Dan Brown: Počátek

Profesor Robert Langdon přijede do ultramoderního Guggenheimova muzea v Bilbau, aby se zde zúčastnil odhalení objevu, který „navždy změní tvář vědy“. Pořadatelem společenského večera je miliardář a futurista Edmond Kirsch, jenž se díky svým oslnivým supermoderním vynálezům stal celosvětově uznávanou osobností. Po zahájení společenské akce Langdona a několik set dalších hostů zcela uchvátí originální prezentace; pečlivě naplánovaný večer se však najednou promění v chaos a hrozí, že Kirschův vzácný objev bude navždy ztracen. Langdon je v bezprostředním ohrožení nucen z Bilbaa uprchnout; doprovází ho při tom Ambra Vidalová, ředitelka muzea, která Kirschovi pomáhala společenskou akci zinscenovat. Vydají se do Barcelony nalézt záhadné heslo, s jehož pomocí odhalí Kirschovo tajemství. V cestě jim však stojí zákeřný nepřítel, který se nezastaví doslova před ničím…

Matthias Énard: Ulice zlodějů

Román nominovaný na prestižní Goncourtovu cenu vypráví o osmnáctiletém chlapci Lachdarovi, který se narodil v marockém městě Tangeru. Poté co je načapán nahý se svou sestřenicí, je vyhozen z domova. Chvíli se potlouká po městě, až se přidá k islamistům, kde je už jeho kamarád Básam. Baví ho číst detektivky a klasická arabská literatura. I díky nim utíká z hrozivé reality. Jednoho dne se Lachdar s Básamem seznámí v Tangeru se dvěma španělskými studentkami. Do jedné z nich se Lachdar zamiluje a ještě víc než předtím se chce dostat do Evropy. Nakonec se mu horko těžko povede dostat do Španělska. Chudoba, nesvoboda, násilí, touha po normálním životě narážející na příkazy a zákazy víry na marocké straně, deziluze, marnost, nedostatek práce a nenaplněné představy na straně evropské.

Charlotte Lucas: Tvůj perfektní rok

Paralelní, časově posunuté příběhy Jonathana, rozvedeného čtyřicátníka unaveného životem, a činorodé optimistické Hannah, které svede dohromady diář s nadpisem Tvůj perfektní rok, popsaný nejrůznějšími radami, pokyny a citáty, jimiž se začnou nezávisle na sobě řídit.

Kathryn Croftová: Tvář mojí dcery

Televizní reportérce Simone Porterové byla před osmnácti lety unesená půlroční dcerka Helena. Byť si Simone i její manžel Matt po této obrovské ráně dokázali postupně znovu vybudovat společný život, bolest z utrpěné ztráty je nikdy neopustila. Pak se však po všech těch letech zničehonic objeví mladá žena jménem Grace a tvrdí, že má o Heleně informace. Může jí Simone důvěřovat? A kdo vůbec Grace je? Dívka zmizí stejně nečekaně, jako se objevila - a Simone se pouští do zoufalého pátrání. Čím více se přibližuje k pravdě, tím větší nebezpečí jí hrozí. Před osmnácti lety přišla o dítě. Přijde při jeho hledání i o život?

Karel Mates: Kádrový profil…

Autor v knize zachytil svůj život spjatý Mnichovým Hradištěm.

Kazuo Ishiguro: Pohřbený obr

Napínavý, místy až krutý, ale také hluboce dojemný příběh o pomstě, válce, lásce a síle paměti je zasazený do počátků raného středověku, kdy se Británie, dávno opuštěná Římany, mění v trosky...

Mária Ďuranová: Tajemství tří žen

Libuše je žena v produktivním věku, která statečně celé roky snáší manželovu přílišnou šetrnost a jeho sobectví. Ale když jejich děti vyletí z rodného hnízda, dodá jí to ten potřebný impulz a rozhodne se začít nový život. V ženském světě, jehož je najednou součástí, se ale najednou vyhrotí vztah jejích dvou dcer. Podaří se obětavé matce postavit most mezi vlastními dětmi? A nebudou přitom odhalena tajemství minulosti?

Shari Lapena: Někdo cizí v domě

Karen a Tom Kruppovi jsou šťastni - vzali se teprve nedávno a vlastní nádherný dům na předměstí New Yorku. Jednoho den Karen není doma, její auto je pryč a zdá se, že odjela ve spěchu. Nevzala si ani kabelku, telefon, doklady. Krátce na to se Tom dozví od policie, že měla nehodu, utrpěla zranění a nic si nepamatuje. Po čase se Karen vrací z nemocnice domů, ale zdá se, že se tam něco změnilo...

Gergely Péterfy: Vycpaný barbar

Historický román popisuje, jaké okolnosti předcházely umístění Angela Solimana, černého otroka, komorníka rakouské šlechty a posléze vzdělaného svobodného zednáře, hloubavého duchaplného muže hovořícího pěti jazyky, který si dobyl uznání nejvlivnějších osobností své doby, jako vycpaného exponátu ve vídeňském Přírodovědném muzeu.

Katie Kitamura: Odloučení

Jejich manželství se rozpadlo, ale zatím si to nechávali pro sebe... Christopher odjíždí do Řecka za prací a jeho manželka se ho po čase vydá hledat. Je to trochu podivná výprava: pro vypravěčku se cesta stává příležitostí k poslední rekapitulaci vyhaslého manželství. Přijíždí s odhodláním požádat Christophera o rozvod, v téměř opuštěném hotelu však nenachází ani svého chotě, ani klid na přemýšlení. Pak je ale Christopher nalezen mrtvý u cesty do nedaleké vesnice. Je teď z manželky exmanželka, nebo už jen vdova? Zprvu banální příběh o důvěře a nevěře nabírá hloubku a sílu, která dokáže ohromit i ochromit.

Meik Wiking: Lykke – tajemství nejšťastnějších lidí na světě

Autor v knize ukazuje, jaké kroky můžeme podniknout, abychom vedli šťastnější život. Zjišťuje, že se budeme cítit pohodověji a spokojeněji, pokud jen trochu změníme chování. S vřelostí a důvtipem sobě vlastním zkoumá rozdíl ve štěstí u rodičů a u bezdětných párů, kolik peněz skutečně potřebujeme na „pořízení štěstí“, jak být zdravější, aniž bychom museli do fitness centra, jak se naučit budovat důvěru a spolupráci. Kniha také přináší výsledky výzkumů i osobní příběhy a nabízí nový přístup k dosažení každodenního štěstí, které nám nepřinese jen hezčí život, ale pomůže nám vybudovat lepší společnost i lepší svět.

Jim Fergus: Tisíc bělošek

Histotrický román je příběhem skupinky dobrovolnic, které se v rámci utajovaného kontroverzního programu Nevěsty pro indiány vydávají roku 1875 na západní prérie, aby se provdaly za indiány z kmene Šajenů. Projekt měl za cíl přiblížit k sobě znesvářené rasy a pomoci asimilovat indiány. May - nesravedlivě zavřená v zařízení pro duševně choré - vítá šanci dostat se na svobodu a spolu s dalšími "odpadlými" ženami se vydává na dechberoucí dobrodružství, aby se provdala za náčelníka šajenského kmene. Brzy ale zjistí, že se ztratila mezi dvěma světy, miluje dva muže a žije dva životy...

Jana Herrmannová: Rodné hnízdo

Autorka s humorem i s nostalgií zaznamenala historii své rodiny v 50. a 60. let 20. století. Rodina Herrmannových, skládající se z české maminky, židovského otce a jedné dcery, je navzdory převážně polemické debatě, která v ní neustále probíhá, soudržná a neoddělitelně vzájemně připoutaná. Do tohoto vztahu vstupuje příbuzenstvo z obou stran včetně těch, kteří zahynuli za války, nebo odešli po roce 1968 do emigrace.

Simona Votyová: Provařená

Osmatřicetileté Sylvii, dvaadvacetileté Kamile a šestadvacetileté Alici život naložil na cestu pořádný batoh starostí. Otcové jejich dětí nejsou zrovna ideální. Jeden feťák, další rocker, třetí workoholik. I oni nejspíš hledají své odpovědi. Jak být dobrým tátou, když jste dítě vlastně nechtěl? Nebo když se bojíte, že budete jako váš otec? I když hrdinové příběhu mají své bolesti a smutky, najdou v sobě vnitřní sílu odrazit se ode dna a plnit si své sny.

Marko Hautala: Šeptající dívka

Helsinský psycholog Anton Rajamaa žije sám. Kdysi měl rodinu, ale s dcerou Iidou se již léta nestýká. Když za zvláštních okolností zemře jeho kolega, dostane do rukou složku s informacemi o své dceři. Ještě před smrtí mu ji zabitý kolega odkázal. Začne tedy tedy po ní pátrat a indicie ho zavedou do městečka Vaasa, ovládaného pradávnou legendou a krvavým náboženským kultem.

Katarína Gillerová: Cizí ložnice

Radka pracuje v realitce a jednoho dne se po návštěvě luxusní vily probouzí v nemocnici. Nepamatuje si, co se přesně stalo, jen cítí, že s inženýrem, který chce dům koupit, si začíná rozumět. Že by ji konečně potkalo štěstí a ona mohla zapomenout na nelehké dětství bez maminky i na nevydařené vztahy s muži? Chvíli má naději, ale brzy se situace znovu zkomplikuje a Radka musí čelit nečekaným problémům.

Graeme Simsion: Dozvuky mých lásek

Román plný humoru vypráví o životě IT specialisty a příležitostného pianisty Adama Sharpa, jehož poklidný život v Norwichi s partnerkou, kocourem a návštěvami nemocné matky rozčeří e-mail od dávno ztracené lásky, půvabné herečky Angeliny. Nemůže uvěřit, že si na něj po letech vzpomněla. Přijme pozvání na její venkovské sídlo, kde spolu s ní a jejím mužem tráví u dobrého jídla a pití čas přemýšlením o lásce, svém životě a vztahu he své partnerce.

Marta Davouze: Celej Franz!

Životopisný román o Věře Saudkové, neteři Franze Kafky, která žila téměř sto let a její složitý, velice těžký osud se podobal osudu naší země ve 20. století.

Rachel Abbottová: Skryté okno

Thriller o tajemném domě, kam se po tragické a podezřelé smrti policisty uchýlí jeho žena s dcerou, aby byly v bezpečí. Ve skutečnosti jsou zde v daleko větším ohrožení, než se zdá...

J. D. Vance: Americká elegie

Když Donald Trump nečekaně vyhrál americké prezidentské volby, stal se z čerstvě vydané knihy Americká elegie od debutujícího autora J. D. Vance nečekaný bestseller - kniha totiž čtivě, působivě a výstižně líčí prostředí, z něhož se rekrutovala velká část Trumpových voličů, tj. prostředí bílé americké chudiny. Kniha nabízí ovšem nejen detailní popis onoho prostředí, ale rovněž vroucí a osobní analýzu krize kultury chudých bělošských Američanů.

Jiří Brabenec: Řeka osudu

Václavu Hájkovi z Libočan bylo předurčeno stát se osobností, která je svým dílem, sice diskutovaným, nikdy však pečlivě vědecky neprostudovaným, neodmyslitelnou součástí české kultury. Kronikář Václav Hájek z Libočan je svými životními osudy tak trochu vypravěčem své doby a román je zároveň pokusem o logickou rekonstrukci jeho životopisu a zrodu jeho kroniky, která se nechtěla stát ničím víc než vyprávěním o časech, jež by jinak upadly v zapomenutí.

Louis L´Amour: Na mušce

Když je Otisovi třináct let, jeho ovdovělého otce oběsí za zločin, který nikdy nespáchal. Mladý Otis proto odchází z Tennessee s pověstí syna zloděje koní. Má v plánu usadit se daleko od svého rodiště, na které nemá hezké vzpomínky. Přesto ho osud přivede zase zpět a přinutí ho postavit se otcovým vrahům.

Pavel Suchý: Jawa kolem světa

Motorkář, novinář a dobrodruh Pavel Suchý s humorem sobě vlastním popisuje své cesty na čtyřicetileté Jawě 350 napříč světem. Kniha popisuj osmiměsíční putování čtyřmi kontinenty bez použití GPS. Vyprávění je doplněno barevnými fotografiemi a nechybí ani rady, jak se na takový výlet připravit.
 

Riley Sager: Poslední dívka

Quincy Carpenter je celkem úspěšná mladá žena. Žije se svým snoubencem Jeffem v krásném bytě, peče a svoje kulinářské výtvory prezentuje prostřednictvím blogu. A také je členkou mediálně proslulého klubu, který vymysleli novináři. O členství v něm však Quincy nikdy nestála. Je totiž jednou z Posledních dívek - Final Girls, dívek, jež jako jediné přežily útoky vrahů na skupiny lidí. Jsou celkem tři: Lisa-Sam-Quincy. Quincy tuto událost vymazala ve svém mozku, jen pravidelně užívané tabletky xanaxu a přítel policista-zachránce hrůznou minulost připomínají. Když je Lisa nalezena s podřezanými zápěstími a Sam se objeví u Quincy v bytě, nastane čas vrátit se zpátky a zjistit, co se ve skutečnosti stalo a co tyto dívky spojuje.

Michael Palmer: Prezidentská přísaha

Amatérský detektiv Lou Welcom, se shodou okolností dostane k řešení několikanásobné vraždy. Od šokujícího selhání lékaře, kterého Lou léčil ze závislosti, se nitky příběhu rozběhnou až k hrozivé chobotnici intrik a konspirací vedoucí až do těch nejvyšších míst. Motiv je jasný. Fanatická touha po moci a bohatství, která se vymkne kontrole, stejně jako zvrácený experiment s touhou přetvářet přirozený běh přírody.

Karin Krausová: Prachy paní Schwarzové

Bez peněz se dá žít, ale jen s penězi se dá ŽÍT! Kdo by netoužil být bohatý a patřit do "lepší" společnosti? Karolína o takovém životě sní za bankovní přepážkou. Nic jiného než snít jí nezbývá, protože svůj plat dává skoro celý mámě a zbytek jí stačí přesně na tři kávy, jeden výtisk Vogue a pět baget s kuřecím masem a s mexickým salátem. A pak se jí naskytne příležitost rychle zbohatnout...

Kim Greenová: Léto s Afroditou

Čtyři generačně odlišné ženy z různých koutů světa, které se neznají a mají jedno společné: každá má problém se svými blízkými. Nezávisle na sobě ho řeší prázdninovým dobrodružstvím na řeckém ostrově Korfu. Chytře a vtipně napsaný příběh s překvapivým rozuzlením.