontace s životním prostorem tolik odlišným od toho u nás doma. Nejlepší cesta, jak si začít vážit věcí, které nám připadají samozřejmé...

 

Clare Pooley: Zázrak na nástupišti číslo 5

Iona každé ráno nastupuje do svého vlaku. Pravidelně vídá tytéž lidi, pro které už má zavedené přezdívky. Nikdy se spolu nedají do řeči. Jednoho dne se však Svěží Sexista ze Surbitonu začne dusit zrníčkem hroznového vína a na Ioninu výzvu mu přispěchá na pomoc Podezřele Přívětivý Plyšák, z nějž se vyklube zdravotní bratr. Dominový efekt byl spuštěn. Tihle lidé nemají společného nic než příměstský spoj do Londýna, přesto se začnou sbližovat a zjistí, že první dojem může často klamat.

 

Brian Freeman: Vzpomínky

Hallie Eversová toho stihla poměrně dost: vyhazov z práce, kopačky od přítele - a taky vlastní smrt, která ji zastihla na střešní party. A pak se o pár hodin později probudí v nemocnici s pocitem, že je něco jinak. Hlavu má podivně přeplněnou vzpomínkami - na místa, kde nikdy nebyla, na osoby, které nikdy neviděla. Někdo si zjevně zahrál s její pamětí...

 

Jesús Carrasco: Vezmi mě domů

Juanovi se podařilo vymanit se ze života na španělském venkově a začít nový život ve Skotsku. Po čase se do rodné obce vrací na pohřeb svého otce a jeho jedinou touhou je, co nejdříve se vrátit do Skotska. Je ale nucen zůstat a starat se o nemocnou matku. Nová situace jej přivede k zamyšlení nad životem z nového úhlu a pomůže mu najít cestu k sobě samému.

 

Sara Baume: Sedm věží

Dva mladí lidé, Cinka a Ach, se seznámí na výletě s přáteli a po půl roce se odstěhují z Dublinu na venkov. Chtějí žít na samotě se svými psy a odříznout se od starého způsobu života, známých i rodiny. Ani na novém místě se s nikým nepřátelí a nechávají věci plynout a dům chátrat. Jejich život je svým způsobem experimentem, zda dokážou dva samotáři žít pohromadě, tvořit společný domov, sdílet životní prostor.

 

Tomáš Vejmola: Tomík opět na cestách. Na kole do Gruzie a zpět

Autor knihy na kole nikdy předtím neujel víc než 50 kilometrů, přesto se rozhodl absolvovat náročnou, 7 500 kilometrů dlouhou cestu. Potýkal se s rozpáleným Tureckem, užíval si pohostinnou Gruzii, provrávoral vodkou nasáklým Ruskem a dostal se i do ponurého Černobylu.

 

Sandro Veronesi: Kolibřík

Nenápadným hrdinou příběhu jedné rodiny, který si čtenář musí poskládat sám ze střípků života zprostředkovaných empaticky ironickým vševidoucím vypravěčem, z dopisů, e-mailů, esemesek a záznamů telefonních rozhovorů, ze seznamů a inventářů - neboť věci mají v životech lidí svůj význam a svou roli - je oční lékař Marco Carrera přezdívaný Kolibřík: zpočátku kvůli svému malému vzrůstu, později pro své urputné úsilí udržet se na jednom místě i navzdory pohromám, jež se na něj řítí.

 

Patricia Gibney: Zlomené duše

Jednoho rána je ve svém domě nalezena oběšená budoucí nevěsta Cara. Je oblečená ve svatebních šatech a kdosi jí ustřihl pramen vlasů. Ještě téhož dne se najde tělo další mladé ženy, která byla shozena ze střechy nemocnice, kde pracovala. Fiona se měla rovněž vdávat, a i ona na sobě měla svatební šaty a chyběl jí pramen vlasů. Vraždy se zdají být tak osobní, že je inspektorka Lottie Parkerová přesvědčená, že oběti musel zabít někdo, koho znaly...