Anna Cima: Probudím se na Šibuji

Když se sedmnáctiletá Jana dostane do vysněného Tokia, nejraději by zde zůstala navždy. Záhy se přesvědčí o tom, jak nedozírné následky může takové přání mít. Ocitne se totiž uzavřená v magickém kruhu rušné čtvrti Šibuja. Zatímco mladší podoba Jany bloudí městem, zažívá podivuhodné situace a hledá cestu domů, čtyřiadvacetiletá Jana v Praze studuje japanologii, usiluje o stipendium do Tokia a společně se starším spolužákem si láme hlavu nad překladem japonské povídky. Osud jejího autora, donedávna zapomenutého spisovatele Kawašity, bude mít na vývoj událostí větší vliv, než by kdy obě Jany čekaly.

Sebastian Niedlich: A bůh pravil: budiž Jonáš

Někdy má člověk zkrátka špatný den. Někdy má strašně špatný den. A někdy ho zamáčkne spadlá špička kostelní věže. Přesně to se stane Jonášovi, a tím by mohl vlastně celý příběh skončit. Ale Bůh má s ním jiné plány - neboť Jonáš je nový Mesiáš. A tak vstane z mrtvých. Lékaři, média a stále rostoucí počet nadšených věřících šílí. A Jonáš? Ten chce vlastně mít jen svůj klid. A v žádném případě netouží dělat zázraky! Ale všechno dopadne úplně jinak...

Marie Rejfová: Komu straší ve věži

Další díl detektivní série ze současnosti, ve které se role detektiva zdatně a s humorným nadhledem chopí mladá svérázná učitelka a umělkyně Josefína Divíšková.

Michal Černý: Cesta vojáka

Kniha představuje osobní příběh, ve kterém autor zachytil svou vlastní cestu - od své motivace pro vstup do armády přes zážitky během základní vojenské služby až po tvrdý výcvik a mnohaleté působení ve službě jako profesionální voják, během které se zúčastnil i čtyř misí v Afghánistánu. Ve své knize zachytil nejen život v armádě, tvrdou dřinu a povinnosti, které vojenská služba obnáší, ale i osobní život táty a manžela.

Jan Kment: Bludiště cti

Románové zpracování málo známého případu sebevraždy důstojníka československé armády, který byl autorovým otcem. Čest není jen abstraktním pojmem! Tuto hořce poznanou pravdu napsal otec Kláry a Oldřicha jako slova na rozloučenou předtím, než spáchal sebevraždu - týden po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Vzít si život se mu zdálo jako jediné východisko, nechtěl-li zradit svou vlast ani sám sebe. Na historii jedné pražské rodiny, vystavené nelítostnému tlaku historických událostí, spisovatel Jan Kment mistrně evokuje atmosféru doby, naděje a cíle generace, která v mládí prožila válku, koncentrační tábory a politické převraty. Dospělosti dosahují v dobách čistek a útlaku, ale mají své ideály a věří ve šťastnou budoucnost svých dětí.

Sophie Loubiere: Chlapec s kamínky

Elsa Préauová je zcela obyčejná důchodkyně, která s oblibou pozoruje své sousedy. Brzy si všimne, že u rodiny v sousedním domě je něco špatně. Kromě dvou zdravých dětí vídá na jejich zahradě i smutného, hubeného chlapce, se kterým se zjevně nezachází dobře a který jí připomíná jiné dítě v jejím životě. Elsa je posedlá jediným úkolem: pomoct mu. Ale co může dělat, když jí policie i sociálka tvrdí, že chlapec neexistuje?

Jerzy Kosinski: Byl jsem při tom

Nemanželské retardované dítě, analfabet, který pracuje jako zahradník a jehož jediným zájmem je sledování televize a práce na zahradě, se shodou okolností dostane do domu starého bohatého finančníka. Ve společnosti mluví jen o tom, co dobře zná, a svými jednoduchými postřehy ze života přírody, které nikdo nechápe v jejich prajednoduchém významu, se stane pomocí tisku autoritou ve světě obchodu a politiky.

Andrew Gross: Jediný muž

Poručík zpravodajské služby Nathan Blum rutinně dekóduje depeše z obsazeného Polska. Po útěku z krakovského ghetta - poté co nacisté popravili jeho rodinu - však Nathan touží udělat něco velkého pro svou rodnou zemi zmítanou válkou. Návrh, který obdrží od svého nadřízeného, však nečekal. Má proniknout na nejhorší místo na zemi. Do skutečného živoucího pekla, kde má vyhledat a osvobodit jednoho člověka, jediného muže, který může Spojencům zajistit vítězství ve válce. Ten muž se jmenuje Alfred Mendl a je světově uznávaným fyzikem. Osudy Bluma a Mendla se protnou v místě jménem Osvětim...

Stanislav Brabec: Lazarův deník

Co dělat, když vás stále něco bolí, někde píchá, točí se vám hlava, lékařská ordinace je vaším druhým domovem a vše, co se ve vašem okolí semele, padne nakonec na vás? Nejste v tom sami! Přesvědčí vás o tom tato povídková kniha plná drsného životního humoru o věcech, jimž se smějeme až poté, co jsme zdraví v bezpečí domova.

Carys Brayová: Muzeum tebe

Dvanáctiletá Clover Quinnová vyrůstá jen s tátou a v hlavě má spoustu nezodpovězených otázek. Z věcí, které zbyly po její matce, začne v prázdném pokoji vytvářet muzeum. Jako kurátorka vybírá předměty, které ji nejvíce zaujaly, a postupně z nich skládá příběh matčina, otcova i svého života.

Karel Richter: Voják první linie

Petrasova rodina se ve 30. letech přestěhovala z Československa do SSSR, kde se ovšem Sergejův otec Vladislav stal obětí stalinských represí. Po napadení SSSR nacistickým Německem bojoval Sergej nejprve v řadách Rudé armády, později se stal součástí nově zformované samostatné československé vojenské jednotky. S ní prošel všemi klíčovými operacemi (Sokolovo, Dukla a další) až do těžkého zranění při osvobozování Ostravy. Za své hrdinství v boji obdržel řadu vysokých státních vyznamenání. Kniha krátce shrnuje i Petrasovy poválečné osudy poznamenané složitou politickou situací v Československu.

Catherine Bennettová: Nechci lásku nebeskou

Emma nemá zrovna šťastné období. Zjistí, že neplánovaně otěhotněla s přítelem, který není právě ideální materiál na otce roku, z práce ji vyhodí, když je drzá na šéfa, a ještě přijde o všechny úspory. Naštěstí zdědí starý dům na venkově, takže má aspoň střechu nad hlavou. S novým domovem přijde i velká spousta změn a možná i nová láska...

Martin Reichl: Ženistou ve Stalingradu, pobočníkem na Dukle

Válečný veterán plukovník Eduard Picka začíná svá vyprávění vzpomínkou na to, jak se coby malý chlapec dostal se svým otcem do Sovětského svazu a jak zde prožíval svá dětská léta. Po napadení Sovětského svazu byl odveden do Rudé armády a následně nasazen jako ženista v bojích o Stalingrad. V roce 1944 byl převelen do stavu československé armády. Zde se setkává se svým celoživotním přítelem a vzorem Vilémem Sachrem a stává se jeho oddaným pobočníkem po celý zbytek války. Po válce se stal díky svému matematickému nadání excelentním mapovým důstojníkem ve službách československého letectva. Sloužil postupně na několika letištích, kde mimo jiné zažil bouřlivý rok 1968.

Boris Pralovský: Nohama napřed

Román se odehrává v pohřebním ústavu, kam žádné lehkovážné vtipkování nepatří, a přesto rodina Horáčkových přitahuje komické situace jako magnet a každou katastrofu se jim absurdním způsobem podaří obrátit ve výhru přesně podle pravidla, že život se nemá brát příliš vážně, protože stejně skončí na hřbitově.

Olga Malá: Cela č. 33

Kniha byla sepsána na motivy skutečné události. Hlavní hrdinkou příběhu je mladá žena Hana, která je ve vězení. Zde prožívá svůj vnitřní boj, zároveň se ve svých vzpomínkách vrací do minulosti a postupně odkrývá svůj příběh. Hana během vyprávění čtenáře provádí nejen kriminálním prostředím, ale především klade důraz na hodnotu přátelství, bez kterého by její život, tam za zdí, byl nesnesitelný.

Hana Marie Körnerová: Co neodnesl ani čas

Laděna, Kamila a Ilona. Jsou každá jiná, jinak vnímají a prožívají lásku, manželství, mateřství, ale i těžkou nemoc, sociální a politické změny nebo problémy v zaměstnání. Všechny pocházejí z malé, odlehlé vesničky v Polabí, odkud se v mládí snažily co nejdříve uniknout, aby se tam pak po zbytek života s pokorou vracely.

Patricia Posnerová: Lékárník z Osvětimi

Odhalte dlouho utajovaný příběh Victora Capesia, hlavního lékárníka největšího nacistického tábora smrti v Osvětimi. Autorka odkrývá Capesiovo kruté jednání a následný útěk před spravedlností, popisuje jeho nalezení a obvinění po dvaceti letech od skončení války. Poznejte příběh plný hamižnosti uprostřed hrůz holokaustu. Živý obraz toho, jak obyčejní muži v honbě za bohatstvím sestupují do pekel a cestou ztrácejí poslední zbytky svědomí.

Jiří Hanibal: Hon na motýly

Pět žen - přítelkyň, které jsou krásné, mají kariéru snů, přízeň bohatých mužů. Mohou cestovat, chodí do drahých restaurací - zkrátka žijí konzumním životem jako řada dalších jim podobných pětatřicátnic. Ale i tyto, na první pohled povrchní mladé ženy, poznávají, že opravdové štěstí je jinde - v lásce, šťastné rodině a věcech, které kdysi považovaly za nezajímavé.

Carter Langdale: Aligátor v koupelně

Humoristické povídky z anglického venkova 2. poloviny 20. století, jejichž hlavními hrdiny jsou zvířata v nouzi. Autor pracoval dlouhá léta jako inspektor u britské Královské společnosti pro prevenci krutého zacházení se zvířaty a v knize shrnuje nejvýraznější příběhy ze své praxe, zasazené v malebných venkovských kulisách anglického hrabství Yorkshire. Vedle psů, koček a koní potkáváme i netradiční zvířata od jezevců přes aligátora až po tuleně.