Čtyři knihy, 4 místa, 4 účinkující a 4 národní speciality – tak to byl letošní večer literatury, který se konal ve čtvrtek 14. září 2023. Večer literatury probíhá tak, že jsou daná čtyři místa – letos knihovna, Nábytek Honza, nově zrekonstruovaná kočárovna na faře a foyer divadla, čtyři knihy – ty nejlepší, které, letos knihovnice přečetly a čtyři interpreti. Knihy pocházely ze čtyř světových zemí a my jsme se rozhodly ještě ke každé knize nabídnout typické občerstvení z vybraných zemí.

U nás v knihovně četl z knihy Střepy na Via Gemito od Domenica Starnoneho herec David Vejražka. I když úryvek nebyl lehký, David Vejražka si s ním skvěle poradil. Jako drobné pohoštění se nabízely i dolci italiani.

V předsálí divadla četla místní ochotnice Aneta Hoření, která doslova na poslední chvíli zaskočila za svoji divadelní kolegyni a představila knihu arménské spisovatelky Narine Abgarjan Čtyři ženy a jeden pohřeb. Vtipný úryvek byl doplněn tradičním arménským zákuskem - gatou.

V kočárovně na faře si mohli návštěvníci vyslechnout kapitolu z knihy mexické spisovatelky Sofíi Segovii Šepot včel, kterou přečetla Helena Kaluhová. Ta se původně chtěla večera literatury účastnit jen jako divák, ale souhlasila se čtením místo nemocného herce boleslavského divadla Martina Hrubého. Během příběhu malého chlapce a jeho nezbedností mohli návštěvníci ochutnat mexické nachos.

V horním patře Nábytku Honza herec Tomáš Vaněk vynikajícím způsobem pobavil návštěvníky četbou z knihy Fazóna od finského spisovatele Miiky Nousiainena. Před zahájením čtení si mohli posluchači vyslechnout i krátký úvod ke knize ve finštině a na závěr ochutnat tradiční finský zákusek korvapuusti.