Monika Benešová: Moje pacifická hřebenovka

Vyprávění mladé Češky, která sama zdolala jednu z nejtěžších pěších tras na světě. Monika doplatila na svůj hektický život novinářky. Stres a špatná životospráva jí způsobily zdravotní komplikace, které, jak se zdálo, zcela znemožňovaly zdolání Pacifické hřebenovky. Přesto se na cestu vydala. Sama, se zdravotními komplikacemi, ale s nesmírnou touhou dostat se zpět sama k sobě a uvědomit si, kudy v životě dál. Monika v knize s upřímností a nadhledem, ale také nesmírnou úctou k přírodě a k životu líčí vše, co se v ní i kolem ní na trailu odehrálo.

Sajaka Murata: Za sklem

Keiko má od dětství problémy chápat, jaké chování je přijatelné a jaké ne. Když jako studentka přijme brigádu v nonstop obchodě - jako by se znovu narodila. Náhle přesně ví, jak se kdy chovat, tvářit, mluvit, oblékat... přísně organizovaná firma má na vše doslovný manuál, což je přesně to, co Keiko chybělo v životě. Po řadě let se objeví nový kolega, který se s regulemi obchodu odmítá ztotožnit a stává se brzy nežádoucím. Dva podivíni by si mohli navzájem prospět, ale i uškodit...

Taylor Adams: Na dostřel

Mladí manželé James a Elle projíždějí Mohavskou pouští vstříc novému životu. Nečekaně se jim porouchá auto a oni uvíznou uprostřed pustiny, bez vody, mobilního signálu a jakékoli šance na záchranu. Z více jak kilometrové vzdálenosti je drží na mušce chladnokrevný a děsivě přesný odstřelovač. James s Elle jsou uvězněni za rozbitým autem a ze všech stran je obklopuje jen otevřené prostranství. Není kam se schovat ani kam utéct a nikdo nepřichází na pomoc. Dá se tohle vůbec přežít?

Andrew Sean Greer:Less

Žít dlouhou dobu v nesouladu sám se sebou se trestá i z medicínského hlediska. Ve dvaceti je to sice burcující a inspirující, jenže Arthur Less - druhořadý spisovatel a průměrný kalifornský gay - neochvějně míří k padesátce, kterou úkorně vnímá jako pomstu osudu. Nebude lepší, když se přibývajícím létům poddá a přijme skutečnost? Začne cestovat a přednášet v různých místech světa a naučí se přijímat svůj život se vším dobrým i zlým.

Marie Lamballe: Hortenziová zahrada

Mezi zdmi starého kláštera Notre Dame v Bretani se překvapivě potkají současnost a minulost. Sochařka Giselle dostane za úkol klášter zrestaurovat, seznámí se s okouzlujícím Yannikem a společně začínají odhalovat příběh, který začal už ve 30. letech 20. století. Bretaňská vesnice Plouvan byla domovem dvou jedinečných dívek, Semy a Maelle, ty navzdory druhé světové válce a německé okupaci prožívají osudové milostné vzplanutí. Giselle pomalu odkrývá dlouho skrývaná rodinná tajemství, dozvídá se o zapomenutých okamžicích naprostého štěstí, stejně jako o chvílích nevyslovitelných tragédií a smutku. Příběhy všech aktérů se nakonec propojí a umožní některým najít šťastnou budoucnost.

Jiří Březina: Vzplanutí

Detektiv Tomáš Volf se ocitá na novém působišti a mezi kolegy příliš nezapadl. Na starost dostává případ ženy, která byla nalezená skoro celá spálená v jinak požárem nepoškozeném bytě. Případ se zdá zvláštní i vyšetřovateli požárů. Nadějí k posunu ve vyšetřování se tak může stát návrat ke starému případu, ve kterém figuruje podobně hrůzný nález. Detektiv Tomáš Volf se ocitá na novém působišti a mezi kolegy příliš nezapadl. Na starost dostává případ ženy, která byla nalezená skoro celá spálená v jinak požárem nepoškozeném bytě. Případ se zdá zvláštní i vyšetřovateli požárů. Nadějí k posunu ve vyšetřování se tak může stát návrat ke starému případu, ve kterém figuruje podobně hrůzný nález.

Sophie Jenkinsová: Zapomenutý klíč ke štěstí

Lana je úspěšná spisovatelka, jejíž první kniha byla obrovským hitem. Bohužel jako inspiraci použila svůj vlastní život a teď, když je její život v troskách, nedokáže psát. Jednou se v baru seznám s Jackem a dozví se, že se Jack stará o nevlastní matku Nancy, kdysi úspěšnou spisovatelku, která nyní trpí Alzheimerem. Lana nabídne svou pomoc a nastěhuje se k ní, aby Nancy nemusela do ústavu. Tyto dvě spisovatelky se postupně sžívají a stávají se z nich kamarádky i přes značný věkový rozdíl.

Zuzana Koubková: Zlatá růže

V první polovině 14. století jižním Čechám vládnou mocní Vítkovci, kteří si víc než dění v zapadlých obcích hledí mocenských intrik. Bratr Zdislav, johanita, někdejší templář, sem přijíždí na žádost svého představeného Ulmana. V bývalé templářské tvrzi se totiž děje něco, s čím si ani protřelý starý lišák Ulman neví rady.

Roxanne Veletzos: Holčička, kterou tam nechali

Rodinná sága inspirovaná skutečným příběhem. V lednu 1941 se na schodech bytového domu objeví opuštěná židovská dívenka. Je umístěna v sirotčinci, ale zanedlouho ji adoptuje bohatý bezdětný pár. Pojmenují ji Natalia a holčička se pro ně stane středobodem vesmíru. Natalia prožívá bezstarostné dětství, ale nástup poválečné komunistické diktatury je neúprosný a rodinu stíhá jedna rána za druhou. Rodinu připraví o veškerý majetek, roky dospívání tráví Natalia v bezútěšném světě za železnou oponou, její rodiče jsou označeni za nepřátele režimu a jsou pronásledováni. Pak se Natalii naskytne příležitost emigrovat a ona musí učinit bolestné rozhodnutí: zůstat v Bukurešti se svými milovanými adoptivními rodiči a mužem, kterého stále miluje, nebo využít šance, aby konečně žila svůj život a jednou provždy snad odhalila minulost.

Ilaria Tuti: Květy nad peklem

Psychologický thriller zavede čtenáře do ponuré zasněžené krajiny italských Dolomit, imaginární furlánské vesničky, jejíž klidný život naruší série vražd. Záhadný pachatel číhá na své oběti v hlubokých lesích a jedná s extrémní brutalitou.

Pierre Lemaitre: Krvavé svatební šaty

Sophie hlídá šestiletého Léa, jehož rodiče tráví většinu času v zaměstnání. Jednoho rána zjistí, že chlapec je mrtvý, zavražděný. Vůbec si nevzpomíná na to, co se stalo, ale zdá se, že důkazy jsou proti ní. Rozhodne se pro útěk, podaří se jí změnit totožnost, začíná nový život s novým mužem. Ale nic není tak jednoduché, jak se zdá...

Mirka Skočílková: Violka

Marika je samostatná mladá žena, která se nechce vázat, a aby si udělala v životě pořádek, rozhodne se odletět na Nový Zéland. Po tragické smrti sestry Violy a jejího manžela se ovšem všechny její plány zhroutí. Marika se najednou musí postarat o malou neteř Violku, která po smrti rodičů trpí psychickými problémy, sehnat peníze na zaplacení dluhů sestřina manžela i vést vzmáhající se stavební firmu. I když si k malé Violce rychle vybuduje vztah, nástrah číhá na mladou ženu až příliš mnoho.

Rhys Bowen: Panství Farleigh

Do života lorda Westerhama a jeho pěti dcer zasáhne druhá světová válka, když se na panství Farleigh zřítí parašutista. Rodinný přítel a agent MI5 Ben Cresswell má prověřit, zda byl muž německý špion. Díky tomu může strávit víc času v blízkosti Pamely, kterou tajně miluje. Jenže i ona má tajemství - pracuje na dešifrování německých zpráv...

Rhys Thomas: Neuvěřitelná hrdinství Sama Hollowaye

Neobyčejný román velšského autora o hrdinovi všedních dní, který se musí vyrovnat se svou minulostí, aby mohl konečně najít štěstí. Dětství Sama Hollowaye nebylo lehké, sice úspěšně zvládl všechny jeho nástrahy, ale změnilo ho. Zatímco někteří svou lidskost pohřbí za hrubost a bezcitnost, Sam chce lidem ve svém okolí pomáhat. Přes den je jen jedním z mnoha zaměstnanců, se soumrakem se z něho stává superhrdina Přízrak. Nekoná sice žádné závratné skutky, ale i nalezení zatoulané kočky, zabránění drobným chlapeckým darebáctvím nebo dobrá rada vykouzlí na tváři jeho spoluobčanů úsměv. Jeho život je plný rutiny a zaběhnutého řádu, právě ten je jeho obrannou zdí, která chrání jeho křehké srdce. Pak se z ničeho nic ve městě objeví krásná Sarah, která by mohla proniknout pod jeho ochrannou slupku...

Zdena Adamová – Klapka: Žena, která žila za oceánem

Příběh české zpěvačky, která působila ve skupinách CK Vocal, Mahagon a v divadle Semafor. V roce 1980 emigrovala do Spojených států, kde založila s manželem uměleckou školu a po 36 letech se začíná vracet do rodné Prahy...

Roger Pihl: Muž, který se nechtěl vrátit domů

Úspěšného manažera Valdemara Vagena provází podivné nehody a náhody. Jednoho dne ho při cestě do práce na kole srazí elektromobil. Aby se po nehodě zotavil, dostane naordinován pobyt v nemocnici. Náhle se mu nechce zpátky do práce ani domů. Navíc brzy začne pronikat do zákulisí provozu nemocniční budovy a odhalovat nečekaná tajemství!

Zuzana Zimmermannová: Sběratelka

Příběhy, které spojuje temně tajuplný osud jejich hrdinů. Jsou to ženy a muži zabývající se svými zdánlivě běžnými problémy a vztahy, které každý z nich řeší po svém. Každá povídka má překvapivý závěr. Najdou hlavní hrdinové na konci svého příběhu šťastný konec nebo je srazí na kolena krutá realita? Poslední a delší příběh Sběratelka líčí život osamělé ženy, která jako náhradu za vyhořelé city a nespokojený život hromadí ve svém bytě nepotřebné věci. Jejímu už tak složitému životu nepomáhá ani hlas ze záhrobí, patřící její matce, která ji nabádá k úklidu.

Václav Kopta: Prodloužená jízda

Vzpomínky a humorné příběhy známého českého herce Václava Kopty, který s lehkostí a nadhledem vzpomíná na vlastní dospívání a na příhody z branže i rodinného života. Humorné vyprávění zavede čtenáře nejen do kraje autorova dětství, na pražskou Hanspaulku a do Libochovic, ale také do Berlína, na Rujánu nebo do jižních Čech.

Julie Printzacová: Ženy v poklusu

Justine je stejně jako mnoho jejích stejně starých kamarádek neustále v běhu; hektický život v Paříži, vlastní podnikání i malá dcerka ji vytěžují na maximum. Je rozvedená, na hledání vztahu nemá čas a jedinou útěchu nalézá v Nanteil, venkovském městečku, kde vyrůstala a kde má dodnes rodinu a staré známé. Při jednom takovém výletě ji kroky zavedou až na místní hřbitov, kde ke svému překvapení nalezne na hrobě svého otce čerstvě položené růže. Její matka o tom nechce ani slyšet. Ale kdo by si po takové době vzpomněl? Justine se nadchne nad myšlenkou dávné lásky a dá se do pátrání. Odhalená rodinná tajemství ale dají do pohybu i vztahy veskrze současné...

Jiří Kovařík: Války pro víru (1526 – 1588) Bitvy a osudy válečníků I.

Známý český historik popisuje příčiny a především průběh významných střetů, které se odehrály v Evropě během 16. století; bitva u Moháče roku 1526, obležení Malty Turky v roce 1565, náboženské války ve Francii, vítězství křesťanských zemí nad Turky v námořní bitvě u Lepanta roku 1571 nebo porážku "nepřemožitelné" španělské Armady v roce 1588. Můžeme se také seznámit s životní dráhou různých vojevůdců i panovníků (Ludvík Jagellonský, vévoda z Alby, Ch. Barbarossa atd.). Autor věnuje pozornost rovněž výzbroji, výstroji i taktice tehdejších ozbrojených sil.

Pavel Chlouba: Na začátku byl rýč

Laskavé a humorné povídání o zahradničení asi nejvíce potěší každého, kdo alespoň trochu podlehl této krásné vášni. Neustálé rýpaní se v půdě, přesazování, množení a pozorování souvislostí mezi světem rostlin a lidí je mnohem zábavnější, než by se na první pohled mohlo zdát.

Sam Carringtonová: Špatná sestra

Psycholožka Connie Summersová se snaží pomoct své pacientce Stephanie vybudovat si nový život tak, aby mohla nechat minulost jednou provždy za zády - kdysi jako zázrakem vyvázla nezraněná z požáru rodného domu. Jejímu mladšímu bratrovi, který si vždy rád hrál s ohněm, se to povedlo také, otec však už takové štěstí neměl. Dnes žije Stephanie pod novým jménem a má malého syna. Jenomže pak dostane dopis od někoho, o kom doufala, že už ji nikdy nenajde. Přesto si její doktorka Connie, jediná osoba, které se Stephanie může se svými obavami svěřit, musí položit několik otázek: Je hrozba, které její pacientka čelí, skutečná, nebo už jen nedokáže rozeznat hranici mezi realitou a iluzí? Co se vlastně tu noc kdysi stalo?

Bruce Henderson: Synové a vojáci

Kniha popisuje útěk několika německých Židů do Spojených států na sklonku 30. let 20. století. V nové vlasti absolvovali speciální výcvik v táboře Ritchie ve státě Maryland; byli zde vyškoleni k vedení výslechů německých válečných zajatců. Po vylodění spojeneckých vojsk v Normandii v červnu 1944 se zapojili do operací bojových vedených ve Francii, Nizozemí i v jejich někdejší domovině.

Táňa Keleová – Vasilková: Máma

Román o zdánlivě všedních radostech i strastech jedné rodiny, kterou stmeluje matka. Helga je třicet let šťastně vdaná, má dospělou dceru a syna a několik vnoučat. Vždy byla pro všechny pilířem lásky a porozumění, proto je zaskočena náhlým odstupem a kritikou vlastních dětí.

Colin Falconer: Nezničitelná

Energické Kitty se podaří uniknout chudobě a týrání, které provázely její dětství a dospívání v Dublinu, a začít nový život. Ukáže se také, že má nadání přežít každé nebezpečí, do kterého se připlete včetně zkázy Titaniku. Třeba je jejím posláním napomoci tomu, aby už nikdo nemusel trpět jako kdysi ona? A tak se s podporou svého přítele, idealistického levicového žurnalisty, začne pokoušet změnit svět. V New Yorku bojuje za volební právo žen, jako novinářka cestuje po Evropě zmítané první světovou válkou, je očitou svědkyní Říjnové revoluce v Rusku, v rodném Irsku ošetřuje v občanské válce raněné. A její iluze a ideály postupně berou za své...

Martin Úbl: Neuvěřitelně uvěřitelné příhody z hor

Druhá autorova kniha humorně odlehčených vyprávění z výletů na světové velehory. Naši hrdinové vám tentokrát dají nahlédnout do radostí i strastí treků na Islandu, v Peru nebo Nepálu. Na svých neuvěřitelných cestách budou čelit zuřivým a krvelačným pijavicím, agresivním prasátkům, horku v džungli i islandskému větru a dešti.

Charlie Donlea: Nevěřte tomu

Příběh zachycuje několik týdnů ze života mladé dokumentaristky Sidney, jež natáčí dokument o své bývalé spolužačce Grace, sedící již deset let ve vězení za vraždu, kterou údajně nespáchala. Sidney se v dokumentu za pomoci odborníků snaží zachytit, co se tenkrát doopravdy stalo. Jak natáčení postupně pokračuje, objevuje se v případu čím dál více nesrovnalostí, které vedou ke Graceinu osvobození. Je ale opravdu nevinná?

Helen Russellová: Atlas štěstí

Atlas štěstí vás zavede do mnoha zemí, od Anglie přes Bhútán, Irsko, Finsko, Turecko, Sýrii až po Japonsko a odhalí vám taje štěstí z celého světa, které vám změní život.

Alena Jakoubková: Manžel do domu … hůl do ruky

Ariana prožila ne zrovna šťastné dětství, ale místo aby ji hádky rodičů od manželství odradily, od dětství sní o tom, že ona bude žít jinak. Představuje si, že pro ni přijede princ na bílém koni, který jí koupí dům snů a budou mít spolu dětí jako smetí. Všechny ty sny mají za cíl jediné: rychle se vdát, aby unikla z rodičovského domu. Sny se svatbou se splní, jenže po svatbě přichází realita. Arianin manžel je žokej, a právě dostal nabídku, aby jezdil pro zámožného chovatele koní na anglickém venkově...

Soren Sveistrup: Kaštánek

Na předměstí Kodaně je nalezena zavražděná žena. Na místě činu policie objeví panáčka z kaštanů, na němž je otisk prstu patřící zmizelé dívce, jejíž případ byl dávno uzavřen. Krátce nato dojde k další vraždě. Další znetvořené tělo, další kaštanová figurka. Vyšetřovatelé bojují s časem, neznají však motiv a pachatel si s nimi nelítostně zahrává.

René Melichar: Blb na zahrádce

Když se jedna „obyčejná“ česká rodinka rozhodne pořídit si zahrádku, ani netuší, jaké neuvěřitelné svízele a nevoli osudu zakusí na každém svém kroku. V čele s hlavou rodiny. Když se nedaří vůbec nic a celý svět lidí, přírody i živlů se spikne proti jednomu malému bezbrannému zahradníkovi, nezbývá, než se z toho vypsat...

Tormod Caimbeul: Konec podzimu

Děj románu se odehrává během jednoho dne a noci v odlehlé části ostrova, který nápadně připomíná autorův rodný Lewis. Tvoří jej rozhovory a vzpomínky tří starých přátel, kteří žijí prostým životem v místě, odkud již všichni ostatní odešli nebo zemřeli. Ačkoliv román pojednává o sklonku lidského života a v širším slova smyslu i o konci tradičního života v gaelsky mluvících komunitách, vyznačuje se velkým smyslem pro humor.

Zoe Lea: Jestli se probudí

Své nejlepší přítelkyni můžete vždycky věřit, nebo ne? Rachel podezírá svého manžela z nevěry a při jeho sledování vidí, že ujel od dopravní nehody. Její manžel ale tvrdí, že byl tou dobou pracovně mimo město. Mezitím má její kamarádka Suzie obavy o svého snoubence, který se jí už několik dní neozval. A pak zjistí, že si jejím jménem půjčil peníze, a někdo jí začne po telefonu vyhrožovat. Rachel a Suzie si najednou nejsou jistí ničím kolem sebe, ani společným přátelstvím. A pravda, která nakonec vyjde najevo, je ještě víc šokující, než si dokázaly představit...

Miky Škoda: Můžeš (po)dělat cokoli

Inspirativní příběh sedmadvacetiletého kluka, který procestoval více než čtyřicet zemí, vystudoval dvě vysoké školy, založil dvě firmy a mezitím se několikrát dostal do pořádného průšvihu. Třeba když potkal medvěda nebo když prodělal první statisíce. Právě prostřednictvím vlastních zážitků a zkušeností Miky ostatním ukazuje, jak je důležité přijímat výzvy, věřit sobě i svému okolí a hlavně se nenechat odradit svými neúspěchy na cestě za sny.

Miloš Urban: KAR

V Karlových Varech dojde k obludné vraždě: žena roztrhá muže svými zuby a pak spáchá sebevraždu. Nebylo prokázáno, že by se ti dva znali. Po nějaké době se stane událost podobná. Do Varů, svého rodného města, se po dlouhé době vrací Julián Uřídil jako autor knih, v kterých se odehrávají podobné zločiny. Minulost, na niž chtěl zapomenout, když kdysi odešel do Prahy, se mu však ve Varech spolu s dalšími kousavými vraždami vrací jako bumerang.

Silvestr Lavrík: Nedělní šachy s Tisem

Anička z Bánovců nad Bebravou, hrdinka, jež měla reálný předobraz. Lehce autistická dívenka, dcerka bánovského komunisty, který se kamarádil s "židáky", důvěřivá a dobrá křesťanka, způsobem sobě vlastním vypráví příběh svůj, příběh svého města, příběh své země - Slovenska.

Jenny Colganová: Kavárnička na pobřeží

Flora žije spokojeně v Londýně a je přesvědčena, že útěk z malého skotského ostrova Mure, kde vyrostla, bylo to nejlepší, co mohla udělat. Pracuje ve velké firmě, má před sebou slibnou kariéru a snad i její šéf, do kterého se bezhlavě zamilovala, si jí jednou všimne. Pracovní cesta však Floru zavede zpět na rodný ostrov, do zanedbaného domu k otci a třem bratrům, kde v každém koutě číhá vzpomínka na maminku. Jednou z nich je i matčin sešit plný receptů, který ve Floře probudí zapomenutou vášeň pro vaření a také jí pomůže naplnit dobrotami malý krámek na pobřeží, jejž má za úkol otevřít. Zprvu trpký návrat otevírá před Florou nové možnosti, poznání sebe sama a přinese snad i vytouženou velkou lásku...

Sinead Moriarty: Dobrá matka

Kate je matkou na plný úvazek a má toho až nad hlavu. Po rozvodu zůstala sama na své tři děti - osmnáctiletého Lukea, dvanáctiletou Jess a sedmiletého Bobbyho - a aby toho nebylo málo, její bývalý manžel si založil novou rodinu. Zdálo by se, že to stačí, ale další krutá rána osudu na sebe nenechá dlouho čekat. Jess je diagnostikována leukemie a jediným vhodným dárcem je její starší bratr Luke. Rodina, která se stále ještě vyrovnává s rozvodem, je vystavena další zkoušce. Kate ví, že nyní musí dát stranou veškerý svůj strach a udělat to správné pro své děti, zejména pro Jess. Může ale správná věc být i něco, co se zdá na první pohled zcela nemyslitelné?

Martin Jun: Meteorit s rodokmenem

Pětice mužů se vydává potokem na lov pstruhů, jako to dělávali v dětství, aniž tuší, že se při tom dotknou čehosi posvátného. Zatímco na ně paní smrtka líčí a příroda vychýlená z rovnováhy na ves sesílá jednu pohromu za druhou, je čtenář vtažen do osudů hlavních protagonistů protkaných nejen milostnými příběhy, ale také humornými příhodami a bujarými slavnostmi středočeského venkova.

Iva Pekárková: Třísky

Nový román úspěšné české autorky je příběhem odvážné ženy, které se dokázala postavit nepřízni osudu. Šárka, obyčejná dívka z malého města v Sudetech, ve dvaadvaceti letech po nehodě ochrnula. Rozhodla se ale, že se nepromění v bezmocnou zapšklou chudinku. A objeví, že i paraplegik může mít skvělý sex. Po rozchodu s partnerem, který ji využíval, se rozhodne, že s chlapama už nechce nic mít. Pak se ale internetově zamiluje do Pákistánce Tabishe a život nabere nečekané obrátky. Román je psaný podle skutečného příběhu jedné statečné ženy. Odhaluje nečekaná zákoutí života lidí s postižením a podává zprávu o málo známých aspektech činnosti českých zastupitelských úřadů, cizinecké policie i justičního aparátu.

Simon Mawer: Pražské jaro

Dva oxfordští studenti James a Ellie, kteří o prázdninách cestují stopem po Evropě, se stávají svědky politických změn v Československu roku 1968. V druhé rovině se odehrává příběh mladého britského diplomata Sama Warehama, jenž se na jednom z diskuzních večerů seznámí s vysokoškolačkou Lenkou, úspěšně zvládající úskalí anglického jazyka. Kromě naděje a opojení, které tehdy ovládaly široké vrtsvy obyvatelstva, pak přináší i skvělé popsané kruté vystřízlivění a probuzení do osudného rána 21. srpna 1968, kdy pásy ruských tanků všechen optimismus nemilosrdně udusily.

Alena Mornštajnová: Tiché roky

Román se odehrává ve dvou liniích. V té první nacházíme třináctiletou Bohdanu, která navštíví v nemocnici umírající babičku. Ta ji ovšem osloví úplně jiným jménem a Bohdana náhle zjistí, že o své rodině vůbec nic neví. A tak se stává "sběratelkou vzpomínek" a ve "šňůře následujících let" se pokouší zjistit pravdu o rodinné historii, o událostech, které do ní zasáhly nebo ji výrazným způsobem ovlivnily. Zásadní postavou se pak v Bohdanině pátrání stává její otec Svatopluk, jenž je hlavním hrdinou druhé řady příběhu. Se Svatoplukem žije Bohdana v napjatém vztahu, což je možná způsobeno i jeho kontroverzní minulostí, zasvěcené práci pro komunistickou stranu. Svatopluk ovšem v žádném případě Bohdaniny výtky a odlišné názory nechápe: vždyť se přece vždy snažil o to, aby pro dceru připravil nejlepší podmínky pro oslnivou kariéru...

Jiří Kovařík: Třicetiletá válka

Rozhodující i málo známé vojenské střety třicetileté války. Kniha zachycuje obléhání nizozemského města Bredy španělskými vojsky, invazi Angličanů na ostrov Re v Biskajském zálivu, dobytí přístavu La Rochelle v roce 1627, vojenskou kariéru generalissima Tillyho a průběh bitev u Lützenu (1632), Nördlingenu (1634), Rocroi (1643) nebo Jankova (1645). Pozornost je rovněž věnována širším historickým souvislostem válečných operací nebo vývoji evropské diplomacie v letech 1618-1648.

Barbora Šťastná: Láska pro samouky

Jak se liší randění v osmnácti a ve čtyřiceti? Vlastně skoro nijak. Ve čtyřiceti jste pořád stejně nejistí a zmatení jako v osmnácti, jenom už to nevypadá tak roztomile. Klára se o tom přesvědčí, když ze dne na den skončí její manželství a ona se znovu ocitne v nepředvídatelném světě singles. Zažije pár katastrofických schůzek, poprvé v životě zjišťuje, jak vypadá seznamování přes Tinder, Facebook, Messenger a Instagram, a že trapasy online jsou stejně trapné jako ty skutečné.

Francesca Hornak: Sedm dní spolu

Vánoce jsou jediným obdobím v roce, kdy se rodina Birchových sejde celá - otec Andrew, bývalý válečný korespondent, jeho hrdá manželka Emma, starší dcera Olivia i mladší Phoebe. Olivia je vynikající lékařkou, která se právě vrátila z oblasti zasažené nebezpečným Haagským virem. Nyní však celá rodina musí strávit příštích sedm dní v karanténě. Rodinní příslušníci by spolu ovšem nejraději nestrávili víc jak jeden den, takže vydržet týden pod jednou střechou je opravdu výzva. Skrývaná tajemství se prozradí, utajené city vyplavou na povrch, některá pouta se možná napraví a jiná naopak zpřetrhají...

Cara Hunterová: V temnotě

Ve sklepě starého domu byla nalezena polomrtvá dívka s dítětem. Vše nasvědčuje tomu, že majitel domu dívku před třemi lety unesl a věznil ve sklepě, kde ji zneužíval. Problémem je ale postupující Alzheimerova choroba, jíž majitel domu trpí a jež znesnadňuje vyšetřování. Jak případ postupuje, objevují se stále nové a nové indicie, které tým nasměrují ke dva roky starému případu, kdy nedaleko zmizela mladá matka. Zpočátku se zdá, že spolu případy nesouvisejí, ale vyšetřovacímu týmu se podaří najít spojení. Zbývá jen zjistit, kdo je v tomto případu viníkem a kdo obětí.

Kristan Higginsová: Ve tvých snech

Emmaline Nealová nutně potřebuje rande. Stačí jedno rande - aby zvládla svatbu exsnoubence a nezbláznila se. Ovšem v Manningsportu není moc velký výběr. Co byste také čekali při populaci 715 obyvatel. Vlastně tu je jedna možnost: místní hrdina a lamač ženských srdcí Jack Holland. Ovšem měl by Jack zájem o ženu, jako je Emmaline? Když ale svatební přípravy naberou nečekaný obrat, uvědomí si Emmaline, že to byl bláznivý nápad. Jack je příliš hezký, příliš populární. Proč tedy ale jen s ní mluví o svých nejhlubších pocitech? Proč jenom jí se svěřuje? Pokud chce Emmaline získat svého muže snů, musí v něj začít věřit.

Jessica Barry: Volný pád

To, že Allison přežila pád dvoumístného letadla, ještě neznamená, že si zachránila život. Je sama uprostřed coloradských hor, odkázána jen na pár věcí, které sesbírala na místě havárie. Od nejbližší civilizace ji dělí mnoho dní chůze. A navíc v ní stále vzrůstá podezření, že je jí někdo v patách...

Lucy Diamond: Léto bez tebe

Pro rodinu Tarrantových byla přímořská chatka v Devonu vždycky dokonalým prázdninovým útočištěm. Zábava na pláži, grilování a teplé letní večery s koktejlem nebo dvěma - co víc si přát? Ale tento rok je všechno jinak. Po nedávné smrti manžela se Olivia snaží dát svůj život znovu dohromady a tráví léto spolu se zbytkem rodiny. Všichni prožívají své lásky, nedorozumění a trápení. Ukazuje se, že Oliviin manžel nebyl jediný, kdo něco skrýval...

Jiří Kovařík: Boje o trůny

Kniha popisuje nástup Jindřicha IV. na francouzský trůn a ukončení náboženských válek ve Francii, válku tohoto panovníka se Savojskem a Španělskem, zavraždění Jindřicha IV., porážku švédského vojska Poláky v bitvě u Kircholmu roku 1605, vpád pasovských do Čech v roce 1611, vypuknutí českého stavovského povstání a průběh osudové bitvy na Bílé hoře. Autor se rovněž snaží zachytit životní osudy a vojenskou dráhu proslulých vojevůdců této doby.

Harriet Tyce: Krvavý pomeranč

Alison má vše, co si žena může přát: oddaného manžela, krásnou sedmiletou dcerku, moderní dům i slibně se rozvíjející kariéru. Jako obhájkyně dokonce dostane na stůl svoji první vraždu. Manželka v afektu ubodala svého muže. Na první pohled jasný případ, ale Alison tuší, že za zkratovým jednáním tiché Madeleine stojí silný impulz. Rozhodne se obžalovanou ženu zachránit a vymoci pro ni co nejmírnější trest. A třeba se jí podaří zachránit tím i sebe, protože čelí vlastním démonům - nedokáže odolat alkoholu a svému kolegovi, na kterém je sexuálně závislá. A někdo o nich ví a vyhrožuje, že ji připraví o všechno, co je jí drahé...

Vendula Borůvková: 1918 aneb Jak jsem dal gól přes celé Československo

Ilustrovaný román o prvních letech Československé republiky očima jedenáctiletého Jendy Vosiky, který s rodiči cestuje z bouřlivých Sudet až na Podkarpatskou Rus. A všude je jeho hlavním zájmem si po škole zahrát s kamarády fotbal.

Liz Mooreová: Tíha

Bývalý vysokoškolský profesor Arthur váží 250 kg a už deset let nevyšel z domu. Sedmnáctiletý Kel Keller se musí potýkat se svým životem chudého kluka, jenž veškeré naděje vkládá do kariéry profesionálního hráče baseballu. Pojítkem těchto dvou zdánlivě nesouvisejících osudů je Kelova matka a Arthurova bývalá studentka Charlene. Tíha je příběh o lásce a rodině, kterou občas nacházíme na těch nejméně pravděpodobných místech.

Sarah Perry: Po mně potopa

Knihkupec John Cole utíká z rozpáleného, vedrem sužovaného Londýna na venkov. Cestou má poruchu na voze a musí vyhledat pomoc. Najde opuštěné stavení, jehož obyvateli je radostně přijat a všichni se tváří, že je očekáván. Začíná s nimi hrát jejich hru. Postupně poznává pohnuté osudy, ve kterých lze jen těžce rozeznat pravdu a lež. Pravda znamená touhu po lásce, přátelství a naplněném životě, lež je závist, sobectví a manipulace. John se nechtěně stává urychlovačem dění, které vede k dramatickému, ale očistnému konci...

Kamila Holásková: Rozinka

Julie pracuje jako pečovatelka v domově pro seniory, má pár let po maturitě a moc neví, jak naložit se životem. Svého přítele Davida má sice ráda, ale už to, že dost pije, je příčinou mnoha neshod. V rámci svojí práce vyslechne Julie spoustu příběhů lidí, kteří byli leckdy vystaveni i těm nejtěžším výzvám. Nelehké osudy jejích "svěřenců" jí vlastně nakonec pomáhají v nasměrování vlastního života. Přičemž největší radostí i oporou se pro ni stává černý mopslík jménem Rozinka.