Kruh přátel hudby Mnichovo Hradiště je už léta proslulý vynikající dramaturgií. Ovšem ani zde neuvidíte často hrát muzikanta, který byl takřka celé jedno desetiletí sólistou Berlínských filharmoniků, jednoho z nejprestižnějších světových orchestrů. Tato mimořádná příležitost se naskytne ve městském divadle ve čtvrtek 16. února od 19 hodin. A oním mimořádným hudebníkem bude hornista Radek Baborák.

Koncertoval na pódiích od Utrechtu přes Salcburk a Petrohrad až po Jeruzalém či Nagano. Zcela ojedinělá je Baborákova popularita v Japonsku, kde poprvé triumfoval v roce 1994 teprve čerstvě plnoletý a kde od té doby rozvíjí zcela kontinuální hudební kariéru. Taktéž již v osmnácti, bez nutnosti absolvovat obvyklý konkurz, obsadil na dva roky místo prvního hornisty České filharmonie, než se vydal do Mnichova a posléze k dalším německým orchestrům.

V Mnichově Hradišti se Baborák, jednoznačný trumf letošní koncertní sezóny KPH, představí po boku dvou žen, v komorním seskupení Trio Jadin. Jméno dal této klasické hudební formaci francouzský skladatel období klasicismu, člen francouzského Královského orchestru a autor přinejmenším tří proslulých skladeb pro klavír, violoncello a lesní roh. A to jsou právě nástroje, které v Triu Jadin bravurně ovládají klavíristka Andrea VAVRUŠOVÁ, violoncellistka Hana BABORÁKOVÁ – SHABUOVÁ a již zmíněný Radek BABORÁK.

Vystoupení světově proslulého sólisty, čerstvého čtyřicátníka, který po léta exceloval mj. jako sólista Berlínských filharmoniků (2003 – 2010), a dvou kvalitních hudebnic po jeho boku, je pro město Mnichovo Hradiště velkou ctí. Připomínáme, že i když letos podruhé v řadě narostl počet abonentů koncertů KPH na úctyhodných 160 předplatitelů, je v hledišti stále ještě několik desítek volných míst pro jednorázové návštěvníky koncertů, a to i v předních řadách.