Jaroslav Rudiš: Návod k použití železnic

Autor, od dětství fascinovaný světem železnice, své poutavé vyprávění o dějinách prokládá brilantními historkami z mnoha cest - z Palerma na Sicílii až do finského Laponska, nočním vlakem z Kyjeva do Lvova, lokálkou z Českého ráje do Jedlové. Přes Německo, Švýcarsko a Rakousko překolejí Alpy a dostane se až do italského Terstu a Benátek.

 

Katharina Fuchs: Vteřiny života

Příběh první německé novinářské fotografky a vrcholové gymnastky z NDR. Román na pozadí pohnutých historických událostí líčí příběh dvou žen, jejichž životy spojila jedna fotografie.

 

Katrin Unterreiner: Zmizelé poklady Habsburků

Kniha ukazuje finanční situaci vybraných příslušníků habsburského rodu v období devatenáctého a dvacátého století, osudy habsburského majetku po rozpadu rakousko-uherské monarchie a tajemství korunních klenotů Habsburků.

 

John Hart: Zavržený

Když Jasona konečně po letech propustí z vězení, jediné, co chce, je znovu urovnat vztah se svým nejmladším bratrem Gibbym. Brzy po jeho návratu však dojde k vraždě a kvůli Jasonově násilnické minulosti okamžitě padá podezření na něj. Jason se znovu ocitá za mřížemi a je jen na Gibbym, aby prokázal jeho nevinu. Začíná boj s časem, kdy každá minuta může znamenat smrt...

 

Sabine Ebert: Zlomené pero

Konec roku 1815. Mladá vdova Henriette musí urychleně opustit Prusko. Její líčení válečného utrpení a selhání panovníků v bitvě u Lipska vzbudila nelibost v nejvyšších kruzích. Přijme ji k sobě její strýc Friedrich Gerlach, vydavatel a knihkupec v saském Freibergu. Mladá žena ale brzy pozná, že se i tady přes všechnu maloměstskou pohodu časy změnily. Zostřená cenzura, návrat ke korzetu a společenský tlak znovu se provdat na ni těžce doléhají.

 

Malin Persson Giolito: Vysvoboď mě

Ve Varinge je snadné zemřít, ale zatraceně těžké žít. Na opuštěném hřišti leží čtrnáctiletý chlapec a pomalu z něj vyprchává život. Za ním stojí jeho nejlepší kamarád s ještě horkou pistolí v třesoucí se ruce... Obětavá místní policie, svobodné matky, majitel obchodu s potravinami na náměstí - nikdo není ušetřen v komunitě, v níž násilí gangů ovládlo město a kde děti zabíjejí děti.

 

Pavel Kosatík: Zápisky slepého muže

Příběh Klementa Lukeše, člověka, který byl dvakrát vyloučen z KSČ a jenž se stal poté odpůrcem režimu aktivně zapojeným do českého disentu.

 

Stacy Willingham: Vše temné a nebezpečné

Před rokem se Isabellin život navždy změnil: jejího synka Masona kdosi vzal z postýlky, zatímco ona a její muž spali ve vedlejším pokoji. Policie našla jen málo stop, a tak případ odložila. Isabella v naději, že se objeví nová stopa, souhlasí s rozhovorem do true-crime podcastu, ale moderátorův podivný zájem o Isabellinu minulost ji zneklidňuje. Začíná pochybovat i o tom, komu vůbec věřit...

 

Danielle Steel: Špionka

V roce 1939 je Evropa v plamenech a Anglie ve válce. Alexandra Wickhamová, půvabná mladá dívka, by za jiných okolností měla žít privilegovaným životem. Ale vydává se do Londýna, aby se stala pomocnou zdravotní silou. Její schopnosti však upoutají pozornost jiných složek. Hovoří totiž plynně francouzsky a německy. Mohla by z ní tedy být dokonalá agentka. Rozhodne se Alex nakonec pro život na hraně?

 

Tess Gerritsen: Instinkt

Detektiv Jane Rizzoliová a patoložka Maura Islesová řeší vraždu, která se zdá naprosto nesmyslná. Kdo by zabíjel zdravotní sestru, obětavě se starající o pacienty na JIP? Bezdětnou vdovu, kterou měli všichni v okolí rádi? Několik indicií ovšem naznačuje, že oběť krátce před smrtí po čemsi pátrala...

 

Domonik Dán: Noc temných lží

V luxusní bratislavské vile se koná večírek čtyř zámožných pánů, na nějž agentura dopraví i dvě luxusní prostitutky. Není to poprvé, jenže tentokrát je jedna ze "společnic" zavražděna a zdánlivým pachatelem je syn slovenského prezidenta. Tajná služba, bleskově k případu povolaná, si nevybíravým způsobem vynutí pomoc dvou špičkových kriminalistů - Richarda Krauze a jeho kolegy Fischera, řečeného Chosé.

 

Freida McFadden: Pomocnice

Práce u Winchesterových je její poslední šance začít s čistým štítem. Každý den uklízí jejich krásný dům, vyzvedává jejich dceru ze školy a vaří pro celou rodinu. Sama pak jí ve svém pokojíku v podkroví. Jednou neodolá a vyzkouší si jedny z majitelčiných šatů. Ale ta to odhalí a zdá se, že vše je ztraceno. Jenže Winchesterovi nevědí, kdo doopravdy je a čeho je schopná...

 

Robert F. Lamberg: Když holubice v letu strnula

Poutavá a vtipná autobiografie rodáka z Liberce vypráví osobní příběh a barvitě líčí také dobové politické trendy včetně všudypřítomného antisemitismu.

 

Patrik Hartl: Gazely

Volné pokračování románu Prvok, Šampon, Tečka a Karel. Tentokrát jsou hlavními hrdinkami ženy a kamarádky předchozích hlavních postav. Šárka v pondělí oslaví narozeniny, večer ztratí mobil a v úterý se jí kvůli tomu otřese život v základech. Karolína ve středu přivítá doma svého manžela, se kterým rok nežila, a musí se to znovu začít učit. A Helena během pátku konečně uvěří, že by mohla zapomenout na rozvod a znovu se zamilovat.

 

Annie Ernaux: Roky

Autorka předkládá osobní příběh, v němž popisuje období 1940 až 2006 prostřednictvím svých vzpomínek, dojmů z minulosti i současnosti, ale zároveň z nich vyvozuje předpovědi budoucnosti.

 

Ema Šindelářová: Jako tažní ptáci

Bára žije mezi dvěma místy - tím rodným v Čechách a novým v Nizozemsku. Tam odjela hledat svobodu, lásku a partnerské souznění. Ale i tam se vyskytnou problémy, musí překonávat složité vztahy s muži i kulturní rozdíly, stává se matkou a objevuje svá stará vnitřní zranění.

 

Fiona Davis: Knihovna na Páté avenue

Je rok 1913 a Laura má vše, co by si mohla přát - její manžel je správcem Newyorské veřejné knihovny, žijí v bytě uvnitř této budovy a mají dvě děti. Lauře to však nestačí a podá si přihlášku na žurnalistiku, kde objeví radikální skupinu žen. Brzy zjistí, že začíná zpochybňovat svou tradiční roli ženy a matky. Když se její domov octne v nebezpečí, je nucena riskovat, že o všechno přijde. Sadie se o celých osmdesát let později snaží vyrovnat s odkazem své babičky. Konečně získala svou vysněnou pozici v Newyorské veřejné knihovně, ale z jejího nového zaměstnání se rázem stane noční můra...

 

Elizabeth Chadwick: Sňatek lvů

Historický román z období vlády Jindřicha III. Plantageneta. Na pozadí skutečných historických událostí se odehrává příběh dvorní dámy Joanny a nevlastního králova bratra Williama de Valence, kteří uzavřou manželství z politických a majetkových důvodů, okolnosti občanské války je však donutí stát při sobě proti četným nepřátelům a společně bojovat o přežití.

 

Adam Kay: Jak svět přichází o doktory

Legrační i dojemná kniha, ve které autor vzpomíná na to, co se stane, když doktor pověsí svůj plášť na hřebík, ale medicína ho nechce nechat jít. Vypráví o neobyčejném lékařském vzdělávání i o tom, jak to dopadá, když svůj život rozbijete na kusy a zase ho sešijete.

 

Maria Navarro Skaranger: Napořád Emily

Emily není ani dvacet, je těhotná a otec dítěte nemá zájem se usadit. Majitel obchodu, kde Emily pracuje nad ní drží ochrannou ruku a náklonnost k ní chová také její soused, osamělý muž, kterého Emily považuje za duchovního. A chystá se jí pomáhat i její matka, která se k ní přistěhovala. Emily přece nemůže zůstat na všechno sama. Jenomže ona věci, které se s ní dějí, jako by ani nevnímala.

 

Cornelia Engel: Polibky svatojánské noci

Mara zdědí chátrající penzion na Shetlandských ostrovech. Přitom je to už čtrnáct let, co tam byla, a za tu dobu se toho hodně událo. Ne však natolik, aby zapomněla na krátké setkání s pohledným Gavinem, které neskončilo nejlépe. Mara chce penzion prodat co nejdříve, vždyť ji doma čekají přátelé a spousta práce. Ale není to tak snadné: na opravu penzionu totiž potřebuje mnohem více času, než plánovala. Navíc se znovu setkává s Gavinem. Může mu ale důvěřovat?

 

Jodi Picoult: Kniha dvou cest

Dawn sedí v letadle a má se připravit na nouzové přistání. Hlavou jí proběhne spousta myšlenek, žádná se však netýká jejího manžela, ale muže, jehož naposledy viděla před patnácti lety. Dawn jako zázrakem přežije, ale všechny pochybnosti zůstanou. Má dobrý život. Doma ji čeká manžel Brian, milovaná dcera a její práce. Jenže kdesi v Egyptě žije vědec Wyatt Armstrong, se kterým kdysi prožila velkou lásku a možná, že jí osud nabízí druhou šanci...

 

Kateřina Pantovič: Josefíně všichni lžou

Na Josefínu se hrnou problémy: babička jí umírá na Alzheimera, táta nedávno málem umřel na mrtvici a máma říká, že umřelo něco v ní. Všichni v Josefínině rodině se ve svých menších i větších tragédiích tak moc soustředí na hledání smyslu svého života, až si nevšímají, že jim úplně uniká.

 

Yvonne a Wilhelm Bauer: Slepice. 500 otázek. 500 odpovědí

Otázky a odpovědi ke všem tématům kolem chovu slepic. Chov, péče, krmení, kurník a výběh, chování, zdraví, odchov.

 

Vlaďka Sacká: Koruna otráveného stromu

Sci-fi román, v němž se ostřílený válečný veterán vydává na nebezpečnou misi. Svět se třese před silou tajemného města v oblacích ovládaného šíleným císařem a čeká na příchod zachránce z proroctví.

 

Sophie Cousens: Ještě jsme se nepotkali

Beznadějná romantička Laura se vydává na služební cestu na Normanské ostrovy. Její výprava se však nezačíná zrovna nejlépe. Po trapném setkání s nejvíc sexy mužem, jakého kdy viděla, dorazí do hotelu a zjistí, že si na letišti vzala špatný kufr. Když ho otevře, má pocit, že člověk, kterému zavazadlo patří, musí být její spřízněná duše. Takže teď už jen stačí tajemného cizince vyhledat...

 

Hila Blum: Jak milovat svoji dceru

Psychologický román o zdánlivě nevysvětlitelném odcizení matky a její dospělé dcery postupně odhaluje způsoby, jakými může mateřská láska škrtit, ačkoli se snažila kolébat, a jak může bezohledně a nesprávně nasměrovat, i když chtěla chránit.

 

Veronika Hug: Knocking. Pletení na háčku

Kniha představuje nové techniky pletení na háčku a inspirativní vzory k výrobě kosmetické taštičky, polštáře, papučí, nákrčníku, šály, čepice, obalů na lahve, stínidla na lampu atd.

 

Carolyn Brown: Domek u vodopádu

Flynn a jeho sestřenice Nessa a April se znovu setkávají po mnoha letech v babiččině domku v texaském městečku, kde v dětství společně trávili letní prázdniny. Jsou odhodlaní vyplnit podivné přání zesnulé babičky Lucy, jež obnáší ruční dokončení patchworkové pokrývky. Jen hotové dílo jim totiž podle závěti umožňuje odemknout babiččinu starou truhlu, která možná ukrývá skutečné dědictví...

 

Jan Bauer: Krvavé léto

Po smrti posledního Přemyslovce Václava III. se prozatímním vládcem stává Jindřich Korutanský. Královražda nebyla uspokojivě vyřešena a mrzutý Melichar odchází na svou tvrz. Ani tady se však klidu nedočká: jeho manželka trpící padoucnicí a okolní panství jsou přepadávána tlupou neznámých lapků. Sám soudce trpí výčitkami svědomí, neboť svou lásku dělí mezi nemocnou choť a její mladou služebnou.

 

Jan Svěrák: Krásy světa

Knížka autobiografických vzpomínek, jejímž autorem je známý filmový režisér. Obsahuje vzpomínky, sny a postřehy, některé jsou veselé, jiné spíš dojemné až zádumčivé. Přesto mají něco společného.

 

Scarlett Wilková: Desetkrát a dost

Na seznamce zkouší svoje štěstí novinářka Markéta, pečovatelka Briana a majitelka seznamky Tamara. Všechny se poznají se sympatickým mužem, který ale vždycky po desáté schůzce zmizí. Při pátrání po jeho identitě se ženy seznámí a zjistí, že sdílejí celou řadu zájmů, třeba lásku k cestování. V malebném řeckém městečku Parga na ně pak čeká zajímavé překvapení.

 

J. R. R. Tolkien: Pád Númenoru a jiné příběhy z druhého věku Středozemě

Vybrané části z posmrtně vydaných spisů J. R. R. Tolkiena, jež se týkají Druhého věku Středozemě. Příběhy o vzestupu a především pádu ostrovní říše Númenor.

 

Sandra Brown: Skok do neznáma

Rok 1920 - Thatcher Hutton, válkou znavený voják, je na cestě zpět ke svému kovbojskému životu. Zrovna v den jeho příjezdu do texaského Foley se ztratí jedna z místních žen a on je zničehonic hlavním podezřelým. Situaci mu neulehčuje zkorumpovaný starosta, nepoctivý šerif ani znepřátelení lihovarníci. A do cesty se mu navíc připlete mladá vdova...