Bohatý výlet do mnoha evropských zemí za zvuku písní, které v nich v minulosti tradičně zaznívaly ve vánočním čase, slibuje koncert instrumentálního souboru dobových nástrojů Chairé Příbram, který se odehraje v rámci sezóny Kruhu přátel hudby v novém termínu, a to v pondělí 2. ledna v 19 hodin v městském divadle. Původně plánovaný termín, 8. prosinec, nebylo možné dodržet pro několikeré onemocnění v souboru.

Podobně jako Rožmberská kapela, kterou příznivci Kruhu přátel hudby slyšeli při loňském adventním koncertu, hraje i Chairé, jakási příbramská obdoba slavného souboru Musica Bohemica, na historické nástroje. Jejím uměleckým vedoucím je Josef Krček, jenž vzešel právě ze jmenovaného světoznámého hudebního tělesa.

Na jaké hudební nálady se můžete těšit? Do Tří králů se stále nacházíme ve vánočním čase, a tak i na začátku ledna je ve své podstatě možné stále hrát vánoční písně. Pokud se soubor ještě neodhodlá k programové změně, můžete se těšit na následující program: Po slovenské skladbě Vianočná omša, která bude tvořit úvodní část koncertu, dojde postupně na písně francouzské, anglické, ruské (Tato noč), polské, italské i španělské. V druhé části koncertu se Chairé se čtyřmi sólovými zpěváky, dvěma ženami a dvěma muži, těší na interakci s publikem. Uvažujete-li o návštěvě koncertu Chairé, vyplatí dr Vám oprášit si texty koled Veselé vánoční hody, Chtíc aby spal, Nesem Vám noviny, Den přeslavný či Já bych rád k Betlému. Dojde ale i na méně často slýchané české, moravské a slezské koledy jako Šel jest milý po rybníce, Když Panna Maria či Hra s jesličkami.