Hans – Joachim Lang: Jména čísel

V roce 1943 bylo 86 židovských žen a mužů, vybraných v Osvětimi, usmrceno plynem v koncentračním táboře Natzweiler-Struthof (Alsasko). Tento úkol zadala vědecká organizace SS Ahnenerbe (Dědictví předků). Účel exekuce: Kostry obětí měly být vystaveny v Anatomickém ústavu Říšské univerzity Štrasburk a v budoucnosti "osvobozené od Židů" měly sloužit výzkumným cílům. Pozůstatky zavražděných byly po válce uloženy v hromadném hrobě - anonymně. Po pěti letech bádání v četných archivech doma i v zahraničí autor zrekonstruoval průběh zločinu, identifikoval všech 86 zavražděných a prozkoumal jejich původ.

Josef Špidla: Krvavý měsíc nad horou Liliavou

Na pozadí historických událostí v letech 1599 - 1628 se odehrává dramatický děj, přibližující klíčové události v Markrabství moravském, Slezsku i Království českém před a po bitvě na Bílé hoře.

Jana Brůžková: Důchodce, blondýna, nebo dinosaurus?

Vtipem nabité a někdy úžasně pomatené příhody i postřehy z úplně (ne)normálního života jedné moderní ženy. Skvělé čtení, které je v dnešní uspěchané době relaxem a nabije vás pozitivní energií.

Adam Drda – Mikuláš Kroupa: Normalizované životy

Kniha ukazuje, jak snadno se člověk mohl stát spolupracovníkem StB, jakými prostředky vydíral bývalý estébák evangelické faráře, jak se žilo v 70. a 80. letech homosexuálům, co způsobilo ponížení tzv. anticharty mezi umělci i prostými občany a mnoho dalších věcí, které se týkají života lidí v období totality.

Viktorie Hanišová: Houbařka

Sára žije ve staré chalupě na Šumavě a živí se sběrem hub. Každé ráno si obuje letité pohorky, popadne košík s utěrkou, v kapse pohladí ostrý nožík a vyrazí. Už sedm let chodí po stejné trase, sedm let od jara do podzimu sbírá houby na týchž místech a prodává je za pár stovek jedné hospodě. Jako dobrovolná poustevnice se s nikým nepřátelí ani neopouští Pošumaví. Ale po smrti matky ji dostihne staré rodinné tajemství.

Camilla Wayová: Kamkoli půjdeš

Edie byla krásná, lehkovážná a divoká dívka. Teď je jí třicet tři let, pracuje jako servírka, je těhotná, sama a bez pomoci. Jenže někdo Edie sledoval a čekal na příležitost znovu prokázat, jak skvělým a nenahraditelným přítelem dokáže být...

Zuzana Součková: Běh života s úsměvem

Život je cesta protkaná příběhy. Veselými, smutnými i úplně obyčejnými. Autorka s humorem, nadsázkou a nadhledem popisuje životní pouť od dětských krůčků po kroky zralé ženy. V knize se tak setkáváme se situacemi, které prožívá každý z nás.

Alessandro Piperno: Kde příběh končí

Matteo Zevi je právě v letadle, které ho z Los Angeles přiváží zpět do vlasti. Před mnoha lety musel utéct kvůli dluhům a opustit ze dne na den svou rodinu. Jeho návrat je pro příbuzné ještě větší pohromou, než jeho tehdejší útěk.

Libor Hörbe: Dvanáct šancí na nevěru

Každý pátek večer se tři páry chalupářů a jeden pár místních scházejí ve vesnické hospůdce. Všichni mají už odrostlé děti a užívají si znovunabyté svobody. Jednou večer napadne Petra, redaktora pražského týdeníku, že by se po vzoru televizního pořadu mohli všichni čtyři muži postupně vystřídat u partnerek zbylých kamarádů. Experiment je zprvu brán jako recese, ale nakonec všichni zúčastnění souhlasí. Sex není zapovězený, záleží vždy jen na konkrétní dvojici, jak se domluví. V průběhu výměny vyplouvají na povrch různé skryté a nevyřešené problémy, které mezi sebou dvojice měly, a stereotyp, jenž zdánlivě každému z nich vyhovoval, se rázem obrací vzhůru nohama. Po skončení experimentu už nikdy nic není jako dřív...

Inka Jochumová: Uzdravte si oči

Návody, jak si uchovat dobrý zrak a snadno napravit oční poruchy pomocí harmonizace vnitřní energie.

Amor Towles: Gentleman v Moskvě

Aristokrat Rostov, uhlazený vzdělanec s důvtipem na rozdávání, jenž v životě neodpracoval jediný den, je nucen opustit své apartmá moskevského hotelu Metropol a žít v podkrovním kamrlíku pro personál, zatímco venku se odehrávají nejbouřlivější události ruské historie. Avšak hrabě je rozeným optimistou; v souladu s životní filozofií svého kmotra velkovévody - totiž že pokud se člověk nevypořádá s okolnostmi, okolnosti se vypořádají s ním - nezahořkne a postaví se osudu čelem. Jeho prostřednictvím sledujeme nejen specifický život za zdmi luxusního hotelu, ležícího na dohled od Kremlu, ale také vliv historických zvratů na jeho obyvatele.

Leila Meachamová: Alyin dům

Aly milovala jen jediného muže, ale ten byl donucen opustit město, k čemuž přispěl i Alyin otec. Po letech se vrací do města a je to pak známý starý příběh: ona už není holka, ale žena, co ví, co chce, zatímco on je muž se srdcem rozervaným mezi láskou a touhou po pomstě na Alyině otci, který zničil vše, na čem mu záleželo. A tak se začíná pradávný příběh lásky, zrady a naděje ...

Ivana Myšková: Bílá zvířata jsou velmi často hluchá

Postavy této knihy jsou si dobře vědomy svých slabostí a za své viny očekávají spravedlivý trest. Nejsou vláčeny neblahými historickými událostmi, na pořádné drama si zadělají samy...

Martin Stručovský: Bez duše

Přes den pracuje Matěj Mlynář jako knihkupec. V noci je tu ale pro ty, kteří se ocitli v nesnázích a nemají se na koho jiného obrátit. Během podzimního večera vyhledá Matěje i Marta Kučerová. Mladá žena, která potřebuje ochránit před bývalým přítelem. To, co Matěj považoval za další rutinní kšeft, se brzy změní v drsnou hru bez pravidel. Jde mu náhle o holý život i o vlastní duši.

Alexandr Solženicyn: Jeden den Ivana Děnisoviče

Částečně autobiografická novela popisuje den v pracovním táboře na Sibiři. Hlavní hrdina byl zajat německou armádou, podařilo se mu utéct, ale byl odsouzen jako špión na deset let v pracovním táboře. I přes kruté podmínky v táboře si zachovává lidskou tvář a raduje se z toho nejmenšího, co mu dovoluje peklo pracovního tábora. Na konci sice rezignuje a klesá pod břemenem okolností, ale nenaříká a dokonce nachází jisté potěšení v útrapách.

Michael Punke: Zmrtvýchvstání

Ostřílený hraničář a zkušený traper ze Skalnatých hor Hugh Glass zjišťuje krátce poté, co byl na lovu napaden rozzuřenou medvědicí, že mušketýrské heslo "Všichni za jednoho" nemusí na americkém Západě v roce 1823 nutně platit. Těžce raněného zbaběle opustí dva členové výpravy, kteří ho měli chránit. Zubožený Hugh se plazí stovky mil čarokrásnou, byť chladně netečnou panenskou přírodou poháněn vidinou, že musí přežít, aby se pomstil.

Anton DiSclafaniová: Jezdecký tábor Yonahlossee

Šestnáctiletá Thea poprvé v životě opouští svou rodinu, když ji otec odváží do jezdecké školy v horách Severní Karolíny. V mladé dívce se mísí strach z neznámého prostředí, ale i trocha zvědavosti. A ačkoliv jsou první dojmy ze školy po všech stránkách negativní a ostýchavá a nejistá Thea se propadá do hlubokého smutku, umocněného navíc zjištěním, že ji rodiče poslali pryč z domu, neboť se báli jejího románku s jedním z bratranců, postupem času začíná zjišťovat, že i svět za zdmi rodinného sídla může být docela zajímavý.

Zora Beráková: Nekorunová královna

Historický román o Polyxeně z Pernštejna, nekorunované královně na dvoře Rudolfa II. Z jeho vůle se poprvé provdala za jihočeského šlechtice a rodinného přítele Viléma z Rožmberka. Po jeho smrti se Polyxena nevyhýbala milostným dobrodružstvím, prožila vášnivou lásku s Jindřichem Matyášem z Thurnu a nakonec se znovu provdala za Zdeňka Vojtěcha z Lobkovic. Během třicetileté války se do Prahy nakrátko vrátil i Jindřich Matyáš z Thurnu a oba dávní milenci se setkali...

P. G. Wodehouse: Barmy a světla ramp

Cyril Fothingay-Phipps, pro přátele Barmy, se kochá nadějí, že se mu podaří náramně zbohatnout, když investuje své skromné prostředky do zaručeně úspěšné divadelní hry a stane se přímo divadelním magnátem. Idylický svět plný humoru, který pro své čtenáře Wodehouse vytvořil, neztratil ani za dlouhé desítky let nic na svém půvabu.

Arne Dahl: Šest krát dva

Kriminalista Sam Berger dostal výpověď a stejně dopadla i tajná agentka Molly Blomová. Po propuštění se dvojice ukrývá ve dvou chatách uprostřed zasněžené pustiny na území Laponska. Nečekaně ji kontaktuje bývalá Samova kolegyně, která obdržela dopis od ženy, již policie považuje za notorickou stěžovatelku. Na samotě, kde žije, ji někdo údajně sleduje, a tak se obává o svůj život. Desiré jedna zmínka v dopise připomene osm let starý případ vraždy ženy a jejího čtrnáctiměsíčního syna. Ze zločinu byl obviněn psychicky nemocný mladík, který se během výslechu přiznal a nyní je umístěn v Ústavu ochranné léčby. Sam a Molly jsou požádáni, aby pisatelku navštívili a zjistili nová fakta. Podaří se jim po letech odhalit skutečného pachatele?

Stanislav Gálik: Jak jsem stopoval letadlo

Je krásný, mladý, bohatý, úspěšný. Během jednoho roku se všechno změní: projekty nevychází, přichází o peníze a rozpadá se mu manželství. Rozhodne se vyrazit kolem světa. Stopem. Ale ne obyčejným! Stopuje letadla i limuzíny, spí v pětihvězdičkových hotelích úplně zadarmo. Poznává úspěšné lidi, učí se od nich, vidí svět slávy a bohatství.

Jiří Mucha: Studené slunce. Marieta v noci

Autor, syn malíře Alfonse Muchy, působil jako zahraniční dopisovatel a posléze válečný zpravodaj BBC. V padesátých letech byl odsouzen pro podezření ze špionáže a na stránkách deníku z té doby prožívá znovu svůj dosavadní život, vracejí se mu zážitky z dětství a mládí, z cest i z bojišť 2. světové války. Při vyčerpávající práci pod zemí kromě vzpomínek na dávno minulé události zaznamenává i dojmy o práci, o spoluvězních, i životě v táboře v průběhu celého jednoho roku. Jde o sugestivní dílo, v němž se autor snaží odhalit a pochopit zdroje vnitřní síly a statečnosti lidí, kteří se v 50. letech stali obětí zvůle a bezpráví.

Viola Shipmanová: Kouzelný náramek

Díky rodinnému šperku si tři ženy jasněji uvědomí, že na rodině velmi záleží. Příběhy ukryté v přívěscích změní jejich pohled na život a ony najdou novou chuť ho žít. Lolly dostávala od své matky ke každým narozeninám jedno kouzlo spolu s připomínkou, jak důležité jsou rodinné vzpomínky. Teď je Lolly sedmdesát let, zhoršuje se jí paměť, a tak si uvědomí, že jí nezbývá moc času na to, aby obnovila vztah se svou dcerou a s vnučkou, protože obě byly stále příliš zaměstnané, než aby si našly chvilku na ni a na její rodinné historky.

Anne Holtová: Smrt démona

Policejní vyšetřovatelka Hanne Wilhelmsenová spolu se svým svérázným kolegou Billym T. se pokouší odhalit pozadí brutální vraždy spáchané v dětském domově v Oslu. Zatímco policisté pátrají po motivu činu a snaží se vyřešit typickou záhadu "zamčeného pokoje", vyplouvají na povrch temné stránky zdánlivě bezproblémových vztahů mezi zaměstnanci domova. Paralelně s průběhem vyšetřování se odvíjí druhá dějová linie, jejímž hrdinou je dvanáctiletý Olav, umístěný do domova proti své vůli a trpící jednak jistým druhem hyperaktivity, ale také nepotlačitelnou nenávistí vůči svému okolí.

Caroline Erikssonová: V mlze

Gretin manžel a malá dcerka vystoupí z loďky na ostrov a už se nevrátí. Jenže se nenajde úřední záznam, že by Greta byla vdaná a měla dceru. A co se stalo před mnoha lety, kdy přišel o život Gretin otec?

Olen Steinhauer: Nejbližší východ

Milo Weaver po propuštění z vězení přikývl na nabídku od šéfů tajného Odboru turistiky, vykonávajícího pro CIA černou práci, a chce se vrátit do terénu. Jeho manželství pomalu krachuje, přesto přijme úkoly, jež mají potvrdit jeho loajalitu a schopnosti. Jeden z nich je příliš tvrdý: má unést a odstranit patnáctiletou dceru moldavských imigrantů žijících v Berlíně. Milo stojí před morálním dilematem a nakonec zvolí řešení, které je ve světě špionáží a kontrašpionáží smrtelně nebezpečné.

Greer Hendricks – Sarah Pekkanen: Manželka mezi námi

Psychologický thriller o manželství, zradě a nebezpečných pravdách je příběhem Vanessy Thompsonové. Budete si myslet, že čtete o žárlivé ženě, která je posedlá snoubenkou svého bývalého muže. Bude vám připadat příšerná a pochopíte, proč ji manžel opustil a našel si náhradu. Budete si jistí, že znáte všechny jejich pohnutky i detaily tohoto milostného trojúhelníku. Jenže ať už si myslíte cokoli, mýlíte se.

Jane Corryová: Pokrevní sestra

Jednoho červencového rána vyrazí tři dívky do školy. Za hodinu je jedna z nich mrtvá. O patnáct let později vedou Alison a Kitty odlišné životy. Kitty žije v ústavu. Nemůže mluvit a svůj předchozí život si vůbec nevybavuje. Alison, lektorka výtvarných kurzů, se zdá být na první pohled v pořádku... Když se jí naskytne možnost pracovat ve vězení, rozhodne se ji využít - konečně má šanci vše napravit...

Petr Angel: Lámání v kole 2. Kriminál

Pokračování životního příběhu vojáka speciálních jednotek, který se po pekle sovětsko-afghánské války ocitá v komunistickém vězení a po návratu na svobodu, v hluboké osobní krizi, dostane nabídku na absolvování výcviku u Sarejet Matkal v Izraeli.

Emily Elgarová: Teď mlč

Cassii Jensenovou přivážejí do nemocnice Svaté Kateřiny na jednotku intenzivní péče. Vrchní sestru Alici Marlowovou ke krásné mladé ženě cosi přitahuje. Zdá se jí povědomá. Sestra záhy odhalí tajemství, které Cassie střežila přede všemi včetně milujícího manžela a rodiny. Tajemství, které všechno změní. Dalším pacientem na oddělení je Frank. Leží uzamčený ve vlastním těle, neschopný jakkoli komunikovat. Přesto slyší a vidí všechno, co se kolem něj děje, a brzy pochopí, že Cassii stále hrozí velké nebezpečí. Zatímco policie Cassiin případ nadále vyšetřuje, Frank je jediný, kdo zná pravdu. Jenže ji nemůže sdělit...

Leo Kessler: Složka Churchill

Miláno, duben 1945. Benito Mussolini je mrtev, zabit italskými partyzány, a jeho tělo visí vystaveno před jásajícími davy. O půl století později se však vynořují tajemství, o nichž se myslelo, že si je Mussolini vzal s sebou do hrobu, a vrhají špínu na někdejšího vrcholného představitele Velké Británie. Objevené dokumenty jsou plné obvinění z podlosti a korupce, jež hrozí zničit pověst největšího a nejmilovanějšího Angličana naší doby. Existují lidé, kteří jsou schopni zajít do krajnosti, aby se k těmto papírům dostali.

Mats Strandberg: Trajekt

Vítejte na palubě Baltic Charisma Dvanáct set natěšených pasažérů se vydává na plavbu mezi Švédskem a Finskem. Jenže na palubě lodi číhá zlo. Trajekt se uprostřed noci ocitne v naprosté izolaci od okolního světa. Není kam utéct. Není jak se spojit s pevninou. A nikdo neví, komu může důvěřovat...

Jana Klimečková: Slib svatojánské noci

Tři venkovské děti z Moravského Slovácka musí po nešťastné události, kterou způsobily, uprchnout ze svých domovů. Přestože jsou ještě malé, samy se vydají na dalekou cestu do Vídně. Podaří se jim prožít tam svůj vysněný život? A dodrží slib, který si daly o svatojánské noci?

T. A. Cotterell: Co Alice neřekla

Malířka Alice žije ve spokojeném manželství s Edem a jejich dvěma dětmi. Tedy až do dne, kdy její muž na několik dlouhých hodin zmizí a nikdo o něm neví. Krátce nato Alice zjistí, že byla zavražděná mladá sochařka, která si potrpěla na starší ženaté pány, načež se ukáže, že Ed byl v době, kdy zemřela, u ní. Alice přesto poskytne svému manželovi před policií alibi. Komu však může věřit, když si není jistá ani sama sebou?

Stephene E. Ambrose: Bratrstvo neohrožených

Autor se v knize věnuje jednotce americké armády - rotě E 506 pluku 101. vzdušné výsadkové divize. Kromě bojových úspěchů, mezi něž patří excelentní výkony při invazi v Normandii, v bojích v Ardenách nebo v Holandsku. Ambrose zaujal zvláštní vztah mezi jejími příslušníky, který přetrval dlouhá desetiletí po skončení války. Kniha je tedy kromě jiného také sondou do mezilidských vztahů elitních vojáků, popisem vzniku řady přátelství "na život a na smrt" a v neposlední řadě také pohledem na západní frontu druhé světové války očima řádového amerického vojáka.

Magdalena Mintová: Falešný sňatek

Zdá se, že Eminy velkolepé plány se začínají konečně rýsovat, ovšem ani tentokrát to není tak jednoduché, jak si představovala. Opět se zamotává do absurdních situací a ohrožuje svou finančně zajištěnou budoucnost. Navzdory tomu se však dočká velkého stěhování na panství Svíčkových. Ani tam však trable nekončí. Sice si může ve svém novém domově plnými doušky užívat úžasných a luxusních podmínek pro život, kromě toho si však musí zvykat i na soužití s chladnou tchyní Milenou.

Alex Lake: Když Anna zmizela

Napínavý román o matce, jejíž dítě se jednoho dne náhle ztratí ze školky. Nikdo nic neviděl, novináři tuší snadnou kořist a zbytek rodiny není Julii zrovna oporou. Pětiletá Anna se pohřešuje už týden a doposud se neobjevila jediná stopa. Existuje ještě naděje? A co když je ještě horší než temná jistota?

Sally Christie: Sestry z Versailles

Velkolepý zámek ve Versailles se stal svědkem mnoha milostných dobrodružství. Zvláště Ludvík XV. za svůj život proslul mimořádnou zálibou v hezkých ženách. Ve výčtu jeho milenek nechybí markýza de Pompadour či Jeanne du Barry, avšak ještě před jejich příchodem uchvátila královo srdce pětice sester z rodu Mailly-Neslé.

Václava Jandečková: Falešné hranice

Kniha odkrývá doposud téměř neznámou nezákonnou činnost Státní bezpečností na přelomu 40. a 50. let 20. století. Autorka na deseti osobitých příkladech vypráví příběh účastníků i zákulisí zákeřných zločinů, které spočívaly v organizování pastí pro předem vytipované oběti, vyprovokované k útěku z Československa. Státní bezpečnost vymyslela akci Kámen, aby mohla vyslýchat vyhlédnuté osoby na falešných německých celnicích v domnělých úřadovnách americké vojenské kontrarozvědky. S usvědčujícími materiály pak byly osoby, které se domnívaly, že skutečně překročily československou státní hranici, za nedovolený přechod hranic zatčeny. Nešlo o náhody, nýbrž o systémové opatření bezpečnostního aparátu, který skrytě porušoval vlastní zákony.

Jane Robinsová: Bílá těla

Tilda a Callie jsou sice dvojčata, ale tím jejich podobnost končí. Tilda je ambiciózní s velkými plány, které se jí podaří uskutečnit a stane se úspěšnou herečkou. Callie žije ve svém vnitřním světě. Sestru zbožňuje a má potřebu ji celý život chránit, proto těžce nese, že Tilda podléhá svému novému příteli, který je skrytý manipulátor a násilník. Callie je zoufalá a snaží se sestru varovat...

Emil Hruška: Boj o pohraničí

Kniha přibližuje události v česko-německém pohraničí během dramatického podzimu 1938, kdy vznikla organizace sudetoněmecký Freikorps. Tato organizace měla ovlivňovat veřejné mínění a zastrašovat české obyvatelstvo v pohraničních oblastech.

Mary Bassonová: Ella a Kandinský

Během malování na bavorském horském úbočí se mladá Gabriele (Ella) Münterová zamiluje do svého ženatého učitele Vasilije Kandinského. Zatímco jejich zapovězená láska čelí nesouhlasu evropské společnosti z počátku 20. století, mezi umělci se zrodí pevné spojenectví, které nabídne světu vůbec první chuť abstraktního expresionismu. Potěšení z této opojné doby jim však dlouho nevydrží, protože přichází čas nacistického útlaku, který nejen tento nový malířský styl, zařadí do zavrhované kategorie známé pod názvem „Zvrhlé umění“. Toto období bude zkouškou Ellina odhodlání a její oddanosti umění a lásce.