Jana Poncarová – Jiří Sankot: Deník Věrky Kohnové

Kohnovi v lednu 1942 nastoupili do transportu na plzeňském nádraží a už se nevrátili. Do jejich bytu se nastěhovali noví nájemníci, jejich věci se postupně poztrácely. Zmizelo vše, kromě deníku, který si psala dvanáctiletá židovská dívka Věrka. Ten ukazuje pohnutý život její a celé rodiny.

 

Petr Gruber: Policajtem snadno a rychle

Mnozí vidí v policistovi jen nástroj státní moci, který má za úkol ztěžovat lidem život. Už ale nevnímají, že právě policista je ten, kdo má za povinnost lidem pomáhat. Policisté se však umějí i smát a udělat si legraci sami ze sebe a zažijí i dost neuvěřitelné a humorné příběhy tak, jak je to v této knize popsáno.

 

Nicole Trope: Nevlastní dítě

Psychologický román s detektivní zápletkou vypráví příběh jedné obyčejné rodiny. Ta se náhle ocitá pod strašlivým tlakem poté, co se ztratí malá Millie, dívenka, kterou hlídala její starší nevlastní sestra. Každý z rodiny skrývá tajemství a je možné, že až se všechny lži odhalí, bude na záchranu Millie pozdě...

 

Chrystyna Lucyk-Bergerová: Magdino znamení

Když do domu židovských manželů Tauberových vtrhne gestapo, má služebná Magda jen pár minut na to, aby se pokusila zachránit alespoň jejich novorozeného syna Samuela. Do prázdné vily se i s rodinou nastěhuje nacistický důstojník König. Magdě nezbývá než zůstat a později se jí podaří ukrýt maličkého Samuela u přátel, ale aby ho dokázala ochránit, bude muset riskovat mnohem víc, než by kdy považovala za myslitelné.

 

Jan Drbohlav: Římská jízda

Historický román přibližuje dramatickou cestu Karla IV. za římskou korunou ve světě plném politických intrik.

 

Jonathan Srpen: Dvě tváře policisty

Příběh podle skutečné události o mladíkovi, který se rozhodne splnit si svůj životní sen a nastoupí k české policii. Záhy se však setkává s krutou realitou a jeho charakter se začne měnit k nepoznání. Díky této zkušenosti poznává hranici mezi dobrem a zlem, což nakonec rozděluje jeho osobnost na dvě poloviny.

 

Claire Vigarello: Tajné stránky paní Sylvie

Sylvie je obtloustlá žena na prahu čtyřicítky s rodinou a prací, ve které ji nikdo neocení. Ve chvílích, které má pro sebe, utíká do jiného světa a píše si sama pro sebe román. Když ale román někdo ukradne, začnou se dít věci, které jí mohou změnit život, pokud sebere odvahu.

 

Lucy Score: Co už nikdy nepřebolí

Naomi je hodná mladá žena, která se ve svém životě vždy snažila všechny okolo chránit a pečovat o ně. Teď je toho na ni ale příliš. Její sestra ji jako vždy podvedla a Naomi se ocitá v nelehké situaci. Tina nejen že ukradne sestře auto a peníze, ale zanechá po sobě i nečekaný dáreček - neteř, o které neměla mladá žena ani potuchy.

 

S. A. Cosby: Slzy ostrý jako břitva

Dva zavraždění synové - gayové. Dva otcové - jeden černoch, druhý běloch, oba s kriminální minulostí, se vydávají vypátrat na vlastní pěst jejich vraha.

 

Lucy Coleman: Láska v Positanu

Marci miluje svou práci a už pět let si nevzala dovolenou. Teď ovšem vyráží na italské pobřeží, aby se postarala o uzavření starožitnictví svého kmotra Richarda. Po příjezdu do Positana jí nabídne pomocnou ruku pohledný průvodce Nico. Zatímco si užívají léto a vše, co italská riviéra nabízí, pořádně to mezi nimi jiskří.

 

Eve Chase: Dcery panství Foxcote

V tajuplném lese, u zchátralého domu bohaté rodiny Harringtonových se jednoho dne na pařezu objeví opuštěná novorozená holčička. Rodina se jí ujme, počáteční obavy a nedůvěra rychle mizí a všichni prožívají šťastné dny. Ačkoli rodina truchlí a v domě se během léta snaží vzpamatovat z tragédie, která je postihla, miminko jim přináší naději. Ale zdánlivé štěstí netrvá dlouho.

 

Simona Bohatá: Zbabělí hrdinové

Sbírka povídek přináší příběhy životních neúspěchů, lidských slabostí i zřídkavých hrdinství.

 

Colleen Hoover: Námi to začíná

Lily se po rozvodu snaží vycházet s bývalým manželem Rylem co nejlíp, aby se oba mohli podílet na výchově téměř roční dcerky Emerson. Poté, co se na ulici náhodou setká s Atlasem a nechá se od něj pozvat na rande, se věci začínají komplikovat. Atlas Corrigan je jediný muž, kterého Ryle v blízkosti své bývalé ženy a dcery bude vždycky nesnášet. A Lily si až moc dobře uvědomuje, že ačkoli už nejsou manželé, bude Ryle součástí jejich životů už napořád.

 

Hayley Scrivenor: Město špíny

Detektivní román zachycuje pátrání po ztracené dvanáctileté dívce, k němuž došlo v malém australském městečku, jehož komunita se ocitne ve víru podezření a smutku.

 

Andrew Mayne: Jméno ďábla

Když v podhůří Appalačských hor zmizí za záhadných okolností církevní sbor, dávají bizarní stopy krveprolití tušit, že tuto tragédii má na svědomí snad sám ďábel. FBI má ovšem eso v rukávu - agentku Jessicu Blackwoodovou, bývalou nadanou kouzelnici z proslulé dynastie iluzionistů, která díky svému nadání i zkušenostem dokáže rozpoznat, když věci nejsou takové, jaké se zdají být.

 

Martin Ježek: Osmdesátky!

V knize najdete vzpomínky na hudbu, filmy, trendy, módní kreace i zásadní události.

 

Wilbur Smith – Tom Harper: Nemesis

Paříž 1794: Paul Courtney přihlíží popravě své matky, které slíbil, že přežije, ať se děje cokoliv. Podaří se mu zachránit dívku, jíž přísahá věrnost, ale svět je ve válce a zrádci číhají na každém rohu. Kapské Město 1806: Když se Adam Courtney vrací ze služby u námořnictva domů, najde svou usedlost zničenou a členy rodiny povražděné. Adamovi nezbývá než přijmout osud a vydat se přes několik kontinentů za pomstou.

 

 

Roman Cílek: Každý, kdo unese oštěp

Úvodní kapitoly stručně nastiňují Mussoliniho cestu k moci, vnitropolitický vývoj v Itálii v letech od nástupu fašismu do roku 1935 a shrnují důvody italské expanze do Afriky. Přípravy i dramatický průběh války, ve které proti sobě stáli zcela nerovnocenní protivníci, přibližuje publikace prostřednictvím dobových svědectví a ohlasů (např. reportáže amerického žurnalisty a válečného zpravodaje Webba Millera či zápisky Adolfa Parlesáka, pravděpodovně jediného československého účastníka italsko-habešské války).

 

Thomas Rueb: Laura H

V létě roku 2016 se na hranici chalífátu Islámský stát objevila mladá žena utíkající pouští se dvěma malými dětmi. Tvrdila, že se jmenuje Laura a pochází z Nizozemska. V slzách vypráví, že utekla a chce domů. Na letišti je však Laura zatčena pro podezření z terorismu. Mohl ji poslat Islámský stát. Z Laury ze Zoetermeeru se stává Laura H., nejznámější nizozemský případ dívky, která utekla do Sýrie.

 

Alistair Moffat: Temno před úsvitem

Fantastický román pohrávající si s představou, jak by mohl vypadat konec 2. světové války, kdyby Němci zkonstruovali atomovou bombu jako první.

 

Samuel Bjork: Ostrov

Mia se vrátila na ostrov Hitra s úmyslem udělat za svojí policejní kariérou tlustou čáru. Jedenáctiletá Sofie ji však přemluví, aby se pokusila vyřešit zmizení jejího kamaráda. Místnímu policistovi Eriksenovi zase dělá starost znesvěcený oltářní obraz v kostele. Pátrání po pachateli ho zavede až do vyřazeného člunu, v jehož podpalubí čeká hrůzná podívaná. Na místo je povolán vyšetřovatel Munch.

 

Suzie Tullett: Láska v běhu

Hannah se po odjezdu dětí k bývalému manželovi těší na několik týdnů skvostného volna. Brzy však její plány naruší nejlepší kamarádky, které Hannu přemluví k účasti na benefičním běhu, takže musí začít trénovat. Do toho k ní máma ubytuje tetu Dorothy, protože jí se návštěva nehodí. Jediným světlým bodem se zdá být pohledný osobní trenér, který však něco skrývá.

 

Daid Baldacci: Vlak v 6:20

Každý den si Travis Devine oblékne levný oblek a nasedne na příměstský vlak, aby odjel na Manhattan, kde pracuje jako analytik. Z okna vlaku hledí na honosné domy nejbohatších lidí a sní o tom, že se k nim přidá. Jednoho dne je však jeho kolegyně a bývalá přítelkyně nalezena oběšená – zřejmě spáchala sebevraždu. A kromě toho jistá nepříjemná návštěva Devina vydírá, že pokud se nezúčastní tajného vyšetřování ve své firmě, vyplave na povrch nehezké tajemství z jeho minulosti v armádě...

 

Helena Žáková: S kapkou medu

Tajemný příběh vojáka a ztracené dívenky, který měl zůstat neobjasněný. Nešťastnou náhodou na něj naráží dvacetiletá Eleni, Češka s řeckými kořeny - přeruší vysokoškolské studium kvůli práci v novinách a odjíždí za prvním příběhem na řecký ostrov Krétu, kde se zaplete do podivné hry. Pak si ale musí vybrat: vychutná si divokou Krétu a pohádkové Santorini se vším všudy, nebo půjde za svým příběhem?

 

Mariusz Szczygiel: Fakta musí zatančit

Tato kniha je vyznáním lásky k reportáži a současně četbou pro milovníky tohoto žánru i pro všechny ostatní, kdo mají určité pochybnosti o jeho věrohodnosti. Zároveň však může posloužit jako příručka těm, kteří se sami chystají psát.

 

Natalie Jenner: Děvčata z Bloomsbury

Bloomsbury Books je staromódní knihkupectví. Za svou staletou existenci odolalo všem změnám a život v něm řídí muži a jednapadesát neporušitelných pravidel sestavených samotným ředitelem obchodu. Jenže se píše rok 1950, svět se mění a děvčata v Bloomsbury Books mají vlastní plány...

 

Kateřina Dubská: Třicátý kilometr

Román o osudových křižovatkách sleduje peripetie pěti hlavních hrdinů, kteří se řítí životem, ale občas je nutné šlápnout i na brzdu. V důmyslně komponovaném kaleidoskopu příběhů na sebe narážejí životní reality natolik odlišné, že nemůže přijít nic jiného než tvrdý náraz. A ten vždy vyvolává otázky... Odkud ve skutečnosti pramení naše rozhodnutí? Jaké otisky na nás zanechali ti, kteří se nás pokoušeli vychovat, jak nejlépe dovedli?

 

Colm Tóibín: Čaroděj

Román sleduje osudy Thomase Manna, jedné z nejuznávanějších a současně nejrozporuplnějších postav evropské a světové literatury, nositele Nobelovy ceny, otce šesti dětí, který před nacisty uprchl z Německa. V roce 1936 získal díky udělení domovského práva městečkem Proseč československé státní občanství spolu s cestovním pasem a nakonec našel nový život ve Spojených státech.

 

Sara Goodman Confino: Něco má za lubem

Jenně táhne na pětatřicet, když ji opustí manžel. Rozchod nese těžce a před světem se skrývá u rodičů. Jennina svérázná babička Evelyn a přemluví ji ke společnému výletu do svého rodného města. Cestou babička vypráví příběh své první lásky k Tonymu, chlapci z portugalské rybářské rodiny. Evelynin otec, úspěšný židovský obchodník, ke sňatku s Tonym nedal souhlas. Její návrh na útěk z domova Tony odmítne. Nakonec se Evelyn provdala za Freda, kterého poznala během studií a strávila s ním desítky let šťastného života. Fred před pěti lety zemřel a výlet je pro Evelyn návratem "na místo činu", kde stále ještě žije Tony.

 

Tony Parsons: Lidé odvedle

Lana a Roman Wadeovi se rozhodli uprchnout z velkoměsta. Byt plný nešťastných vzpomínek vyměnili za útulný domek v hrabství Oxfordshire. Život v malebné komunitě zvané The Gardens byl jejich snem a všichni noví sousedé jsou velmi sympatičtí. Lana si ale na svůj nový život v ráji zvyká jen těžko a po nějaké době nabude přesvědčení, že sousedé před ní něco skrývají. Něco, co by mohlo i ji samotnou ohrozit na životě...