Miroslav Macek: Saturnin se vrací

Nevypočitatelný sluha Saturnin je zpět! A s ním i další oblíbení hrdinové - laskavý dědeček s novým psím kamarádem Neronem, nesnesitelná teta Kateřina a její poučná přísloví, rozmazlený Milouš a filozofující doktor Vlach. Jaká překvapení si pro všechny připravil Saturnin tentokrát? A co na to podnikavý strýc František, nový manžel tety Kateřiny? Zažijte další nepředvídatelné léto u dědečka, jak jej mistrně podává Miroslav Macek v pokračování Jirotkova nejslavnějšího humoristického románu.

Haylen Beck: Byly tady, a už nejsou

Audra prchá před svým tyranským manželem. Sama, s dvěma dětmi na zadních sedačkách auta. V Arizoně je na opuštěné silnici zastaví místní šerif. Zatkne Audru pro držení drog a děti nechá odvézt pryč. To je naposledy, co Audra děti vidí. Od té chvíle je jí tvrzeno, že v autě žádné děti nebyly. Dokonce musí čelit obvinění z vraždy svých dětí. Její minulost, do které ji uvrhnul manžel, ještě zhoršuje celou situaci. Audra zůstává úplně sama. Nikdo jí nevěří a nikdo není ochoten hledat ztracené děti. I když jeden člověk přeci jenom Audře nabídne pomocnou ruku. Protože sám v minulosti zažil něco podobného...

Nina Špitálníková: Mezi dvěma Kimy

Autorka se jako jedna z mála na světě zúčastnila studijních pobytů na Kim Il-songově univerzitě za vlády obou posledních vůdců Kim Čong-ila a Kim Čong-una. Co obnášelo studium v jednom z nejtužších diktátorských režimů na světě? Jak vypadá bezprostřední severokorejská realita? Jak se režim změnil během pár měsíců po převzetí moci Kim Čong-unem?

Elzbieta Cherezińska: Hra o kosti

Detektivně laděný historický román. V období přelomu tisíciletí se hrají složité a kruté mocenské boje, sílu prosazuje i nové křesťanské náboženství potírající pohanství a prostý lid se ve všem musí zorientovat a přežít. Legendární panovník z nejstaršího polského rodu Piastovců Boleslav I. překonal i fakt, že jej vlastní otec coby prvorozeného zbavil nástupnických práv a dokázal přes tuto okolnost prosadit tvrdě své postavení. Energický chytrý panovník s přemyslovskou krví cílevědomě posiloval a rozšiřoval polskou zemi a cílil k vytvoření samostatné polské církevní organizace s arcibiskupem v čele.

Petra Soukupová: Nejlepší pro všechny

Desetiletý rozmazlený průšvihář Viktor žije v Praze s matkou, divadelní herečkou, která si s jeho výchovou ani s vlastním životem neví příliš rady. Aby se mohla věnovat natáčení, přestěhuje Viktora přes jeho odpor k babičce na venkov. Namlouvá si přitom, že pro něj bude nejlepší, když změní prostředí, a pro její matku, která nedávno přišla o manžela, bude dobré, když nezůstane sama. Kromě dramatického sžívání se s venkovem sleduje román i další osudy Hany bojující se seriálovou rolí, s Viktorem, se svojí matkou i příležitostnými milenci. A rovněž příběh babičky, která si vedle Viktora začíná uvědomovat své slabosti a neodvratně přicházející stáří.

Jean E. Pendziwolová: Dcery strážce majáku

Elizabeth ztratila zrak. Už nemůže číst knihy, které miluje, ani nevidí obrazy, jež dojímaly její duši, ale pořád jí zbývá bystrá mysl a prázdnotu, způsobenou slepotou, vyplňuje hudba. Když se na ztroskotané lodi najdou deníky jejího otce, požádá o pomoc dospívající delikventku Morgan, která v rámci trestu za sprejerství koná obecně prospěšné práce v domově pro seniory, kde Elizabeth žije. Mezi oběma ženami při práci na dešifrování knih vznikne nečekaný vztah; obě se sblíží při objevování dávného rodinného tajemství.

Ladislav Zibura: Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii

Autor se tentokrát se vydává do Arménie, Gruzie a Náhorního Karabachu. Putuje po těch nejzapadlejších vesnicích, aby mohl naslouchat příběhům místních a načerpat něco z jejich moudrosti. Alkohol teče proudem a mladý dobrodruh důvěrně poznává kulturu plnou pohostinnosti, rozhodných slov a nostalgie po sovětských časech. Své zážitky z kavkazského putování líčí Zibura s humorem a ironií. Ať už je zrovna ztracený v horách, bojuje s nepřízní počasí, nebo omylem jí grilovaného ježka, vše přijímá s dokonalým nadhledem.

Fredrik Backman: Medvědín

Pro většinu lidí neznamená vítězství na juniorském mistrovství v ledním hokeji nic moc, ale pro obyvatele Medvědína to znamená všechno. Takové vítězství by totiž mohlo přitáhnout pozornost k upadajícímu městečku. Takové vítězství by rozhodně znamenalo všechno pro hubeného teenagera Amata, který je všude mimo led za otloukánka; pro Kevina, hvězdu juniorského družstva, i pro Petera, obětavého sportovního ředitele HC Medvědín, jehož vlastní profesionální hokejová kariéra skončila tragédií. Tým má šanci splnit sny celého města. Jenže jedné noci během zapíjení semifinálového vítězství se cosi odehraje mezi Kevinem a Peterovou dcerou -- a najednou je všechno jinak...

Anders de la Motte: Konec léta

Za soumraku na konci léta roku 1983 prolezl pětiletý Billy Nilsson dírou v plotě ze zahrady do kukuřičného pole - a nevrátil se domů. V poli našli jen jednu jeho botu. Příbuzní, policie i sousedé po něm několik dní marně pátrali. Příběh ze zapadlé jihošvédské vesnice obletěl celou zemi, zdevastoval rodinu Nilssonových a po čase se na něj zapomnělo. A pak, dvacet let poté, potká Billyho starší sestra Veronica na skupinové terapii ve Stockholmu mladíka, který začne vyprávět o svém zmizelém kamarádovi. O tom, jak si s ním hrál v zahradě, o skrýších, které důvěrně znala i Veronica...

Markéta Hejkalová: Měj mě rád/a

Je začátek léta, začátek dvacátého století. Děti si hrají u rybníka a jedno z nich se málem utopí. Holčička Lina se později vdá za Reinharda Heydricha a z malého Karlíčka vyroste obávaný komunistický prokurátor. A na další dvě holčičky, Terezku a Johanku, čeká obyčejný život: lásky, manželství, děti, radosti, zrady. Román plyne řekou času a v jejích dravých vírech se točí osudy lidí, rodů a generací. Odehrává se v několika zemích, vystupují v něm skutečné i fiktivní postavy a jejich životy se nečekaně prolínají.

Kressmann Taylor: Adresát neznámý

Autorka dokázala v několika málo dopisech přesvědčivě ukázat přerod jednoho z hrdinů, obchodníka s uměním a liberála amerického typu, v nadšeného nacistu. Šokovala čtenáře svou vypravěčskou jasnozřivostí, která byla záhy plně potvrzena krutými událostmi druhé světové války.

Jaroslav Formánek: Morituri

Marek, obyvatel jednoho z domů severní části Prahy čeká na svoji dívku Irenu. S láskou připravuje její oblíbenou polévku, když je narychlo odvolán na schůzku profesorem ze školy. Po návratu domů se už Ireny nedočká. Dívka je nalezena zabitá a znásilněná v nedalekém parčíku. Odhalení, kdo mladou studentku zabil, se ukrývá za průsečíkem vnitřních monologů svérázných obyvatel tamější činžovní čtvrti. A vlastně ani není primárním účelem románu pátrat po vrahovi. Důležité jsou spíše vyprávění jednotlivých postav, jejich předsudky a stereotypy.

Ursula Poznanski: Hlasy

Lidé, kteří si divoce mumlají sami pro sebe. Kteří se odhalují, slyší hlasy. Psychiatrické oddělení salcburské Kliniky-Sever se specializuje na mimořádně těžké případy. Když je jeden z lékařů nalezen zavražděný v ošetřovně, musí se vyšetřovatelka Beatrice Kasparyová pokusit vymámit informace z pacientů. Z traumatizovaných duší, které žijí ve své vlastním světě. A nehrají podle pravidel.

Hannah McKinnonová: Léto u jezera

Iris Standishová byla odjakživa zodpovědnou a rozumnou starší sestrou, zatímco mladší Lea šla z průšvihu do průšvihu. Přesto měli rodiče raději Leu. I jako dospělá je Iris vzorem úspěchu: má solidní manželství, rodinu, práci. Až dokud její manžel z nenadání nepožádá o rozvod. Otřesená Iris vděčně sáhne po zámince k útěku a odjede na léto do rodného domu, aby sestře pomohla s chystanou svatbou. Jenže navzdory idylickému prostředí je brzy jasné, že Lea se pouští do nové nerozvážnosti, a Iris se musí rozhodnout, jestli u ní převáží zodpovědnost, anebo pro jednou podlehne citům, které v ní nečekaně probudí dávná láska Cooper Woods.

Lev Golinkin: Batoh, medvěd a osm kartonů vodky

Autorova rodina se na sklonku sovětské éry rozhodla využít uvolnění poměrů, požádat o vycestování ze země a najít novou příležitost na Západě. Po čtvrtstoletí se autor rozhodl rekonstruovat cestu, kterou jako devítiletý s rodinou absolvoval. S nadsázkou, smyslem pro situační humor i absurditu, ale i se vzpomínkou na opravdovost dramatických zážitků, líčí své dětství a poměry v Sovětském svazu, změny, které přinesly možnost vycestovat, anabázi po úřadech, harcování přes Československo, pobyty po uprchlických táborech v Rakousku a nakonec nelehké zabydlování v nové americké vlasti. Vzpomíná na totalitu, antisemitismus i xenofobii - ale také na lidskou solidaritu a všechny ty, kteří rodině podali pomocnou ruku. S humorem popisuje i poměry uvnitř svérázné rodiny, zejména své vztahy a strkanice se starší sestrou Linou.

RosannaLey: Návrat do Mandalaie

Eva Gatsbyová se vždy zajímala o minulost svého dědečka Lawrence a zejména o to, co se přesně událo před druhou světovou válkou a během ní v Barmě. Lawrence se jí ale jen částečně svěří až poté, co se dozví, že jeho vnučka, která obchoduje se starožitnostmi, musí náhle sama pracovně do Barmy odcestovat. Požádá ji, aby jeho jménem vrátila právoplatnému majiteli posvátnou sošku, kterou kdysi dostal od své lásky...