Odložit si a hned ve dveřích do sálu si podat ruku se starostou, který Vám vzápětí předá pěkně rostlou růži smetanové barvy. Přesně takové entréé zažila stovka žen, jež se za doprovodu svých partnerů zúčastnila v pátek 4. března 9. Reprezentačního plesu města Mnichovo Hradiště.

Moderním swingovým číslem, které mělo svou příběhovostí blízko k tanečním kreacím oblíbené televizní taneční show Star Dance, zahájili program plesu Tereza Řípová a Martin Šimek, jinak již po dvě sezóny taneční mistři mnichovohradišťských Kurzů tance a společenské výchovy pro mládež, které povedou v sále Klubu od poloviny září potřetí. K tanci a poslechu hrál, tak jako loni, liberecký Orchestr Domestic. Poslední píseň zahrál orchestr až po druhé hodině v noci.

Mezitím dostaly taneční páry každou celou hodinu příležitost k odpočinku díky pestrému doprovodnému programu: Hodinu po zmíněném předtančení se udílely Ceny města. Za dlouholetý přínos byli oceněni pedagog a básník Josef Brož a dlouholetý organizátor koncertů vážné hudby Vlastimil Kouřil, který jen dva dny před plesem oslavil krásné 85. narozeniny. První z laureátů, více než devadesátiletý, se pro zdravotní stav omluvil, druhý si pro cenu přišel osobně, stejně jako Luboš Dvořáček a Lenka Brynychová, kteří svou pohotovostí zachránili loni život seniorovi, jehož postihla srdeční příhoda, a převzali tak z rukou starosty cenu za mimořádný počin uplynulého roku. Úderem desáté hodiny rozvířili už tak živou atmosféru plesu svým tanečním vystoupením Groovy Cats, pár, který v srdci Prahy vede vyhlášený taneční swingový klub. Zájemci si mohli pod jeho vedením vyzkoušet v rychlokurzu základní taneční krok Lindy Hopu, jenž byl ve třicátých letech nejoblíbenějším tancem New Yorku. O hodinu a půl dostal publikum vysloveně do varu skokan v obleku, který nad hlavami sedících hostů a tedy vysoko nad parketem metal salta. O půlnoci se pak dalo krájet napětí, když osud postupně vyzval desítku hostů plesu k převzetí hlavních cen velké plesové soutěže. Cen v moderní obdobě tomboly byly jinak dohromady více než tři stovky, tedy ještě o něco více, než se na plese mohlo z omezených kapacitních důvodů sejít hostů. Živému zájmu se také těšil improvizovaný fotoateliér, kde si hosté mohli odnést fotografii jako suvenýr ještě předtím, než dlouho po půlnoci opět oblékli kabáty a vydali se zpátky domů. Fotografie byla zajímavá nejen lištou se jménem a datem akce, na které byla pořízena, ale především svým pozadím, kterou tvořila fotostěna od nadějné studentské výtvarnice Sáry Syslové. Ta naplnila zadání zadavatele, jímž byl hradišťský Klub, dát svému výtvarnému dílu regionální téma moderně, když malířskou stěnu o rozměrech 2 x 2,7 m ozdobila několika barevně různorodými podobiznami hradišťského zámku v pop artovém stylu.

Program plesu a jeho veškerou organizaci měl na starosti Klub Mnichovo Hradiště, skvělé zázemí mu pak vytvořilo prostředí ZŠ Studentská a jeho zaměstnanci. „Zažil jsem už hodně plesů a jiných akcí na různých místech, ale nikde není možné zajít si pro pivo do školní jídelny. No řekněte, není to skvělé?“, okomentoval úsměvně hradišťské specifikum moderátor plesu Luboš Dvořák.