Josef Pánek: Láska v době globálních klimatických změn

Když se ocitnete v indickém Bangalore, uprostřed kraválu a smradu a nemáte proti tomu obranu. Jste v bezpečí hotelu a konferenčního centra. Odvážíte se ven a dojdete do slumu. V nepřehledném davu žen v sárí uvidíte indickou dívku v obyčejném triku a džínách. Vyfotíte si ji, protože je to jediné, co vás neleká. Ona si toho všimne a řekne vám plynnou angličtinou, ať její fotku okamžitě smažete. Pokrčíte rameny, vyhovíte jí a hodíte celou příhodu za hlavu. Novela Láska v době globálních klimatických změn vypráví o globální vesnici zvané Země, rasismu i nevyzpytatelných cestách srdce, a hlavně o tom, jak se všichni bojíme změn.

Milosalv Moulis – Roman Cílek: Zapomeňte, že jste byli lidmi

Autor M. Moulis prošel nacistickými koncentračními tábory a svůj další život zasvětil psaní o této problematice. Ve své nové práci zvolil neobvyklou formu střídání faktografických informací s příběhy pamětníků. Seznamuje nás s každodenním životem v koncentračních táborech, se životem vězňů i jejich věznitelů. V pamětnických kapitolách nechává autor promluvit svědky, bývalé vězně koncentračních táborů.

Jiří Růžička: Šťastnej jako Blecha

Jako dvanáctiletý se Vojta Blecha při pádu z kola praštil do hlavy. Něco se mu tam změnilo a on se začal usmívat, nebo dokonce smát v situacích, které vůbec k smíchu nejsou... . Lékaři si s ním nevěděli rady. Psal se rok 1982. Blechovi se kvůli němu museli přestěhovat na chatu, ale Vojtův úsměv byl spouštěčem událostí dál. Nevědomky si vykoledoval nálepku disidenta. A na vojně ho úsměv dokonce málem zničil. Přesto právě díky svému úsměvu nakonec najde štěstí i lásku.

Maude Julienová: Pod zámkem

Maude žila od tří let zavřená v domě na samotě, aniž by kdy šla do školy, aniž by kdy měla přátele. Byla také uzavřená psychicky, protože její otec chtěl ze své dcery udělat „nadčlověka“. Musela se učit překonávat strach, nouzi, bolest i samotu, aby byla schopná uskutečnit poslání, k němuž ji předurčil. Až po dlouhé době pochopila, že její otec, vysoký hodnostář ezoterické zednářské lóže, vytvořil závratný projekt, v němž ona hraje hlavní roli. Maude se podařilo v osmnácti letech utéct. A pak, po dlouhém úsilí, si vydobýt svou svobodu.

Petra Stehlíková: Naslouchač

Po katastrofické Velké válce došlo k rozdělení světa na dvě části. K ochraně obyvatelné poloviny světa je nezbytný nerost sklenit, díky němuž mohou lidé vytvořit obranný štít. Jediní lidé, kteří ho umějí těžit, jsou sklenáři. Jejich profese s sebou bohužel nese mnohé nemoci a znetvoření. Hlavní hrdinka románu Ilan, je jednou z mála sklenařských dětí, které se narodilo bez deformací. Od malička se vydává za chlapce a pozvolna se učí sklenařskému umění a pro své schopnosti je vybrána do družiny bojovníků. Družina se tak stává Ilaninou rodinou, což je pro dívku paradox, neboť se zároveň jedná o představitele těch, kdo zotročili její lid. Při postupném poznávání ostatních však dívka odhaluje i jiné tajené pravdy.

Břetislav Ditrych: Tábor ve stínu Osvětimi

S Krakovem je úzce spojen příběh Oskara Schindlera, v ghettu ve čtvrti Podgórze pobýval s rodiči budoucí slavný režisér Roman Polanski, plaszówským táborem prošel i pozdější "lovec nacistů" Simon Wiesenthal. Setkáme se i s dalšími postavami obyvatel Krakova a jejich osudy, například s Polákem Tadeuszem Pankiewiczem, kterému se podařilo vést v ghettu lékárnu a tamním Židům s nasazením života pomáhat. Seznámíme se i s velitelem tábora Amonem Göthem, jemuž vězni říkali "kat z Plaszówa". Vojáci Rudé armády nalezli 20. ledna 1945 na místě tábora z velké části jen pustou plochu. Dodnes zůstaly zbytky židovského hřbitova a Předpohřebního domu, apelplac, neblaze proslulý Šedý dům a v křoví stopy táborových baráků. Monumentální památník i prostý kříž s trnovou korunou připomínají všechny, kteří nepřežili.

Heather Harphamová: Štěstí a křivolaká cesta k němu

Když se spontánní bezprostřední umělkyně seznámí s introvertním upjatým spisovatelem, je to začátek romantického vztahu, který však trvá jen do chvíle, kdy Heather nechtěně otěhotní. Brian se s představou dítěte nedokáže vyrovnat a Heather se ocitá opět sama v Kalifornii. Přestože původně s dítětem nepočítala, zažívá při narození dcerky pocit bezvýhradného štěstí. To se však vzápětí mění v noční můru, když se Heather dozví děsivě znějící ortel...

Jan Bauer: Prahu rdousí strach

Dva historické detektivní příběhy. V prvním se setkáváme s novoměstským rychtářem Jakubem Protivou, který pátrá po tajemném vrahovi mladých žen. Jeho nečekanými pomocníky se stávají důvtipný františkánský mnich Blasius a prostořeká nevěstka Magdalena. Ve druhém příběhu Jakub Protiva a mnich Blasius čelí řádění tajemného vampýra, kterého se bojí celé Nové Město pražské.

Martin Fendrych: Šaman

Má schopnost vidět druhým do hlavy. Je to prokletí, nebo dar? Když se s těmito paranormálními vlohami narodí v rodině vysoce postaveného estébáka v době normalizace, má zaděláno na složitou cestu životem i k sobě samému...

Jay A. Stout: Pekelní andělé

Americké letectvo se v době druhé světové války připojilo k již bojujícímu Královskému letectvu v strategickém tažení, které nakonec dostalo německou Luftwaffe na kolena. Nejúspěšnější jednotkou byla legendární 303. bombardovací skupina USAF - Pekelní andělé. Toto je příběh vyprávěný jejími členy...

J. P. Monninger: Mapa k tobě

Heather právě skončila školu, hodila za hlavu povinnosti mládí a povinnosti dospělosti na ni teprve čekají, takže udělá logickou věc: Vyrazí si s kamarádkama na cestu po Evropě, kde narazí na Jacka. Ten je o pár let starší a Evropou krouží kvůli sérii novinových článků. Zamilují se. Užívají si posledního svobodného léta. Jenže každé léto končí a osud je neúprosný. Zvláště když on má své temné tajemství...

Philipp Vandenberg: Král z Luxoru

Životní příběh významného archeologa Howarda Cartera, objevitele Tutanchamonovy hrobky, panovníka 18. dynastie. Carter žil léta v poušti, kde usiloval o splnění svého snu, a často byl mnohem blíž šílenství než úspěchu. Románová biografie líčí osudy člověka vzešlého z chudých poměrů, který dosáhl světového věhlasu, ale přestože odhalil významné údobí dějin lidstva, zemřel v zapomenutí.

Brian Freeman: Noční pták

Sanfranciský detektiv Frost Easton nevěří v náhody. Sebevražda dvou žen v šíleném záchvatu, jedné skokem z mostu, druhé kulkou na svatbě přítelkyně, musí mít něco společného. Stopy ho zavedou k Frankie Steinové, psychiatričce, která oběma zemřelým vymazala z paměti události, jež v nich vyvolávaly panické stavy. Frankie zná leckterá tajemství svých pacientů. Smí je však Frostovi vyzradit, aby ochránila jejich životy? Pak se jí ozve někdo, kdo si říká Noční pták. O obou případech ví až mnoho. A zná i Frankiina tajemství - a Frostovy noční můry...

Michel Lambert: Davidův dům

Za deštivého podvečera se v Bruselu seznámí Martial, který vede ateliér malby na Akademii, se zoufalou mladou ženou a pomůže jí znovu nalézt radost z žití. Že by počátek milostného příběhu? Ne, Martial má z lásky strach. Připouští pouze slast a přátelství. A mladá žena žije v komplikovaném vztahu se starým fanfarónem, přistěhovalcem z Arménie, jenž si hraje na Toulouse Lautreca. K tomu má Martial neustále v patách stín svého poněkud zvláštního bratra. Pohne s jeho životem, když mu do něj vstoupí další osoby, jež mu předloží své osudy a ukážou mu tak přes své osobní starosti jasněji jeho vlastní nitro? Lambertův román je tak svým způsobem úvahou o smyslu života dnes tak módních "singles".

Martyn Ford a Peter Legon: Pravým Britem snadno a rychle

Chcete se pobavit, dozvědět se něco o Velké Británii, a rozšířit si přitom slovní zásobu? Pak je tato knížka právě pro vás. Kromě všemožných kulturních kuriozit se také naučíte užitečné obraty a fráze a získáte hlubší vhled do přemýšlení a životního stylu Angličanů.

Michal Viewegh: Muž a žena

V novelách Family Frost a Čarodějka z Křemelky se autor vrací k přirozenému, jemně ironizovanému vypravěčství, pro něž si ho čtenáři tak oblíbili.

Jack Grimwood: Moskva

Štědrý den roku 1985. Na Rudém náměstí je nalezeno mrtvé tělo mladého muže. Vzápětí zmizí dcera britského velvyslance. Pátráním je pověřen Tom Fox, major vojenské tajné služby. Jenže poslední, co mohou Sověti potřebovat, je cizí agent čmuchající v jejich rajonu. A vrah, jehož existenci Sověti nemohou přiznat, se chystá znovu mstít.

Nicolas Barreau: Kavárna malých zázraků

Nelly zbožňuje čtení, věří na znamení a je nešťastně zamilovaná. Jednoho dne v knize své babičky narazí na záhadnou větu a bez dlouhého rozmýšlení udělá něco, co by nikdy nepokládala za možné: vezme všechny své úspory, koupí si červenou kabelku, kvapně opustí Paříž a vydá se po stopách oné knihy do Benátek. Na své cestě se dostane až do srdce města na laguně, které pro ni připraví nejen setkání se šarmantním Benátčanem, ale také kouzelnou malou kavárnu, v níž čekají tajemství a dějí se zázraky...

Jan Kraus: Můj soukromý buzynes

Jan Kraus se svým obvyklým sarkasmem a nadhledem vzpomíná na zásadní okamžiky svého života. Už od dětství obdařen "arogantní karoserií", která leckoho popouzela, našel uplatnění nejen v herectví, ale díky své zajímavé povaze a kreativitě se postupně setkával s rozličnými nabídkami a výzvami, které ho postupně zaváděly na nečekané a neplánované životní cesty.

Ida Jesenová: Nový čas

Roku 1904 přichází do městečka Thyregod mladá učitelka Lilly, kde má vést nově zřízenou školu. V lodním pytli si s sebou veze mladistvý elán, pár třísek na podpal, ale také deník, do kterého si stačí zapsat pouhých několik vět. Vzápětí ji pohltí práce i první velká láska a na psaní nemá pomyšlení. Dvacet let poté se v zápiscích vyrovnává se vzpomínkami na nepříliš vydařený bezdětný vztah se starším a chladným mužem, pro kterého byla víceméně jen správkyní domácnosti, a přemýšlí, zda se obejde bez autoritativního protějšku, který určoval běh jejího dosavadního života. Teprve postupně začíná chápat, že se před ní otevírá naděje na nový začátek.

Pavel Hrdlička: Pouť oběšenců

Historická detektivka, ve které Václav od Černého koně tentokrát řeší velmi zapeklitý případ. U vchodů staropražských domů se znenadání začínají objevovat nebožtíci, které někdo sňal ze Šibeničního vrchu.

George Orwell: Barmské dny

Hrdina příběhu z Barmy Flory je osamělý, letargický muž, který - na rozdíl od ostatních koloniálních Angličanů, netrpí odporem k domorodcům. Je proto členy místního bělošského klubu považován za podivína a levičáka. Do městečka přijíždí britská dívka na vdávání, Flory se zamiluje a láska v něm vzbudí pocit, že má smysl důstojně žít. Konflikty s krajany i domorodé pletichy jej připraví o přízeň dámy a vedou jej k sebevraždě.

Lucie Faulerová: Lapači prachu

V románu jsme svědky postupně vyjevovaného komplikovaného sesterského vztahu. Střetávají se zde dva přístupy k životu - život mateřský jako naplnění a život opevněný proti "vetřelcům" zvenčí. Hlavní hrdinka se postupně propracovává k nevyřčené a vnitřně potlačované pravdě, za níž její matka dostane dlouholetý trest vězení, dcera v útěku před sebou samou a před skutečností ji nenavštěvuje a deformuje při tom v sobě celou minulost i přítomnost v nevyřčeném pocitu viny.

Jiří Křižan: Stín

Příběh osiřelého venkovského chlapce vychovávaného starosvětsky spravedlivým dědečkem, prostříhávaný historkami z náhradní vojenské služby u Pomocných technických praporů. Sugestivní vyprávění s autobiografickými prvky, které dává pocítit, jaké to je vyrůstat na okraji společnosti.

Kateřina Tučková: Vitka

Vitka je příběh o závratném vzestupu mladé talentované ženy, která se dokázala prosadit v oblasti dodnes vyhrazené především mužům. Její život byl fascinující směsicí výjimečného nadání, píle a neústupnosti, ale také svobodomyslnosti, kterou šokovala své okolí...

Ludek Staněk – Miloš Čermák: Přišel bůh do kavárny v Karlíně

Výběr toho nejlepšího z mimořádně úspěšných stand-up vystoupení novinářů a komiků Miloše Čermáka a Luďka Staňka. Sbírka krátkých povídek velmi nekorektně a kousavě popisuje dnešní společnost a dobu, ve které žijeme. Trnem v oku autorů je každý, komu je pod čtyřicet a krizi středního věku má ještě před sebou.

Agnes Ravatnová: Ptačí tribunál

Dva lidé v izolovaném fjordu, dvě tajemství a minulost, které nelze uniknout ani na kraji světa. Po veřejném skandálu opustí televizní moderátorka Allis Hagtornová svého partnera a práci ve městě a dobrovolně se vydá do vyhnanství v odlehlém fjordu. Brzy se ale ukáže, že její nová práce není tak docela tím, co čekala. Ani její tichý, nevrlý zaměstnavatel, čtyřicátník Sigurd Bagge není tak starý, jak předpokládala. Zatímco čekají, až se Sigurdova žena vrátí z cest, jejich tichá a neklidná setkání se rozvíjejí v podivně obsesivní vztah a začíná být zřejmé, že pokání za minulé hříchy nebude stačit.

Yossi Ghinsberg: Ztracen v džungli

Mladý Izraelec Yossi se po ukončení armádní služby vydává za novými zážitky do Jižní Ameriky. V touze po dobrodružství se rozhodne opustit běžné turistické trasy a společně se dvěma přáteli a rakouským průvodcem podnikne výpravu do džungle za nádhernou přírodou a divokými kmeny, kterých se nedotkla civilizace. Zpočátku zábavná expedice se záhy zvrtne v boj o přežití.

Eva Štolbová: Pravá žena

Kniha je autentickou společenskou kronikou dění prvních tří čtvrtin minulého století v naší zemi. Hrdinkou románu je autorčina matka Marie, průbojná, samostatná, inteligentní mladá žena a uznávaná učitelka. Prochází řadou střetů, neboť často irituje lidi svou neohrožeností i mimořádnými schopnostmi.

Elizabeth Haran: Za jasné noci

Když Emily prchne před domluveným sňatkem na farmu v severozápadní Austrálii, nečeká, že ji tak okouzlí zdejší krajina, i Liam, syn jejích zaměstnavatelů. Liam je zasnoubený s půvabnou Glenys a pro Emily je těžké poručit svému srdci, ale čeká ji daleko těžší zkouška. V Evropě vypukne válka, Liam i jeho otec se rozhodnou narukovat a opuštěné ženy musí držet pospolu...

František Kalenda: Zlomený král

Když je nedaleko hradu Lichnice nalezen zraněný český a římský král Karel IV., na slezského lékaře Siegfrieda připadá nelehký úkol pokusit se panovníka zachránit. Skrývá se pachatel přímo mezi hradbami železnohorské pevnosti, nebo pochází z podhradí?

Ludvík Němec: Žena v závorce

Příběh ženy, která věří, že se celý svět odehrává jen v její hlavě, a příběh muže, který se snaží z tohoto labyrintu uniknout. Pro něj je Ariadninou nití jeho vlastní milostný příběh. Lze ale přijmout podobu lásky, díky níž jeden život vzniká, zatímco jiný má být ukončen?

Simon Toyne: Neznámý

V arizonské poušti u mexické hranice se objeví bosý muž bez vzpomínek, s přecitlivělými smysly a záhadnými schopnostmi. Intuice mu napovídá, že je zde kvůli tomu, aby zachránil Jima Coronada, obyvatele nedalekého městečka Redemption. Může se mu to ale podařit, když Jima obyvatelé města právě ten den slavnostně pohřbívají?

Aleš Palán – Jan Šibík: Raději zešílet v divočině

Někteří si postavili v lese chýši, jiní žijí v maringotkách, případně na horských samotách. Jeden přespává přímo pod stromy. K některým se dá dojet autem, k dalším se musí pěšky. Šumavští samotáři, jejichž názory a životy se nepodobají vůbec ničemu, co znáte. O setkáních s nimi je tato kniha. Osm rozhovorů s lidmi žijícími dlouhodobě mimo civilizaci přináší pohled do tajuplného světa, o jehož existenci nic nevíme. Setkáváme se zde s divokými zvířaty, krutými zimami, dokonce i s přízraky. Někteří samotáři jsou vysloveně racionální (zejména obě zpovídané ženy), jiní vyprávějí svůj život trochu jako mýtus.

Becky Masreman: Sůl do rány

Brigid Quinnová, bývalá agentka FBI, se šťastně usadila s manželem v Tucsonu a svou rodinu na Floridě moc nenavštěvuje. Jenže její někdejší parťačka, Laura - žena, které zachránila život a která zase zachránila život jí -, nyní na Floridě žije. A jakmile Laura zavolá kvůli případu, jenž se nevyvíjí dobře, Brigid neváhá nastoupit do letadla... Laura se snaží dokázat nevinu člověka, jehož čeká trest smrti za vyvraždění rodiny. Poprava se blíží a ženy musí najít důkazy o jeho nevině dřív, než bude pozdě...

Jan Flaška: Za každou cenu

Ironický a vtipný pohled prakticky na všechno. Sbírka humoristických fejetonů Jana Flašky, jehož původní ambicí bylo stát se mladým nadějným autorem, ale bohužel se mu povedlo zestárnout dříve, než něco vydal. Jako starý zkušený autor vám nyní rád sdělí svůj názor prakticky na cokoli...

B. A. Paris: V pasti lží

Učitelka Cass má pocit, že po několika složitých letech je její život urovnaný a spokojený. Až do jedné deštivé bouřlivé noci, kdy se cestou domů vydá po neosvětlené lesní cestě. Na té si všimne zaparkovaného auta se sedící ženou, chvíli přemýšlí, zda má ženě nabídnout pomoc, pak se ale rozhodne z auta nevystoupit a jet rovnou domů. Druhý den se dozvídá, že žena byla nalezena mrtvá. Začínají ji pronásledovat výčitky, zda ženu nemohla zachránit, zároveň se jí začínají dít podivné věci a má pocit, že ji někdo sleduje...

Gemma Liviero: Zlomení andělé

Příběh tří lidí, tří ztrápených duší v nacistické Nové Evropě. Dívka v lodžském ghettu se snaží přežít a získat šanci i pro svou rodinu. Mladá Rumunka je umístěna do Říše pro své modré oči a blonďaté vlasy, aby si na ní všichni vyzkoušeli arizaci v praxi. A jeden nacistický doktor zjišťuje, co všechno se páchá ve jménu vědy.