Je nám potěšením, že 11. listopadu od 19.30 hodin přiváží Klub do Mnichova Hradiště jednu z nejlepších inscenací, která je v současnosti k vidění v českých divadlech – hru Martiny Kinské Pankrác ´45, která je v domáckém Švandově divadle na pražském Smíchově již měsíce beznadějně vyprodaná. Vyvézt ji mimo Prahu přitom není – už kvůli náročné scénické výpravě - pro mimopražské pořadatele vůbec jednoduché. Hru, která je zařazena do abonentního cyklu, necháváme tradičně přístupnou i pro několik jednorázových diváků, kteří si z různých důvodů předplatné na celý cyklus nepořídili. Na pokladně zbývá v okamžiku zveřejnění tohoto článku posledních 9 vstupenek.

Inscenace se vrací do prvních poválečných měsíců roku 1945, kdy je válka čerstvě minulostí. Nastal čas vypořádat se s těmi, kteří v protektorátu napomáhali nenáviděným okupantům. V honu na čarodějnice a zloduchy, který je mnohdy hnán víc zjitřenými emocemi či špatným svědomím soudců než závažností provinění, se v jedné cele pankrácké ženské věznice sejde neuvěřitelně různorodá společnost: odbojářka Hana Krupková, která pomáhala slavné síti parašutistů Silver A, filmové hvězdy Adina Mandlová a Lída Baarová, židovka Julie, jež přežila Osvětim, a neznámá žena zahalená tajemstvím. Čím se provinily? Kdo z nich bude odsouzen? A za co vlastně?

Inscenace byla nominována na cenu divadelní kritiky v kategorii Nejlepší původní česká hra roku 2015. A poučený hradišťský divák má příležitost vidět herečky, které přesně před rokem excelovaly v současné komedii Cry Baby Cry, ve zcela odlišných hereckých úlohách: Kláru Cibulkovou, Réku Derczi či Bohdanu Pavlíkovou známé z loňského hostování doplní třeba Eva Josefíková nebo Andrea Buršová.

Nad zbylými vstupenkami pro jednorázové návštěvníky na říjnovou komedii Žena, která uvařila svého manžela a prosincovou veselohru Do ložnice vstupujte jednotlivě se jen zaprášilo. Jako pořadatele by nás nesmírně zarmoutilo, pokud stejně jako u zářijových tematicky závažnějších Dvanácti rozhněvaných mužů zbyde několik vstupenek bez kupce i na listopadové představení Švandova divadla, jež sice diváky nepobaví, ale je objektivně po autorské, herecké a inscenační stránce nejkvalitnějším divadlem, jaké se v Mnichově Hradišti v pomalu končícím roce 2016 hrálo, a už ho do Silvestra nic nepřekoná.