Leylah Attar: Mlhy Serengeti

Výbuch bomby v nákupním centru ve východní Africe svede dohromady dva naprosté cizince. Jacka Wardena, rozvedeného pěstitele kávy z Tanzanie, který při explozi ztratil svou jedinou dceru, a Rodel Emersonovou, jež přišla o milovanou sestru. Souhra okolností před ně postaví obtížný úkol: zachránit v pláních Serengeti tři děti, které mají větší cenu mrtvé než živé.

Deborah Levy: Horké mléko

Mladá antropoložka Sofie doprovází svou matku do Španělska. Matka už několik let trpí matoucí chorobou - nemůže chodit a věhlasný lékař Goméz představuje pro obě poslední naději. V době, kdy matka podstupuje léčbu, Sofie má čas sama pro sebe - tráví ho na pláži a navazuje letmá přátelství s místní omladinou. Léta se utíkala do matčiny nemoci a teď se ukazuje, že si neví rady hlavně sama se sebou. Zaskočena nečekaným vztahem s autoritativní německou dívkou se postupně vymaňuje z matčina područí a po zjištění, že matka někdy (když ji nikdo nevidí) chodit může, se jejich role vyrovnávají.

Mohsin Hamid: Exit West

V centru autorovy pozornosti jsou dva mladí lidé, Saíd a Nadja, kteří se seznámí a zamilují v anonymní muslimské zemi. Ani toto území však není ušetřeno před zlověstnými skutky občanské války. Jediná naděje, která oběma mladým lidem zůstane, je útěk do jiné země. V rozhodující chvíli se před nimi otevírají troje fiktivní dveře, jejichž portály je zavedou na tři velmi odlišná místa planety. Nadja a Saíd zoufale hledají prostor pro nový život, zdá se však, že snaha zakotvit v jiném prostředí a obnovit běžné existenční hodnoty je přes všechno úsilí odsouzena k nezdaru...

Christine Féret-Fleury: Dívka, která četla v metru

Juliette zbožňuje knihy, má ráda jejich vůni a na cestu do práce si většinou nějakou přibalí do tašky. Zajímají ji ale i lidé okolo, čtenáři v pařížském metru, které pravidelně potkává. Napadá ji, jak jednotvárné jsou její dny a jak jsou oproti osudům na papíře nudné. Proč vlastně pořád pracuje v té realitní agentuře, kam se jí vůbec nechce? Jednou ráno se rozhodne udělat něco nečekaného. Vystoupí jinde než obvykle a vydá se do kanceláře jinou ulicí. A její život se navždy změní. Juliette konečně začne psát svůj vlastní příběh...

Ivanka Devátá: Kde spí lufťáci

Veselé vzpomínky známé české herečky a spisovatelky na vzácné chvíle, kdy člověk unikne z každodenního shonu a vyrazí s rodinou, přáteli nebo kolegy na výlet či dovolenou do přírody.

Anne Ch. Ostbyová: Kousky štěstí

Čtyři spolužačky ze střední školy dostanou dopis, zvoucí je na ostrov Fidži. Jejich někdejší kamarádka - světoběžnice Kat - ovdověla a v tropickém ráji se cítí osamělá. Vlastní sice kakaovou plantáž, ale postrádá společnost vrstevnic. Čtyři dámy v pokročilém věku se po počátečních rozpacích, způsobených čtyřiceti léty odloučení a naprosto odlišnými životními zkušenostmi, s vervou pustí do výroby kvalitní čokolády. Každodenní soužití vyvolá i dávno zasuté křivdy a tajemství a přítelkyně tak musí znovu nalézat cestu k sobě navzájem.

Fionnuala Kearney: Den, kdy jsem tě ztratila

Román o ženě, která po tragické smrti své dcery bojuje o vnučku. Jess žije se svou dcerou Annou a pětiletou vnučkou Rose. Zprávě, že dceru smetla při lyžování ve Francii lavina, nechce vůbec věřit - odmítá se vzdát naděje. Následují nekonečné týdny čekání, než se najde Annino tělo, během nichž je jediným světlým bodem v jejím životě vnučka Rose. Jenomže pak se o svá rodičovská práva přihlásí také otec Rose, a zoufalá Jess se za každou cenu pokouší zabránit tomu, aby ztratila i vnučku. Prohledává dceřiny dokumenty a začne vycházet najevo, že Anna skrývala nejedno tajemství, Jess začne pochybovat o tom, zda svou dceru vůbec znala...

Lina Wolffová: Na ostří nože

Třicetišestiletá Ellinor se rozhodne najít muže pomocí internetové seznamky. Schůzka s Calistem, literárním kritikem, však neproběhne zrovna romanticky a Ellinor se rozhodne Calistovi v návalu okamžitých emocí pomstít spálením jediného autorského rukopisu Na ostří jazyka, který mu svěřil jeho autor Max Lamas. Tím se rozehraje děj spletitých mezilidských vztahů. Na scénu vstupuje Calistova slepá manželka, která zprostředkovala kontakt Calista a Lamase, ale také samotný spisovatel Lamas a jeho osudové ženy.

Corin Bomannová: Čas vlčích máků

Nicole svého otce nikdy nepoznala. Její matka Marianne o něm nemluvila a minulost halila mlčením. Nicole vždycky toužila po sourozencích, po velké rodině, vyrůstala však jako jedináček. O to větší má radost, když téměř ve čtyřiceti letech zjistí, že je těhotná - ačkoli otec dítěte ji opustil. Pak se ale dozví, že dítě nejspíš nepřijde na svět zdravé, protože má dědičnou srdeční vadu. Vyděšená Nicole se vydá za svou matkou, aby se od ní konečně dověděla, kdo byl její otec. Marianne jí po mnoha letech mlčení začne vyprávět o svém dospívání v poválečné době, o své lásce k francouzštině a pozůstatcích staré nenávisti mezi Němci a Francouzi, kterou měla na svědomí válka. A také o jedné dodnes bolestné ztrátě...

Město mezi zelenými kopci

Námětem souboru povídek současných českých spisovatelů a spisovatelek je léto.

Leslye Waltonová: Podivuhodné a krásné soužení Avy Lavender

Kniha nás prostřednictvím vyprávění Avy Levander seznamuje se smutnými životy její rodiny, ať už se jedná o její prababičku, babičku či matku nebo o ni samotnou. Jejich nejvěrnějším společníkem je smrt a bolest. Ava se díky zkoumání rodinné minulosti snaží přijít na to, proč se narodila s křídly, která ji odlišují od jejího okolí. Některými lidmi je brána jako anděl, jinými jako čarodějnice. Díky pár přátelům se ale aspoň občas cítí normální.

Sue Graftonová: W … jako western

Soukromá vyšetřovatelka Kinsey Milhoneová zjednává v tomto detektivním románu spravedlnost s nasazením vlastní dobré pověsti.

Seth Meyrowitz: Ztracený letec

Arthur Meyerowitz se na konci roku 1943 vydal na svou druhou misi nad okupovanou Evropou. Jeho bombardovací letoun B-24 byl však sestřelen nad územím Francie. Meyerowitzovi se na poslední chvíli podařilo z hořícího bombardéru vyskočit. Díky obětavé pomoci francouzských vlastenců a příslušníků protifašistického odboje se mu podařilo utéci do neutrálního Španělska a následně do Gibraltaru, odkud byl dopraven zpět do vlasti.

Amanda Quick: Dlouhá noc

Irene Stensonové bylo patnáct, když objevila v noci své rodiče mrtvé. Doma, na kuchyňské podlaze. Po sedmnácti letech se na výzvu své přítelkyně vrací Irene zpět do rodného města, aby se dozvěděla pravdu o oné osudové noci, která navždy změnila celý její život. Situace je však více než nebezpečná...

Václav Miko: Manželé Goebbelsovi. Svůdník a vražedkyně

Kniha ukazuje choulostivé kapitoly života Josepha a Magdy Goebbelsových. Manželé byli příklady a vzory možná jen jako národní socialisté, ovšem jejich soukromý život se ve skutečnosti nesl v duchu zvrácenosti a cynismu.

Beáta Matyášová: Klaudie na rozcestí

Příběh mladé ženy, která dokázala obětovat vše touze po vlastním dítěti. Klaudii už bylo třicet. Před časem ukončila vážný vztah, protože si byla jistá, že na ni čeká někdo lepší. Potkala čtyřicetiletého Petra a zpočátku je Klaudie ve vztahu spokojená, než si definitivně uvědomí, že čas neúprosně utíká a ona touží po vlastním dítěti. Bohužel Petr o další dítě nestojí. Jak se Klaudie zachová? Čeho všeho je schopna se kvůli mateřství vzdát?

Jilliane Hoffman: Osudné rozhodnutí

Faith Saundersová se po hádce se sestrou v noci vrací předčasně domů. Na zadním sedadle veze svoji čtyřletou dceru a je unavená, z hádky, ze života i z alkoholu, co má v sobě. Ani neví, kde vlastně je. A právě tam, uprostřed třtinových polí, zažije něco, na co se snaží zapomenout. Bohužel to však nejde. Právě v třtinových polích bojuje o život unesená Angie a prosí Faith, aby otevřela auto a pomohla jí. Od té chvíle se Faithin život obrátí vzhůru nohama a démoni jejího života jsou vyneseni na povrch.

Adam Brookes: Hry špionů

Autor na základě vlastních profesionálních zkušeností pozvedá roušku nad špionážními praktikami tajných služeb a odhaluje pravou tvář kontroverzní Číny.

Ruth Rendellová: Na každého jednou dojde

Mary Jangová se rozhodne darovat kostní dřeň a zachránit tak život nemocnému mladému muži. Po čase se oba setkají a Mary se do něj zamiluje. Netuší však, co všechno jí tento nový vztah přinese a do jakého nebezpečí ji dostane...

Marit Reiersgardová: Boží prst

Druhá detektivní kniha z norské série s vyšetřovateli Vernerem Jacobsenem a Bitte Roedovou. Je opět zima a policie hledá vraha mladé dívky ze závějí u obelisku.

Nádija Murádová: Poslední dívka

Nádija Murád se narodila v roce 1993 v irácké vesnici Kóčó jako jezídka. V roce 2014, kdy Irák okupoval Islámský stát, Nádijinu vesnici obsadili islámští vojáci. Muže a starší ženy vyvraždili, dívky a mladší ženy zotročili. Tento úděl postihnul i Nádiju. Islámští teroristé ji odvlekli do Mosulu. Jako sexuální otrokyně se stala zbožím, vyměňovaným a prodávaným několikrát týdně, ale i denně. Nakonec se jí podařilo s pomocí jedné muslimské rodiny uprchnout a odcestovat až do Německa. Dnes Nádija bojuje za práva jezídů a potrestání viníků jezídské genocidy.

Michael Faber: Kvítek karmínový a bílý

William Rackham je poněkud zatrpklým dědicem voňavkářského podniku, jehož se nejdříve ujímá vlažně a laxně. Je ženatý s Agnes, ženou ze zchudlého aristokratického rodu, již lze považovat za ztělesnění ideálu viktoriánské ženy. Jejím handicapem je však duševní choroba, která se objevila po narození dcery a postupně se prohlubuje. I proto William stále více vyhledává jinou společnost a pohybuje se i v prostředí vykřičených domů. Tam objeví osmnáctiletou Sugar, která ho okouzlí nejen zvláštním půvabem, ale i přirozenou inteligencí. William po několika setkáních zjistí, že se bez ní už neobejde a chce ji mít jen pro sebe. Změní svůj život, začne se věnovat svému impériu a hromadí stále větší zisky. Část z nich předává své milence, které koupí i luxusní byt. Zlom v jejich vztahu však přijde, když se William rozhodne přijmout Sugar do domácnosti, kde má vystupovat jako služebná.

Klára Janečková: Pád do tmy

Tereza Brašová uteče ve svých osmnácti letech z domova, aby se zbavila svého otčíma, který ji léta sexuálně zneužíval. Bezpečí najde ve slovinských jeskyních, kde začne pracovat jako průvodkyně v největším krasu Evropy a později se proslaví jako záchranářka. Jenže rodinná tragédie neskončila, nyní je obětí její nevlastní sestra. Tereza se musí rozhodnout, jestli se pustí do nerovného boje s vlivným otcem nebo bude mlčet...

Antonio Iturbe: Osvětimská knihovnice

Příběhem literární hrdinky Dity, jehož předlohou jsou vzpomínky skutečné, dnes osmdesátileté Dity Krausové, se kniha vrací k polozapomenuté historii rodinného tábora, který existoval v Osvětimi - Březince od září 1943 do července 1944 a jehož tragický konec, ač dodnes zahalen řadou neobjasněných okolností, představuje největší hromadnou vraždu československých občanů za druhé světové války.

Jiří Padevět: Ostny a oprátky

Kniha drobných příběhů ukazuje období převážně dvacátého století, a to ponejvíce v jeho nejtragičtějších dobách, dobách válek a vlády totalitních režimů. Dotýká se jej však očima lidí té doby, ať už známých a důležitých (prezident Beneš, Jan Kubiš a Josef Gabčík), nebo zatím neznámých (Anne Franková). A skrze jeden konkrétní prožitek dává nahlédnout na velké dějiny. O to více možná vyniká jejich síla zasáhnout život každého a hrůznost, s níž se tak často stávalo.

Inna Rottová: Přerostlá lolitka

Příběhy, které zdaleka neodpovídají tradičním představám o klidném a moudrém stáří. Ani jedna z povídkových postav se necítí být bezmocnou obětí. Žijí dál jako zamlada se stejnou odvahou a zvědavostí…

Delphine de Vigan: Pouta

Třináctiletý chlapec, který se snaží zachránit svého otce před devastací a sám je odhodlán upít se k smrti. Kamarád, který tuší, že jejich spiklenectví pomalu překračuje meze. Matka odhalující odporný charakter manžela. Učitelka, sama v dětství týraná, cítí, že se děje něco špatného. Théo, Mathis, Cécile, Héléne - hrdinové mající své tajné životy, svá tajemství, rány a mlčení, která nezadržitelně spějí ke katastrofě.

Joselyne Saucierová: Pršeli ptáci

Ted Boychuck v pustošivém ohni ztratil celou rodinu a odešel svou bolest ukrýt do hlubokých kanadských lesů. Právě po tomto člověku pátrá anonymní fotografka, fascinována osudy lidí, kteří ještě pamatují onu živelnou katastrofu. Místo Boychucka ale nachází dva starce, kteří jí sdělí, že Teda nedávno pochovali. Fotografka se náhle ocitá v úplně jiném světě, než dosud žila, objevuje podstatu přírody a začíná chápat, proč oba muži odmítli sdílet lidskou civilizaci a odešli raději do míst, v jejichž blízkosti šlehaly jeden čas plameny natolik vysoko, až z nebe "pršeli ptáci"...

Alice Petersonová: Píseň zítřka

Román pro ženy podle skutečného příběhu o zpěvačce s cystickou fibrózou. Už když se Alice narodila, věděli všichni, že něco není v pořádku. Lékaři jí diagnostikovali cystickou fibrózu, závažnou nemoc, která neslibuje dlouhý život. Alice je ale už dvacet šest, touží se stát zpěvačkou a potkává Toma, počítačového odborníka, který se do ní ihned zamiluje a nehodlá se Alice vzdát, ani když zjistí, že jejich vztah nebude jednoduchý. Alice je odhodlaná za své sny bojovat, i když ji ostatní odrazují. Pohání ji její neutuchající životní síla a optimismus a také láska, kterou s Tomem prožívají.

Amita Trasi: Všechny barvy nebe

Emotivní příběh dvou celoživotních přítelkyň - Táry a Mukty, jejichž život se nenávratně změní jedné noci v roce 1993. Osudový okamžik je vyšle vstříc trýznivým osudům: jedna se bude snažit přežít nelidské zacházení obchodníků s bílým masem a druhá zasvětí život jejímu hledání.

Mary Ann Shafferová: Spolek přátel krásné literatury a bramborových koláčů

Příběh Juliet Ashtonové, která je krátce po druhé světové válce úspěšnou autorkou humoristických esejů. Juliet se začíná rozhlížet okolo sebe a hledá námět pro další knihu. Shodou různých náhod k ní dorazí dopis jednoho z obyvatel ostrova Guernsey, kde se válečné řádění projevilo trochu jinak než například v Londýně. Juliet si začne s tímto mužem psát a i díky němu poznává nejprve prostřednictvím dopisů život na ostrově. Posléze se na ostrov sama vypraví, aby poznala místní obyvatele, kteří jí i díky zaslaným dopisům postupně přirostou k srdci.

Hana Roguljič: Norské děti

Román inspirovaný skutečnými událostmi popisuje případ odebrání dětí české matce, žijící v Norsku, dnes již tolik diskutovanou institucí Barnevernet.

Don Mann: Seal team six. Lov škorpiona

Po zmizení jaderného materiálu, který se posléze objeví ve spárech známých teroristů, povolávají Spojené státy svou nejcennější protiteroristickou jednotku: SEAL Team Six amerického námořnictva, aby případ vyřešila.

Lisa Kleypas: Setkání s cizincem

Doktorka Garrett Gibsonová předběhla svou dobu a stala se jedinou lékařkou v Anglii v poslední čtvrtině devatenáctého století. Je smělá a nezávislá jako muž - proč by si neměla užívat i stejných radostí? Přesto ji milostný poměr nikdy nelákal, až do nynějška. Ethan Ransom, bývalý detektiv Scotland Yardu, je stejně udatný jako tajnůstkářský. Povídá se o něm, že je nájemný zabiják, ale komu ve skutečnosti slouží, to je záhadou. Na jedinou krásnou noc podlehnou silné vzájemné přitažlivosti, aby se z nich ráno opět stali cizinci...

Rosie Blakeová: Život zn.: Hygge

Venkovské městečko Yulethorpe zažívá pošmourný, nevlídný podzim. Klára chce původně zůstat jen pár dní, aby si na vlastní oči prohlédla malebné okolí, které dosud zná jen z detektivního seriálu Vraždy v Midsommeru, který Dánové milují. Pak se však v Yulethorpu nečekaně objevuje Joe. Joeův život je pravý opak hygge - je pragmatický a výkonný a už dávno zapomněl, jaké to je radovat se z drobných životních potěšení. Joe a Klára nemají na první pohled téměř nic společného, přesto začne být brzy oběma jasné, že je k sobě něco přitahuje.

Bryn Chancellorová: Sycamore

Mladá žena, která se nedávno přistěhovala do poklidného městečka v Arizoně, najde při jedné ze svých toulek po okolí lidské ostatky. Od chvíle nálezu žije mnoho místních obyvatel v napětí, jestli se potvrdí, že patří mladičké Jess Wintersové, která před osmnácti lety zničehonic zmizela. Mnozí znovu prožívají bolestnou minulost a vracejí se do doby, kdy udělali rozhodnutí, která je navždy změnila.

Joan Blum:Tvůrci náhody

Že láska rozhodně není náhoda, rozkrývá hravý román pro inteligentní romantiky. Co kdyby nešťastně rozlitá káva na stolku v restauraci, vlak, co vám právě ujel, nebo nalezený výherní los nebyly dílem náhody, ale naopak velmi detailně promyšlenou akcí? A co když takové zdánlivě banální příhody způsobí, že váš život nabere nový směr? Na svědomí je mají Tvůrci náhody, k nimž patří i Guy, Emily a Eric. Tři napohled obyčejní mladí lidé pracují pro tajnou organizaci a vytvářejí drobné změny v běhu světa, které mají nedozírné důsledky.

Camille Pagánová: Žij, dokud to jde

James a Rob jsou nejlepšími přáteli už od dětství. I když profesně se jejich cesty rozešly (James se snaží být spisovatelem a Rob pracuje v bance) a každý žije v jiném městě, jsou navzájem stále v kontaktu. Jednoho dne pozve Rob Jamese k sobě, aby ho představil své vyvolené. James se na první pohled do Louisy zamiluje, nesmí však dát nic najevo. Vždyť je to snoubenka jeho nejlepšího kamaráda. Roky plynou, James se snaží zapomenout na Lou a dopsat svůj první román. Láska je však složitá a i zpočátku idylické manželství Roba a Lou se hroutí. Louisa se v tu chvíli obrátí na Jamese a hledá u něj oporu, ale vše dopadne tak, jak si ani jeden z nich nepřál...

Jack Ketchum: Schovka

Hororový příběh o tom, jak se hra na schovku v opuštěném domě s tajuplnou minulostí může zvrátit v boj o holý život a o tom, že i holý život může být výhrou.

Gillian McAllister: Všechno, jen ne pravda

Rachel a Jack se do sebe zamilovali na první pohled. A hned po pár měsících Rachel otěhotněla. Těšení se na potomka však náhle přerušil jeden tajemný e-mail v Jackově iPadu. Rachel si přestávala být jistá, kdo že vlastně Jack je a jakou minulost skrývá. Jenomže nic není černobílé. Každý má svoje tajemství. I Rachel.

Mike Dow: 100 otázek a odpovědí, jak se uzdravit po mozkové mrtvici

Kniha je souborem rad pro všechny, kteří prodělali mozkovou příhodu či mají ve svém okolí někoho blízkého, kdo se s mozkovou mrtvicí musel potkat. Dotazy zodpovídají renomovaní lékaři a odborníci na neurologii a zaměřují se na způsob uzdravení a jednotlivé fáze rekonvalescence. Sám autor prodělal mozkovou mrtvici, když mu bylo deset let, proto do problematiky přináší svůj vlastní příběh, zkušenost i postřehy.

Coolen Hooverová: Námi to nekončí

Hlavní hrdinka Lily odchází do Bostonu za novým životem. Chce uniknout trýznivým vzpomínkám na násilnického otce a matčině trpitelskému postoji. Brzy se jí podaří otevřít květinový salon a ve své spolupracovnici najde i kamarádku, která ji seznámí se svým bratrem Rylem. Je to skvělý muž - milý, pozorný, úspěšný až do chvíle, než podlehne nezvladatelnému ataku zuřivosti a Lily napadne. Zhroutí se jí celý svět! Nemůže uvěřit, že ten úchvatný muž, který ji tolik miluje, jí dokáže ublížit. Odpouští mu, omlouvá ho a přistihne se, že se chová jako její matka...

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Den falešné kočky

Ač se příběh odehrává v jediném dni, ten den možná trvá i 100 let. Ve městě vrcholí každoroční festival, ale Kaarna, jeden z jeho organizátorů, nemá na zábavu ani pomyšlení. Právě mu zavolali z domu pro seniory, že jeho matka, trpící Alzheimerovou chorobou, umírá a on by měl co nejdříve přijet. Jaké nečekané události rozbijí Kaarnův pečlivě připravený program a nakonec převrátí naruby celý jeho život?

Peter W. Stahl: Tajná eskadra KG 200

Děj začíná přeložením tehdy ještě poručíka Stahla k tajné eskadře KG 200, o jejímž vybavení a poslání se vyprávěly legendy, neboť její působení bylo doslova opředeno tajemstvím a veškerá činnost byla přísně utajována. Autor, jako bývalý příslušník této jednotky, nám umožňuje poodhalit tajemství kolem její činnosti i výzbroje.

Barbara Metzger: S láskou Luisa

Večer před svatbou Luisa nabourá auto svého snoubence. A sled katastrof na sebe nedá dlouho čekat - snoubenec ji nechá stát před oltářem, Luisa přijde o práci, a ještě o bydlení. Nezbývá jí než vzít zavděk matčinou polorozpadlou chatou a plánovat, jak se svému ex pomstí. Navíc se ukáže, že Dante, drzý mužský, kterého považovala za údržbáře a s nímž se v jednom kuse hádá, je ve skutečnosti majitel sousedního pozemku. I když ji přitahuje, to poslední, co by si přála, je uvíznout s ním v chatce během hurikánu! Nakladatelská anotace.

Elizabeth Stroutová: Všechno je možné

Psychologicky dobře vystavěné povídky jsou spojené nejen místem děje, ale též vystupujícími postavami. Hrdinové žijí své nepříliš šťastné životy, touží po lásce a harmonických vztazích, které jim osud povětšinou odepřel. Spojujícím tématem jsou bolestivá traumata, o nichž postavy povídek raději mlčí, ale které stále ovlivňují jejich životní dráhy.

Radka Třeštíková: Veselí

Po patnácti letech v Praze a nevydařeném vztahu přijíždí mladá žena k rodičům do Veselí nad Moravou, města svého dětství, aby zahájila další životní kapitolu. Snaží se navázat na stará přátelství a střídajíc úsměv se slzami, řeší nové události v okruhu svých blízkých. Osobní výpověď hlavní hrdinky je napsaná s odzbrojující upřímností, sebeironií i vážností a zároveň je neokázalou poctou jižní Moravě.

Jan Petránek: Hausboat na soutoku Volhy a Mississippi

Jan Petránek v knize seznamuje čtenáře se svými představami o vzniku života, o smyslu lidské existence, o uspořádání mezinárodních i mezilidských vztahů. Je to osobní zpověď provázená mnoha unikátními vzpomínkami na klíčové okamžiky vlastní životní cesty - například na srpnové dny roku 1968. Mnohostrannost autorova tvůrčího talentu potvrzuje druhá část knihy, kterou tvoří autorova básnická sbírka Noční verše z kotelny. Je datována rokem 1984, kdy Jan Petránek jako disident a chartista neměl jinou možnost obživy než v kotelně.

Leo Kessler: T – force. Poslední mise

Jatka druhé světové války skončila. Ne ale pro generála Pattona a už vůbec ne pro T-Force! Nad východní Evropou se zatahují mraky komunismu. Ouverturou k násilnému převzetí této části světa do rukou Sovětů a k jejich chystané megalomanické ofenzivě má být zmasakrování zbytků maďarské armády, které plánuje generál Uljanov. Pro T-Force je to výzva. Z nepřátel se stávají oběti, ze spojenců nepřátelé.

Uljana Donátová: Taková ženská jako já

Humorný román pro ženy o neobvyklém přátelství manželky a milenky. V Evelínině životě vždy byl pouze jediný muž, její manžel Alex. Velmi ho po celý život milovala, ale také se trápila jeho opakovanými nevěrami. Evelína však umírá na rakovinu a po své smrti se objevuje jako duch u Alexovy milenky Johany. Ženy navazují neobvyklé přátelství naplněné rivalitou, ale také porozuměním a jistým souzněním. Jde jim totiž nejen o lásku jednoho muže, ale o city a vztahy obecně, diskutují o trápení, které se vztahy souvisí, ale také o radosti, kterou láska přináší.

Rachel Kadishová: Váha inkoustu

Churavějící profesorku historie Helen osloví bývalý student a jeho manželka s prosbou, aby prozkoumala vzácné židovské rukopisy nalezené při rekonstrukci jejich domu. S touto prací jí pomáhá mladý Američan Aaron, který se v Anglii neúspěšně snaží napsat disertační práci. Nejsou však sami, kdo se o listiny zajímá - současně s nimi je zkoumá i konkurenční tým ambiciózních badatelů...

Dominik Dán: Žiješ jenom dvakrát

Matematický génius profesor Puskailer se po dlouhých letech věznění konečně dočkal spravedlnosti a byl propuštěn na svobodu. Nikdo mu nevěřil, že není vrah, a popravdě řečeno, ani on sám na tom občas netrval. Měl štěstí, detektivové z oddělení vražd Richard Krauz a Jozef Fischer, zvaný Chosé, mu uvěřili a celý případ vyřešili.

Bianka Bellová: Sentimentální román

Příběh dvou milostných trojúhelníků se odehrává retrospektivně ve vzpomínkách. Oba protagonisté románu pocházejí z dysfunkčních rodin, a to poznamenává celý jejich další život. Po patnácti letech odloučení se setkávají a mají tak šanci začít znovu. Musí však vybojovat bitvu s přízraky vzpomínek, které na ně stále útočí.

Dita Táborská: Běsa

Jednovaječná dvojčata Běla a Sabina vyrůstají pouze s matkou. Jejich těsné pouto v dospívání naruší drogy a pouze jedné z nich se podaří závislost překonat. Souběžně s rodinou Vránových se odvíjí příběh rodiny z Ukrajiny s českými kořeny, jejíž mužští příslušníci odešli za prací do Čech. Přes velké rozčarování část rodiny vytrvá a usadí se v Praze. Zde se zvláštní shodou okolností osudy obou rodin protnou.

Monika Wurmová: Hvězda nad arabským peklem

Fatima se sice narodila ve Francii, ale do afghánské rodiny, která ji chce v sedmnácti provdat za jejího bratrance. Když dívka odmítne, její bratři se ji pokusí kvůli urážce cti zabít, ale dívka jako zázrakem přežije. Pod jinou identitou a se jménem Fabiene začíná v Paříži nový život, konvertuje ke křesťanství a později žije ve spokojeném manželství. Štěstí se od ní odvrací ve chvíli, kdy odjíždí s manželem pracovně do Saúdské Arábie, kde je zatčena a dostává se do ženské věznice. Zde zažívá nelidské podmínky, hlad a nesnesitelné horko. Kromě toho odhaluje také tajemství, s nímž se Fabiene pokouší bojovat a vzdorovat mu.

Wulf Dorn: Fobie

V domě manželů Bridgewaterových se jedné noci nečekaně objeví neznámý muž, který se suverénně chová jako Stephen, manžel Sarah Bridgewaterové. Vetřelec sice stejně nečekaně zmizí, ale pro Sarah její noční můra nekončí. Neví, kde je její manžel, nikdo nechce věřit, tomu co zažila, a neznámý se znovu ozývá. Jedinou oporou je jí přítel z dětství, psychiatr Mark Behrendt.

Helena Tyburcová: Dokud jsme dva

Hlavní hrdinka má to, co jí mohou v současnosti nejen její vrstevníci závidět - plnohodnotný vztah se svým mužem po téměř čtyřicetiletém soužití. Má někoho, kdo jí pomůže vyrovnat se nejen se všedními starostmi, užít si radost z vnoučat, sdílet společné koníčky. O to bolestnější je vyrovnat se s náhlým tragickým odchodem toho nejbližšího.

Bea Uusma: Expedice. Můj milostný příběh

V červenci 1897 vzhlíželo Švédsko a s ním celý svět k severnímu obzoru. Kdesi nad Špicberky se do vzduchu vznesl balon, který měl dopravit tříčlennou expedici inženýra Andréeho na místo, kam dosud lidská noha nevkročila. Senzační nápad dobýt severní pól s pomocí balonu však skončil tragicky. Osud tří odvážných mužů skryl věčný sníh a tajemství vydal až po dlouhých třiceti letech. Švédská spisovatelka a lékařka Bea Uusma se vydává po stopách expedice až tam, kde všechno skočilo. Příběh novodobé autorčiny výpravy doprovází dobové fotografie a autentické zápisky polárníků.

Jitka Ludvíková: Dotek minulosti

Aby se spisovatelka Monika Hrubešová psychicky vyléčila ze smrti svého milence, nastěhuje se na dobu neurčitou do hotelu, který vede její kamarádka Magda. Při té příležitosti se znovu setká se svým bývalým milencem ze studií - Magdiným nynějším manželem, se kterým se právě rozvádí. V domnění, že tentokrát je to to pravé ořechové, s ním Monika tajně obnovuje svůj vztah. Ovšem netuší, že jeho úmysly nejsou čisté...

Sofia Lundbergová: Červený adresář

Doris je 96 let a má od roku 1928 tentýž adresář. Žije sama v bytě v centru Stockholmu. Většina jmen v adresáři je přeškrtnutá, jejich nositelé zemřeli. Dorisinu samotu přerušují jenom návštěvy pečovatelky a rozhovory s milovanou praneteří Jenny, která však žije daleko. Jednoho dne začne Doris vzpomínky na své přátele z adresáře zapisovat, aby neodešly spolu s ní a mohla vyprávění o přátelství a nebezpečí, o štěstí, smutku a veliké lásce, na kterou se nezapomíná, předat Jenny.

Stefan Ahnhem: Devátý hrob

Fabian Risk má momentálně plnou hlavu osobních problémů, na které ovšem nebude čas. Objeví se totiž děsivý případ obzvláště brutálních sériových vražd. Paralelně a v podobně zlověstné režii se rozběhne pátrání po pachateli krutých vražd také v Dánsku. Atraktivní vyšetřovatelka Dunja se musí prosadit v mužském prostředí, které jí není příliš nakloněné a zachovat při tom chladnou hlavu. Jednotlivé dílky pátrání obou vyšetřovatelů se pozvolna přibližují k sobě, i když to vypadá, že jeden vrah je precizní systematický chirurg z jakéhosi důvodu pitvající své oběti a druhý brutální lovec a kanibal.

Daniela Šafránková: Fína

Američanka Lisa najde v pozůstalosti po svém otci několik dopisů psaných podivným jazykem, češtinou, fotku a parte neznámé ženy. A protože právě prochází rodinnou krizí, odcestuje do Evropy a začne pátrat po svých kořenech. Cesta ji zavede až do Prahy, která je těsně po rozdělení Československa místem pořád ještě spjatým se socialistickou minulostí, pro Lisu nepochopitelným, skoro nepřátelským a plným podivných zvyklostí. Ale zároveň má neopakovatelnou atmosféru, která Lisinu nedůvěru postupně naleptává.

Radka Třeštíková: Dobře mi tak

Sebestředný a bezohledný malíř Boris se rozvádí se svou ženou a stěhuje se ze společného bytu ke kamarádovi Viktorovi. Tento životní zlom ho náhle nutí zamyslet se nad sebou samým a bilancovat. Boris si postupně uvědomuje všechna svá selhání a poněkud neohrabaně se pokouší napravit chyby. Hledá cestu zpět ke svému dospělému synovi, minulost se mu ale vrací jako bumerang a jeho kroky značně komplikuje. V té chvíli mu navíc zkříží cestu šestnáctiletá Erika.