Petr Juščák: A nezapomeň na labutě

Irena Kalaschová, mladá slovenská žena, byla na základě vykonstruovaného obvinění v 50. letech 20. století transportována dobytčím vagónem do jednoho z kolymských lágrů na dálném východě SSSR. Její život se tak rázem proměnil v otrockou práci, násobenou hladem, neúprosnou zimou a otřesnými táborovými podmínkami. V tomto nevlídném klimatu musí Irena svádět každodenní boj jak o fyzické přežití, tak i o zachování vlastní identity. Ale i mezi těmito krutě poníženými ženami jsou silné osobnosti, které přes nepřízeň osudu a při pohledu na volně a svobodně letící labutě nad gulagem nacházejí odhodlání nevzdat se a nerezignovat.

Petr Jaroněk: Ospalá slovanská díra

Historická fantasy, odehrávající se v dávné dějinné epoše ve Zlíně, popisuje dramatické pátrání po bestiálním přízraku, který své oběti usmrcuje zvlášť zavrženíhodným způsobem.

Aleš Palán: Miss exitus

Román zavádí čtenáře do prostředí domácího hospice. Ema, která poskytuje péči umírajícím klientům v jejich domovech, zažívá během jediného dne několik zásadních životních zvratů. Po rozchodu se svým přítelem míří neplánovaně k umírající klientce. Stará paní není jen pacientka, ale zná také tajemství propojující obě rodiny, které Emě až doposud zůstávalo skryté. Mladou ženu zaměstnává nejen starost o umírající, v patách je jí neustále studentka Zuzana, která si jako místo svého studijního projektu vybrala právě domácí hospic a jeho klienty.

Markéta Brousková: Nežádoucí svědek

Vzpomínky na život v české emigrantské komunitě po šedesátém osmém roce dvacátého století. Autorka s lehkou ironií vzpomíná na lidi, se kterými se setkala a na vztahy v české emigrantské komunitě, které nebyly vždy upřímné a přátelské a ve kterých se promítaly ideologické a politické postoje té doby.

Katie Fforde: Prázdniny na moři

Emily je se svým životem spokojená. Miluje svou práci i nezávislost. Ale také cítí, že je čas na změnu. A když jí nejlepší kamarádka Rebecca nabídne, že by mohla vařit v létě na lodi u skotského pobřeží, neváhá ani minutu. Není to ale jen tak ...

Jakub Čech: Jakubův cestovní deník 2

V roce 2018 jsem už podruhé stanul na hranici Mexika a USA, abych tentokrát s lehkým batohem a kanadskou parťačkou došel do Kanady po hřebeni Skalistých hor a zjistil, proč se v souvislosti s 4 500 km dlouhým Continental Divide Trailem používá věta "Obejmi brutalitu." Co bude těžší? Projít divočinou, nebo sladit rozdílné představy o společném fungování?

Agnes Pellier – Galdiová: Veverka v kleci

Román se odehrává v bývalém Československu v letech 1948 až 1956. Hlavní hrdinkou je dvacetiletá dívka Věra, původem z Maďarska, která po traumatických válečných zkušenostech z Budapešti přichází plna nadějí na lepší život za prací do Prahy, a to právě v bouřlivých dnech po únoru 1948. Zde prožívá svůj první hluboký milostný vztah s hudebníkem Pražské filharmonie. Milenci se po svém snaží vyrovnávat s diktaturou a narůstající represí.

Elena Ferrante: Dny odpuštění

Hlavní hrdinkou je žena stržená vírem svých emocí a dávných vzpomínek. Olgu, spisovatelku žijící v Turíně, která se vzdala své kariéry ve prospěch rodiny, opustí zdánlivě bezdůvodně manžel a nechá ji topit se v pochybách a klamných nadějích na jeho návrat.

Fiona Mozle: Království Elmet

Daniel žije se sestrou a otcem na samotě, ve srubu v lese, v izolaci od společnosti. Kdysi chodili do školy, ale stejně byli odjakživa jiní. Matka se občas objevovala a zase mizela. Až se jednou už nevrátila. Pro jejich otce platí totéž, taky se čas od času vytratí. Je to mohutný muž, pověstný svou fyzickou silou, který si vydělával rvačkami. A v podobném duchu vychovává i děti: aby se dokázali ubránit a prosadit svou pravdu.

Pavel Juřík: Kinští

Kinští patří mezi nejvýznamnější šlechtické rody Království českého a habsburské monarchie. Jejich kořeny sahají až do 13. století. Kniha přináší celkový pohled na historii a odkaz rodu Kinských, informace o jeho nejvýznamnějších osobnostech, přehledné rodokmeny hlavních rodových větví a popisy erbů. Na tři sta fotografií zachycuje portréty členů rodu a jeho nejvýznamnější sídla.

Michaela Mlíčková Jelínková: Maličkost pro premiéra a jiné povídky

Chytře vypointované povídky ze současnosti prostřednictvím životních příběhů několika Čechů dokážou čtivě a inteligentně komentovat aktuální problémy. Psychologicky vykreslené bizarní postavy z jednotlivých povídek se pohybují v akčním rádiu od pravicového extremisty přes poštovní úřednici až k nezaměstnanému dělníkovi. Provokativní barvité vyprávění využívá nadhledu, aby pod povrchem odhalilo ostrou pointu korespondující s komplikovaností dnešního světa.

Nualla Ellwood: Den, kdy se to stalo

Šedesát vteřin poté, co se Maggie probere z komatu, si nepřeje nic jiného, než aby do něj znovu upadla. Aby nemusela žít s vědomím toho, co jí právě oznámila policie: že její dcera Elspeth je mrtvá. Podle policie ji nechala zamčenou v autě, které pak sjelo do řeky a Elspeth se utopila, uvězněná na zadním sedadle. Maggie si vůbec nic nepamatuje. Když však požádá o setkání se svým manželem Seanem, dostane se jí informace, že zmizel. Prý byl naposledy spatřen v den dceřina pohřbu. Co se skutečně tehdy u řeky stalo? Kam se Sean poděl? A proč se Maggie stále nemůže zbavit tušení, že Elspeth je naživu?

Jean Giono: Země zpívá

Dějovou linku románu řazeného mezi vrcholná Gionova díla, tvoří únos dívky a následná msta nepřátelského klanu. Nemenší roli však zde hraje příroda a krajina v Provence. Sám Giono chtěl tímto senzuálním a syrovým románem odkazujícím na Walta Whitmana umožnit čtenářům naslouchat "zpěvu světa a dechu jeho obyvatel".

Lucie Konečná: Vířivka

I v civilizovaném moderním světě zažívá mnoho žen za zavřenými dveřmi svých domovů kruté psychické i fyzické násilí. Hlavní hrdinka Helena dokáže díky své síle a odvaze změnit svůj zdánlivě prohraný život. Začíná ve středních letech po návratu z vězení život téměř od nuly, jen s hodně ošklivými vzpomínkami. Díky statečnosti a odhodlanosti se jí daří budovat od základů obstojný a později i plnohodnotný a radostný život. Ovšem pečlivě skrývaná temná minulost jí znovu vstoupí do života.

P. T. Deutermann: Hrdinové Pacifiku

Marsh, Mick a Tommy. Tři nerozluční kamarádi z US námořní akademie. A samozřejmě Glory, krásná a nedosažitelná žena, o kterou usilují všichni tři. Jeden z nich ji nakonec získá, ovšem do jejich osudů krutě zasáhne válka. Píše se rok 1941 a Japonci právě zaútočili na Pearl Harbor...

Charles Martin: Ztracený příběh

Psychologický příběh o ženě, která utíká před svou minulostí. Zatímco se slavná a bohatá hollywoodská herečka Katie Quinnová právě ocitá v nejhlubší krizi, muž s přezdívkou Sunday se už delší dobu straní lidské společnosti. Jeho jediný přítel ho přiměje, aby jel s Katie do Francie a odhalil její skutečný příběh, který zatím před celým světem skrývala. Je možné, aby si dva zlomení lidé začali navzájem pomáhat a nalezli znovu odvahu a chuť žít? Zachránit druhému člověku život může spasit ten náš.

Simon Lelic: Dům

Jack a Sydney se do svého domu nastěhovali před rokem. Vypadal jako jejich vysněný domov: spousta místa, úžasná poloha, a navíc sympatický majitel, který jim sdělil, že oni jsou ti nejlepší zájemci, a proto jim dá přednost před řadou jiných. Jenomže pak na půdě najdou mrtvou kočku a krabici plnou holčičích pokladů, přestože původní majitel žil v domě celý život a nikdy kočku ani dítě neměl. V noci slyší, jak někdo přechází po domě a Sydney ve spánku cítí něčí ledovou ruku. Jack si začne říkat, jestli je paranoidní, nebo jestli se skutečně "něco" děje. Mezitím se Sydney spřátelí s Elsie, komplikovanou mladou dívkou ze sousedství, která má stejně jako ona pohnutou rodinnou minulost a očividně skrývá před světem řadu tajemství...

Lenka Horňáková – Civade: Grófka

Rok před sametovou revolucí se osmnáctiletá Ana v den svých narozenin rozhodne darovat si neobvyklý dárek: odmítne nastoupit na pařížském nádraží do vlaku mířícím do její původní vlasti. Ana strávila měsíc v letním táboře, jehož pobyt organizovali francouzští komunisté ve spolupráci s českými. Nyní před vyděšenýma očima delegátů demonstrativně vykročí vstříc svobodě. Anina první "svobodná" procházka po metropoli nad Seinou končí na slavném hřbitově Père Lachaise. A právě tady, u hrobu malíře Modiglianiho, se setkává s tajemnou Grófkou, se ženou, která provází její úvodní kroky na neznámé půdě, stává se svědkyní jejího doslova iniciačního přerodu v mladou, sebevědomou ženu a učí ji také poznat, co vlastně pojem svoboda obsahuje, co znamená a jak je mnohdy obtížné k ní dospět.

Holly Bourneová: A jak se vám líbím teď?

Navenek se zdá, že Tori žije život, o kterém sní každá moderní a úspěšná žena 21. století. Má úspěšnou kariéru, její autobiografie se prodává po tisících, je krásná a má skvělého přítele, ale skutečnost je jiná. Tori své obdivovatelky ráda motivuje, že dokážou, cokoli budou chtít, přitom ale ví, že pro svou úspěšnou kariéru musela obětovat víc, než je jí milé. Její přítel je ideální muž, ovšem stále ji ještě nepožádal o ruku, ani o tom neuvažuje. Stále oplývá dobrou náladou, ale v nitru duše je jí líto, že zatímco řada jejích kamarádek se vdává a má děti, pro ni je život stále stejný...

Klára Mandausová: Holky s voctem

Sbírka humoristických příběhů z každodenního života obyčejné české ženy. Známá česká publicistka popisuje své vlastní zážitky a zkušenosti. Ať už se týkají života osamělé třicítky, nedostatku radosti v životě, přílišné praktičnosti, "dobře" míněných otázek okolí, bludů předávaných v rodině, dětí, předsudků, nebo i toho, co si sbalit a nesbalit na dovolenou.

Renáta Petříková: Druhá šance

Román pro ženy, ve kterém si hlavní hrdinka musí proti všem obhájit svůj nový život. Čtyřicetiletá Ema je velmi pracovně vytížená moderní žena, která cítí, že její život upadl do vysilujícího stereotypu. Až setkání s mladou, ambiciózní sekretářkou ji umožní poznat svou nespokojenost. Vedle Anny si uvědomuje upjatost a rezervovanost, a ty ráda vymění za bezstarostnost a pocity radosti, které dosud nepoznala. Bude schopna si svou nonkonformní lásku ubránit proti svému okolí?

Lenka Pastročáková: Žárlivka

Renáta chorobně žárlí. Zvítězit nad obsesemi, které ovládají celý její život, ale nedokáže. Když už si myslí, že se ocitla na dně, uslyší píseň zahranou na piano jejím tátou, nazpívanou neznámou ženou. Proč jí ten hlas způsobuje taková muka, stejně jako mámě? Renáta se konečně dozvídá, jaké drama se událo mezi rodiči před více než dvaceti lety i jak to souvisí s tím, co sama prožívá a jak se chová.

Heidi Perksová: Jak jsi mohla

Harrieta a Charlotta byly nerozlučné přítelkyně, až do jedné osudové noci, kdy se na školní slavnosti ztratila Harrietina dcera Alice. Charlotta totiž měla na ni a tři svoje děti ten večer dohlížet, nespustila je z očí, a přesto se jim podařilo vytratit se, a když se konečně vrátili, Alice s nimi nebyla. Rozbíhá se policejní vyšetřování, všichni se snaží pomoci a Charlotta se ani neodvažuje Harrietě nabídnout oporu. Když obě ženy začne vyslýchat policie, najednou se ukazuje, že někdo lže a snaží se skrýt pravdu. Proč se všichni bojí pravdy?

Erich von Manstein: Ztracená vítězství

Erich von Mainstein (1887-1973), vlastním jménem Erich von Lewinski, patřil mezi nejvýznamnější stratégy a vojevůdce druhé světové války. Přesto se jeho názorové rozpory s Hitlerem na operativní velení na východě staly nepřekonatelnými a Mainstein byl pro svou kritiku velení wehrmachtu zbaven v březnu 1944 své velitelské funkce. Mainsteinovo srozumitelné a poutavé svědectví o válečných událostech a utrpení německých vojáků, podané bez frází a falešného patosu, patří mezi nejpozoruhodnější práce z dějin druhé světové války.

Nora Roberts: Když přijde soumrak

Bodine vede relativně poklidný život na prosperující rodinné farmě. Její podnikání naruší až návrat dlouho nezvěstné tety Alice a série násilných činů v okolí. Podezření padne na správce ranče Callena, který Bodine už dlouho přitahuje. Ale ve vzduchu visí hrozba a nikdo se necítí před nikým v bezpečí...

Hana Hindráková: Nezlomný

Román české spisovatelky, odehrávající se v africké Keni, přináší skutečný příběh plný bolesti, strachu, vzdoru a odhodlání. Njoro musel opustit v sedmi letech matku, která byla závislá na alkoholu a mlátila ho. Začal žebráním, ale brzy mu nezbylo než krást. Život v gangu provázelo znásilňování i lynčování. Zákon ulice ho natolik poznamenal, že se možná nedokáže dostat z úplného dna, ani když mu někdo podá pomocnou ruku...

Viktorie Hanišová: Rekonstrukce

Psychologický román s detektivními prvky zachycuje případ mladé ženy, která se po letech snaží zjistit, proč její matka spáchala sebevraždu a zabila jejího bratra. Eli bylo necelých deset let, když se změnil celý její svět. Byla to ta chvíle, kdy objevila matku a svého bratra mrtvé. Od té doby žila u tety, která jí poskytla domov, bohužel však Eli nedokázala poskytnout emocionální pouto, které malá dívenka tolik potřebovala. Jako dospělá se Eli snaží zjistit, co mohlo její matku dovést k tak radikálnímu kroku, jako byla vražda a sebevražda. Proč to udělala? Byla snad nemocná? To a další otázky, které doteď nebyly zodpovězeny, zaměstnávají Eli čím dál více. Podaří se jí zjistit, co se tenkrát doopravdy stalo?

Alena Blanářová: Slzy od smíchu

Humoristický román s autobiografickými prvky je určen především ženám a líčí životní snažení Anežky, holky z jihomoravské vesnice. Anežka se řídí v životě mottem svého dědy, který jí vždy říkával, že je třeba chytit příležitost za pačesy. A že těch příležitostí v Anežčině životě už bylo. Nyní už mladá žena Any vykročila z bezpečí své rodné klidné vísky do víru života a postupně vystřídala pracovní pozice ředitelky banky, majitelky svatební agentury, dokonce chovatelky zvířat či porodní báby. Její životní peripetie srší humorem, neboť Any překonává problémy s potřebnou dávkou nadhledu.

Christopher Shein: Permakultura

Autor vysvětluje koncept permakulturního pěstování a ukazuje, jak sestavit společenství rostlin, v nichž by se dlouhodobě dařilo zelenině, stromům i bylinkám. Ukazuje, jak zahradu založit, jaké jsou nejvhodnější tvary záhonů a jak rozmístit rostliny podle užitkovosti i velikosti tak, aby vznikl funkční ekosystém, který vyžaduje minimální údržbu. Popisuje také, jak přitáhnout užitečný hmyz, který bude sloužit jako přirozená obrana proti škůdcům, které druhy kumulují nejvíce živin potřebných jako hnojivo a mnoho dalšího.

Michaela Sacksová: V dobrém i zlém

Mladí manželé, Merrry a Sam, žijí se svým malým synkem v domě uprostřed překrásné švédské přírody. Zpočátku vypadá vše idylicky. Milující manžel, oddaná manželka skvěle pečující o dítě a domácnost, krásný a udržovaný dům... Ale postupně, velmi nenápadně zjišťujeme, že ne vše, je takové, jak by mělo být. Jednoho dne přijíždí na návštěvu Merryina nejlepší přítelkyně a všichni tři aktéři rozehrají nebezpečnou hru...

Filip Zajíček – Kirill Ščeblykin: Jsme jako oni. Rozhovor s Martinem M. Šimečkou o liberálech, pokrytcích a fašistech

Nad tématy naší současnosti a minulosti se setkávají dvě generace novinářů: česko-slovenský intelektuál, jehož formovalo dětství a mládí v disentu spolu s listopadovým angažmá, a nadějní žurnalisté, narození do svobodné společnosti. Během rozhovoru se karta několikrát obrací, ten, kdo odpovídal, se také ptá a mezigenerační dialog odhaluje, kde se dvě odlišné životní zkušenosti střetávají a na čem se naopak shodnou.

Lenka Lanczová: Těžká noc

Po pětiletém vztahu by měl přijít další stupeň - bud' svatba, anebo rozchod. Patrik zvolí druhou možnost a Erika je náhle opuštěná a nešťastná. Místo po Patrikovi se snaží zaplnit intenzivními nezávaznými zážitky, které však také nejsou tím pravým ořechovým. Nová láska na sebe ale nenechá dlouho čekat a Erika je zase šťastná a zamilovaná. Jenže ani nový vztah není tak úplně bez mráčku - Eriku tíží jisté tajemství a navíc ani soužití s potenciální tchyní není zrovna jednoduché.

Jennifer Probst: Miluj mě jakkoli

Caleb začal pracovat v otcově stavební firmě už jako mladý kluk. Od počátku snil, že se vypracuje do vedení a firma jednou přejde pod jeho křídla. Otcova závěť ale říká něco jiného. Firma zůstane Calebovi pouze v případě, že ji povede spolu se svými dvěma bratry, se kterými se navzájem dávno odcizili. Najít společnou cestu nebude jednoduché, zvlášť když si každý z nich přeje úplně něco jiného. Věci se ještě víc zkomplikují, když si Caleba najme designérka Morgan, aby pro její bohaté klienty postavil dům snů. Calebovi se její nabídka moc nezdá, nezbývá mu ale než přijmout, jinak se podle Morgan může rozloučit se skvělou reputací i stálými zákazníky...

Robin Olds: Stíhací pilot

Autobiografické vzpomínky amerického stíhacího letce. Robin Olds zachycuje své dětství, školní léta, studium na West Pointu a letecký výcvik. Největší pozornost věnuje své účasti v leteckých bojích nad západní Evropou a Něměckem v období let 1944-1945. V dalších kapitolách popisuje svůj pobyt u Britského královského letectva na sklonku 40. let, službu v tehdejším Německu a nasazení ve válce ve Vietnamu.

Radovan Menšík: Od nepaměti k zapomnění

Román vypráví příběh čtyř lidí, jejichž osudy jsou hluboce provázány. S Alicí a Tomášem se seznámíme právě v okamžiku, kdy mu ona vmete do tváře, že ho nikdy nemilovala. S jejich synem Patrikem a jeho partnerkou Stelou se poznáme vzápětí: Patrik je po těžké autohavárii v kómatu. Aby toho nebylo málo, u jeho otce propuká Alzheimerova choroba, takže Alice má na starosti oba dva: jednoho, který se učí žít znovu, a druhého, který se snaží život nezapomínat...

Timothy Snyder: Cesta k nesvobodě

Na základě výzkumu a prostřednictvím událostí poslední doby v Rusku, na Ukrajině, v USA i v Evropě ukazuje autor podstatu hrozícího nebezpečí pro demokratické systémy. Liberální demokracie není absolutním vítězem studené války. Vladimir Putin se opevnil ve své mocenské pozici a fašistické představy o potřebě pevné ruky začínají ve světě opět rezonovat. Výsledkem současného trendu jsou brexit, Donald Trump, všeobecný vzestup populismu a čím dál patrnější zranitelnost západní společnosti.

Ingrid Sewardová: Můj manžel a já

Biografie Alžběty II. a prince Philipa - autorka se věnuje téměř výhradně osobnímu a rodinnému životu britského královského páru, neřeší tedy politické události. Zachycuje zákulisí britského dvora, přináší řadu zajímavostí, drobných detailů a historek, vysvětluje otázky protokolu a britských zvyklostí. Kniha je napsána čtivě, kvalitně a historicky věrohodně, živě vykresluje prostředí paláců, banketů i rodinných vztahů.

Martina Patráková: Psí bouda

Autorka, sama majitelka tří psů, ve své knize s humorem zachycuje každodenní i výjimečné situace se svojí psí smečkou.

A. Gravensteen:Pohyby ledu

Velmi zajímavě napsaný příběh o lásce, slabosti, manipulaci a důvěře, která se může stát osudnou. Když novinář Mirek potká doktorandku Kláru a zamiluje se do ní, zdá se všechno krásné a jednoduché. Ale není. To Klára ho přivede k zvláštnímu případu zpronevěry obří částky kvůli tropickému skleníku, k podivné sebevraždě ředitele botanické zahrady poté, co ho Mirek požádá o interview, k ředitelově milence, která Mirka pozve na expedici do Grónska. Daleko od civilizace, v bílých pláních a nikdy nekončících dnech Mirek pochopí, jakou roli v příběhu hraje. Ale to už je pozdě...

Robet Bryndza: Smrtící tanosti

Jednoho mrazivého rána nalezne po probuzení matka svou dceru v kaluži krve zmrzlou na malé předzahrádce. Kdo mohl provést takovou věc - zavraždit dívku na prahu jejího vlastního domu, ještě k tomu během vánočních svátků?

Miriam Parkerová: Srdce mezi vinicemi

Hannah je šťastná. Čeká ji promoce, pak práce v prestižní americké finanční společnosti a její přítel Ethan už má pro ni připravený briliantový zásnubní prsten. Všechno se změní na jejich poslední dovolené před stěhováním do New Yorku a nástupem do zaměstnání. Hannah zcela podlehne kouzlu kalifornské vinařské vesnice. Když ji majitelka poprosí o pomoc s marketingem, Hannah váhá, zda přijmout nabídku práce ve vinařství. Kromě života v tomto malebném kousku kraje ji totiž začíná přitahovat i majitelčin syn William. Dva životy, dva různé světy. Který si Hannah vybere? A v čem najde skutečné naplnění svého snu?

Tošikazu Kawaguči: Než vystydne káva

V jedné malé japonské kavárně mají místo, které umožňuje cestovat časem. Ale jen za těchto zvláštních podmínek: Můžete se setkat pouze s lidmi, kteří kavárnu již někdy v minulosti navštívili. Ať uděláte cokoli, přítomnost tím nezměníte. Při pobytu v minulosti se z místa nesmíte vzdálit. Váš čas v minulosti začíná nalitím kávy a končí, když káva vystydne.

Julia Quinnová: Falešná manželka

Cecilie Harcourtová se ocitá v nelehké životní situaci. Její bratr je těžce zraněn ve válce v koloniích a ona se najednou musí o sebe postarat sama. Zdá se, že má jen dvě volby: zůstat sama a stát se starou pannou, nebo se výhodně vdát. Cecilie si překvapivě vybírá třetí možnost: vydává se přes Atlantik, pevně rozhodnuta najít svého bratra a vyléčit jej. Nenachází však bratra, ale jeho nejlepšího přítele, hezkého důstojníka Edwarda Rokesbyho. Je v bezvědomí a nutně potřebuje její pomoc. Cecilie přísahá, že s ním zůstane a zachrání mu život, i kdyby to znamenalo malou lež. Když se Edward po šesti měsících probere, je více než zmatený. Jeho vzpomínky jsou velmi mlhavé, a když mu všichni tvrdí, že Cecilie je jeho žena, tak tomu věří...

Sylvain Tesson: V sibiřských lesích

Francouzský spisovatel Sylvain Tesson se na půl roku uchýlil na samotu ruské Sibiře a tam, v zimě klesající až k minus třiceti stupňům Celsia, v tichu přerušovaném pouze praskajícím ledem Bajkalu a ve společnosti literárních klasiků a vodky rozjímá nad svým životem, moderní lidskou společností a naší společnou budoucností. Poutavé vyprávění čtenáře vytrhne z každodenního shonu moderní civilizace, přenese do klidu drsné Sibiře a donutí přemýšlet.

Miguel Bonnefoy: Černý cukr

Ve vesnici kdesi v Karibiku se objeví hledač pokladů Severo Bracamonte - pátrá po bohatství, jež tu podle legendy před třemi staletími zůstalo po podivném ztroskotání lodi kapitána Henriho Morgana. Jeho příchod převrátí život rodiny Oterových, u nichž se ubytuje. Setkání se Serenou Otero ovšem promění i jeho vlastní plány. Serena je dědička plantáží cukrové třtiny, ale sní o docela jiných obzorech. Roky běží, lidé umírají a další se rodí, rodinné bohatství roste díky výrobě nejlepšího rumu v kraji, tajemný poklad kapitána Morgana ale nadále ovlivňuje osudy všech zúčastněných.

Jan Tomeš: Trny v čase

Filozoficky laděný příběh, ve kterém se potkává dvacetiletá přemýšlivá studentka filozofie Karolína s mladým, zdánlivě vychloubačným floutkem Tomášem. Dva na první pohled nesourodí mladí lidé však k sobě překvapivě nachází cestu. Vydávají se společně hledat Karolíninu ztracenou matku a na dobrodružně iniciační cestě po Evropě přehodnocují svá dosavadní zdánlivě nepřekročitelná stanoviska, dozrávají a společně se čtenářem absolvují literární a myšlenkový výlet po Evropě a jejích kulturních a společenských proudech.

Veronika Moreira: Má paní

Jindřich a Anna tvořili dokonalý pár: On - nejmocnější muž Anglie, výbušný, ale charismatický, sobecký i okouzlující. Ona - urozená dívka s uhrančivým pohledem, bystrá a ctižádostivá. Spolu vstoupili do dějin vášní, která rozvrátila zavedené pořádky. Že šokovali svým vztahem? Co to bylo proti ohromení, když jejich bouřlivá romance dospěla ke krvavému konci.

Nicholas Irving: Stroj na smrt

Nicholas Irving, jeden z nejlepších amerických sniperů s 33 potvrzenými zásahy, si svou přezdívku Stroj na smrt právem získal během nasazení v Afghánistánu, kde se jeho akce staly legendární. Ve své syrové autobiografii líčí krutou realitu války a nechává nahlédnout hluboko do života za nepřátelskou linií.

Sabine Thieslerová: Ukradené myšlenky

Muž nenávistně pozoruje spisovatelku Rinu Kramerovou během jejího autorského čtení. Každé její slovo v něm probouzí hněv. Oloupila ho, přivlastnila si jeho myšlenky. Už dlouho ji sleduje. Navštíví ji v jejím idylickém venkovském sídle v Toskánsku a ubytuje se u ní. Vydává se za neškodného rekreanta, ve skutečnosti je ale odhodlán ji zničit. Rina nemá tušení, co má ten podivný host za lubem. A když konečně pochopí, jaké nebezpečí jí hrozí, je už příliš pozdě...

Michal Vaněček: Mlýn

Příběh z jihočeského venkova psaný podle pravdivých událostí mapující celé období 20. století. Silný příběh zachycuje život dvou bratrů, Karla a Františka, kteří otci na smrtelném loži slíbili, že budou společně pečovat o rodný mlýn. Jak náročné to v průběhu celého dvacátého století bude, neměli ani potuchy. Mimořádné úsilí o to, aby slibu dostáli, je v jednotlivých etapách režimů a nálad ve společnosti dohání až na samou hranici přežití. Boj o čest a princip, boj se zlem, jehož jméno se v průběhu času mění, ale schopnost ničit všechno, co má smysl a hodnotu, zůstává.

Zita Pallavicini: Deník šílené markraběnky

Vyprávění výrazné maďarské aristokratky reflektující její život v průběhu dvacátého a na počátku jednadvacátého století. Autorka pochází z významného maďarského šlechtického rodu, dvacáté století tedy znamenalo pro ni a její blízké mnoho změn, většinou k horšímu, někdy až k nejhoršímu. Silný příběh svého života zachycuje se všemi jeho významnými milníky, často se v proudu vyprávění ocitne ve svém dětství či raném mládí, nevyhýbá se ani společensky a mediálně třaskavému tématu svého vztahu se známým českým knížetem.

Wilbur Smith: Na leopardí skále

Wilbur Smith prožil život prosycený dobrodružstvím, nezřídka se ocitl téměř na prahu smrti - napadli ho lvi, ohrožovali žraloci, zůstal v africké buši bez vody. Líčení jeho vlastních zážitků je mimořádně zajímavé, místy úsměvné a vtipné, především však poutavé jako jeho podmanivé romány.

Josef Rubáš: Laila

Originální sci-fi thriller českého autora, v němž se snoubí téma lásky a smrti. Život Adama se jeví jako pohádka: je právníkem významné londýnské firmy, žije si na vysoké noze a má dobré přátele. Něco mu však chybí, nebo vlastně spíše někdo. Chybí mu jedna část vzpomínek na cosi, co možná toužil raději zapomenout. Ovšem hlavně postrádá spřízněnou duši, a v tu chvíli se objevuje Laila. Rychle se ukazuje, že je to někdo, bez koho už si svůj život neumí představit, vidí její krásu, její duši a v jejích očích sebe sama. Kým je však Laila, jaká skrývá tajemství? Může si dovolit jí věřit, nebo by se měl raději bát o svůj život?

Tayari Jonesová: Jedno manželství

Sociálně psychologický román úspěšné americké autorky si klade otázku, co udělá s mladým manželstvím justiční omyl. Novomanželé Roy a Celestial jsou středostavovský afroamerický pár žijící v Atlantě. On pracuje jako obchodní zástupce, ona se chce prosadit na umělecké scéně. Při návštěvě rodičů v Luisianě se rozhodnou přespat v místním motelu, a toto rozhodnutí navždy změní jejich životy. Roy je obviněn ze znásilnění starší ženy, která je ubytována ve vedlejším pokoji. Přestože Celestial ví, že Roy tento čin nespáchal a svědčí v jeho prospěch, je Roy odsouzen na dvanáct let.

Carys Brayová: Píseň pro Issy Bradleyovou

Rodina Bradleyových věřila, že zázraky existují, a že síla rodiny překoná cokoli, ale když do jejich života zasáhla osudová tragédie, vše se začíná hroutit. Každý z pěti členů rodiny se pokouší najít cestu zpět k víře a Bohu jiným způsobem, všichni touží, aby všechno bylo jako dřív. Ian Bradley je oddaný manžel a otec, který věří, že pokud člověk vytrvá až do konce, bude odměněn. Jeho žena Claire čeká s nadějí na znamení od Boha, to však nepřichází. Mladá Zippy hledá svoje místo v životě, Alma touží po normálních dnech, které ztratila a malý Jacob se snaží odhalit, jak zařídit alespoň malý zázrak.

B. A. Paris: Přiveď mě zpátky

Psychologický thriller o tajemstvích ve vztazích a o tom, jak málo známe ty, s kterými chceme spojit svůj život. Layla a Finn, mladý zamilovaný pár, se vrací z dovolené ve Francii. Během krátké zastávky u benzinové stanice se Layla beze stopy ztratí. Po dvanácti letech se Finn zasnoubí s její sestrou Ellen, ale v tom se začínají objevovat tajuplné stopy, náznaky a zprávy naznačující, že je Layla naživu a blízko.

Lorenzo Marone: Pokušení být šťastný

Úsměvný i poučný román o jednom neapolském mrzoutovi, pod jehož protivnou slupkou se skrývá osobitý smysl pro humor a láska k životu. Vypravěčem a ústřední figurou románu je Cesare Annunziata, starý muž, žijící ve svém neapolském bytě osaměle, ale v podstatě spokojeně. Na svůj prožitý život, ale i na své sousedy, příbuzné či známé pohlíží s osobitým mrzoutským sarkasmem a pro kousavé slovo nejde daleko. Jak však jeho vyprávění pokračuje, poznává čtenář brzy, že Cesarova misantropie je jakousi obrannou maskou muže, který se rozhodl přes vysoký věk stále podléhat "pokušení být šťasten" a odmítá se zabývat záležitostmi a lidmi, jež mu v tom brání.

Sue Moorcroftová: Léto v Itálii

Když Sofii po dlouhé nemoci zemře otec, rozhodne se podívat na svět novýma očima. Jako jediná dcera se dlouhé roky o těžce nemocného otce starala a nyní si uvědomuje, že je čas začít žít vlastní život. Odjíždí do starobylého městečka v Umbrii, aby odhalila zdrcující rodinná tajemství. Zde se seznámí s mladou servírkou Amy, která zjistila, že muž, který se o ni celý život staral, není její biologický otec; kvůli tomuto odhalení ztratila dosavadní životní jistoty a teď zoufale hledá své místo ve světě. Pomůže Sofie překonat Amy náročné životní období a podaří se jí zhojit bolestné rány z minulosti?

Emma Daviesová: Čtenářský klub slečny Lucie

Lucie je knihovnice v malém městečku. Chtěla by se stát spisovatelkou, ale nápady nepřicházejí, a tak si zatím namísto s fiktivními postavami hraje se členy svého čtenářského klubu. Pár dobrých rad, trocha manipulace a nesmělí čtenáři si začínají plnit svá přání, napravovat rodinné vztahy a zamilovávat se. Možná by se to nakonec mohlo podařit i Lucii...

Stephan Orth: Couchsurfing v Rusku

Německý novinář popisuje zážitky ze svého putování po Rusku. Co je propaganda a co je skutečnost? O žádné části zeměkoule nepanují tak zmatené a rozporuplné informace jako o Rusku. V tom případě pomůže jediné: vyrazit na cestu a udělat si svůj vlastní obrázek. Po deset týdnu sbírá autor bestselleru Stephan Orth mezi Moskvou a Vladivostokem malé i velké postřehy. A od jednoho gauče ke druhému objevuje na své cestě zemi, v níž se za strohou fasádou skrývá nekonečná srdečnost.