Margot Vanderstreten: Mazl tov

Autorka vypráví o době, kdy jako studentka v Antverpách začala jako studentka doučovat děti v ortodoxní židovské rodině a přes vzájemnou rozdílnost v této komunitě navázala úzké vztahy, které přetrvaly i do dalších let. Nakoukla do světa, jehož čas, směr i rytmus i v moderní době udává 613 židovských přikázání. Díky jejímu čtivému vyprávění se tak dozvíme, proč židovské ženy v Antverpách nosí na hlavách paruky, že každá věřící židovská rodina má dvě separátní kuchyně a jak jsou důležité dohazovačky sňatků. Podíváme se jejíma očima i do ortodoxních komunit v New Yorku a Jeruzalémě, kde autorka některé židovské přátele nadále navštěvuje poté, co odešli z Antverp.

Kim Ligett: Prokletý rok

Dívkám ve vesnici se říká, že mají moc vylákat dospělé muže z náruče jejich manželek a přivést ženy k šílenství žárlivostí. A proto jsou v šestnáctém roce života vyhnány z vesnice do lesa, do divočiny, kde ze sebe tuhle magii musí vypudit a vrátit se očištěné, připravené na manželství. Ale ne všechny z nich se vrátí živé. Šestnáctiletá Tierney sní o lepším životě - o společnosti, která nestaví přátele proti sobě, kde mají i ženy svou hodnotu. Ale jak se blíží její vlastní prokletý rok, začne si uvědomovat, že v lesích číhá mnohem větší nebezpečí než pytláci, kteří jen čekají na příležitost chytit mladá děvčata a prodat je na černém trhu. Největší hrozbou mohou být nakonec dívky jedna druhé.

Jakub Szamalek: Ať se rozhodneš jakkoli

Na jisté varšavské ulici dojde k dopravní nehodě, při níž zemře herec a moderátor oblíbeného pořadu pro děti Ryszard Buczek. Všechno ukazuje na to, že ztratil kontrolu nad vozidlem. Redaktorka bulvárního portálu Julita Wójcická je ale přesvědčená, že Buczekovi někdo s odchodem z tohoto světa pomohl. Nezkušená novinářka začne pátrat na vlastní pěst a brzy si uvědomí, že pravda je mnohem děsivější, než by si kdo dokázal představit. Julita obdrží anonymní varování a s hrůzou zjišťuje, že ve světě řízeném moderními technologiemi nic není jako dřív. Zločinci pracují novými, dosud neznámými metodami, všechno je dovoleno a každý náš krok na síti lze dohledat...

Coolen Hoover: Pravda nebo lež

Mladou spisovatelku Lowen si najme manžel bestsellerové spisovatelky Verity Crawfordové, aby za jeho ženu dokončila veleúspěšnou knižní sérii. Ta se totiž po tragické nehodě nemůže práci věnovat a fanoušci už začínají být netrpěliví. Lowen se nastěhuje do sídla Crawfordových, aby navázala tam, kde Verity skončila. Není to ovšem tak jednoduché, protože ji přitahuje Veritin manžel Jerremy. Je však odhodlaná nenechat se rozptylovat. Dokud mezi Veritinými poznámkami neobjeví její kompletní autobiografii, která se nejspíš neměla nikomu dostat do rukou. Jde o děsivou a krutou zpověď, která Lowen odhalí nejen co je Verity skutečně zač, ale také co se v rodině Crawfordových doopravdy děje….

Beatriz Williamsová: Skleněný oceán

Román vypráví na pozadí skutečné události, katastrofy zaoceánské lodi Lusitania v roce 1915, dramatický milostný příběh. Úspěšná spisovatelka Sarah hledá v roce 2013 nový podnět pro další román. V pozůstalosti svého pradědečka, který byl stewardem na luxusní lodi Lusitania, nachází zajímavá fakta. Vydává se po stopách téměř sto let starého příběhu a nachází drama lásky, vášně a zrady s nečekaným rozuzlením.

Matthew Farrell: Cos to udělal?

Forenzní specialista Liam Dwyer se dostává k případu brutální vraždy ženy, se kterou měl milostný poměr, a protože si nepamatuje, co dělal v noc vraždy a přibývají proti němu důkazy, požádá o pomoc svého bratra Seana, vyšetřovatele z oddělení vražd.

Maeve Haran: Báječné časy

Nejlepší přítelkyně Claudia, Sal, Ella a Laura se měsíc co měsíc scházejí u koktejlu a oslavují svoje přátelství, jež trvá už čtyřicet let. Sal celý život budovala kariéru šéfredaktorky úspěšného časopisu, zaskočila ji však ta jediná věc, kterou nemohla nijak ovlivnit. Claudia zase odjakživa zbožňovala život ve městě, i letmý závan venkova jí naháněl husí kůži. Jenže, jak by jistě potvrdily stovky žen, potřeby ostatních jsou zřejmě vždycky přednější... Ella byla připravena vyzkoušet něco nového, jenže... s takhle radikální změnou rozhodně nepočítala! A Laura? Ta podlehla nejstaršímu klišé na světě, ovšem ani tohle vědomí jí nepomáhá se s tím smířit.

Alec Palmer: Poslední klíč

Do cisterciáckého kláštera vpadne skupina ozbrojenců a nechá za sebou krvavou spoušť. Adam Sager, agent ze společnosti ECIRE pozná v jednom z mrtvých mnichů klimatologa, který se před padesáti léty údajně ztratil v pralesích Hondurasu. Pátrání po zločincích přivede Adama na stopu projektu, který má splnit dávný sen lidstva – zároveň se však může stát jeho nejhorší noční můrou.

Shalini Boland: Pravá matka

Když se Tessa vrátí domů, najde v kuchyni cizího chlapce. Nemá tušení, co je zač a kde se u ní doma vzal. Když to nahlásí, policie má podezření, že ho unesla. Tessa všechny přesvědčuje o tom, že je nevinná, ale nikdo jí nevěří. Je v tom sama, ale je odhodlaná přijít na to, kdo tajemný chlapec je, a všem - včetně sebe samé - dokázat, že není blázen a už vůbec ne únoskyně.

Petra Klabouchová: Anglická zahrada

Náhlé zmizení dvou desetiletých chlapců zasáhne dramatickým způsobem do životů všech obyvatel malého městečka. Obětí bezhlavého vyšetřování se stává rodina zmizelých chlapců, stejně jako celá řada dalších místních postav. Příběh je inspirovaný skutečnými událostmi z roku 2006.

Peter Temple: Staré dluhy

Život v Melbourne není lehký - obzvlášť když se člověk pokouší splácet dluhy sázením na dostizích, snaží se vlastníma rukama vyrobit v truhlářské dílně stůl a v australském fotbalu fandí klubu, jenž prakticky nevyhrává a jehož největší hvězdou byl kdysi jeho otec. Otec, kterého zbožňují fotbaloví pamětníci z jeho oblíbené hospody. Když se s Jackem Irishem snaží spojit jeden z jeho bývalých známých, Jack nejdříve netuší, o koho jde. A ani poté, co se rozpomene, příliš nespěchá, aby mu telefonát oplatil. Danny McKillop mu totiž připomíná časy a události, na něž by nejraději jednou provždy zapomněl. Mezitím ale Danny přijde o život a Jack, který se po smrti své ženy protlouká životem jako člověk mnoha řemesel, musí uznat, že mu něco dluží. Netrvá to ale dlouho a sám zjistí, že tam, kde zákon nemá čisté ruce, se některé dluhy splácejí opravdu těžko...

Jarmila Pospíšilová: … a naposled konvalinky

Hrdinkami románu jsou dvě ženy, dvaadevadesátiletá Magda a její mladší příbuzná - praneteř Eva. Magda je vážně nemocná a rozhodne se dobrovolně odejít ze světa. Právě Evě odkáže vybavení svého domu, své osobní věci a nějaké peníze. Napíše jí velmi dlouhý dopis a ozřejmí jí některé události, které výrazně poznamenaly vztahy v rodině. Eva tak postupně proniká do tajemného a dramatického příběhu ženy, která navzdory těžké době, v níž žila, dokázala prožít bohatý a smysluplný život.

Jess Ryder: Bývalá manželka

Hlavní hrdinka Nataša má vše, co si mladá žena toužící po rodině může přát. Milujícího manžela, dcerku a zajištěnou budoucnost. Jenomže Nick už jednou ženatý byl. Jen, jeho bývalá manželka, je novému páru stále v patách. Alespoň takový má Nataša pocit. Jenomže pak jednoho dne hlavní hrdinka zjistí, že její manžel Nick i dcerka Emily beze stopy zmizeli. Zoufale se snaží dcerku i manžela vypátrat a v tom jí může pomoci právě Jen.

Kate Atkinson: Něco za něco

Martin Canning je autorem retro detektivek, nostalgických a v zásadě naprosto bezpečných knih, jak s oblibou říká jeho literární agentka. Jeho popularita stoupá přímo úměrně dalším a dalším dílům série, kterou právě píše. Během jediného dne se však jeho život naprosto změní. Na veřejném místě se stává svědkem brutálního násilí, které je okolím vnímáno jako součást divadelního festivalu. Přes veškeré pochyby Martin neváhá a do situace zasáhne, čímž na sebe upoutá pozornost, a stane se tak, nechtěně, součástí zločinu.

Kelly Harms: Nová životní kapitola Amy B.

Amy Bylerová je (skoro) svobodná matka. Když se však objeví její (skoro) bývalý manžel, pronásledovaný pocitem viny, a nabídne se, že se o děti na nějaký čas postará, Amy váhá. Nakonec se nechá přesvědčit a vyrazí z pensylvánského venkova na knihovnickou konferenci. Do New Yorku. Objevuje sofistikovaný život plný kultury a jiných radostí, jež si dosud odpírala. Dokonce se za povzbuzování svých kamarádek odhodlá i k několika schůzkám naslepo. Jedno setkání jí však obrátí život vzhůru nohama. Potká muže, v jehož přítomnosti se jí srdce rozbuší jako splašené. Původně nevinné prázdniny se tak změní ve spletitou hru citů, a jak se léto chýlí ke konci, Amy si uvědomuje, že bude muset učinit nelehké rozhodnutí.

Stephen King: Běh o život

Sci-fi thriller představuje Ameriku blízké budoucnosti, ostře rozdělenou na úzkou skupinu bohatých a masy chudáků, obývajících polorozpadlé slumy. V domácnostech těch druhých přes všechnu bídu nechybí přijímače televizního systému, který je tu po vzoru Orwellova 1984 povinný. Nejpopulárnějším programem jsou morbidní soutěže, jejichž účastníci dávají v sázku život pro vidinu velké finanční výhry. Účast je pro chudé vrstvy prakticky jedinou možností získat peníze, a jen proto se přihlásí i Ben Richards, jehož roční dcerka nutně potřebuje peníze na léky. Po mnoha testech je vybrán do hry Běh o život, v níž vyhraje rovný milion dolarů, pokud dokáže třicet dní unikat týmu lovců, snažících se ho jakýmkoli způsobem zlikvidovat. Aby lovce setřásl, je běžec nucen používat všech myslitelných prostředků.

Coolen Hoover: To nejlepší v nás

Román o nešťastném manželství a jednom dávno zapomenutém slibu, který by ho mohl zachránit. Quinn by v životě nenapadlo, že potká osudovou lásku v nejhorší den svého života. Přesně to se ale stane. Začátek jejího vztahu s Grahamem je naprosto dokonalý, jsou jako stvoření jeden pro druhého. O sedm let později je ale jejich manželství v troskách. Člověk by řekl, že manželství přestává fungovat tehdy, když lásku nahradí zloba a pohrdání. Ale Quinn a Graham se na sebe nezlobí. Prostě už jen nejsou stejní jako dřív… A to jediné, co by je mohlo zachránit, dost možná jejich vztah nenávratně zničí….

Tomy Barnes: Pivo na Loiře

Tommy je muž na prahu středního věku, frustrovaný nenáviděnou kancelářskou prací, kterou bez většího úspěchu spíše předstírá. Tommy je také ne zrovna úspěšný stand-up komik. Když je zároveň se svou přítelkyní propuštěn ze zaměstnání, rozhodne se vyměnit Londýn za francouzský venkov a splnit si svůj sen – založit minipivovar. Cesta k tomuto snu je ovšem trnitá, zejména zásluhou Tommyho samého. Dříve než pivovarníkem se stane otcem a z nutnosti také zahradníkem, nicméně navzdory bezpočtu přehmatů, omylů, nehod a nedorozumění a také navzdory pekelnému psu jménem Burt nakonec všechno dobře dopadne.

Victoria Brownlee: Láska a kozy na venkově

Idylické soužití Elly a Serge naruší zjištění, že je Ella těhotná. Oba mají radost, ale každý z nich také svým vlastním způsobem panikaří. Ella, která těhotenství neplánovala, by ráda v klidu rozdýchala myšlenku, že se její život mění. Serge se naopak postará o to, že miminko nebude zdaleka jedinou změnou, a rozhodne se přestěhovat na venkov. Pro dítě to bude zdravější, říká, a tak Ella neochotně opouští milovanou Paříž a zabydluje se na kozí farmě.

Tomáš Hejna: Toulky od Mělníka k Českému ráji

Průvodce představuje zajímavé turistické trasy na Mělnicku, Mladoboleslavsku, Kokořínsku či Mnichovohradišťsku. Přírodní a kulturní pamětihodnosti či pozoruhodná místa. Nechybí výchozí a cílový bod, délka trasy, náročnost či způsob dopravy.

Milan Urza: Dům bez oken

Na kraji vesnice stojí dům, v jehož nitru podle všech žije jen starý zlomený muž, který před roky tragicky ztratil ženu i syna. Ale je to opravdu celá pravda? Ve sklepení tajemného zarostlého domu se skrývá ještě jedna živá bytost, ta, o jejíž existenci nikdo z okolí neví. Pomalu se poodkrývá záhada její existence, noříme se do jejích myšlenek a představ. Temnota a samota zformovala osobu, která nezná skutečný svět, přestože roky touží jen po svobodě. Co se stane, když může náhodou zase vyjít na světlo?

Hayley Doyle: Neviděla jsem tě přicházet

Román pro ženy o hledání lásky a zázemí v uspěchaném světě, ve kterém je tak málo času se opravdu poznat. Zara procestovala svět a nikde se necítí doma. Jim nikdy neopustil Liverpool a má pocit, že v životě nic nezažil. Jejich životy se střetnou, když se Jim raduje z nečekané výhry a vidiny lepšího života, zatímco Zara přes slzy takřka nevidí... a během okamžiku jeho sen rozmetá na kusy. A tak začíná den, který jim oběma změní život.

Milan Holeček: Hrdinové zámořských objevů

Kniha popisuje průběh objevitelských expedic a osudy italských, anglických, francouzských, německých, španělských, portugalských, ruských, holandských, skandinávských, amerických i českých cestovatelů v období od středověku do první poloviny 20. století. Jejich výpravy mířily nejen do nitra neprobádaných kontinentů, ale i polárních oblastí nebo dalekých moří.