Radnice a před ní zaparkovaná LIAZka na jedné straně známého dřevěného suvenýru, městský znak s typickou biskupskou mitrou a socha patronky sv. Anny. Taková je podoba první turistické známky Mnichova Hradiště, která připomíná, že město označující se za jednu z bran do Českého ráje má turistům co nabídnout.

K představení nové turistické známky města Mnichovo Hradiště dojde v rámci dětského dne, který se uskuteční již v sobotu 4. června od 13.30 hodin v areálu Mnichovohradišťského fotbalového klubu v Klášterské ulici. A čím by mohlo být představení oblíbeného sběratelského suvenýru dospělých zajímavé zrovna pro děti? „Známka nese na svém líci nikoli anonymní náklaďák, ale závodní LIAZ číslo 627, který absolvoval Rallye Paris – Dakar. A tento vůz, stejně jako jeho dvoučlenná posádka, Jiří Moskal a Jaroslav Joklík, budou důležitými aktéry našeho programu dětského dne,“ říká Jiří Senohrábek, jednatel pořádajícího Klubu Mnichovo Hradiště.  Účast svou i svého miláčka na čtyřech kolech kromě toho slíbili také pánové Moskal, Joklík a Záleský se svou LIAZkou 614, která bodovala na známé africké rallye v roce 1987 a dnes jezdí v barvách HZS Libereckého kraje. Úspěšní jezdci jsou připraveni odpovídat v besedě jak na otázky dospělých fandů, tak i dětí. „Příjemnou vzpomínkou na prožitý dětský den může být některý z modelů LIAZky, který bude vedle turistické známky na akci v prodeji,“ uvedl Filip Procházka z pořádajícího Klubu Mn. Hradiště.

Už od 13.00 hodin bude v areálu přístupná výstava, prezentující fotografie, artefakty i modely vztahující se k účasti Čechoslováků na Dakaru v kabinách vozů LIAZ. „Pro všechny zájemce je od zahájení akce připravena soutěž, ve které mohou získat modely Monti system vozu LIAZ a ti starší úspěšní výherci s LIAZem 627 absolvují krátkou jízdu,“ láká na akci Filip Procházka.

Celé dakarské odpoledne v Mnichově Hradišti v režii tamního Klubu je součástí dětského dne, jenž ve stejném dějišti a ve stejnou dobu připravuje spolek Žijeme pro Hradiště. Ten pozval na stadion Mnichovohradišťského sportovního klubu třeba Štěpánovo kouzelné divadlo s pohádkami Čert ví proč (ve 14 hod.) a Na hradě straší (ve 14.45 hod.). Bude se řádit na trampolínách, na řadu přijde i letní biatlon či ukázka fitness stepu, svou účast přislíbili i kynologové s vycvičenými psy.

Pěkný rodinný den lze stylově zakončit od 19.30 hodin v Městském divadle, kde je na programu Mort, tajemný příběh známý z počítačových her i knižních příběhů z Úžasné Zeměplochy Terryho Pratchetta. Představení je tak pochopitelně určeno především pro teenagery a dospěláky se smyslem pro dobrodružství.