Po slušném diváckém ohlasu červnového komponovaného pořadu hudby a básní Josefa Brože Krajina básníkova srdce by Klub rád založil v Mnichově Hradišti tradici literárních podvečerů. Novému počinu pomohou na svět v úvodním večeru zvaném Podzimní sběr v pondělí 28. listopadu od 18 hodin v sále Klubu básnířky a spisovatelky Jarmila Hannah Čermáková a Radana Šatánková. Doprovázet je bude charismatický Jiří Šámal, který zahraje na pozoruhodný nástroj hang drum. Stolové uspořádání promění sál Klubu na onen večer v literární vinárnu, diváci tedy budou moci během večera i popít.

Na úvodní rozjezd jsme hledali někoho, kdo dokáže střídat seriózní polohy s odlehčenými, vážná témata s humorem, což obě výše zmiňované dámy naplňují. Podle vlastních slov považují literární dýchánek za výzvu k dialogu s publikem. „Chceme pomalu, ale jistě napravovat postoj lidí k poezii. Mnozí během minulého režimu ještě zakusili ve školách spíše nepříjemné zkušenosti. To my chceme změnit. Chceme s publikem komunikovat. Naším cílem je vzbudit o češtinu a básnictví zájem. Nejsme jenom vážní. Naše tvorba nabízí i humor a zrcadlí to, co vidíme kolem sebe a o čem přemýšlíme," říká Radana Šatánková, která se autorskému čtení věnuje od svých 15 let.

Radana Šatánková se živí jako novinářka a fotografka. Dosud vydala 6 samostatných básnických sbírek: Prvotinou bylo v roce 1995 Otevřené okno, dále pak kupř. Prolínání, Medúza či zatím poslední sbírka Domovní schůze. V roce 2011 jí vyšla první próza s laškovným názvem Babi, ukaž zuby, která je jejím návratem do dětství. Spolu s Edou Veselým založila v roce 2013 v žižkovské kultovní hospodě Nad Viktorkou performerskou skupinu PS:DDT. Dešifrování obsahu této zkratky, totiž Pracovní skupina Duševně Dramatický Tělocvik, napoví, že téhle dámě nechybí smysl pro humor.

Druhá z účinkujících, Jarmila Hannah Čermáková, je vystudovanou loutkoherečkou. Na literaturu se vrhla až po listopadu 1989, předtím pro literární projev necítila dostatek svobody. Publikuje například v literárním časopise Divoké víno, jenž má tradici již od roku 1964. Na knižních pultech jsou dosud k mání její knihy Toulky po rtech či Drsné tresti.

A pár slov k doprovodné hudbě: Angličtina řadí nástroj s pro nás exoticky znějícím názvem hang drum, na který bude hrát Jiří Šámal, mezi bubny, ale to je poněkud zavádějící: Bubínek připomíná tento kovový instrument možná tvarově, na rozdíl od bicích z něj ale lze vyloudit celou škálu tónů.

A tak si poté, co zazní některé instrumentální skladby, budou moci účastníci literárního podvečera zazpívat za doprovodu hangu i některou lidovku.

Pokud si série najde své širší publikum, mohly by se v Mnichově Hradišti pořádat tři až čtyři literární podvečery ročně. Uvažujeme rovněž, pokud najdeme donátory, o zařazení Mnichova Hradiště do celorepublikové akce Noc literatury v květnu příštího roku.