Také letos bude druhá prosincová sobota, tedy 10. prosinec, zasvěcena vánočnímu jarmarku na Masarykově náměstí. Na co je možné se letos těšit?

Začíná se už v 10 hodin, ale vrcholy přijdou až v čase po obědě. Prvním z nich je víc než hodinový koncert Hlasopletu, který začíná na scéně situované u historického vstupu radnice ve 13.50 hodin. Název kapely zní jistě neprůhledně, propleteně. Očekávejte ryze mužskou obdobu populárního 4Tetu, tedy vokální mágy, kteří dokážou s hlasem pracovat jako s hudebním nástrojem. A v porovnání se známějším 4Tetem mají o jednoho člena navíc.

Přesně v 15 hodin bude Hlasoplet vystřídán Fiakrem. Ten s sebou přiveze staropražské písničky a hašlerky, ale také písně nestárnoucího Osvobozeného divadla, které zpopularizovala slavná dvojice Voskovec a Werich.

Protože budou Fiakr jistě vyhledávat především dříve narození, nabízí program ve stejnou dobu alternativu pro mladší publikum: V divadle, situovaném v budově radnice – od hlavní jarmareční scény to sem tedy máte sotva 20 metrů - totiž v 15 hodin začíná padesátiminutová pohádka Gulliverovy cesty 2 – V zemi obrů. Kdo viděl loňskou jedničku tohoto příběhu v podání progresivní Mladé scény z Ústí nad Labem, ví, že tenhle dobrodružný příběh je vhodný také, a možná v první řadě, pro starší děti. Je to nejvýpravnější podívaná, jakou mohly děti v divadle v pomalu končícím roce zažít. Pohádka je jediným programem dne, za který se platí vstupné, a to ve výši 75 korun.

Z divadla se po 50 pohádkových minutách vrátíte časově tak, že stihnete být ještě svědky posledních písniček v podání Fiakru. Ale především: Nepřijdete o to hlavní, a tím je ohňostroj, kterým program jarmarku vygraduje přesně v 16.15 hodin. Chceme, aby divák zažíval každý rok jiné vrcholy. Jestliže loni jimi byly i podle reakcí diváků ohňová show a mobilní zvonohra, letos jsou – malé opakování neuškodí - do této pozice pasovány právě ohňostroj a koncert Hlasopletu.

Pokud toužíte také nakoupit u stánků, od toho je tu přeci jarmark především, nebo vidět hudební, či vzácnější divadelní vystoupení dětí z místních mateřských a základních škol, mezi nimiž možná účinkuje i to Vaše, vyplatí se na náměstí přijít už dříve, a to úderem 10. hodiny, kdy sváteční den otevřou svými proslovy starosta města Ondřej Lochman a farář Pavel Mach. Děti se mohou kolem poledne vydat na adventní stezku, kterou pro ně v Mírové ulici jako každoročně připravil místní Klub dětí. Jakýmsi bonusem pro ty, kdo přijdou už před obědem, budou dvě vystoupení kejklíře Rudyho Hardena – v 11.20 hodin se ukáže jako hráč s ohněm, ve 12.20 hodin pak jako žonglér.

Opakujeme také vyhledávané programové bonbónky uplynulých ročníků – tedy především celodenní prodejní výstavu převážně vánočních dekorací v sále Klubu a vypouštění balónků s přáním, které se v nedaleké farní zahradě spustí k nebi pod taktovkou spolku Žijeme pro Hradiště úderem 13. hodiny.