O v pořadí 354. koncert mnichovohradišťského Kruhu přátel hudby se ve čtvrtek 23. března od 19 hodin postará Bennewitzovo kvarteto. Čtyři smyčce podpoří jako host renomovaný klavírista Miroslav Sekera. Tento vynikající klavírní sólista je i skvělým komorním hráčem instrumentalistů, pěvců a pěveckých sborů.

Čtveřice hudebníků zaštítěná jménem zakladatele české houslové školy Antonína Bennewitze (1833 – 1926), učitele Otakara Ševčíka, Oskara Nedbala či Josefa Suka, se dala dohromady v roce 1998. Její mezinárodní renomé dokládají mj. vítězství ve dvou prestižních soutěžích – cena z japonské Osacy (2005) a ocenění Prémio Paolo Bocciano z Itálie (2008). Smyčcový kvartet hraje ve složení: Jakub FIŠER – 1. housle, Štěpán JEŽEK – 2. housle, Jiří PINKAS – viola a Štěpán DOLEŽAL – violoncello.

Jak je u renomovaných interpretů na programové listině místního KPH zvykem, opět bychom mohli jmenovat dlouhý výčet skalpů tohoto komorního souboru ze zahraničních pódií v Londýně, Paříži, Amsterodamu, Berlíně, Vídni či jinde po Evropě. Doma spolupracují čtyři stále ještě velmi mladí muži s Českou filharmonií či Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu.

Na programu březnového koncertu je Smyčcový kvartet g moll op.10 Clauda Debussyho či Smyčcový kvartet č. 3 H183 Bohuslava Martinů. Po přestávce pak dojde na nejdelší skladbu večera, a to 4 věty Klavírního kvintetu f moll op. 34 Johannese Brahmse. Vstupenky jsou ještě k dispozici.