Na turnaji světové série Durban FIVB Open vybojoval znovuobnovený pár Jan Dumek a Přemysl Kubala skvělé 4. místo! Naši plážoví volejbalisté tak vyrovnali nejlepší český výsledek v historii. O své postřehy a komentář se s námi podělil hoškovický Honza Dumek...

„Do turnaje jsme byli nasazeni jako č. 16. Ve skupině jsme postupně nastoupili proti týmům z Norska, Namibie, Jižní Afriky. 

Hned v prvním zápase jsme využili povětrnostní podmínky (vítr a i lehký déšť), udělali jsme si z toho výhodu a Nory jsme jednoznačně porazili 2:0 (10,12). Takhle hladké vítězství jsme na 17. nasazeným týmem nečekali ani zdaleka. Ale ukázalo nám to, že jsme ve velmi dobré formě.

Ještě ten samý den jsme nastoupili proti Namíbii a také jsme jednoznačně vyhráli. 

V pátek nás čekal už poslední zápas ze skupiny a už před jeho zahájením jsme měli na 90 % jisté 1. místo ve skupině. Možná proto jsme do utkání nastoupili trochu ležérně a než jsme se nadáli, tak velmi houževnatý jihoafrický pár vedl 1:0 na sety a 18:15 na body ve druhém setu. V té chvíli nám opravdu nebylo do zpěvu. Díky zkušenostem Kubaly jsme se z tohoto stavu dokázali zvednout a koncovku setu vyrovnat na 20:20. V dalším průběhu setu jsme dokázali, že máme větší kvalitu než soupeř a vyhráli jsme 29:27. Ve třetím setu jsme nenechali nikoho pochybovat kdo by měl tento zápas vyhrát, zvítězili jsme 15:5 v tiebreaku. Myslím, že právě tohle byl zlomový bod celého našeho úspěchu - dokázali jsme se zvednout z krize. 

Celý turnaj byl "nabourán" nedělním pohřbem Nelsona Mandeli, v celé JAR bylo zakázáno cokoli v tento den státního smutku organizovat a pořádat. Proto musel být normálně dvoudenní program vyřazovacích bojů být vtěsnán do dnu jednoho. 

V sobotu jsme tak svůj první zápas hráli od 6:00 ráno, tzn. že jsme vstávali v 4:15. Ale opět jsme se snažili tyto extrémní podmínky využít v náš prospěch. Navíc nás ještě namotivovalo, když jsme při rozběhávání po hotelové chodbě zahlédli v moři občas se vynořující delfíny. Nikdy předtím jsem delfíny v přírodě neviděl a došlo mi, že bych je neviděl, kdybychom nezačínali tak brzo. 

Takže se dá říct: "Posilněni raním vstáváním jsme nastoupili na Turecký tým velmi odhodlaně, první set jsme díky výborné obraně a stabilnímu ztrátování vyhráli první set 21:15 a když jsme ve stejné hře pokračovali i ve druhém setu dotáhli jsme do vítězného konce i celý zápas 2:0 (15, 15). 

Ve čtvrtfinále nás čekal favorizovaný tým z Brazílie, kolébky beachvolejbalu. Na brazilský tým jsme se připravili jasnou taktikou a s vědomím, že když budeme pokračovat ve hře, kterou předvádíme celý turnaj můžeme hrát s favoritem vyrovnaný zápas a třeba i uspět. 

A přesně to se stalo, celý zápas jsme začli lépe a hned jsme vedli 3:1, dále se hra vyrovnala a do koncovky jsme šli za vyrovnaného stavu 19:19. V té chvíli se nám podařilo dvakrát úspěšně ubránit soupeře a tím jsme set získali poměrem 21:19. 

Druhý set jsme celou dobu byli v převaze a to nejen mentální. Na konci setu jsme dokonce měli "pohodlný" náskok 4 bodů. Nakonec jsme využili hned druhý setbol a zvítězili tak 21:18.

Tímto zápasem se nám podařilo vstoupit mezi nejlepší čtyři týmy turnaje. Kromě nás se do top 4 dostaly tyto páry: 

Plavins (3. OH Londýn) Solovejs LAT, Pedro Bruno BRA (2. tým dlouhodobého pořadí sezony 2013 FIVB World Tour) a další lotyšský tým Smedins Samoilovs (celkový vítěz FIVB Worl Tour 2013), dostali jsme se tak opravdu do vybrané společnosti. 

Bohužel třetí a čtvrtý zápas jednoho hracího dne byl nad naše síly (V Durbanu v ten den svítilo slunce a bylo naopak velké vedro). Zejména pro čtyřicetiletého Kubalu toho bylo trochu moc. Ale s programem se nedalo nic dělat, v neděli se prostě hrát nemohlo.

V semifinále jsme nemohli předvádět naši standardní hru, a tak jsme se museli před soupeřem z Lotyšska sklonit. 

Následný zápas o třetí místo jsme po prvním setu proti brazilské dvojici Pedro Bruno dokonce museli vzdát.

Byl to tak trochu smutný konec nádherného turnaje. 

Ale čtvrté místo, to se jen tak nepoštěstí. Myslím, že jsme 4. pár historie v ČR, který se dostal tak daleko.”

Výslekdy turnaje:

www.fivb.org/EN/BeachVolleyball/Competitions/Open/2013/Event/Results.asp?TournCode=MDUR2013&Phase=2

Konečné pořadí:

www.fivb.org/EN/BeachVolleyball/Competitions/Open/2013/Event/Ranking.asp?TournCode=MDUR2013&Phase=2

Již bylo k tomuto tématu napsáno:

http://sport.idnes.cz/beachvolejbaliste-kubala-a-dumek-v-durbanu-fjf-/volejbal.aspx?c=A131214_124432_volejbal_par

http://boleslavsky.denik.cz/ostatni_region/jan-dumek-musel-uvarit-caj-20131222.html

http://sport.idnes.cz/jan-dumek-skoncil-v-extraligovem-tymu-odolena-voda-f8g-/volejbal.aspx?c=A131221_081549_volejbal_ot

www.beachnews.cz/213-kubala-s-vysledkem-jsem-nadmiru-spokojeny.php

www.beachnews.cz/212-ctvrte-misto-pro-kubalu-s-dumkem.php