Počátek adventu je už za humny: Tradiční rozsvěcení vánočního stromu, které přivádí do českých měst předvánoční čas, připadá i v Mnichově Hradišti již na neděli 27. listopadu. Tento slavnostní okamžik nastane krátce po 16. hodině.

V letošním roce je minimálně o důvod víc se na oblíbenou akci těšit: Na náměstí je totiž v tento slavnostní den a hodinu očekáván příjezd Popelky v plesových šatech.  Aby se co nejvíce podobal tomu z pohádky, přiveze Popelku za zvuku populárních melodií z nejoblíbenějšího českého pohádkového filmu její oblíbený kůň Jurášek. O hudební program těsně před tím, než přítomní diváci odpočítají poslední vteřiny před rozsvěcením stromu, se tentokrát postarají děti ze ZŠ Studentská.

Popelku budou moci děti nejen obdivovat z dálky, ale setkat se s ní i tváří v tvář. Po rozsvěcení vánočního stromu jim totiž právě ona rozsvítí jejich lampióny. Pokud svým ratolestem zapomenete nějaký pořídit, bude možnost to napravit u prodejního stánku na náměstí – pak ale doporučujeme přijít si pro lampión včas. Poté, co se lampión rozsvítí poslednímu dětskému zájemci, vyrazí Popelka na čele lampiónového průvodu k zámku, který se cestou ještě zastaví na krátké rozjímání v kostele.

U zámecké brány bude čekat na svoji Popelku princ, aby jí vyzkoušel střevíček a ověřil si, že je to jeho pravá nevěsta. A pak už bude zbývat jen užít si toho, co pro adventní poutníky připravilo městské muzeum a místní baráčníci – tedy výstavy o adventních zvycích a tradičního zpívání vánočních písní v inspirativním prostředí loni nově omítnuté saly terreny. Zájemcům také připomínáme, že v 18 hodin začne v kostele sv. Jakuba první ze čtyř tradičních adventních koncertů.