Výroční zpráva 2022

V knihovně i nadále pracují tři stálé pracovnice, na dohodu se k nim přidala Aneta Velichová, která pro knihovnu vytváří grafické materiály a pomáhá při programech pro děti i dospělé.

V tomto roce knihovna vlastnila 24 724 knihovních jednotek: z toho  6 045 naučné literatury, 17 164 beletrie, 803 audioknih a 36 titulů novin a časopisů. Bylo zde registrováno 1025 čtenářů, z toho 442 dětí do 15 let. Výpůjček všech knihovních jednotek bylo  25 486.

Z jiných knihoven jsme si prostřednictvím MVS půjčili  145 knih.

Čtenáři si pochvalují hlavně to, že nakupujeme nové knihy a při neustálém zdražování knih a s novým trendem nehromadit věci si je u nás mohou vypůjčit.

Z grantu středočeského kraje a s přispěním města jsme pořídili některé pojízdné regály do dospělého oddělení, které umožňují zvětšení prostoru pro naše akce a hlavně pro návštěvy školních tříd. Dále jsme pořídili malý gauč a křesílko, aby si lidé mohli přijít a v pohodlí posedět u knihy nebo poslechu audioknih. K tomu jsme zakoupili i CD přehrávač a sluchátka.

V tomto roce velmi narostl počet tříd, které knihovnu navštěvují a zúčastňují se speciálních programů na rozvoj čtenářské gramotnosti. Takových návštěv bylo 62, jednalo se o mateřské školy a základní školy, především prvního stupně. Do některých škol, které sem nemají dobré spojení, jezdíme za dětmi my (např. Všeň)

Z dalších akcí se uskutečnily:

celoroční facebooková soutěž

 čtení poezie rodáka Čeňka Pekaře

2 x vyrábění origami: na podporu Ukrajiny a ke Dni matek

 letní facebooková soutěž

 večer literatury v září

spolupráce s MAPem a organizací Náruč

Po celý rok jsme se účastnili vítání občánků, kde jsme představovali projekt Bookstart, do kterého jsme dlouhodobě zapojeni.

Za velký nárůst návštěv školních tříd jsme rádi, má to i velký vliv na přihlašování dětí do knihovny. Jsme rádi, když děti tráví volný čas třeba při čekání na autobus v knihovně s knihami a časopisy. Jen náš malý prostor je problém. Dětí by chodilo rádo víc, ale prostě se sem nevejdou, i když je rozesazujeme i v dospělém oddělení. Naše provizorní prostory, do kterých jsme se přestěhovali v roce 2005, jsou dlouhodobě nedostatečné a neumožňují nám nabízet takové služby, jaké by si občané představovali a zasloužili.