Radka Třeštíková: Osm

Jednu březnovou sobotu je v Ďáblickém háji nalezena postřelená mladá dívka Michaela. Zůstává v bezvědomí a policii se nedaří vyšetřit, kdo čin spáchal a proč. Byl to její snoubenec, nejlepší kamarádka nebo snad někdo z rodiny, ve které Michaela hlídala děti? Ona sama si po probuzení z kómatu osudný den nepamatuje, co víc, nepamatuje si celý poslední rok svého života. Rok, který začal tak nevinně jako pohlazení a skončil pokusem o vraždu...

Marie Benedictová: Einstein a Einstein

Příběh nás zavádí do roku 1896, kdy Mileva Marićová, přezdívaná Mitza, nastupuje v Curychu ke studiu fyziky. Setkává se nejen s předsudky vůči ženám a s opovržením, ale také s Albertem Einsteinem, s nímž navazuje milostný vztah. Román líčí složitou cestu ženy milenky, matky i vědkyně, s níž se Mitza musela složitě potýkat na přelomu 19. a 20. století. Dodnes se vědci a životopisci dohadují o tom, zda za Einsteinovou teorií relativity nestála právě jeho první žena. Proč by jí jinak po převzetí Nobelovy ceny věnoval celou finanční odměnu? Román nás zavádí do zákulisí vědy, kde kraluje nejen přísný rozum, ale také city, nedorozumění a vášeň.

Clare Bennettová: Deníček prince George

Prince George je malý velký muž a světová celebrita číslo jedna, která se už teď připravuje na svou roli vládce britského impéria. V královské rodině však opět čekají přírůstek, George dostane bratříčka nebo sestřičku. Jak se s tím nejvlivnější dítě světa vypořádá?

Henning Mankell: Italské boty

Překvapující a dojemný příběh muže, který se ocitne na prahu svého vlastního obrození. Fredrik Welin žije na malém ostrově, který je během zimních měsíců zcela obklopený ledem. Cítí se ve svém životě tak ztracený, že každé ráno vysekává do ledu díru a noří se do mrazivé vody, aby si připomněl, že žije. Pronásledován vzpomínkami na nešťastnou chybu, která ho dohnala na tento ostrov a odvedla od úspěšné kariéry chirurga, vnímá život tak letargicky, že v jeho obývacím pokoji nerušeně vyroste mraveniště. Pak se objeví nečekaný návštěvník, který si od Fredrika vynutí splnění dávného slibu. Vydají se spolu na podivnou, tesknou cestu. Tento hluboce lidský příběh o ztrátě a vykoupení je svědectvím o nepředvídatelnosti života, z níž se i ve chvílích osobní tragédie může zrodit naděje.

Sarah Larková: Naděje na konci světa

Persie, uprchlický tábor u Isfahánu, rok 1944. Tady skončí osmnáctiletá Polka Helena se svou mladší sestrou Luzynou po strastiplné cestě Ruskem a Persií poté, co byla jejich rodina deportována ze Lvova na Sibiř. Když má několik set polských sirotků dostat azyl na Novém Zélandu, vzklíčí v Heleně naděje...

Sarah Pinborough: Ví o tobě

Louise opustil manžel kvůli jiné, a tak se jediným mužem v jejím životě stal její syn. Proto Louise pracuje na poloviční úvazek, aby je uživila a zároveň mohli být spolu. Všechno se však změní, když se seznámí s okouzlujícím Davidem a jeho roztomilou ženou Adele, kteří ji vtáhnou do spletité sítě jejich manželství...

Hendrik Groen: Tajný deník Hendrika Groena 83 ¼ roku

Hendrik Groen je sice starý, ale sám nemá staré lidi rád. Ještě si chce na světě něco užít! Nechce jen popíjet slabý čaj a pěstovat muškáty, jako to dělají jeho vrstevníci. O svém životě v domově důchodců si píše deník, v němž odhaluje všechny své vzestupy a pády...

Paula Hawkins: Do vody

V říční tůni se najde tělo svobodné matky - a to právě na místě, kde bylo téhož léta objevena mrtvola mladého děvčete. V historii malého městečka Beckford to sice nejsou první ženy, jejichž osud se na onom místě uzavřel, jsou to však právě ony dvě, jejichž smrt rozčeří nejen hladinu řeky, ale i poklidné životy zdejších obyvatel....

Lisa Anselmová: Život v Paříži

Newyorčanka Lisa žije dlouhá léta v těsném sepětí se svou milovanou, ale svéráznou matkou, která má na dceru velký - možná až moc velký - vliv. Teprve když matka zemře, si Lisa začne uvědomovat, že si vlastně nevybudovala žádný osobní život... Přestěhuje se proto do Paříže, kde si zpočátku připadá osamělá a ztracená, její francouzština je naprosto nedostatečná. Ale postupně se jí podaří najít vnitřní klid a smysl svého života.

Lucie Hušková: Ike – můj italský corso pes

Pravdivá pohádka o psím životě a o psancích v Itálii. Také o tom, jak vás italský corso pes může zruinovat, připravit vás o přítele a úplně změnit váš život... Jak jinak než k lepšímu!

Monica Woodová: Jeden kluk z milionu

Příběh introvertního kluka se zálibou v Guinnessově knize rekordů, který naváže přátelství s rezervovanou a od společnosti vlastním rozhodnutím odtrženou podivínkou, stoletou Onou. Jeden pro druhého se postupně stávají vzácným přítelem a učí se vzájemně zajímavosti ze svých generacemi oddělených světů. Rozhodli se totiž realizovat svérázný plán. Život však často plánům nefandí a tak je náhle vše jinak. Ale možná navzdory všemu náhlému smutku dokáží hrdinové románu dotáhnout plány a sny k úspěšnému konci.

Tuomas Kyrö: Mrzout

Pohled na svět očima starého člověka, který současné době nerozumí, a ani nechce. Jde tu o stáří a jeho vztah ke změnám. Postava Mrzouta je jakýmsi zrcadlem životu, jeho pomíjivosti a konečnosti stáří, které nedrží krok s dravostí mladých.

Soňa Štroblová: Hra o holčičku

Příběh Saši, bývalé novinářky, dnes profesorky na vysoké škole, a Roberta, německého lékaře se soukromou praxí, se odehrává střídavě v Čechách, Německu a Chorvatsku. Společnou láskou obou je Robertova dvanáctiletá dcera Kate, která žije se svou matkou v nové rodině. Silný a vášnivý vztah mezi Sašou a Robertem, jenž je i v jejich pozdním věku plný zvláštností a sexu, však nekončí happy endem. Časem vyplave napovrch překvapivé tajemství, jež nemile zasáhne všechny tři protagonisty. Dramatický rozchod krutě poznamená další život nejen Saši a Roberta, ale především malé Kate.

Laurent Gounelle: A objevíš poklad, který v tobě dřímá

Román, jehož děj je zasazen do malebného historického městečka v srdci Burgundska, důmyslně propojuje téma osobnostního rozvoje s duchovním hledáním. Hlavní hrdinka Alice přijíždí na návštěvu rodiny a setkává se se svým přítelem z dětství Jeanem, který k překvapení všech opustil studia a dal se na dráhu kněze, k níž se cítil povolán. Počet farníků, kteří navštěvují místní kostel, je však tak mizivý, že Jean začíná pochybovat o smyslu svého poslání. Alice, která je praktická, dynamická a odvážná moderní žena a řešení problémů je pro ni denním chlebem, se rozhodne vzít situaci do vlastních rukou. Své předsevzetí pomoci svému příteli opět nalézt smysl a přivést lidi zpět k víře pojme jako pracovní výzvu. V té chvíli ještě netuší, že toto rozhodnutí jí i jejímu příteli převrátí život naruby...

Isabelle Artusová: Malý japonský krámek

V současné Paříži dojde k osudovému setkání líbezné gejšy s neohroženým samurajem. Gejša se jmenuje Pamela a živí se prodejem bonsají v krámku na levém břehu Seiny. Samurajem není nikdo jiný než Thad, mladý muž z bretaňského venkova, jehož živí dobře placené zahraniční mise na hraně zákona...

Amy Gentryová: Dcera někoho jiného

Když třináctiletá Julie jedné noci zmizí z domu, vypadá to na učebnicový příklad únosu. Jenomže nikdo se neozve s žádostí o výkupné, neobjeví se jediná stopa. Až se po dlouhých osmi letech Julie, nyní už dospělá žena, zničehonic objeví na prahu rodinného domu. Počáteční úžas a nadšení celé rodiny však záhy vystřídají neodbytné otázky, které se Juliině matce vkrádají do mysli - zvlášť když se Julie s rodinou sžívá jen pomalu a chová se více než podivně. Proč odmítá chodit na terapii? Kam tak záhadně mizí z domu? Proč nechce mluvit, o tom, co se stalo? Kam se poděly peníze z fondu, zřízeného na Juliino nalezení, který spravoval její otec? A co je nejhorší - je tahle žena opravdu jejich Julie?

Dawn Frenchová: Rosiina metoda

Humoristický román o ženě, která až do svých osmatřiceti let říkala ne, a teď chce najednou všechno dohonit. Excentrická anglická učitelka Rosie se rozhodne přijmout místo v bohaté newyorské rodině, kde bude dělat paní k dětem. Ale v luxusním, pravidly sešněrovaném životě se nedá ani dýchat, a tak se poprvé v životě rozhodne řídit se instinktem. Brzy obrátí upnutý rodinný život v třeštivý chaos.

Michael Kardos: Dřív než ji najde

Jednoho nedělního večera v září roku 1991 uspořádal Ramsey Miller večírek pro sousedy a potom zavraždil svou krásnou ženu a tříletou dceru. Všichni se ale mýlí. Dcera unikla. Teď už jí bude osmnáct a má plné zuby života v utajení. Posledních patnáct let se v rámci programu na ochranu svědků pod jménem Melanie Denisonová skrývala v malém městě v Západní Virginii - její otec totiž nebyl nikdy dopaden. Navzdory přísným pravidlům Melanie navázala vztah s mladým učitelem z místní střední školy, nyní je deset týdnů těhotná a nechce, aby se její dítě muselo schovávat jako ona. Vzepře se svým opatrovníkům a vezme věci do vlastních rukou. Melanie se vrací do Silver Bay a doufá, že dokáže to, v čem úřady selhaly: najde svého otce dřív, než on najde ji.

Leila Slimani: Něžná píseň

Najmout si pro své dvě malé děti stálou chůvu je pro skromnou pařížskou domácnost Myriam a Paula finančně takřka neúnosné. Je to však jediná možnost, jak Myriam umožnit to, co potřebuje stejně jako vzduch a vodu: prosadit se v náročné profesi advokátky. Po počátečním ostychu a zdráhání mladí manželé zjišťují, že chůva Louise převrátila jejich život naruby. Totiž teprve tato hypervýkonná, pečující, vždy dokonalá hospodyňka dokázala v jejich bytě vytvořit opravdový domov - nejen pro jejich děti, ale i pro ně samotné. Postupem času však prohlubující se vzájemná závislost chytí trojici do pasti. Pokus o únik z ní vyústí v drama.

J. Bannerová: Dobří sousedé

Psychologický thriller, který navždy změní pohled na lidi, jež jsou vám nejblíže. Shadow Cove je městečko, o kterém každý sní, to si alespoň myslí Sarah, když se sem přistěhuje za svým čerstvým novomanželem. Pak ji ale náhlá tragédie připraví o veškeré štěstí. Sarah pátrá po střípcích jejich minulého života a odhalí šokující tajemství nejen o sousedech, ale i o vlastním manželství.

Jan Vavřík: Návrat z pekla

Karlu Millerovi, nadějnému studentovi medicíny, převrátí život naruby nejen krásná židovská dívka Marie, ale také nadcházející 2. světová válka. Společně se stará se svým otcem o pekárnu v přízemí pavlačového domu, v němž místní obyvatele terorizují kolaboranti a donašeči. Karel se trápí výčitkami, že nedokázal zabránit transportu své ženy a dětí do Terezína. Díky podrazu se dostane do koncentračního tábora, kde se stane osobním kuchařem velitele. Záhy zjišťuje, že se jeho děti a žena v tomto táboře objevily také. Setká se znovu se svou rodinou?

Hanni Münzer: Medová smrt

Jak daleko zajde matka, aby zachránila své děti? Jak daleko zajde dcera, aby pomstila svého otce? Jak může hluboká a všestravující láska léčit staré rány? Když mladá Felicity pátrá po své matce, odhalí mučivé tajemství historie své rodiny. Její pátrání jí vede zpátky do nejtemnější kapitoly německé historie k dramatickému osudu její prababičky Elizabeth a její dcery Deborah. Proplétá se pavučinou lásky, viny a smíření obou žen, která vrhla stín i na vlastní život Felicity.

Alice Munroová: Veřejná tajemství

Náhlému zvratu, ohrožení nebo nutnosti přijmout novou životní roli čelí hrdinky povídkové knihy. Příběhy lásky, kterou hledají, ztrácejí nebo znovu nalézají, či konfliktů spojených s temnějšími stránkami sexuality a mezilidských vztahů vůbec rozehrává autorka v nedávné i vzdálenější minulosti v důvěrně známém prostředí kanadského maloměsta, ale také méně obvyklých lokalitách. Vliv náhody, nečekaného setkání, překvapivého odhalení nebo jen obyčejného plynutí času je v jejím mistrném podání proměňuje v dramata, ve kterých se všední životní události slévají v lidský osud uchvacující svou bohatostí, živostí a tajemností.

Lee Child: Večerní škola

Píše se rok 1996, Jacku Reacherovi je pětatřicet let a dosud slouží v americké armádě. Po jedné úspěšné akci dostane rozkaz svléct uniformu vojenského policisty a jako civilista se hlásit ve večerní škole. Večerní škola je ovšem jen krytí pro přísně utajenou bezpečnostní akci...

Anne – Dauphine Julliandová: Dva krůčky po mokrém písku

Až do dvou let byla Thais úplně normální dítě. Alespoň nic nesvědčilo o tom, že by tomu bylo jinak. Jednoho dne si však její matka na pláži všimla, že Thais chodí nejistě a vytáčí nožičku směrem ven. Zašla s ní tedy k lékaři, který jí po sérii vyšetření sdělil šokující zprávu. Její dcera trpí vzácnou genetickou nemocí, na kterou není lék, a zbývá jí jen několik měsíců života. Tehdy matka své dceři slíbila: Budeš mít krásný život. Jiný než ostatní holčičky, ale život, na který budeš moct být pyšná. Nikdy ti nebude chybět láska.

Patrick Taylor: Doktore, hlavu vzhůru

Vyhlášený venkovský doktor je zcela zaneprázdněn léčbou tělesných i duševních neduhů rázovitých obyvatel Ballybucklebo. Ani dlouho po válce však neplyne život hladce – ať už jde o těhotenské komplikace jedné z pacientek nebo záhadný zdravotní problém dávného spolužáka z medicíny. Nové příhody a bláznivé situace ho však zaměstnávají natolik, že se mu daří zapomínat na přízraky válečné minulosti.

Barbora Šťastná: Dobrá tak akorát

Ženy prý samy sebe kritizují v průměru osmkrát denně. Poprvé hned ráno v koupelně před zrcadlem. Ani mě to nepřekvapuje. Taky to dělám. Za to, že nejsem dost krásná. Za to, že nemám dost uklizeno. Za to, že nezvládám všechno v práci, že nejsem skvělá matka a že nežiju v harmonii s vesmírem. Dlouho jsem si myslela, že opravdový a báječný život začne, teprve až to všechno napravím a zlepším. Až zhubnu, až si udělám pořádek ve skříni i v účetnictví, až konečně změním účes, až se naučím meditovat. Jenže pak jsem si všimla, že život už dávno začal i bez toho. A že je chaotický a někdy i dost stresující, ale taky skvělý a zábavný, i když jsem se nezlepšila vůbec v ničem z výše uvedeného seznamu. Takže tahle kniha je plná historek o tom, co se mi nepovedlo. Ale taky o tom, že právě takovýhle život je doopravdy můj a že přesně takhle mě to baví. Zkrátka že je dobrý tak akorát.

Lone Theilsová: Dívky z trajektu

Novinářka Nora Sandová má zálibu ve sbírání starých kufrů, a když jeden obzvláště podařený exemplář objeví v malé anglické vesničce, ani ve snu by ji nenapadlo, co bude následovat. Na těch starých polaroidových fotografií, které z něj vypadnou, se jí totiž od první chvíle něco nezdá. A pak si konečně vzpomene: ta dvě děvčata na fotkách jsou přece ty holky z dětského domova, co se před několika lety beze stopy ztratila na trajektu z Kodaně do Anglie! Když navíc na kufru objeví jmenovku, jež avizuje, že toto zavazadlo dříve patřilo známému sériovému vrahovi Billu Hixovi, pustí se do pátrání v dávném případu, který nebyl nikdy vyřešen.

Laura Waldden: Znamení osudu

Líza se s Richardem vystěhovala na Nový Zéland, jenže manželství s násilníkem je pro ni nesnesitelné. Útěchu, pochopení a lásku najde Líza v náruči Ronga, polovičního Maora. Narození jejich syna Rufuse se však pro oba milence stane osudovým mezníkem a je otázkou času, zda se někdy někdo dozví strašlivou pravdu…

Leila Meachamová: Titáni

Dějištěm strhujícího vyprávění o lásce, bolestných ztrátách i zradách je Texas, který se kolem roku 1900 ocitá na prahu ropné konjunktury, jež odstartuje období prudkého hospodářského růstu. Na pozadí dramatických změn pronikajících na texaský venkov prožívají svůj osudový příběh dvě nezapomenutelné postavy: Samantha, privilegovaná dědička rozlehlého dobytkářského ranče, a Nathan, okouzlující mladík z farmy na severu.

Joseph Joffo: Z Paříže do Paříže

V autobiografických vzpomínkách na dětství prožité v okupované Francii vypráví autor o strastiplné cestě, kdy jako desetiletý prchal se svým dvanáctiletým bratrem do dosud neobsazené zóny a po třech letech otřesných zážitků se opět shledává s rodinou.

Jan Drnek: 1938. Věrni zůstaneme

Osudový rok 1938, období Mnichovské zrady a největší potupy mladé Československé republiky. Rok, který předznamenal konec naší státnosti o pár měsíců později. Stačilo málo, aby..., kdyby... A právě oním "kdyby" se zaobírá tato jedinečná historická mystifikace, která svým smyslem pro detail i celek, strategii i taktiku, ale i příběh samotný, bravurně vypráví příběh fiktivní obrany naší republiky před hitlerovskými vojsky.

Jan Drnek: 1938. Neporaženi

Příběh této jedinečné historické mystifikace začíná přesně tam, kde skončila předchozí kniha 1938 Věrni zůstaneme - tedy v noci 30. září, těsně předtím, než zazněly první výstřely války o Československo. Po odmítnutí mnichovské dohody i kapitulace byla válka s Německem nevyhnutelná, už nebylo otázkou zda, nýbrž kdy. Dechberoucí popis osudového střetnutí, plný propracovaných detailů jednotlivých bojových operací a lidských příběhů, je však také zajímavou úvahou na téma národního uvědomění a pospolitosti.

Laura Lane McNealová: Cukrová panenka

Malou Ibby zavane osud z Washingtonu do jižanského New Orleans, kde ji matka po smrti otce nechává u dosud nepoznané babičky. Krátké prázdniny se nepředpokládaně prodlouží na neurčito a prostředí amerického Jihu šedesátých let umožní dívence poznat černošskou mentalitu i kulturu a otevře jí úplně jiný svět...

Josef Schovanec: Vítejte v Autistánu

Přízračná stanice londýnského metra, orientální bazar, exotická gastronomie Balúčistánu… Josef Schovanec, muž s autismem a s doktorátem z filozofie, nás v souboru krátkých svižných textů zve na originální cestu po nejrozmanitějších zemích, o nichž díky svým bezprostředním zkušenostem a neokázalému úsudku dokáže vyprávět fascinující věci. Dozvíme se, v čem jsou mu blízké muslimské kraje a proč je mu nejlépe na Dálném východě.

Stephen Chbosky: Ten, kdo stojí v koutě

Kniha vypráví o čerstvém středoškolákovi jménem Charlie, outsiderovi, který všechno sleduje z povzdálí až do chvíle, kdy ho pod svá ochranná křídla vezme dvojice starších spolužáků. Dospívání na střední škole, který Charlie vypráví v dopisech, je otevřenější a důvěrnější než leckterý deník, zároveň vtipný i sžíravý. Zmítán touhou žít svůj vlastní život i touhou vymanit se z role, která mu připadla, prozkoumává dosud neznámé území. Před ním se otvírá svět prvních lásek, rodinných dramat i nových přátelství.

Patrick Declerck: Běsi, co mě sužují

Román, jehož jedinou hrdinkou a základní zápletkou je psychoanalýza. Autor ve svých vzpomínkách postupně představí celou rodinu: hysterickou babičku, lehce psychopatického strýce, otce, který řeší útěk od rodiny cestováním. Únik z rodinné zátěže slibuje psaní - tvůrčí proces všemu a všem navzdory.

W. Somerset Maugham: Barevný závoj

Děj románu se odehrává v britské koloniální Číně a vypráví příběh mladého manželského páru, který je tvořen odlišnou dvojicí – oddaně milujícím introvertním mužem, povoláním lékařem, a jeho ženou, dívkou z anglické lepší rodiny, která do manželství vstoupila bez lásky. V důsledku náhodně odhalené manželčiny nevěry dojde ke krizi a žena je donucena odjet s manželem do čínského vnitrozemí, kde propukla epidemie cholery. Tíživé životní podmínky boje s epidemií a všudypřítomnost smrti podstatně ovlivní jejich životy a vzájemný vztah…

Katy Yaksha: Deset přání

Příběh, utkaný z autorčiných vlastních životních zkušeností a zážitků a zpestřený hravým humorem, se odehrává střídavě v Praze, Barceloně a Římě. Na začátku románu je hlavní hrdinka, třicetiletá návrhářka a majitelka malého butiku v centru Prahy, díky nečekané události donucena podívat se pravdě do očí: její vysněný život se proměnil ve snůšku iluzí a sebeklamů. Návrhářstvím se Alice toužila živit odjakživa, ale mělo to být jinde a jinak. Miluje slunce, moře, jižní temperament a svobodu. Místo toho sotva přežívá v zastrčené pražské uličce. Odhodlá se vzít osud do vlastních rukou a začne tím, že sepíše desatero svých přání...

Charlotte Linková: Podvedená

Scenárista Jonas Crane doufá, že v osamělém domě v yorkshirských slatinách unikne hrozícímu syndromu vyhoření. Doprovází ho manželka a jejich malý syn. Trojice však netuší, že ve stejnou dobu hledá jistý nebezpečný kriminálník na útěku před policií bezpečnou skrýš...

Louise Pennyová: Hladový duch

Hosté vesničky Three Pines se právě chystali na návrat do měst, děti se loučily s létem, když byla v místním oblíbeném bistru nalezena mrtvola neznámého muže. A tak je znovu povolán vrchní inspektor Gamache a jeho tým. Zdá se, že nejvíc odpovědí na to, kdo byl onen cizinec a kde se tu vzal, zná majitel bistra Olivier. Stopy však vedou rovněž do domu Hadleyových, kde se odehrálo už několik zločinů. A zapleteni do případu mohou být i členové místní komunity českých emigrantů...

Donna Douglasová: Sestřičky

Nemocnice Nightingale je v 30. letech 20. století proslulým ústavem, kde se mladé dívky mohou vyučit váženému povolání zdravotní sestry. Osud sem svede tři mladé ženy, každou velmi odlišnou. Ze tří outsiderů se stanou ty nejvěrnější přítelkyně.

Jaroslav Kalfař: Kosmonaut z Čech

Kam nemůžeš poslat sondu, tam pošli člověka. Tím se řídila malá země z Evropy, když se ve sluneční soustavě objevil podivný oblak, slibující odhalení mnohých tajemství vesmíru. Stane se kosmonaut Jakub Procházka nejslavnějším mužem na Zemi? Nebo je celý projekt předem určený k nezdaru - ať už pro neznámou podstatu oblaku, nebo proto, že si s sebou Jakub vedle vědeckých zkušenosti veze i břímě minulosti?

Caroline Vermalle: Miluji Paříž

Guillaume zná tajemství Paříže jako nikdo jiný a svých znalostí využívá v cestovní agentuře I love Paris, v níž pracuje společně s kolegyní Edie, do níž je zamilovaný. Když hrozí agentuře krach, vymyslí smělý plán: s vlivnou japonskou blogerkou Katzuko zinscenují nostalgickou Paříž 60. let, která je snem všech, kdo do města nad Seinou zavítají. Vždyť přece Paříž je spojena s láskou a romantikou.

Griep Op de Beeck: Pojď sem, ať ti můžu dát pusu

Příběh plný humoru, jízlivosti a bezostyšné upřímnosti o tom, proč se stáváme tím, kým jsme. Mona jako dítě, jako čtyřiadvacetiletá dívka a jako pětatřicetiletá žena. Román o dítěti, ale také o rodičovství. O zlomených lidech a o tom, jak neúmyslně ubližují ostatním. O tom, kde končí odpovědnost a začíná vina. O tajemstvích a samotě. O nemoci a mlčení. O tom, jak je nebezpečné být silný. O zapomínání a neschopnosti zapomenout. O odvaze zachránit sama sebe. A samozřejmě také i o lásce. Protože ta je vše, co máme, nebo alespoň téměř vše...

Arie Jalowiczová Simonová: Přežila jsem Hitlera

Berlín 1940. Mladičké Židovce Marii Jalowiczové hrozí deportace. Jenže ona chce žít. Za každou cenu. A tak zmizí. Celou válku se skrývá a někdy za to platí opravdu vysokou cenu. Po 50 letech od skončení války namluví Marie poprvé celý svůj životní příběh na 77 magnetofonových pásků. Stanou se základem jedinečného časového dokumentu. Otevřeně, bez vnitřní cenzury v něm hrdinka líčí, jaké to je protloukat se den po dni Berlínem ovládaném Hitlerem: Potřebuje falešné doklady, úkryty, lidi, kteří jsou ochotni jí nezištně i za úplatu pomoci. Pokusí se nacistům uniknout fingovaným sňatkem s Číňanem, snaží se přes Bulharsko vycestovat do Palestiny. Marně. Musí zkrátka přežít v Berlíně. Je svolná ke všemu, tak silná je její touha přežít...

Nora Roberts: Náhlá vzplanutí

Společné vydání dvou milostných románů. Vance nebyl jen šikovný řemeslník, který se dal přemluvit, aby Shane pomohl s rekonstrukcí domu. Ve skutečnosti byl šéfem stavební společnosti, jenž si přijel na venkov hojit rány po nevydařeném manželství... Hrdinka druhého románu Jilliana je sice městská dívka, ale už jako dítě, kdy jezdívala na dědův ranč, se rozhodla, že z města odejde a bude pokračovat v jeho práci. Po dědečkově smrti nakonec zůstala na vedení ranče úplně sama...

Anna Pasternak: Lara

Pravdivý příběh tragické lásky Borise Pasternaka a Olgy Ivinské, který inspiroval román Doktor Živago. Pasternak často opakoval: "Lara skutečně existuje, měli byste se s ní setkat", čímž návštěvníky upozorňoval na svou životní lásku a literární múzu Olgu Ivinskou. Jejich vztah vydržel až do konce Pasternakova života. Olga za oddanou lásku ke svému "Borjovi" tvrdě zaplatila. Stala se figurkou ve vysoké politické hře a kvůli spojení s kontroverzním spisovatelem a jeho dílem byla dvakrát odsouzena k pobytu v sibiřském pracovním táboře. Její život je příběhem plným nepředstavitelného hrdinství, věrnosti, utrpení a osobních ztrát.

Eva Urbaníková: Suši v duši

Příběh Slovenky, která se nejdřív zamilovala do Japonska a potom do Japonce. Denisa měla ráda tanec, a tak když jí agentura nabídla, aby jela tancovat do Japonska, přijala. Japonsko si záhy oblíbila, naučila se japonsky a nakonec se seznámila s Japoncem, do kterého se zamilovala. A protože city byly vzájemné, po nějaké době se vzali. Ukázalo se však, že rodinný život v Japonsku vůbec nebude jednoduchý...

Patricia Cornwellová: Předmět doličný

Soudní patoložka Kay Scarpettová řeší další mimořádně znepokojivý případ. Ve svém domě byla brutálně zavražděna mladá osamělá spisovatelka Beryl Madisonová. Všechno ukazuje na to, že ji někdo měsíce pronásledoval. V domě oběti byla nalezena podivná vlákna, která soudní laboratoř nedokáže zařadit, navíc se záhadně ztratil rukopis autobiografické knihy, na níž Beryl pracovala a která mohla způsobit mnoha lidem značné problémy...

Eduard Petiška: Staré řecké báje a pověsti

Tato bohatě ilustrovaná kniha obsahuje klasické příběhy z řecké mytologie, které jsou převyprávěné pro děti a mládež. Jednotlivé příběhy pojednávají o řeckých bozích, hrdinech, mytických postavách a nestvůrách.

Lisa Gardnerová: Neboj se

Detektivka D. D. Warenová přišla po setmění na místo činu. Zaslechla jen zavrzání podlahy, odněkud se ozývala tichá ukolébavka... a na víc už si nevzpomíná. Je vážně zraněná, není schopná pohnout levou rukou a nemůže se vrátit do práce, kterou tolik miluje. A taky se dozví, že ještě stihla vystřelit ze služební zbraně. O šest týdnů později je nalezena další zavražděná dívka. Na místě jsou stejné rekvizity jako u předešlé vraždy: láhev šampaňského a červená růže. A jediná osoba, která se možná ocitla v blízkosti vraha, je D. D. Warenová, jež si však není schopná vzpomenout na jediný detail z oné noci.

Danielle Steel: Společný byt

Uprostřed hlučného, živého a bohatého New Yorku, žijí čtyři mladé ženy. Dříve se neznaly, ale teď z nich jsou spolubydlící, a společný život z nich brzy udělá nerozlučné přítelkyně. Claire je návrhářka, Abby se snaží prosadit jako spisovatelka, Morgan má náročnou kariéru přímo na Wall Street a Sasha studuje medicínu. Každá si nese nějakou bolest; každá se postupně učí, jak si stát za svým ve svém životním povolání i v srdečních záležitostech.

Fred Vargas: Muž s modrými kruhy

Do Paříže přichází z rodných Pyrenejí komisař Adamsberg, svérázný muž s hlavou zdánlivě věčně v oblacích. Ve stejnou dobu se na pařížských ulicích začnou objevovat podivné kruhy nakreslené modrou křídou – a v jejich středu ještě podivnější objekty: natáčka, zapalovač, svíčka, pinzeta, holubí pařátek… Záhadnými kruhy se baví celé město, jen v komisaři Adamsbergovi narůstají obavy. Inspektor Danglard, neohrabaný skeptik, je s ním sice nesdílí, přesto se na popud svého nadřízeného neochotně začne bizarními nálezy zabývat, považuje to ovšem za ztrátu času. Dokud se v modrém kruhu neobjeví první mrtvola…

Cynthia D´Aprix Sweeneyová: Polštář

Každá rodina má svoje problémy, zvlášť když jsou ve hře peníze. Sourozenci Plumbovi se už léta téměř nestýkají, každý má svůj život plný vlastních starostí: Melody bojuje za záchranu svého rodinného domku a hledá cestu ke svým dvěma dospívajícím dcerám, homosexuál Jack tají před manželem své dluhy, ovdovělá Beatrice se snaží vrátit na kdysi slibně odstartovanou literární dráhu a někdejší úspěšný podnikatel Leo po rozvodu tápe, kudy se v životě dát dál. Jedna věc je však stále spojuje: nezanedbatelné rodinné dědictví, které jim má být podle otcovy vůle vyplaceno, až nejmladší z nich, Melody, dosáhne čtyřicítky.

Liane Moriarty: Poslední výročí

Sophii táhne na čtyřicet, a začínají ji trochu znervózňovat biologické hodiny. Neudělala chybu, když tak lehkovážně pustila k vodě Thomase, nejhodnějšího muže, jakého kdy poznala? Jednoho dne zjistí, že jí Thomasova prateta ve své závěti odkázala něco tak nečekaného, že tím Sophii obrátí život úplně naruby. Grace je krásná ledová královna a má všechno, o čem kdy snila: manžela, který ji miluje, a čerstvě narozeného syna. Jak se s tím ale vypořádá, když vidí, jak se Sophie na oba toužebně dívá? Veronice se v životě nic nedaří a na všechny má dopal. Nejvíc na pratetu Connii za to, že umřela a že do své závěti zahrnula zrovna Sophii! Veronika je odhodlaná závěť napadnout a hnát celou "kauzu" až před nejvyšší soud.

Katy Yaksha: Roma mi amour

Nahodilé prázdniny v Římě, které vůbec nebyly v plánu, a které se rozhodně měly stát. Kniha je inspirativním autobiografickým příběhem, ve kterém autorka našla samu sebe a svoji cestu životem.