Velkou ambicí Klubu je získat pro divadlo, ale i další programy mladší publikum, kterého bývá v hledišti obvykle jako šafránu. Především jako koření pro mladé jsme do abonentního cyklu, jenž se odehrává na prknech městského divadla v historické budově radnice, zařadili na 27. březen od 19.30 hodin hořkou komedii Midsummer. S ní do Mnichova Hradiště přijíždí pražské Divadlo v Řeznické.

Midsummer je, stručně řečeno, hrou o tělesném setkávání a duševním míjení dnešních třicátníků, kteří jsou přílišnými solitéry na to, aby se ve svém pohodlném životě v zásadních věcech podřizovali stálému partnerovi. A tak partnera většinou nemají, nebo si ho k tělu připustí jen na krátkou dobu. A ve svých prázdných vztazích se vůči druhému dopouštějí věcí, které se puritánům nejspíš líbit nebudou.

Text Davida Greiga skýtá velmi plastickou hereckou příležitost pro dva herce mladšího středního věku: Mužský part tu zastává Ondřej Kavan, známý na jedné straně z mnoha televizních seriálů a na straně druhé i z odvážných divadelních projektů, jako jsou pohybová představení souboru Theatre Veselé skoky, který v Hradišti hostoval se svou rozvernou choreografickou taškařicí nazvanou Na hlavu teprve před měsícem. Ženský živel tu reprezentuje korunní princezna českého dabingu Jitka Ježková, jejíž tvář znáte třeba z nedávno televizí reprízovaného snímku Báječná léta pod psa.

Kavan a Ježková vytvářejí na jevišti nesourodý pár dvou diametrálně odlišných hrdinů mladšího středního věku, které spojuje snad jen nespokojenost s vlastním životem, a v komediální zkratce též hned několik dalších v jádru podobných mužských a ženských postav. Ona a on prožijí jednoho léta žhavý a vpravdě nekonvenční románek bez jakýchkoli zábran, jenž však jejich vnitřní pocit zoufalství nikterak nezaplaší. Hře současného skotského autora nechybí nadhled, sarkasmus, písně s atraktivním živým kytarovým doprovodem a v závěru katarze pramenící ze sebeironického pohledu na svět. Tato komorní hra Divadla v Řeznické sklízí vzácně úspěch u publika i kritiky. Divák, který se moralisticky nezalekne odvážnějších a peprnějších scén, odejde tento večer zaručeně spokojen, pobaven i zamyšlen. Abonentům, kteří patří ke konzervativněji laděnému publiku, raději doporučujeme přenechat na jeden večer abonentku otevřeněji smýšlejícím známým či příbuzným. Volných je ještě 10 vstupenek.

Zároveň upozorňujeme s předstihem, že poslední představení letošního abonentního cyklu, Commedia finita v podání pražské Violy, můžete vidět již v pondělí 3. dubna. Těšit se můžete na Danielu Kolářovou, Janu Synkovou, Mášu Málkovou a Danu Černou, která se za roli v této hře ocitla v širších nominacích na loňské ceny Thálie.