Paolo Genovese: První den mého života

Dějiště New York a v něm zvláštní skupinka lidí: rezignovaný motivační řečník Napoleon, ochrnutá gymnastka Emily, policistka Aretha po ztrátě dcery, šikanovaný chlapec Daniel. V okamžiku jejich plánované smrti je dává dohromady tajemný průvodce, aby během následujících sedmi dnů poznali, jak jejich sebevražda ovlivnila jiné lidi. Probírají své dosavadní životy a postupně se začínají ptát, zda existuje cesta zpět do lepší budoucnosti i ke štěstí.

Nora Roberts: Povolené ztráty

Onen osudný večer byla pro Simone návštěva kina s kamarádkou lékem na zlomené srdce. Pro Reeda jen další přivýdělek na brigádě. V tom zazněly výstřely. Na zemi zůstaly ležet desítky nevinných lidí. Časem začne Simone s Reedem spojovat více než jen krutý okamžik, který přežili. A zatímco se oba léčí z hrůz a oddávají se vzájemnému citu, vyčkává vrah na ten správný čas, aby znovu zaútočil. A Simone stojí na nejvyšší příčce plánu jeho pomsty...

Fanny Blake: Láska po italsku

Hlavní hrdinka romantického románu se po ztrátě manžela a matky vydává na zájezd, který cestovní kancelář nazvala "Ochutnejte Itálii". Cíl si nevybrala náhodně - chce zkusit vyplnit poslední přání, předání tajemného dopisu. Mezi dalšími účastníky zájezdu nachází nečekané spojence i nepřátele a zažívá s nimi zajímavé situace. Cesta nakonec promění celý její život.

Veronika Homolová Tóthová: Máma milovala Gabčíka

Příběh Jozefa Gabčíka, Anny Malinové a její dcery Alenky se týká nás všech. I díky jejich odhodlání a odvaze mohlo opět povstat Československo z prachu a zkázy druhé světové války. O Jozefu Gabčíkovi se píše i v učebnicích pro speciální jednotky. O Anně Malinové se nepíše nikde. A přitom byla pro Jozefa životně důležitá. Zapomnělo se na ni neprávem, protože se nezachoval výslechový protokol gestapa. Veronika Homolová Tóthová se rozhodla připomenout Annin příběh i kvůli její dceři Aleně. Ta jako malá přišla o mámu a dlouho netušila, kdo byli její skuteční rodiče, kteří zaplatili za svou účast v odboji cenu nejvyšší.

Dominik Dán: Kráska a zvíře

Slovenská mordparta, známá již z předchozích autorových románů, hledá bestiálního vraha mladé ženy, která byla nalezena zavražděná v poli, kousek za maďarskou hranicí. Případ je přidělen dvojici svérázných, ostřílených kriminalistů - Chosému a Krausovi. Ve stínu tohoto neobvykle brutálního činu se odehrává ještě vyšetřování případu batolete, které vylezlo z papírové krabice a skončilo pod koly autobusu.

Melanie Raabeová: Pravda

Před sedmi lety beze stopy zmizel při cestě do Jižní Ameriky bohatý obchodník Philipp Petersen. Od té doby vychovává jeho žena Sarah jejich společného syna sama. Náhle obdrží zprávu, že je Philipp naživu. Sarah však zmítají rozporuplné pocity. Má za sebou tvrdé časy, ale konečně se dokázala odpoutat od minulosti. Její manžel se objeví v naprosto nevhodnou dobu. Co bude dál? Mají oni dva ještě šanci na společnou budoucnost? Je připravená na všechno, jen na to jediné ne: Muž, který vystoupí z letadla, není ten, za koho se vydává. To není její manžel. A Sarah si okamžitě uvědomí: Když ho teď odhalí, ztratí úplně všechno: svého muže, své dítě, celý svůj zdánlivě tak dokonalý život.

Beth O´Leary: Spolubydlící

Tiffy potřebuje levné bydlení, a to rychle. Leon žije v bytě s jednou postelí, má noční směny a potřebuje peníze. Jejich přátelé si myslí, že jsou šílení, ale jde o dokonalé řešení: Leon přes den přebývá v bytě, zatímco Tiffy je v práci, ona tam tráví čas večer a v noci. Nepotkávají se, přesto spolu začnou navazovat vztah prostřednictvím vzkazů na lístečcích, které si v bytě nechávají. Není to ovšem tak jednoduché, jak se zpočátku zdálo...

Lucie Šilhová: Beru to na sebe

S osobitým humorem a nadhledem nám autorka předkládá zajímavé životní situace žen středního věku. Jsem hezká, ale ne Barbie, jsem chytrá, ale ne intelektuálka, jsem vtipná, ale ne za každou cenu. Takovou ženu by chtěl každý muž. Než však k této dokonalosti žena dozraje, stihnou se jí zpravidla kromě obzorů rozšířit i boky a kromě životních zkušeností prohloubit vrásky. Tak co je vlastně nejdůležitější? Přece nadhled, humor a zážitky. A o tom tahle knížka je. O tom, co si ženy myslí, ale nikdy to neřeknou nahlas.

Liz Fenwick: Návrat do Cornwallu

Příběh dvou sester, dvojčat Adele a Amelie, začíná ve válečném Cornwallu v roce 1943 a pokračuje zradou, která je navždy rozdělí. Minulost v obou zanechá hluboké rány, jež se nezahojí ani po sedmdesáti letech. Osudy sester se prolínají s příběhem Američanky Lary, rozvedené, nezaměstnané a zdrcené smrtí milovaného pradědečka. Lara se vrací do Cornwallu, aby poodhalila roušku tajemství kolem života svých praprarodičů.

Diane Chamberlainová: Nutné lži

Ivy Hartová ztratila oba rodiče a ve svých patnácti letech se musí postarat o babičku, starší sestru i bratrance. Na malé tabákové farmě se potýká nejen s postupujícím stářím babičky, ale také s duševní nemocí své sestry a s vlastní epilepsií. Bytostně si uvědomuje, že celá situace začíná být nad její síly. Tou dobou se Jane Forresterová stává sociální pracovnicí v Grace County a nemá ani tušení, jak moc bude zapotřebí její pomoci. Velmi rychle se v životě svých klientů citově angažuje, což jí způsobuje problémy nejen u jejího šéfa, ale také v jejím soukromém životě.

Sue Salviová: Někdy i vás posere pták

Kniha aforismů, které nám dávají humorný návod k přežití perných chvilek. Publikace je plná dobře míněných rad, kterak zvládat situace, kdy nám osud hází klacky pod nohy a kdy nám na hlavě či saku přistane něco nehezkého. Každodenně nás potkává nesčetné množství malých příkoří. Rady, jak se nad ně povznést, nalezneme v tomto manuálu, který je hojně doplněn vtipnými ilustracemi.

Jeannette Wallsová: Stříbrná hvězda

Sedmdesátá léta v malém městečku v Kalifornii. "Bean" Holladayové je dvanáct a její sestře Liz patnáct, když jejich psychicky nevyrovnaná matka odejde z domova a zanechá jim jen pár dolarů. Aby se vyhnuly dětskému domovu, rozjedou se dívky do Virginie, kde v polorozpadlém rodinném sídle žije jejich ovdovělý strýc Tinsley. U něj sestry naleznou nový domov a dozvídají se o historii své rodiny. Přivydělávají si prací pro Jerryho Maddoxe, předáka v místní továrně, který šikanuje podřízené, nájemníky, své děti i manželku. Bean do nového prostředí postupně zapadne, ale Liz se stahuje víc a víc do sebe...

Mandy Baggot: Láska na Korfu

Tess Parksová se rozhodla: láska není nic pro ni. Při randění vyznává jedno pravidlo: po šesti týdnech každý vztah ukončí. Když ji tedy její nejlepší kamarádka se zlomeným srdcem pozve na holčičí výlet na Korfu, Tess je přesvědčená, že dokáže svou zásadu dodržet a zůstat v létě single. Jenže potká charismatického majitele restaurace Andrase..

Naďa Horáková: Tři v kruhu

Ovdovělá Mariana žije se svým nevlastním desetiletým synem. Cítí výčitky svědomí za tragickou smrt svého manžela Janka, protože si myslí, že k ní nevědomky přispěla i ona. Život jí plyne v únavném stereotypu až do chvíle, kdy ji navštíví její bývalý snoubenec Milan, kterého kvůli Jankovi opustila. Činorodý právník Milan je zděšený Marianiným psychickým stavem a začne pátrat v minulosti jejího zemřelého manžela, neboť tuší, že tam je klíč ke všem problémům.

Elizabeth Blackwelová: Dívky, které slyšely plakat moře

Osudy tří žen, které se ocitly na jednom ze záchranných člunů při katastrofě Titanicu. Člun zachrání pouhých 16 osob. Tři dívky, každá se svým tajemstvím, toho neměly mnoho společného: Charlotta byla šikovná chudá podvodnice z Londýna s dobrodružnými sklony, Esme byla středostavovská Američanka vracející se s mužem ze svatební cesty a Anna odjížděla do Ameriky hledat štěstí z chudého švédského venkova. O dvacet let později zjišťujeme, jak katastrofa a jejich rozhodnutí v průběhu té strašlivé dubnové noci ovlivnila jejich životy.

Anna Catherine Bomannová: Agathe

Vypravěčem je francouzský doktor-psychoterapeut, jenž právě hodlá odejít do důchodu a je plný skepse, strachu ze samoty a životního stereotypu. Z letargie ho vytrhne až pacientka, mladá Němka Agathe. Díky vzájemným rozhovorům začíná doktor nahlížet jinak na svou dlouholetou sekretářku a dosud neznámého souseda, pocítí příliv energie, náznaky nových začátků i záchvěv lásky. V této zdánlivě nenápadné novele autorka čerpá ze své psychologické praxe. Činí to podmanivě, s jemným humorem a smyslem pro křehkost duše.

Borbert Gstrein: Anglické roky

Severní Atlantik, 2. červenec 1940. Arandora Star, bývalý luxusní parník pod britskou vlajkou, je během cesty na Newfoundland potopen. Na palubě se nachází přes tisíc internovaných, mezi nimi i vězeň, jehož identita je nejasná. O zániku lodi se o padesát let později dozví mladá žena, když sleduje stopy spisovatele Gabriela Hirschfeldera, který pocházel z Rakouska a před smrtí se přiznal, že za války zabil muže.

Jitka Ludvíková: Dotek vraha

Spisovatelka Monika Hrubešová má pocit, že na ni padá celý svět. Vše jí přerůstá přes hlavu a ona si potřebuje odpočinout od starostí, mužů, publicity a především se musí vyrovnat s minulostí. Proto odjíždí do tichého penzionu kousek za Prahu, kde věhlasný ruský léčitel pořádá vyhlášené ozdravné kurzy. Skupinka kurzistů je sice zvláštní, stejně jako léčitel, ale i tak to vypadá na vydařený týden, tedy až do té doby, než se v sauně najde mrtvé tělo. Na první pohled se zdá, že jde o přirozenou smrt, ale brzy se ukáže, že jen někdo dobře maskoval stopy. Namísto relaxace a příjemných meditací tak na Moniku Hrubešovou čeká policejní vyšetřování.

Rosa Ventrella: Příběh spořádané rodiny

Román o dospívání, osvobozování se z nepříznivého prostředí a o přátelství navzdory všem se odehrává v kulisách sešlých uliček jihoitalského přístavního města Bari.

Christina Alger: Bankéřova žena

Horší než manželova smrt mohou být nebezpečná tajemství, která po sobě zanechal. Annabelin zdánlivě dokonalý život vydržované bankéřovy ženy žijící v Ženevě se náhle zhroutí, když přijde o manžela Matthewa při letecké katastrofě v Alpách. Jeho smrt navíc obestírá řada podivných okolností, a když se Annabel začne víc zajímat o podrobnosti nehody, najednou se sama ocitá v nebezpečí.

Erri de Luca: Boží hora

Boží hora je biblické místo. Je to ale také jméno chudé neapolské čtvrti - Montedidio - plné úzkých uliček, prudkého stoupání, rozvěšeného prádla, ruchu každodenního života poválečných let, jejíž atmosféru útlá knížka Erriho De Lucy zachycuje. Boží hora je i vysněný cíl pouti jedné z postav, starého židovského ševce, pocházejícího odkudsi z východní Evropy, přeživšího holocaust, který by rád do Palestiny, ale hříčkou osudu došel právě jen na Montedidio. A Montedidio je domovem třináctiletého chlapce, který zanechal školy a zaučuje se v truhlářské dílně, rozpráví s moudrým ševcem, trénuje se v hodu bumerangem, je zasvěcován do milostných hrátek stejně starou, ale zkušenější dívkou ze sousedství a rychle se osamostatňuje a vyspívá. Své prožitky zachycuje do deníku.

Anne Carré: Dámská jízda

Padesátiosmiletá Anne, žena s českými předky, rekapituluje svůj život - kariéru, manželství, vášnivé milenecké vztahy. Inventura je to pestrá, leč částečně smutná. Podobně jsou na tom její kamarádky. Pak zbývá jen krok k bláznivému nápadu, zaletět si do Prahy na pořádnou dámskou jízdu. Malebná metropole a nakonec i Morava se tak stanou dějištěm mnoha veselých povyražení. Život ještě zcela neprotekl mezi prsty a nové začátky čekají.

Anna Strnadová: Maxl žhář

Tragický příběh tesaře, smolaře a posléze psance a vězně Maxla Novotného zavede čtenáře do druhé půli devatenáctého století, do nelehkých dob, kdy v českých vsích práce nebyla a zbýval jen hlad, vojna, zoufalství, zrada a zločin. Silný příběh o zpřetrhaných vazbách jedné mladé rodiny, o velkých zklamáních a trpělivém čekání doplňují obrazy z každodenního života obyčejných lidí.

Caroline Hulseová: Dospělí a ti druzí

Rozvedení rodiče malé Scarlett se navzdory svým nepřekonatelným partnerským rozporům rozhodli, že budou nadále fungovat jako celkem normální rodina. Ovšem realizace plánu už ve chvíli, kdy přijíždějí do rekreačního parku Happy Forest, trošku skřípe. Každý z nich vzal s sebou svého nového partnera a stejně tak i malá Scarlett si veze svého velkého parťáka, obrovského imaginárního králíka. Osudový okamžik životní a rodinné katarze nastává ve chvíli, kdy se dospělí opijí a v uvolnění odhalují svá dlouho ukrývaná tajemství.

Alessandro Baricco: Pan Gwyn

Úspěšného spisovatele, čtyřicátníka Jaspera Gwyna, zastihne životní krize takovým způsobem, že se rozhodne navždy skončit s psaním románů. Místo toho se hodlá stát opisovačem, umělcem tvořícím prostřednictvím slov portréty lidí. A samozřejmě se zájemci o tento druh "portrétování" ihned najdou. Pan Gwyn je v novém oboru nenapodobitelný a prostřednictvím svých textů nahlíží snad přímo do duše a srdce portrétovaného. Je jen otázkou času, kdy se Jasper Gwyn rozhodne vytvořit svůj autoportrét a možná všechny překvapit. Okouzlující vyčnívající román nabízí motiv hledání životní cesty a také nahlíží na otázku po smyslu a poctivosti umělecké tvorby.