Lynda Cohen Loigman: Dohazovačka spřízněných duší

Už jako dítě v roce 1910 Sara Glikmanová pozná svoje nadání: dokáže lidem nacházet spřízněné duše a seznamovat je. Hledání partnerů je ale v židovské komunitě na Manhattanu výsadou mužů a dívku ve své profesi neuznávají. Deset let Sara seznamuje budoucí manžele potají. Sařina vnučka Abby je úspěšnou manhattanskou rozvodovou právničkou a když její milovaná babička Sara zemře, Abby zdědí její sbírku ručně psaných deníků s podrobnostmi o párech, jež Sara seznámila. Abby však na vybledlých stránkách nachází více otázek než odpovědí...

 

Milan Syruček: Zakarpatí

Zakarpatí je nejzápadnější část Ukrajiny, region doposud propojený s osudy mnoha Čechů. Autor se vydal po stopách Nikoly Šuhaje, bádá v zakarpatské historii, pátrá po původu Rusínů a rusínštiny, životě Zakarpatců v období Masarykovy první republiky a porovnává to s poválečnou historií, kdy tento kraj byl připojen k Ukrajinské sovětské republice. Zachycuje řadu svědectví, například manželky Vladislava Vančury Ludmily, Haliny Pawlowské, herce Jaroslava Marvana, Ludvíka Svobody a dalších, kteří na Zakarpatí působili.

 

Soraya M. Lane: Italská dcera

Lily právě zjistila, že se její babička narodila v domově pro neprovdané ženy a jediným vodítkem k její minulosti jsou vybledlý italský recept a divadelní program. Na přání svého zesnulého otce přijme práci na italské vinici, kde jí s pátráním po pravdě pomáhá okouzlující Antonio. Dá jí příběh dvou tragických milenců sílu následovat vlastní srdce?

 

Katie Gayle: Vražda v anglické zahradě

Julia Birdová, čerstvě rozvedená, čerstvě v důchodu, bezdětná, zvědavá. Dříve Londýňanka, teď však majitelka domku ve vysněné idylické anglické vesničce. Když nechá zbourat zahradní kůlnu, najdou pod ní kostru mladé ženy a Julia prostě musí začít pátrat. Odkrývá překvapivé charaktery některých sousedů - téměř každý střeží nějaké rodinné tajemství...

 

Jiří Kamen: Splín arcibiskupa Kohna

Stárnoucí novinář Petr Kříž přiletí do Izraele, kam jej pozval Hanuš Weigl, český Žid. Hanuš Petra požádá, aby se vydal po stopách pokladu olomouckého arcibiskupa Theodora Kohna. Tím odstartuje Petrova cesta labyrintem domněnek, odkazů, literárních a dějinných odboček, útržků ze životů více či méně známých postav a historických anekdot s více či méně zjevnou spojitostí.

 

Peter Frankopan: Nové hedvábné stezky

Autor nabízí pohled na síť hospodářských vztahů vznikající podél někdejší Hedvábné stezky. Na východ od Evropy přes Rusko, Blízký Východ, Indii a Střední Asii až po Čínu se utvářejí nová mocenská centra – a v titulcích západních médií se o nich často nedočtete. Tato publikace jasně a s bravurou objasňuje témata, na nichž záleží budoucnost nás všech.

 

Anna E. Wahlgren: Poslední večeře

Minulost. Každý pátek se v řecké taverně schází skupina přátel, bývalých spolužáků ze střední školy. Jednoho večera se ale něco zvrtne a než noc skončí, je William, duše celé společnosti, nalezen mrtvý. Přítomnost. Sofie žije osamělým životem. Už deset let není s nikým z původní party v kontaktu. Když však dostane formální pozvání na večeři, neodolá a vrátí se do města, kde všechno ztratila. Hostitelka Ava má ale pro všechny nachystané překvapení - tohle není jen obyčejná přátelská večeře. V zamčeném bytě se všichni musejí zpovídat z toho, co před lety zamlčeli.

 

Dinah Jefferies: Dcery války

Hluboko v údolí řeky Dordogne, ve staré kamenné chalupě na okraji půvabné vesnice, žijí poklidně tři sestry - ale i sem doléhají útrapy války. Nejstarší Hélène, zodpovědná a rozumná, se snaží své sourozence, prostřední Élise, rebelku, a nejmladší Florence, snílka a benjamínka rodiny, držet v bezpečí. A pak jedné temné noci se válka náhle ocitá doslova na prahu jejich domova. A co víc, objeví se stín dávného rodinného tajemství, které život všech tří sester ohrozí ještě víc.

 

Tim Marshall: Zemřít pro vlajku

Autor v knize propojuje dávnou historii se současným děním, velká témata s „anekdotickými“ příběhy z dějin a ukazuje, co všechno může onen „kus látky“ upoutaný k žerdi znamenat a proč potřebujeme staré i nové vlajky znát, chceme-li lépe porozumět tomu, co se děje v dnešním světě. Dozvíme se například, že pokud je americká vlajka příliš opotřebovaná, existují přesná pravidla a rituály pro uspořádání jejího řádného pohřbu; že počet hvězd na modrém pozadí vlajky Evropské unie je výsledkem náhody (a možná také špetky italské pověrčivosti); že zásadní roli ve vývoji indické vlajky sehrál sám Mahátma Gándhí, zatímco nigerijská vlajka vznikla na základě kresby dvacetiletého studenta, který odpověděl na inzerát v novinách vyzývající k účasti v soutěži o nejlepší návrh vlajky pro nový svrchovaný stát.

 

Nova Lee Maier: Nebezpečný pacient

Veterinářka Emma je v šoku, když se jí během noční pohotovosti ocitne na operačním stole namísto zvířete postřelený muž doprovázený komplici. Zločinci se neštítí zajistit její mlčení únosem dcery Vegas. Emma se proto rozhodne kontaktovat Vegasina otce, bývalého dealera drog. Díky jeho stykům v podsvětí zjistí, že nečekaná návštěva nebezpečného pacienta nemusela být náhodná.

 

Patricia Wilson: Ostrov tajemství

Sedmatřicetiletá Angie, která vyrůstala v Londýně, vždycky chtěla poznat tajemstvím opředenou minulost své matky. Krátce před vlastní svatbou se proto vydává do odlehlé krétské vesnice, kde navštíví svou umírající babičku. Stará žena se chce zbavit břemene v podobě pohnuté historie a tak začíná vyprávět. Před Angie ožívá srdcervoucí obraz nacisty okupované Kréty i příběh nekonečné lásky.

 

Anthony Horowitz: Pohřeb na přání

Jednoho rána navštíví Diana Cowperová, bohatá matka slavného herce, pohřební ústav, aby si domluvila svůj vlastní pohřeb. O pouhých šest hodin později je mrtvá, kdosi jí v jejím vlastním domě uškrtil šňůrou na závěsy. Na scénu přichází Daniel Hawthorne, výstřední, leč geniální detektiv, kterého sice od policie vyhodili, ale občas si ho zvou ke složitým případům jako konzultanta. A protože by si rád přivydělal, chce své případy vydávat knižně. K tomu ovšem potřebuje někoho, kdo by ho při práci sledoval a po vzoru doktora Watsona všechno zaznamenal.

 

Blažena Hlasová: Pod rouškou šikany

Kniha je jakousi zpovědnicí zdravotních sester, které si prošly nebo procházejí šikanou na pracovišti. Na místě, kde tráví nejvíce času. Na místě, kde se léčí a uzdravuje. Za zavřenými dveřmi se kromě léčebných procesů odehrávají ještě další příběhy. Kniha mapuje osudy žen, které se ocitly v nepříjemných situacích a některým z nich chování kolegyň zapříčinilo vznik vážných onemocnění. Nejenže si prošly složitým dětstvím, ale ani v pracovním životě na ně nečekalo zrovna příjemné přivítání.

 

 

Elizabeth Haran: Odvážná žena

Austrálie 1967: Cassie má obrovskou radost, když se jí splní přání a je přijata coby zdravotní sestra a pilotka u letecké lékařské služby. Žena pilotující letadlo však ve své době působí velké pozdvižení a Cassie musí o své místo těžce bojovat. Svým laskavým chováním si ale rychle získá uznání a sympatie okolí. Ještě kdyby se jí tak podařilo přesvědčit o svých schopnostech i lékaře Mikea.

 

Pavel Pawluscha Novotný: Proč Alláh stvořil kalašnikov

Autor ve svých reportážích popisuje každodenní život a politickou situaci ve vybraných islámských zemích. V Egyptě zažil začátek arabského jara, na předměstí pákistánského Péšávaru navštívil islámskou školu, kde podle legendy studoval zakladatel Tálibánu. Se západními vojáky v Afghánistánu jezdil obrněným vozem, v Izraeli hovořil s veterány, kteří se i v pokročilém věku divili skutečnosti, že v roce 1973 vyhráli válku s Araby.

 

Cormac McCarthy: Pasažér

Záchranář Bobby Western se z člunu pobřežní hlídky vrhá k potopenému vraku letadla. V něm nachází těla devíti lidí, stále ještě připoutaných ke svým sedadlům. Chybí pilotova taška, černá skříňka a hlavně desátý pasažér. Bobby se stává nechtěným svědkem událostí, které se pro něj ukážou hrozbou.

 

Leoš Kyša: Sudetenland

Jak by vypadal příběh Československa po Sametové revoluci, kdyby neproběhl kompletní odsun sudetských Němců? To ukazuje román s kriminální zápletkou z alternativních 90. let.

 

Andrej Kurkov: Šedé včely

Rozvedený padesátník Sergej žije na ukrajinském Donbasu, kde se už léta vleče válka s neustálou propagandou. A tak na jaře naloží včely na přívěs a putuje přes několik hraničních přechodů až na Krym. Jede přes nejžhavější místa probíhajícího konfliktu. Dostává se do kontaktu s vojáky i civilisty na obou stranách bojové linie: ruskými okupanty i krymskými Tatary, u nichž nakonec nachází útočiště. Navzdory tíživému tématu je román o rozvíjející se krizi na Ukrajině plný černého humoru a groteskních prvků.

 

Olivia Horrox: Bláhoví snílci

Anglie, třicátá léta 20. století. Elizabeth má talent a sní o studiu na umělecké škole. Rodiče si ji ale představují v roli oddané manželky. Elizabeth rodičům slíbí, že když jí dovolí strávit rok na akademii, pak jejich přání poslušně splní. Ocitá se tak mezi bohémskými umělci, kde poznává, jak opojná i plná nástrah může být svoboda...

 

Kelly Bowen: Zahrada dávných tajemství

Rok 1940: Holanďanka Stasia, dívka se zálibou v psaní pohádek, která od dětství trávila prázdniny u prarodičů v Normandii nechce sledovat, jak nacisté ničí vše, co je jí drahé. Propracuje se až na seznam nejhledanějších agentů francouzského odboje. Současnost: Legenda o Šípkové Růžence - agentce odboje - provází Isabelle a její sestru Emilii od dětství. Každé léto trávily u prarodičů v pohádkami opředené Normandii. O několik desetiletí později se pouští do rekonstrukce starého zámku a zpustlé zahrady. Přitom odhalují neuvěřitelná tajemství spjatá nejen s historii tohoto místa, ale i s jejich rodinou.

 

Beatrice Salvioni: Dareba

Příběh přátelství dvou dívek, Francesky, která pochází z měšťanské rodiny, a Maddaleny/Dareby, jež v očích obyvatel vesnice představuje jakousi smůlonošku. Děj se odehrává v severní Itálii v období fašismu, kde platí pouze hlasy a názory "silných mužů". Francescu fascinuje Maddalenina nespoutanost a touží se připojit k její partě. Je jí čím dál víc jasné, že útlak a nespravedlnost vládne nejen jejímu životu, ale je i podstatou režimu, ve kterém vyrůstá. Když je Dareba obviněna z vraždy mladého muže, musí se poprvé postavit světu dospělých, aby dokázala svou nevinu.