V pátek 2. září v podvečer byla na rodném domě válečného letce RAF Karla Otty v Podskalské ulici za účasti náměstka hejtmana Středočeského kraje Karla Horčičky, starosty města Ondřeje Lochmana a místostarosty Jiřího Bíny odhalena pamětní deska. Pietního aktu se účastnily necelé čtyři desítky obyvatel Mnichova Hradiště. Filip Procházka, programový pracovník Klubu Mnichovo Hradiště, oblečený ten večer stylově do britské vojenské uniformy, v roli moderátora připomněl, že Karel Otta nebyl žádným premiantem předurčeným pro životní úspěch:  „Už na měšťance byl dokonce nucen opakovat ročník.“ Připomněl tak, že místo dobrého školního prospěchu se hrdina, který se stane občanským vzorem, vyznačuje obvykle jinými lidskými hodnotami. V případě Karla Otty, který by se právě nyní dožil 95 let, to byla tradičně především statečnost a vlastenectví.

Potrhaný a nepříliš rozměrný cár, který do okamžiku odhalení desku zakrýval, působil na účastníky vzpomínkového aktu na první pohled poněkud neesteticky a nedůstojně. Záhy ale moderátor učinil jejich podivení přítrž: Desku zakrýval autentický kus látky z vojenského padáku. Těžko najít pro dočasné zakrytí pamětní desky válečného letce příznačnější materiál.

Účastníci pietního setkání si následně prohlédli v sále mnichovohradišťského Klubu na Masarykově náměstí výstavu Bojovali jsme za Československo o hrdinství československých letců za 2. světové války, ve které má hradišťský rodák Otta svůj prostor. Unikátem expozice je série osobních předmětů z běžné výbavy válečných letců. První návštěvníky výstavy zaujal nejvíc kovový výlisek se záhadnými otvory určený na čištění konflíků vojenských uniforem, útěková mapa na hedvábném šátku, jíž byl vybaven každý letec v případě operace v neznámém prostředí, reflexní pokrývka hlavy pro případ nouzového přistání nebo malé lahvičky s chemickými přípravky na čištění vody.

Výstava Bojovali jsme za Československo v sále Klubu uprostřed náměstí je přístupná až do 14. září ve všedních dnech vždy od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin. Především předem objednaným školním i jiným skupinám tu stejně jako pátečním významným příchozím, mezi nimiž byli i příbuzní Karla Otty, podá zasvěcený komentář autor výstavy Filip Procházka. Pořadatelé mají radost, že už v druhý den nového školního roku ohlásili svůj zájem o zhlédnutí výstavy pedagogové ZŠ Sokolovská v čele s ředitelkou Evou Hajzlerovou. Klub pevně doufá, že si jedinečnou výstavu s česko-anglickými informačními panely nenechají ujít ani další školy ve městě a okolí.