Když jsme v roce 2016 pořádali setkání s občany o tom, co je třeba v Hradišti zlepšit, objevily se i podněty na vytvoření nových cest krajinou nebo vycházkových okruhů. Nápad krásný, ale realizace ne vždy jednoduchá - vytváření nových cest či obnovu původních totiž komplikují složité majetkové poměry, které jsou dědictvím komunismu.

Z návrhů a nápadů, které jsme měli, jsme vybrali tři, které byly řešitelné v relativně krátkém čase - cestu přes pole od zámku do Hoškovic, pěšinu z Podolí na východ a z Hořeních Kruhů na jih k soše Sv. Vojtěcha a do třetice novou spojku okolo přestavlckého areálu zemědělského družstva na Dneboh. Od vytipování vhodných cest až po jejich faktické zprůchodnění ale i tak uběhlo více než 18 měsíců.

Nejprve proběhlo jednání „města“ se zemědělským družstvem (ZD) Březina, zaměření, vypovězení pachtovních smluv a převod pozemků – to vše zabralo zhruba 1 rok. Základní zatravnění cest, terénní úpravy a posečení, odstranění navážky u Podolí, které umožnilo faktické zprůchodnění cest, trvalo dalších více než 6 měsíců.

Výsledkem jsou tři obnovené či nové cesty, které nyní mohou využívat občané Mnichova Hradiště a jeho místních částí i turisté ke svým procházkám. Cesty jsou nyní (i díky suchému počasí) dobře průchozí a vzhledem k malému převýšení je možné je projet i na horském kole.

Na úpravách povrchu cesty budeme dále pracovat. Kromě další kultivace travnatého povrchu cest proběhne na podzim prořez vzrostlých dřevin. Ty je nyní nutné v částech cesty z Podolí do Kruhů obcházet. Dále budeme jednat se ZD Březina o vysázení alejí kolem cest. Rádi bychom také vytvořili okruh od Zámku k Hoškovicím a Dolci zpět do města. Jednání o propojení bude ale složitější, protože je zde více majitelů.

Stav a průchodnost cest bude záviset i na jejich využívání. Proto Vás vybízíme, abyste cesty hojně používali, vyrazili na nové procházky s krásnými výhledy především na Drábské světničky. Navštivte půvabné místo s obnovenou a čerstvě osazenou sochu Sv. Jakuba pod majestátní lípou v polích mezi Podolím, Kruhy a letištěm. Dostaňte se od zámku do Hoškovic historickou spojnicí a vyhněte se silničnímu provozu. Pro cesty do Dnebohu, Olšiny nebo na Drábské světničky využijte zkratku přes Přestavlky.

Na závěr je potřeba poděkovat těm, kteří městu s realizací pomohli - osadním výborům Podolí, Hoškovice a Kruhy za vytipování cest, ZD Březina za jejich vstřícný postoj, firmě Těžex, která provedla úpravu cest.

Cesty jsou nově vyznačeny i na mapy.cz