Susanne Goga: Smrt v modré

Berlín 1922. Komisař Leo Wechsler vyšetřuje vraždu umělce, který svými obrazy provokoval tehdejší společnost. Vyšetřování se nevyvíjí vůbec dobře, ovšem pak dostane Leo tip od avantgardní tanečnice They a přijde na to, že existuje svědek vraždy. Jenže ten se urputně vyhýbá jakémukoliv kontaktu s policií…

 

Thomas Rueb: Laura H.

V létě roku 2016 se na hranici chalífátu Islámský stát objevila mladá žena utíkající pouští se dvěma malými dětmi. Tvrdila, že se jmenuje Laura a pochází z Nizozemska. V slzách vypráví, že utekla a chce domů. Na letišti je však Laura zatčena pro podezření z terorismu. Mohl ji poslat Islámský stát. Z Laury ze Zoetermeeru se stává Laura H., nejznámější nizozemský případ dívky, která utekla do Sýrie.

 

Shelby Van Pelt: Pozoruhodně bystrá stvoření

Po manželově smrti začne Tova pracovat jako uklízečka v akváriu. Zaměstnání jí vždy pomáhalo vyrovnat se s těžkostmi, už od chvíle, kdy před více než třiceti roky záhadně zmizel její osmnáctiletý syn Erik. Tova tam pozná Marcelluse, obří tichomořskou chobotnici. Plachý Marcellus toho ví víc, než si kdo dokáže představit, ale ani ve snu by ho nenapadlo zvednout pro své lidské věznitele jedno ze svých osmi chapadel - dokud se nespřátelí s Tovou.

 

Jan Pikous: Toulání po pražcích

Toto je poetický průvodce po mizejících stopách starých časů na české železnici. Kniha plná obrazů poklidného putování po zákoutích železné dráhy, samotářského vysedávání v nádražkách a vzpomínání na dětství protkané vůní karbolky. Toulat se s vámi budou známý fotograf, redaktoři, publicisté, prostě ti, které spojuje láska ke krajině, jež by bez vlaků byla o tolik smutnější.

 

Dora Heldt: Tři ženy u jezera

Příběh dlouholetých kamarádek, které přerušily společné setkávání pro hádku a křivdu. Nyní jedna z nich nečekaně zemřela, a tak se zbylé tři scházejí, aby splnily její přání.

 

Marco Balzano: Život nečeká

Dramatický příběh dětského uprchlíka z chudého italského jihu, který se snaží najít lepší život v Miláně. Když už to vypadá, že nachází své rodinné zázemí, skončí ve vězení. Po propuštění se musí učit žít ve zcela novém světě.

 

Frida Skybäck: Čtenářský kroužek na konci světa

Madeleine Greyová, dívka se švédskými kořeny, přijíždí do vesničky na jihu Švédska jako nová praktikantka sboru Svobodné církve. Její pobyt však náhle skončí, když si sbalí kufr a beze stopy zmizí. Když o třicet let později obdrží její sestra Patricia anonymní dopis s Madeleininým řetízkem, rozhodne se do vesničky vydat a naposledy se pokusit svou sestru najít. Všichni ale nejsou vstřícní a její otázky jitří staré rány.

 

Věčná devadesátá. Proměny české společnosti po roce 1989

Kapitoly rozebírají dalekosáhlé společenské a ekonomické změny, které se odehrály v České republice v období 90. let 20. století. V jedenácti tematických kapitolách se autoři a autorky zaměřují na příběhy podnikání, bydlení, sportu, médií ad. O své postřehy se v rozhovorech dělí odborníci i pamětníci.

 

Petr Šesták: Vyhoření

Text podává obžalobu fetišizace automobilu coby symbolu pokroku a nezávislosti. Vyprávění kurýra, který rozváží po městě jídlo, je roztroušené mezi vzájemné nadávky účastníků každodenního provozu.

 

Renata Kalenská: Orgány nepatří do nebe

Příběhy české transplantační chirurgie. Autorka v knize rozhovorů vzdává hold Jiřímu Froňkovi, mimořádné osobnosti české transplantační chirurgie, a také všem lidem, kteří tváří v tvář smrti prokazují obrovskou odvahu, nezdolnost ducha, nezištnost a lásku k bližnímu.

 

Katěrina Gordějevová: Odnes můj žal

Ruská nezávislá novinářka v souboru literárních reportáží zachycuje osudy lidí poznamenaných válkou na Ukrajině. Forma rozhovorů, ať vedených přímo nebo prostřednictvím komunikačních technologií, dodává jejímu svědectví na bezprostřednosti. Autorka čtenáře seznamuje se širokým spektrem lidských typů, situací i dilemat, a tak mu přibližuje nejrůznější uprchlické osudy. Závěrečnou kapitolu pak rodačka z Rostova na Donu koncipuje jako osobní vyznání.

 

Donna Ashcroft: Vánoce na skotském hradě

Jednoho dne Belle v chumelenici podklouzne kolo a ona narazí do stařičké paní a zraní jí kotník. Když zjistí, že Edina na nedalekém hradě žije úplně sama, rozhodne se k ní nastěhovat a postarat se o ni, dokud se neuzdraví, a připravit jí nezapomenutelné Vánoce. Jakmile se právník Jack dozví, že u jeho babičky bydlí cizí člověk, hned se za ní rozjede. Belle je mu od začátku podezřelá a on jí také. Vzájemně se sledují a dumají, co má ten druhý za lubem. Jenže i přes oboustrannou nevraživost je to k sobě neodolatelně přitahuje.

 

Václav Fiala: Umělecká Vídeň

Ve třinácti procházkách vídeňskými obvody seznamuje autor čtenáře s ulicemi (od centra k periférii), domy, kavárnami a dalšími památkami, kde žili a tvořili literáti, výtvarníci, hudebníci i další zajímavé historické osobnosti, které zanechaly své stopy v kulturních dějinách rakouské metropole. Závěr kulturního průvodce tvoří přehled významných Čechů, kteří působili ve Vídni, a jmenný i místní rejstřík. Text doprovází černobílé dobové i současné snímky, portréty, plánky.

 

Beth Moran: Taková, jaká jsi

Když bylo Olivii šestnáct, sepsala si seznam svých snů. Bylo na něm všechno, co si pro sebe přála, včetně šťastného manželství a rodiny. Teď je jí devětadvacet, je stále svobodná a žije se svou matkou. Ale rozhodne se vzít věci do vlastních rukou a zjistit, kým vlastně je.

 

Tereza Navrátila: Jako liči

Sbírka příběhů, ve kterých autorka s humoristickým nadhledem mapuje své postřehy ke společnosti i cestu k vlastní identitě. Přestože se narodila v České republice, jako míšenka se často setkává s rasismem a necitlivými otázkami.

 

Alena Činčerová: Modrá krev

Životní osudy příslušníků osmi českých šlechtických rodů. Kniha je rovněž věnována počátkům těchto rodů, které spadají až do středověku, a jejich významným osobnostem, jež zanechaly své stopy v českých i evropských dějinách. Najdeme zde také rodokmeny a nechybí ani přehled hradů, zámků i paláců z různých koutů České republiky, které byly v držení těchto rodů.

 

Jenny Jackson: Dům na Pineapple street

Humorný román o lásce, nechutně bohatých lidech a jednom newyorském domě. Román sleduje osudy tří žen: Darley, nejstarší dědičky rodiny Stocktonových, která se rozhodla provdat za dobře vydělávajícího bankéře Malcolma, přičemž ani nepodepsala předmanželskou smlouvu; Sashy, nové švagrové, která předmanželskou smlouvu podepsala, ale neobešlo se to bez váhání, čímž vzbudila v rodině podezření o svých záměrech; a Georgiany, která má na účtu tolik peněz, že si může dovolit pracovat v neziskové organizaci.

 

Jodi Picoult: Kéž bys tu byl

Diana tuší, že její přítel, lékař Finn, se ji chystá požádat o ruku na jejich romantické cestě na Galapágy. Jenže pak se ve městě objeví neznámý virus a Finn jí oznámí, že musí zůstat. Přesvědčí Dianu, aby na dovolenou odjela alespoň ona. Ta to udělá, ale celý ostrov se dostane do karantény a Diana tam uvízne. Pomalu si vytváří vztah ke zdejší rodině a jejich potomkovi, který ale skrývá tajemství...

 

Muriel Barbery: Nesčetně hvězd

Když mladý Haru Ueno pozoruje sníh padající na kameny v potoce, tuší, že v jeho životě bude hrát velkou roli harmonie. Opustí rodné město Takajama a stane se uznávaným obchodníkem s uměním. V Kjótu si postaví dům s javorem rostoucím ve skleněném atriu v hlavní obytné místnosti. Haruovi je asi třicet let, když se ve Francii narodí malá holčička jménem Rose, plod jeho letmého románku. Haru se k ní nesmí přiblížit, a tak hledá způsoby, jak by se mohl na životě své dcery i nadále podílet. Může si otec vytvořit blízký vztah s dcerou, kterou nesmí vídat?

 

Manuela Schörghofer: Nevěsta hříchů

Po vraždě rodičů vyrůstala Fenja v péči léčitelky Runhild, od níž získala znalosti, jak snímat hříchy z mrtvých. Když je ale zavražděna i Runhild, zůstane Fenji jen kus látky s vyšívaným erbem, který vrah ztratil. Fenju spaluje touha po pomstě, proto se vydává na nebezpečnou cestu, na níž potkává Geralda. Ten tvrdí, že nositele erbu zná, a nabídne dívce pomoc. Může mu ale věřit?

 

Yrsa Sigurdardóttir: Není úniku

Policejní vyšetřovatel Týr se po letech vrací ze Švédska na rodný Island, protože v přelomové životní situaci touží po novém začátku. Záhy po nástupu do kriminalistického týmu v Reykjavíku se musí zapojit do pátrání po pachateli zločinu, jaký si v poklidné ostrovní zemi nedovedl představit - brutální čtyřnásobné vraždy.

 

Alena Chládková: Láska v sedmdesátkách

Milostný příběh dvou mladých lidí, studentů gymnázia Magdy a Viktora v 70. letech dvacátého století v ČSSR. I když doba se zpočátku projevuje jen nenápadně, nakonec velmi tvrdě zasáhne do života obou hrdinů. Magda přijde kvůli okolnostem o svou lásku, víru v pravdu a spravedlnost. Podaří se jí je opět nalézt v roce 2000, kdy se oba hrdinové po letech znovu setkávají?

 

Jane Harper: Přeživší

Kieran a Mia spolu se svou novorozenou dcerkou po dlouhé době zavítají do Evelyn Bay, kde oba vyrůstali a kde se před dvanácti lety při silné bouři ocitli tváří v tvář tragédii. Kieran tehdy přišel o milovaného bratra a dlouho si jeho smrt kladl za vinu. Mia se zase v osudný den pohádala s kamarádkou, která poté beze stopy zmizela. Jenže den po návratu Kierana a Mii se v zátoce objeví zavražděná mladá žena. A místním obyvatelům se najednou zdá, že se opakuje temná minulost, na kterou se všichni snažili zapomenout...

 

Jaroslav Čechura: Kronika jednoho šílenství. Čarodějnice na severní Moravě v 17. století

Kniha se věnuje nejznámějším případům čarodějnických procesů, které se odehrály na severní Moravě v závěru 17. století. Na základě rozsáhlého a dosud málo zpracovaného materiálu kniha sleduje osudy žen i mužů obviněných z čarodějnictví, jejich každodenní život, přičemž ze zkoumání vyvstává poněkud jiný obraz čarodějnic a čarodějnictví, než bývá obvykle tradován v historické literatuře.

 

Jorn Lier Horst: Na dně

Norská policie si neví rady, jak se pustit do vyšetřování zločinu, když mají jen čtyři levá chodidla obutá v teniskách. Komisař Wisting se nejprve snaží identifikovat možné oběti mezi pohřešovanými, ale neúspěšně. Oběti navíc téměř nic nespojuje, mají být různě staré i různého pohlaví. Navíc ve stejnou dobu přijíždí do města komisařova dcera, novinářka, která zpracovává článek o tom, jak těžké zločince změnil mnohaletý pobyt ve vězení. Je možné, že se pátrání otce a dcery opět protnou?

 

Kamila Kopřivová: Rabínka v zácviku

Autorka - první česká rabínka, vás provede nejen vlastním příběhem, ale také všemi podstatnými aspekty judaismu. A ukáže i ty neortodoxní – třeba židovský feminismus. Součástí jejího vyprávění je i představení liturgického roku nebo významných židovských žen, které se nesmazatelně zapsaly do dějin.

 

Lisa Regan: Tichý pláč

Když je sedmiletá Lucy Rossová unesena z kolotoče v parku, detektiv Josie Quinnová se i se svým týmem zapojí do usilovného pátrání. Intuice Josii napovídá, že Lucyini rodiče jí neříkají celou pravdu, ale něco jí stále brání v tom, aby pronikla do případu hlouběji. Možná je to její vlastní tajemství?

 

Jan Folný: Víkend v Londýně

Román popisuje zážitky trojice přátel a bývalých spolužáků, kteří se sejdou v Londýně, aby společně oslavili čtyřicáté narozeniny.

 

Jan Eskymo Welzl: Třicet let na zlatém severu

Dobrodružné vyprávění Jana Welzla o jeho životě v Arktidě. Český dobrodruh, cestovatel a polární badatel popisuje v knize své zážitky z třiceti let, které prožil v ruské, aljašské a kanadské Arktidě. Život mezi lovci kožešin, zlatokopy, Eskymáky, velrybáři, poustevníky a tuláky nejzazšího severu.

 

Kate Morton: Návrat domů

Roku 1959 se na pozemku jednoho velkolepého sídla najde mrtvola a poklidné městečko Tambilla se stává dějištěm vyšetřování nejzáhadnější vraždy v dějinách jižní Austrálie. O mnoho let později v Londýně pátrá novinářka Jess po příběhu, který by vydal na reportáž. Když ale dostane zprávu, že její babička Nora leží zraněná v nemocnici, vrací se do Sydney. V Nořině domě objeví knihu, jež popisuje dávno odložený případ: tragédii z roku 1959. A jakmile se začte, zjistí, že mezi nechvalně proslulou vraždou a její rodinou je šokující spojitost...