Herecké kvality Jiřího Schmitzera jsou všeobecně známé. Mnohem méně početné publikum ale ví o jeho druhé, hudební kariéře, kterou opravdu naplno rozjel až jako zralý muž, na samém sklonku 20. století. Do Mnichova Hradiště přijede jen tak s kytarou představit své převážně humorné texty na sklonku dubna. Pobavit se a zanotovat si s ním můžete na koncertu ve stolově uspořádaném Sálu Klubu (kam přesouváme koncert z původně zamýšleného těsně sousedícího divadla) ve čtvrtek 27. dubna od 19 hodin.

Jiří Schmitzer vešel ve známost především jako komediální herec – poprvé široce přesvědčil o svém talentu ve filmových veselohrách Marečku, podejte mi pero, Postřižiny či Slavnosti sněženek. Po listopadu 1989 jakoby nastal zlom a z komedianta se stal víc uznávaný charakterní herec. Jeho herecký přerod do vážnějších poloh vyvrcholil dramatem z komunistického lágru Bumerang, za nějž v roce 1997 obdržel Českého lva.

Úbytek komediálních příležitostí jakoby si chtěl vykompenzovat právě svými autorskými hudebními počiny. Právě v roce, kdy si vystavil Českého lva na poličku ve svém pokoji, vydal své první album Recitál. Následovala ještě cédéčka Šílenec, Bouda a nejnověji v roce 2008 Sbírka kiksů. Především název posledního z nich jasně naznačuje, že půjde o písně veselé. A my dodáváme, že se pyšní chytrými texty i nevtíravými melodiemi.

Přijďte poznat v nové poloze uznávaného herce, který nemá v hudbě daleko k bratřím Ebenům – jen občas na rozdíl od nich vytáhne drápky. S nejznámějším z Ebenů, Markem, ostatně v Ypsilonce po léta sdílí stejnou šatnu. Schmitzer má dar oslovit svými texty i mladší publikum. Malé doporučení pro neznalce: Pusťte si na Youtube třeba Schmitzerova Křídla meluzíny, Vílu nebo Bynďu. A budou-li se Vám zmíněné písně líbit, pak rozhodně nezapomeňte dorazit, abyste si je poslechli naživo.