John Boyne: Chlapec na vrcholu hory

Když osud malému Pařížanovi Pierrotovi určí, že bude žít u tety na vrcholu hory, nemá chlapec ještě ponětí, kam se svět řítí. Jenže píše se rok 1935 a tajuplný dům, kde teta pracuje jako hospodyně, je zlověstný Berghof, horské sídlo Adolfa Hitlera. Vůdce si vezme Pierrota pod svá ochranná křídla a uvrhne ho do neznámého, nebezpečného světa moci, tajemství a úkladů - a chlapec si bude muset zvolit, na kterou stranu se přidá...

Kámel Daúd: Mersault, přešetření

Více než sedmdesát let po slavném Camusově Cizinci slaví v řadě zemí úspěch Kámil Daúd s románem Meursault, přešetření. Převrací v něm příběh Cizince, který v koloniálním Alžírsku coby běloch jménem Meursault zabije bez zjevného důvodu Araba. V Daúdově díle je to právě naopak: Arab zabíjí bělocha. Díky literárním kvalitám a aktuálnímu tématu se román dostal mezi čtyři finalisty Goncourtovy ceny. Kontroverzní dílo vyvolalo i negativní odezvu - v rodném Alžírsku byla na autora vyhlášena fatva.

Lee Harris: Vražda o narozeninách

Christine, bývalá jeptiška, nyní milující manželka a matka, žije se svou rodinou ve starém domě, který zdědila po své tetě Meg. Ve sklepě domu zůstávají krabice plné tetiných písemností. Když se Chris rozhodne udělat v nich pořádek, narazí na dvě podivná úmrtní oznámení. Jedno se týká mladíka, který se ztratil v lese a posléze byl nalezen mrtvý, druhé místního bohatého podnikatele, který spáchal sebevraždu v den oslavy svých narozenin. A nebyla by to Chris, aby jí oba případy nezaujaly a nezačala pátrat po podrobnostech, které jí dovedou pochopitelně až k vraždě...

Sandra Byrdová: Růže mají trny

Roku 1565 se sedmnáctiletá Elin vydává ze Švédska na nebezpečnou cestu do Anglie. Tam se stane nejvýše postavenou dvorní dámou královny Alžběty. Román působivě popisuje léta, která předcházela popravě skotské královny Marie Stuartovny, a brilantně zkoumá, co znamená zrada.

Michael Honig: Senilita Vladimira P.

Kousavá satira na současné Rusko a humorná variace na Orwellovu Farmu zvířat, v níž autor ukazuje, jak Vladimír Vladimírovič zkorumpoval svou zemi a oškubal její občany po stránce kulturní, duchovní a mravní. Odehrává se v blízké budoucnosti, kdy "pacient č. 1" tráví svá pozdní léta na prezidentské dače a vzpomíná, jaké to bylo, když cinkal penězi a řinčel zbraněmi. Nemá tušení, že zaměstnanci ho bezostyšně okrádají a zneužívají. Jedinou čistou duší v jeho blízkosti je ošetřovatel Šeremetěv, ale i ten nakonec váhá, jak se zachovat, protože jeho synovci hrozí tvrdý žalář a on potřebuje peníze na úplatek. Kuchař se zmíní, jak to kolem Vladimíra Vladimíroviče chodí, a Šeremetěv stojí před zásadním morálním dilematem.

Jitka Prokšová: Čtvrtá úroveň

Alexe, který pracuje na psychiatrické klinice, zaujme jedna z pacientek, když náhle dojde k zásadnímu zlomu v jejím chování. Jedná se o Kláru, která téměř rok nepromluvila a která teď u něj hledá pomoc. Společně se pokoušejí najít pravdu - ta však není černobílá, jak se zpočátku zdá. A tak postupně mapují jeden úsek Klářina života, na jehož konci najdou odpověď, proč se uzavřela do sebe... A proč už nic nebude jako dřív.

J. P. Delaney: Ta přede mnou

Emma se snaží vzpamatovat z traumatického přepadení a se snoubencem hledá místo, kde by mohla začít nový život. Ovšem žádný z bytů, které navštíví, pro ni není cenově dostupný - anebo se v něm necítí bezpečně. Dokud nenavštíví ten dům na Folgate Street. Tajemný architekt, který ho projektoval pro svou rodinu, má totiž pro nájemníky celou řadu nařízení a restrikcí – nesmí mít např. žádné knihy, ozdobné polštáře či jiné dekorativní předměty, dokonce ani fotografie. Tenhle prostor má totiž své nájemníky změnit – a také to udělá...

Jiří Hanibal: Severská rapsodie

Románový životopis z období Smetanova pobytu ve švédském Göteborgu ukazuje geniálního českého skladatele jako člověka vášnivého, milujícího, ale také chybujícího a trpícího...

Roman Voosen: Ledové hlubiny

Potápěč objeví ve vodním příkopu ostatky mrtvého muže. Brzy se zjistí, že šlo o baltského pašeráka, který zemřel před více než dvaceti lety. O něco později je nalezena zavražděná úspěšná advokátka Anna-Lena Hammarskjöldová. Vyšetřování zavádí komisařku Ingrid Nyströmovou a její mladou kolegyni Stinu Forssovou až k největšímu lodnímu neštěstí evropských poválečných dějin: potopení baltského trajektu Estonia, které je dodnes opředeno celou řadou mýtů a spikleneckých teorií.

Raj Kumar: Šaraf: Začarovaný kruh

Saúdskoarabský generál Farhan al-Baláví oznámí své krásné dceři Marjam, že pro ni má ženicha. Nader je islámský fundamentalista a násilník. Nešťastná Marjam se z lásky k otci a oddanosti k islámu obětuje. Pak pozná amerického zubaře Joea, zamilují se do sebe a sní o společném životě. Když s ním Marjam otěhotní, Nader chce, aby Farhan dceru zabil - pošpinění rodinné cti šaraf se trestá krutě.

Harlan Coben: Nadobro ztracený

Tak jako každý chlapec měl i Will Klein v dětství svého hrdinu - staršího bratra Kena. Jedné noci však byla v městečku Livingston v New Jersey nalezena mrtvola brutálně znásilněné a uškrcené dívky. Podezření z hrůzného činu padlo na Kena a ten ještě téže noci zmizel neznámo kam. Po jedenácti letech nachází Will důkaz, že je jeho bratr naživu. A je to jen začátek - další a další ohromující odhalení ho postupně přinutí čelit nepříjemným zjištěním o Kenovi - i o sobě. A to nejpodstatnější překvapení ho teprve čeká...

Michaela Klevisová: Zmizela v mlze

Kriminalista Josef Bergman chce strávit poklidnou dovolenou v odlehlé vesnici u norského fjordu. Místo rybaření se však ocitne v hodně zamotaném případu. Místní psychosomatička Katrine totiž začne dostávat výhružné vzkazy, vyčítající jí smrt její sousedky. Vzápětí Katrine zemře další pacientka. Rybáři ji najdou uškrcenou na opuštěném místě u řeky. Bergman postupně zjišťuje, že skoro každý obyvatel zdánlivě idylické vesnice má nějaké tajemství.

Angela Marsonsová: Tichá modlitba

Třetí případ policejní inspektorky Kim Stoneové. Tentokrát se Kim snaží odhalit, kdo stojí za únosem dvou mladých dívek a za vydíráním jejich rodičů.

Světlana Alexjevičová: Modlitba za Černobyl

Kniha laureátky Nobelovy ceny Světlany Alexijevičové je sestavena z rozhovorů s lidmi z černobylské oblasti, jejichž život neštěstí zásadně ovlivnilo, s vdovami po hasičích, kteří byli jako první bez jakékoliv ochrany posláni hasit hořící elektrárnu, s mobilizovanými vojáky nasazenými v obrovském měřítku, často nesmyslně, na likvidaci následků katastrofy, s vysídlenými rolníky, vědci, kteří měli zakázáno informovat obyvatelstvo, stranickými pracovníky, kteří zbytečně a marně čekali na pokyny shora.

Katarína Gillerová: Zvláštní příběh

Katarína, Karolína a Karin jsou tři sestry, tři různé osobnosti. Karolína, prostřední ze sester, si občas připadá jako neviditelná. Není ani tak vzorná jako nejstarší Katka, ani tak problémová jako Karin. Po zklamání v lásce a stresujícím zážitku v práci se rozhodne začít nový život v Londýně. Tam potká tajemného cizince s kyticí žlutých růží a postupně mu propadá. Ale proč se k ní chová tak zvláštně?

Martin Sichinger: Poslední šumavská pastvina

Příběh odkrývá méně známou historii česko-německého pohraničí. Na začátku listopadu 1918 dostává písecký poručík Reiner rozkaz potlačit povstání šumavských Němců, kteří se nehodlají smířit s existencí nového státu. Přestože stojí proti obrovské přesile, úkol splní a ke své jednotce se vrátí jako hrdina. Jenže netuší, že v květnu 1949 se bude muset jako nepřítel komunistického Československa dostat přes bavorskou hranici a jeho jedinými spojenci budou právě ti šumavští Němci, proti kterým kdysi bojoval.

Josef Fousek: Zkrátka bez pozlátka

Nová kniha populárního autora fejetonů. O životě, láskách, strastech, událostech smutných i radostných. S nezaměnitelným nadhledem a citem pro výjimečnost okamžiku.

Michael Robotham: Střepy

Christina Wheelerová chce skočit z mostu a ani psycholog Joseph O'Loughlin, řečený Joe, jí nedokáže sebevraždu rozmluvit. Později se u něj doma objeví její dospívající dcera a tvrdí, že je nepravděpodobné, že by se matka dobrovolně zabila...

Carmen Reid: Tři v posteli

Atraktivní, úspěšná a ambiciózní Bella Browningová pracuje naplno, užívá si naplno a zbožňuje svého manžela, žurnalistu Dona. Ale kdesi hluboko uvnitř cítí, že jí něco chybí... Dítě! Dona ta vyhlídka děsí, ale nakonec... Bella pracuje jako poradce pro vrcholový management firem. Ona to přece zvládne! Nebo snad ne? Mezi záchvaty ranních nevolností a bouřících se hormonů si velmi rychle uvědomuje, jak je těžké být dokonalou, pracující moderní matkou.

Petr Borkovec: Lido di Dante

Dvanáct povídek nás přivádí do letoviska několik kilometrů od Ravenny, v němž se ulice jmenují podle postav Božské komedie. Petr Borkovec napsal malého průvodce po místě, v němž se proplétají naturisté s odborníky na duny, prostituti s Dantem Alighierim a vodní ptáci s motorkami Ducati.

Ivan Sergejevič Šmeljov: Slunce mrtvých

Román je nářkem nad zánikem Ruska, autor v něm vypráví o zpustošeném Krymu, o mašinerii zabíjení za občanské války, o každodenním nerovném boji s hladem těch, kteří přežili řádění bolševiků, o postupném umírání přátel.

Sabina Zelená: Tisíc východů slunce

Pavla ztratila během jediného okamžiku manžela i otce - dva lidi, které nejvíc milovala. Navíc v době, kdy prožívá své první těhotenství. Potřeba sdílet svůj smutek s někým blízkým ji zavede k její babičce, ke které se rozhodne přestěhovat. Poznává nové lidi, mezi nimi Zbyška, který se také vypořádá s nepřízní osudu. Najdou tito dva lidé v cestu k sobě?

Lubomír Kubík: Příběh zbloudilé kulky

Děj románu se odehrává v menším českém městě s početnou německou menšinou od konce druhé světové války do odsunu Němců. Autor propojuje dějinné události prostřednictvím konkrétních osudů lidí v dramatické kriminální zápletce.

Karin Krausová: Babinec

Znáte to – nevydaří se vám vztah a vy se stáhnete do sebe. Váháte, nedůvěřujete, jste opatrná. Fungujete bez muže, ve společnosti samých žen, kamarádek, sester, tetiček. Prostě babinec. Připravený okamžitě poradit, pomoct, vyslechnout, pofoukat, ale hlavně řešit. Váš život, váš nový vztah! Ale jak to skutečně chodí mezi ženami, když jde o muže? O tom vypráví tenhle román.

Bernhard Schlink: Letní lži

Soubor povídek na téma lži; ta hraje často hlavní úlohu ve vztazích mileneckých, manželských, mezi rodiči a dětmi i ve vztahu k sobě samému. Sedm povídek o lidech různého věku čtenáře zavádí do období léta, kdy eskalují větší či menší nepravosti a podvody, které se kupí a přerůstají v katastrofy. Autor líčí vztah dvou vzdělanců, dramatika a vysokoškolské učitelky, zatížený žárlivostí a vlastněním, život rodiny, kterou muž úmyslně odstřihne od civilizace a veškerého kontaktu s okolím, popisuje putování staré ženy za její první láskou nebo reakci příbuzných na rozhodnutí starého nemocného člověka dobrovolně odejít ze života.

Elaine Sciolinová: Moje ulice v Paříži

„ Někteří lidé se podívají na rue des Martyrs a vidí ulici. Já vidím příběhy, “ zní úvod spisovatelky Elaine Sciolino ke knížce, ve které popisuje bohatou historii a rušný život jedné pařížské ulice. Svět kolem se mění, ale rue des Martyrs si stále zachovává svůj půvab. Elaine odhaluje kouzlo a osobitost ulice i jejích různorodých obyvatel, díky nimž Paříž ožívá ve vší své velkolepé kráse. Moje ulice v Paříži vás okouzlí svou jedinečností i vylíčením každodenního pouličního života.

Vladislava Hoffmannová: Odsouzený

Lukáš byl vytouženým a milovaným synem. Měl rád sport, vystudoval střední školu a otvíraly se mu dveře do světa filmu. Ale Lukáš sáhl po droze a ta ho dostala až na úplné dno. Z nadějného studenta a začínajícího herce se stal bezdomovec, narkoman a násilník. Ale kniha je hlavně příběhem ženy - zoufalé matky, která se snaží chránit svého syna za každou cenu, i za cenu svého sebezničení. Teprve když se i ona dostane až na úplné dno, pochopí, že jenom mateřská láska jejího syna nezachrání.

Anna Vovsová: Ladič

Píše se rok 2001. Ivan přijíždí z emigrace do Čech. Ne však, aby se vrátil, na to už v Novém světě příliš zakořenil, ale aby překvapil svou matku a ve starém bytě, který si pronajme, oslavil její osmdesátiny. Ivan povolá Ludvíka, aby naladil matce klavír, jako to dělával kdysi. Vyhledá svou dětskou lásku Alici a oba chvíli předstírají, že je možné vrátit čas. Minulost ale nejde zkopírovat a přesadit do současnosti. Stejně jako ji nelze vytěsnit a utéct před ní na druhý konec světa.

Rafel Nadal: Prokletý rod Palmisanů

V malé jihoitalské vesničce se na sklonku první světové války dvě ženy rozhodnou změnit osud novorozeného Vitantonia z rodu Palmisanů, jehož všichni muži zemřeli ve válce. Chlapec je proto vychováván coby dvojče Giovanny Covertiniové. Jak se Itálie pomalu vzpamatovává z hrůz a bídy války, obě děti společně vyrůstají, aniž by zapochybovaly, že nejsou skutečnými sourozenci. Blíží se však další válka. Zatímco Vitantonio se začne skrývat, aby naplnil slib své matky, že nikdy nebude bojovat, Giovanna odchází do Španělska, aby podpořila tamní antifašistický odboj. Nakonec se však musí vrátit do rodného kraje, aby během bombardování a zvěrstev ustupujících nacistů našla bratra a skutečnou životní lásku…

Milena Štráfeldová: Trestankyně

Co má větší cenu: žít v bezpečném závětří, ovšem za cenu kompromisů, nebo si stát odvážně za svým a uchovat si čisté svědomí? Kolikrát ve 20. století stáli lidé v Československu před touto volbou? Pro Růženu Vackovou ale otázka takto vůbec nestála. Neochotu přistoupit na kompromis dokázala tato univerzitní profesorka už za nacistické okupace, kdy byla za účast v odboji odsouzena k smrti. A znovu po únoru 1948, kdy ji soud poslal za mříže na dvaadvacet let za „špionáž ve prospěch Vatikánu“. V komunistických věznicích nakonec prožila 15 let. Přesto je její jméno veřejnosti málo známé. Román Trestankyně přibližuje její život na pozadí „šťastného“ 20. století.

Martin Sichinger: Meyrovo sklo

Na počátku sovětské okupace ČSSR v roce 1968 do malé vimperské sklárny přijíždí oficiální návštěva z řad sovětské armády a prozíravý starý sklář před nezvanými návštěvníky důmyslně uschová kolekci cenných historických výrobků. Další děj se pak odehrává v roce 2013 - co přežilo dobu dvou okupací, nepřežilo dobu tunelování, a tak si šumavští mistři, jejich potomci a blízcí hledají uplatnění, jak se dá. Mezi nimi sklář Waldman, který zkouší štěstí na bavorské straně, či dospívající Tereza, která má zatím svých starostí dost doma v Čechách. Oba však narazí na stopy vedoucí k dávno ukrytému skleněnému pokladu...

Steve Robinson: Poslední anglická královna

Špičkový genealog Jefferson Tayte řeší případ z počátku 18. století, kdy pět vědců a kolegů Isaaca Newtona a Christophera Wrena bylo za podivných okolností oběšeno za velezradu. I když se tato událost zdá dějinami dostatečně vzdálená, existuje přece jen kdosi, kdo hodlá obnovit jistou tradici královské linie v naší současnosti a použít k tomu neváhá všechny prostředky včetně intrik, únosů a vražd. Do hledáčku tohoto zločince se dostanou i Tayte s kolegyní Jean, kterým s blížícím se odhalením pravdy hrozí smrtelné nebezpečí.

Hollie Overtonová: Panenka

Lily a její malé dcerce se po osmi letech povede uprchnout ze spárů učitele ze střední školy, který ji unesl, bil, znásilnil a přivedl do jiného stavu. Když se konečně dostane na svobodu, zjišťuje, jak moc se za tu dobu svět změnil - otec mezitím zemřel, sestra chodí s jejím bývalým přítelem a její věznitel si celá léta budoval dokonalé alibi.

Dorthe Norsová: Spojka, dvojka, plyn

Čtyřicetiletá překladatelka Sonja má pocit, že je nejvyšší čas na životní změnu. A začne tím, že si konečně udělá řidičák. Ukáže se však, že to není tak jednoduché. Ani po šesti měsících cvičných jízd neumí Sonja řadit. Její instruktorka Jytte toho má totiž hodně na srdci, a aby nemusela přerušovat vyprávění, řadí radši sama a Sonja jen točí volantem. A sestra s ní nemluví, masérka jí zase pořád pitvá duševní život, místo aby se starala jen o tělo. Naučí se Sonja přeřadit na trojku? Najde spřízněnou duši? A co je důležitější – najde sama sebe?

Marcla Mlynářová: Rozcouraná duše

Jedna z nejprodávanějších autorek přichází s další knížkou, v níž líčí své pojetí aktivního života ženy po šedesátce. Má čas na sebe i na své záliby, je vyzbrojena šarmem i elegancí, a především díky životním zkušenostem je schopná vnímat svět kolem sebe s humorným nadhledem. Autorčiny úsměvné příhody potvrzují, že není podstatný věk, ale přístup k životu.

Gillian Flynnová: Skvrna

Mistrovská hororová povídka. Neškodné podvůdky, snaha přežívat, drobné lži, a taky jeden věštecký salon se speciálními službami v zadní části. To je svět mladé ženy, na kterou se jednoho upršeného jarního dne obrátí Susan Burkeová, které straší v domě. Jenže ten starý viktoriánský dům skrývá víc tajemství než jednu krvavou šmouhu na stěně a pochybné duchy, které vyžene trocha šalvěje a mořské soli. Dost možná tady půjde někomu i o život...

David Lagercrantz: Muž, který hledal svůj stín

Lisbeth Salanderová si odpykává trest v ženské věznici Flodberga a snaží se vyhnout konfliktu s ostatními vězeňkyněmi. Když se však zastane mladé ženy bangladéšského původu ze sousední cely, okamžitě ji napadne Benita, nepsaná vůdkyně věznice. David Lagercrantz splétá napínavý příběh o zneužívání moci, otázkách cti a stínech Lisbetina dětství, které ji stále pronásledují.

Clare Swatmanová: Než odejdeš

Láska někdy přichází pozvolna. Zoe a Ed se znali od mládí, vždy si byli poblíž, ale nikdy spolu. Až po letech se mezi nimi cosi změní a jejich budoucnost se začne ubírat po stejné cestě. Ale kromě radosti je čeká nejedno klopýtnutí, a jednoho obyčejného dne Zoe řekne svému manželovi pár zlostných slov. Toho dne, který je Edův poslední. Zoe je zlomená žalem a lítostí nad tím, co Edovi řekla, a co mu naopak říct nestihla. Pak ale dostane zázračnou šanci postavit se s ním znovu na začátek. Poučí se ze svých chyb, anebo se minulost změnit nedá?

Jakuba Katalpa: Doupě

Květa je po manželově smrti sužována pocitem samoty a neužitečnosti. Ve sklepě svého domu proto vybuduje malou místnost — doupě — a čeká na návštěvníka, kterého by do ní mohla zavřít a jemuž by mohla vyprávět svůj životní příběh. Zatímco Květa opečovává svého vězně, v Americe umírá na rakovinu Akiko Ikedaová. Dochází sice na chemoterapii, ta však nezabírá a její manžel postupně ztrácí víru v manželčino uzdravení. Hoang Thi Anhová opouští rodný Vietnam a vydává se na dalekou cestu do Prahy, aby pomohla své dceři s vedením domácnosti a malého obchodu. Naráží při tom na odcizení, nejen kulturní, ale také rodinné a generační. Jakkoliv jsou cesty protagonistů zprvu mimoběžné, v jednom okamžiku se protnou v Praze, aby pak nadále pokračovaly vlastním směrem. Všechny tři příběhy tak představují míjení, nedorozumění i paralelnost lidských osudů.

Kit de Waalová: Jmenuju se Leon

Dojemný a strhující příběh rozdělených sourozenců vychází z autorčiných vlastních zkušeností. Na působivosti mu dodává to, že je vyprávěn z pohledu devítiletého Leona, který se jako otec láskyplně staral o malého Jakea, od kterého se musí ale odloučit. Sám musí zůstat u Maureen, „profesionální pěstounky“, která má sice s výchovou dětí bohaté zkušenosti, je však otázkou, jestli Leonovi může dát pocit, že jí na něm doopravdy záleží.

Frederik Backman: Co by můj syn měl vědět o světě

Humorné postřehy moderního otce, který se snaží být dobrým rodičem a vysvětluje svému dvouletému synovi, jak funguje svět.

Elizabeth Mckenzieová: Dáma s veverkou

Originální a zábavný román o lásce a rodině, válce a přírodě, nových penězích a starých hodnotách. Veblen je mladá žena s bohatou fantazií, amatérská překladatelka a svobodný duch v tom pravém slova smyslu. Paul je ambiciózní, nadaný neurolog, který právě objevil způsob, jak napomoci léčbě traumatických poranění mozku ve válečné vřavě. Potkají se, zamilují, zasnoubí. Plánování společného života má však i svou odvrácenou stránku. Najednou se začnou vynořovat i dosud přehlížené rozpory a oba zjišťují, že všechno není tak růžové, jak si původně představovali.

Lenka Sobotová: Suchý konce a jiné pocity

Soubor povídek, ve kterých díky ironii a absurditě vznikají z běžných a banálních příhod obyčejných lidí silná mikrodramata...