16. září 2017 jsme v rámci sousedské slavnosti otevřeli dvorek u knihovny lidem a měli jsme radost, že si jich k nám našlo cestu hodně. Někteří jen nakoukli, jiní se zapojili do zábavných aktivit pro děti i dospělé.

Hned za dveřmi měli lidé možnost koupit si některé z vyřazených knih. Kousek dál leželo pět beden dalších odepsaných knih – stavební materiál pro soutěž o nejvyšší bibliověž, tedy věž z vyřazených knih. I když se to nezdá, knihy jsou docela nestabilní stavební materiál, takže aspoň něco postavit byla docela fuška. Navíc občas došlo k situaci, že lidé si chtěli koupit i náš stavební materiál.

Během dne proběhlo několik opravdu velkých soubojů doslova o centimetry. Styl stavby se proměňoval, někteří stavbaři se drželi hesla: co není zakázáno, je dovoleno.

A tady je výsledková listina:

Halina Marie Tarczyńska  48 cm

Aranka Vodvárková  85 cm

Jana Vítová  85 cm

Jitka Potěšilová  96 cm

Petr Beran (otec tří synů)  97 cm

tři synové Beranové  115 cm

Kaluhovi  103 cm

Olga Bajerová  108 cm

Lota Hluchá a Tereza Nováková  106 cm (nejtrpělivější a nejpreciznější stavitelky)

Martin Beran se synem Martinem a dcerou Nelou  110 cm

Ciprovi na třetí pokus  145 cm (kdepak, rodina, která staví dům, se hned pozná)

Natálka Stránská  104 cm

Kulíkovi  112 cm

Elenka Řeháková  77 cm

Milan Flanderka  86 cm

Zdeňka Flanderková  76 cm

Kačka Lamačová  133 cm

pan Petrtýl  147 cm

Na dalším stanovišti si mohly děti vyrobit dekoračního draka. Za pomoci knihovnic si z předem nastříhaných součástek dokázaly vyrobit draka podle své představy i tříleté děti.

Přes noc nám pak na dvorku vyrostl strom hádankovník, ze kterého si mohli návštěvníci utrhnout hádanky pro děti, pro dospělé i velké rodinné doplňovačky.

Celý den také měli návštěvníci možnost prohlédnout si společenskou rodinnou hru, kterou vymyslela paní Lucie Beranová z Mnichova Hradiště, matka tří synů. Sama autorka si dvakrát za den udělala čas a zájemcům svoji hru předváděla.

Během celého dne jsme také předávali dárky účastníkům prázdninové soutěže. Všichni dospělí, kteří poslali pohled z prázdnin, dostali za odměnu nový kalendář Mnichova Hradiště na rok 2018 a na děti čekaly jako odměna originální pletené hračky.

Děkujeme všem, kteří si našli cestu na náš dvorek a strávili s námi pěkné a zábavné chvíle.