Patrik Hartl: Okamžiky štěstí

Nový dvojromán Patrika Hartla je možné začít číst z kterékoli strany. Příběh sourozenců Veroniky a Jáchyma budete prožívat podle toho, který začátek zvolíte. Můžete s nimi hledat štěstí, doufat, věřit, dělat chyby a napravovat je. Budete se o ně bát, fandit jim a zamilovávat se s nimi. A nejenom s nimi...

Henri Barbusse: Oheň

Kniha je jedním z prvních románů, který bezprostředně reagoval na události 1. světové války.

Jana Benková: Malinový sen

Eliška přistoupí na sázku se svým přítelem Borisem, se kterým společně vlastní personální agenturu. Kdo sázku vyhraje, stane se nejvyšším šéfem agentury. Nechá se zaměstnat jako asistentka ve firmě Ovocný ráj, kde každý den zažívá až neuvěřitelné situace. Vydrží tam? Podaří se jí vyhrát velkou hru?

Anna Ekbergová: Ztracená

Brilantní dánský thriller o chamtivosti, vraždě, podvodu a osudových rozhodnutích zavede čtenáře do malebných dánských rybářských vesnic, ale i do majestátních sídel a nebezpečného podsvětí Kodaně.

Danielle Steel: Vzácné dary

Veronique Parkerová je oddanou matkou, je rozvedená a své tři dcery vychovává sama. Když její bývalý manžel zemře a zanechá svým dcerám neuvěřitelné dědictví, nic už nebude jako dřív. Vzácné dary, mezi nimiž je tajemný obraz i zámek v jižní Francii, vedou k šokujícímu odhalení z minulosti...

Betty MacDonaldová: Vejce a já

Humoristická knížka, líčící trampoty a radosti Američanky, která se učí se svým manželem farmařit.

K. A. Tucker: Deset malých nadechnutí

Po tragické autonehodě, která ji připravila naráz o rodiče, přítele a nejlepší kamarádku, prchá Kacey se svou mladší sestrou Livií z Michiganu do Miami, aby tam začala nový život. Podaří se jí vybudovat novou existenci? Zbaví se trýznivých vzpomínek, které ji nepřestávají pronásledovat? A dokáže odolat záhadnému sousedovi...?

Natalie Young: Dokonalá chuť

Lizzie Prainová: žena v domácnosti, která nedávno překročila padesátku. Bydlí v domku u lesa se svým psem Ritou. Moc ráda vaří a lidem ze sousedství se vyhýbá. Jejího manžela Jacoba už pár dní nikdo nespatřil. To proto, že ho Lizzie minulé pondělí v náhlém hnutí mysli praštila rýčem do hlavy. Co by měla podniknout teď? Musí se zbavit jeho mrtvoly. Způsob, jakým se to Lizzie rozhodne učinit, vychází z jejího vrozeného smyslu pro praktičnost. Nic pro slabší povahy.

Emma Temple: Zpěv Maora

Katharina má napsat reportáž o Novém Zélandu. Je nadšená, navíc se setká s kamarádkou Sinou. Pak přijde zemětřesení a Sinina malá dcerka se zraní. Při ošetřování vyjde najevo diagnóza, která všechny šokuje. Katharina hledá pomoc, kde se dá, ale až setkání s mužem, který zpívá starou maorskou píseň, jí poodhalí tajemství, které rozhoduje o osudech lidí.

Kimberly McCreight: Tam, kde ji našli

Na konci zimy je v potoce poblíž slavného univerzitního kampusu nalezeno tělo novorozence. O hrozivém nálezu informuje zdejší obyvatele Molly Andersenová, píšící pro místní deník. Když se mladá novinářka pustí do vlastního pátrání, začínají navíc z minulosti malého městečka vystupovat děsivá temná tajemství.

Marek Šindelka: Únava materiálu

Román reaguje na aktuální téma – migrační vlnu. Popisuje cestu dvou bratrů z nejmenované země ohrožené válkou do Evropy. Jejich trasy se záhy rozdělí a každý pokračuje na vlastní pěst: bez mapy, bez spojení, bez kontaktu. Sledujeme složitou a bolestnou „cestu na sever“, zároveň s tím však čteme knihu o Evropě viděné zvenčí. O Evropě, připomínající velký fungující stroj. Jediné, co tu proti němu stojí, je zranitelné lidské tělo. Tělo vykořeněného člověka, redukovaného na problém, na statistický údaj, na materiál.

Petra Nachtmanová: Vdaná potvora

Věštkyně ze sousedství předpověděla Milušce setkání se třemi osudovými muži. A od tohoto okamžiku skutečně potkává nejrůznější muže, kteří vypadají jako potencionální partneři. Problém je však v tom, že je Miluška vidí všude... Kdo se stane tím pravým?

Alen Mešković: Ukulele jam

Děj románu se odehrává v utečeneckého tábora za chorvatsko-bosenské války a ukazuje, jak složité je přijít o domov a zázemí. Dánsko-bosenský autor čerpá z vlastních zkušeností a na postavě patnáctiletého Mikiho přibližuje pocity mladých uprchlíků, kteří se s tvrdou realitou musí vyrovnávat v náročném období dospívání. V uprchlickém táboře se Miki setkává s lidmi s nejrůznějšími příběhy, utečenci, ale i vojáky na dovolené. Miki se i přes tíživé okolnosti chce přizpůsobit nové realitě. Zatímco se válečný konflikt přibližuje, loví s novými přáteli holky, poslouchá hard rock, učí se anglické texty a pořádá párty na pláži. Za peníze z brigády si kupuje tenisky Converse All Star, pivo a vstupenky do místního rockového klubu Ukulele.

Anna Iris: Nezvěstná

Detektivní drama plné intrik, tajemství, vypočítavosti a křivd.

Marcela Mlynářová: Dáma s prošlou zárukou

Další kniha oblíbené autorky, v níž s osobitým humorem a nadhledem líčí své názory, zážitky s rodinou a na milované chalupě. Optimismus a dobrou náladu neztrácí ani při jednání s úřady po smrti své maminky, i když k tomu musí vynaložit hodně sil.

Dalibor Vácha: Nikam

Konec světa nastal jednoho letního dopoledne. Většina lidí se zhroutila v křečích a na místě zemřela, jiní spáchali sebevraždu, další se proměnili v agresivní násilníky, část se stala otroky záhadných "lovců"... Hrstce přeživších nezbylo nic jiného než utíkat a skrývat se.

Lucia Jangová: Hvězdy mezi sluncem a měsícem

Svědectví ženy, která přežila věznění v KLDR a podařilo se jí i s malým dítětem uprchnout do Mongolska, odtud do Jižní Koreje a posléze do Kanady. Autorka s mrazivou věcností popisuje podmínky v zemi, naprostou lhostejnost státních představitelů k utrpení lidí a všudypřítomné policejní špehování. Lidé už často nejsou zvyklí uvažovat sami za sebe a zcela mechanicky vykonávají nařízení pohlavárů, aktivně donáší na spolupracovníky, provádějí veřejnou sebekritiku a o vůdci si nedovolí ani zapochybovat.

Simona Mahleová – Šustková: Riksantní plavba

Příběh se odehrává při týdenní plavbě na plachetnici, kdy se odkryjí mnohá nečekaná tajemství z minulosti i současnosti.

John Hart: Tíha nenávisti

Po třinácti letech je z věznice v Severní Karolíně podmínečně propuštěn bývalý policista Adrian Wall, který si tu odpykával trest za vraždu ženy v opuštěném zchátralém kostele. Mladá policistka Elizabeth Blacková a stařičký obhájce Jones jsou jediní, kteří věří v jeho nevinu. Po Adrianově propuštění je však ve stejném kostele za městem nalezena mrtvá žena zavražděná stejným způsobem...

Helen Ellis: Americká hospodyňka

Vtipná a svižná sbírka dvanácti povídek, zasazených do temného světa rodinného života, zavede čtenáře do strašidelného předválečného bytu na Manhattanu, na zvláštní přijímací rituál knižního klubu nebo k autu s malou královnou krásy na útěku...

Karel Čapek: Anglické listy

Cestopisné črty založené na vtipných postřezích a vyjádřeních.

Kateřina Dubská: Malé zázraky

Malé zázraky se dějí pořád a každému z nás, jen je potřeba pozorně naslouchat svému srdci. Dvanáct povídek Kateřiny Dubské vás vezme do světa, který znáte, ale občas na něj zapomínáte. Do světa rozhodnutí, která dokážou změnit nezměnitelné. Je to dvanáct opravdových příběhů, dvanáct příběhů lidí, které autorka potkala a kteří jí vyprávěli o situacích, jež se mnohdy zdály neřešitelné. Jsou to příběhy o životě, lásce, smrti, minulosti a o tom, že stačí jen trochu změnit úhel pohledu a rázem je vše možné.

Robert Bryndza: Dívka v ledu

Poté co je v parku v jižním Londýně pod vrstvou ledu nalezeno tělo mladé ženy, na místo přijíždí detektiv šéfinspektor Erika Fosterová. Oběť, krásná dívka z mocné a bohaté rodiny, měla podle všeho dokonalý život. Když Erika začne pátrat hlouběji, vynoří se souvislosti mezi její vraždou a smrtí tří prostitutek. Čím více se Erika přibližuje k odhalení pravdy, tím více se vrah blíží k Erice. Poslední případ detektiva šéfinspektora Fosterové skončil katastrofou a smrtí pěti policistů včetně jejího manžela. Eričina kariéra visí na vlásku, musí bojovat s vlastními démony i s vrahem, který je hrůznější než kdokoliv, komu čelila v minulosti.

Robin Cook: Hostitel

Lynn Peircová má před sebou skvělý život. Je nadějnou studentkou medicíny a má přítele Carla. Její uspořádaný svět se však obrátí vzhůru nohama ve chvíli, kdy se Carl po rutinní operaci neprobere z anestézie. Otřesená Lynn se snaží najít odpověď na otázku, co se vlastně stalo. Přesvědčená, že za celou nehodou je něco víc, než nemocnice tvrdí, se snaží dokázat nesprávný lékařský postup. Brzy také objeví znepokojující fakta: nemocnice, patřící společnosti Middleton Healthcare, mají nebývale špatné statistiky týkající se nevysvětlitelných anestetických komplikací i toho, že velkému počtu pacientů diagnostikují po přijetí do nemocnice smrtelnou nemoc. Když navíc někdo začne Lynn vyhrožovat, je si téměř jistá, že narazila na něco mnohem většího, než původně předpokládala...

Tami Hoag: Ledové srdce

Mladou televizní reportérku Danu unese nepolapitelný sériový vrah. Ač ji nelidsky týrá, Daně se podaří jako zázrakem přežít a svého trýznitele z posledních sil zabije. Po deseti měsících léčení se vrací do rodného městečka, aby se zde v klidu zotavila. Stane se však přesný opak, místní média ji při příjezdu připomenou starý případ její nejlepší kamarádky z dětství Casey, která záhadně zmizela o prázdninách, kdy obě dokončily střední školu. Dana se posedle pustí do pátrání po tom, co se tehdy vlastně stalo...

Thomas Mann: Čarovná hora

Román se odehrává na počátku 20. století v luxusním sanatoriu pro nemocné tuberkulózou poblíž švýcarského města Davosu. Do uzavřené společnosti lidí trpících tuberkulózou přijíždí na návštěvu za svým bratrancem, německým důstojníkem Joachimem, mladý inženýr Hans Castorp. Nemoc však brzy propukne i u něho, a tak se i jemu uzavře normální, zdravý svět. Castorp začíná jako ostatní žít ve světě čekání, jak s ním zhoubná nemoc naloží. V sanatoriu se setkává s řadou lidí, z nichž ho nejvíce zaujmou dva jeho spolupacienti - první je humanista a demokrat, zatímco druhý je cynický jezuita a fašistický demagog ospravedlňující násilí a teror. Castorp s nimi vede diskuze o lásce, životě, smrti, náboženství, politických systémech i spravedlnosti. V sanatoriu prožije Hans nešťastnou lásku k Rusce Klaudii i smrt svého bratrance Joachima, který podlehne zákeřné chorobě. Tragicky skončí i disputace jeho dvou spolupacientů, která vyústí ve vzájemný souboj, při kterém se zahanbený jezuita sám zastřelí poté, co se mu jeho soupeř postaví, aniž by s ním chtěl bojovat. Po sedmi letech Hans sanatorium opouští, aby se ocitl přímo na bojišti první světové války, kde také autor své vyprávění končí.

Virginia Bailyová: Jednou časně zrána

Šedivé ráno roku 1943. Na římské ulici se dvě mladé ženy na okamžik střetnou pohledem. Chiara se chystá uprchnout z okupovaného města. Ta druhá, které se drží malý chlapec, musela pod namířenými zbraněmi nastoupit na korbu náklaďáku. Ve chvíli, kdy se čas zastaví, Chiara učiní rozhodnutí, které jí navždy změní život. O třicet let později žije Chiara v Římě jako zdánlivě spokojená žena, kterou těší práce překladatelky. Avšak kdesi v pozadí je pořád stín Daniela, toho dítěte z náklaďáku, které zachránila. A když jí zavolá dívka jménem Maria a tvrdí, že je Danielova dcera, Chiaře je jasné, že se musí postavit bolestné minulosti.

Vlastimil Vondruška: Dobronínské morytáty

Na počátku adventu přijíždí Jiří Adam z Dobronína s pomocníky bakalářem Petrem a jeho ženou Rozárkou na svůj statek na Vysočině, kde hodlá během Vánoc odpočívat. Ale ihned po příjezdu ho vyhledá stařena, která byla kdysi jeho kojnou. Prosí o pomoc, protože se ztratil její vnuk. Jiří Adam z Dobronína záhy najde jeho mrtvé tělo v opuštěném mlýně...

Milena Holcová: Riskantní rozhovor

Příběh tří žen, jedna je herečka a snaží se ustát útok bulvární novinářky, dvoření vlezlého spolužáka, minulost protekčního dítěte, soužití s matkou a zejména roli, do které ji život obsadil navzdory všemu, co umí a chce. Druhá, matka samoživitelka, má za to, že život je série zklamání a proher, nekonečný boj, kde nic není zadarmo a ona ho dá, jen když nepovolí. A třetí se prostě bojí. Smrti, demence, osamělosti. Všechny se snaží najít důstojnost, lásku, vnitřní klid. Někdy elegantně, sebeironicky a noblesně, jindy urputně, ublíženě a uboze.

Jack Canfield: Slepičí polévka pro duši

Jubilejní reedice prvního vydání s 20 novými příběhy přináší opět pravdivé laskavé příběhy s hlubokým poselstvím.

Angela Marsonsová: Ďábelské hry

Inspektorku Kim Stoneovou a její vyšetřovací tým povolají k nálezu zmrzačeného, ubodaného těla - oběť je však zároveň i zločincem, pachatelem brutálního znásilnění. Že by vzal někdo spravedlnost do svých rukou? Kim současně pátrá po skupině pedofilů, brzy však začne být jasné, že se stala sama terčem nebezpečné osoby...

Helen Fieldingová: Dítě Bridget Jonesové

Trhlá a romantická Bridget je zpět! Navíc už dospěla do věku, kdy má poslední šanci otěhotnět. A to by nebyla Bridget, kdyby se jí to nepodařilo! I když všechno neproběhne úplně tak, jak si představovala. Vyslechne si bizarní rady od opilých individuí a zasloužilých matek, zazmatkuje při ultrazvuku či na předporodním kurzu. Stále si hlídá váhu, víno konzumuje s rozumem a mezitím si klade tu nepříjemně trapnou otázku, kdo je sakra otec dítěte.

Olga Tokarczuková: Knihy Jakubovy

Monumentální román je obrazem Polska 18. století, mocného království na vrcholu své státnosti, ale zároveň těsně před pádem do osudové propasti zájmů sousedních zemí. Polskou společnost soužil rozkol mezi vládnoucím královským dvorem, venkovskou šlechtou a bezzemky, jejichž síla se v osmnáctém století začala naplno projevovat. Díky kvetoucímu obchodu s muslimským světem docházelo k bohaté kulturní výměně. Pozvolný hospodářský a morální úpadek však plíživě pronikal do všech pater společnosti, která se pokoušela nalézt viníka. Židé mezitím čekali na svou příležitost k emancipaci. Podstatná část příběhu se odehrává i v židovském městě Brünn, tedy v Brně, ale i v jiných středoevropských městech, takže se čtenáři nabízí zvláštní paralela se současným dramatickým střetem s jinými kulturami.