Ve středu 9. května se konal již XIII. ročník celorepublikové akce Noc Literatury, Mnichovo Hradiště se letos zapojilo úplně poprvé. Četly se ukázky ze současných knih na pěti místech v centru Mnichova Hradiště od 17.00 do 20.00 hodin.

Na sluncem zalitém dvorku městské knihovny předčítal publicista a divadelní kritik Jiří Senohrábek, který dával posluchačům vybrat, zda chtějí slyšet úryvek z knihy Následky od Niny Weijersové, nebo Můj tank od Viktora Horvátha. V baru městského divadla četl herec David Vejražka Potíže s empatií, autorem je Gavin Extence. Dalším zajímavým místem byla vinárna Podzemí, v současné době až do podzimu uzavřena a zpřístupněna návštěvníkům jen na Noc literatury. Tady ve studeném prostředí četl herec a moderátor Mojmír Maděrič ukázku z knihy Osm hor od Paola Cognettiho. V krámku Farmářka z ráje předčítala ředitelka zdejšího gymnázia Lenka Sosnovcová kapitolu z knihy Rus je ten, kdo miluje břízy od německé autorky Olgy Grjasnové. Pátým místem bylo příjemné prostředí restaurace Amuse Bouche, kde se ve čtení střídala studentka mnichovohradišťského gymnázia Kristýna Salabová s lektorkou angličtiny Věrou Nitschovou a knihami Má inkoustová léta od Jany Hejkrlíkové a Vůle od Jeroena Olyslaegerse.

Díky krátkým vzdálenostem mezi místy konání se některým účastníkům podařilo obejít během večera všechna stanoviště a spojit tak krátkou procházku téměř letním podvečerem s jedinečným kulturním zážitkem. Pokud vás výše uvedené knihy zaujaly, některé z nich jsou již nyní k vypůjčení ve fondu městské knihovny, zbývající rády seženeme k zapůjčení.