Pod poněkud záhadně znějícím jménem shakuhachi se skrývá japonská flétna. Na tento tradiční orientální hudební nástroj zahraje ve čtvrtek 11. května od 19 hodin profesor HAMU Vlastislav Matoušek. Nejen jeho nástroj, ale i interpret samotný se poněkud vymyká tradiční evropské představě o seriózním muzikantovi uhnízděném ve fraku – na Vlastislavu Matouškovi je na první pohled viditelný jeho příklon k východoasijským filozofiím a stylu života.

Spolu se svou dcerou Veronikou představí Matoušek také zhudebněnou japonskou poezii. Tento múzický večer jsme umístili do sálu Klubu. Především proto, abychom návštěvníkům pro podpoření orientální atmosféry mohli servírovat kvalitní japonský čaj. Předpokládáme, že nás divácky podrží především posluchači koncertů Kruhu přátel hudby – už vzhledem k tomu, že jejich abonentní cyklus má mezi květnem a půlkou září přestávku. Vstupné na koncert činí 145 Kč.

V rámci Dnů japonské kultury můžete jsme na pondělí 29. května od 17.30 hodin přichystali do útulné vinárny KLUBu ještě Dílnu origami, určenou pro děti, aktivní seniory i celé rodiny. Podrobnosti o ní přineseme v samostatném článku, vstupné je za 95 Kč.