Michael Bussi: Černé lekníny

I malebná města skrývají temnou tvář a nebezpečná tajemství z minulosti. Francouzské Giverny je domovem zahrad, kde maloval své obrazy Claude Monet. Koloběh města, přes den plného turistů, navždy změní nejen tři vraždy, ale i záhadně zmizelý obraz černých leknínů. Zdá se, že stopy vedou k velice talentované jedenáctileté dívce, nebezpečně svůdné učitelce a staré vdově. Pouze tři ženy znají pravdu. Co všechno skrývají?

Adam Chromý: Rekviem za Pluto

V roce 2006 Pluto přestalo být planetou. Stejně jako si svět vlastně nevšiml této velké změny, tak si plíživé degenerace svého partnerského vztahu nevšimli ani David s Alicí. Jejich společný domov se stává pozvolna místem, kde se jeden druhému snaží vyhnout a nalézt svůj osobní prostor a soukromí. S nadhledem i svérázným humorem vykreslil autor rozpad partnerského vztahu a život takový, jaký prostě je.

Richard Bach: Jonathan Livingston Racek

Rozšířené vydání novely amerického spisovatele o racku Jonathanovi je podobenstvím o lidech-ptácích toužících po poznání a naplnění života, po lásce, svobodě a volnosti.

Constance Leisureová: Láska v Provence

Samostatné příběhy, volně spojené několika protagonisty, líčí rozmanité podoby lásky: manželské rozchody a návraty, lásku k místu, odkud pocházíte a jež vás i z velké dálky přivolá zpět, lásku nenaplněnou i lásku, která na člověka teprve čeká.

Erlend Loe: Náklaďáky Volvo

Náklaďáky Volvo jsou pokračováním úspěšného románu Doppler a líčí osudy stejného hlavního hrdiny a stejného losa na cestě Värmlandem. Doppler se tu setkává se skautem, který prospal venku dvacet pět tisíc nocí, a se stařenkou holdující marihuaně, která chce změnit svět.

Dagmar Urbánková: Už měkoně vyvádějí

Ilustrace v knize ukazují falešné představy, které si děti dělají, protože špatně pochopily nějaké slovo, slovní spojení nebo si jen něco představují jinak, než to ve skutečnosti je. To vše se přitom odehrává na hranici jazyka a fantazie, někdy je to směšné, někdy zábavné a někdy se to dotýká podstaty vesmíru.

Hope Jahrenová: Když šeptá listí

Vtipem kořeněný román vtáhne čtenáře do barvitého světa přírody a pozvolna vysloví poznání, že celoživotní profesní vášeň tvoří člověka tím, kým má být. Uznávaná vědkyně Hope Jahrenová staví svůj fascinující příběh na zlomových okamžicích svého života. V dětství byly pro ni hry ve školní laboratoři na minnesotském venkově osobním útočištěm, později poznala jak vědecké úspěchy, tak i mnoho proher. Život Hope však nezůstal osamocený, poznala i osudový přátelský vztah s nadaným Billem, který se stal jejím pracovním partnerem i nejlepším přítelem.

Pavel Kosatík: Češi 1938. Jak Beneš ustoupil Hitlerovi

Komiksové zpracování jedné historické události našich dějin.

Pavel Kosatík: Češi 1948. Jak se KSČ chopila moci

Další z řady komiksových knih o milnících českých dějin.

Artur D´Amien: Nezoufejte! Jsou ještě horší manželky než ty vaše

Svěží a vtipné vyprávění o manželských strastech i radostech v běžných, mimořádných či zdánlivě nezvládnutelných situacích, kterým se člověk v manželství nevyhne, zvláště když se stejně jako autor postaví před oltář dokonce třikrát. Své bohaté manželské zkušenosti zúročil humornou a neotřelou formou, která potěší všechny manžele, manželky i svobodné.

Vlastimil Vondruška: Vzpoura goliardů

Píše se rok 1261. Přemysl II. Otakar podpoří v boji o trůn římského krále a za to má slíben majestát, propůjčující mu rakouské a štýrské léno. Jenže v diplomacii není nic takové, jak by se mohlo na první pohled zdát. Oldřich z Chlumu odjíždí s několika významnými velmoži do německých Cách s tajným posláním. Záhy po příjezdu je zavražděn císařův komoří. Z vraždy jsou obviněni čeští šlechtici a jsou uvězněni. Navíc dojde ve městě k nepokojům, v jejichž čele stojí žáci tamní katedrální školy, potulní vakanti zvaní goliardi.

Owen Matthews: Babylon Moskva

Kniha je beletristicky zpracované otřesné svědectví o Rusku 90. let. Po zániku komunistického režimu a rozpadu Sovětského svazu lidé ztratili všechny dosavadní jistoty a morální hodnoty. Román líčí dekadentní stav ruské společnosti a úpadek Moskvy, kterou měl Matthews jako zahraniční dopisovatel během svého pobytu možnost dokonale poznat. Dřívější společenské hodnoty vzaly za své, vyrojily se pochybné celebrity, korupce, prostituce a zločinnost se rozbujely v obrovském měřítku. Všeobecný rozklad a nedostatek morálky se začaly šířit celou společností, na které parazitovali podnikavci z Ruska i ze Západu.

Isabelle Autissierová: Náhle sami

Louisa a Ludovic se vydají na cestu kolem světa. Jsou šťastně zamilovaní, plánují společný život. Zastávka na ostrově Stromness, obývaném jen tučňáky, lachtany a rypouši, se jim stane osudnou. Ocitnou se náhle sami, bez lodi, bez jídla, bez komunikačních prostředků. Nezbývá než bojovat. S hladem, se zimou, s vyčerpáním, ale i se zoufalstvím a s beznadějí.

Kate Mortonová: Ztracený slib

Je červen 1933 a Loeanneth, venkovské sídlo Edevanových, se připravuje na tradiční oslavu letního slunovratu. Šestnáctiletá Alice Edevanová je jako na trní: nejenže vymyslela dokonalou zápletku pro svou detektivku, ale je také až po uši zamilovaná. Jenže než udeří půlnoc a noční oblohu rozzáří ohňostroj, utrpí Edevanovi bolestnou ztrátu, po níž opustí Loeanneth nadobro. O sedmdesát let později je po jednom nepovedeném případu seržantka londýnské policie Sadie Sparrowová poslaná na nucenou dovolenou, a tak odjede ke svému dědečkovi do Cornwallu. Když uprostřed hlubokého lesa narazí na opuštěný dům obklopený zpustlou zahradou a dozví se o malém chlapci, který beze stopy zmizel, probudí se v ní profesní ctižádost. Tou dobou vede Alice Edevanová, nyní stará dáma, život uspořádaný téměř stejně pečlivě jako detektivky, které ji proslavily. Mladá policistka jí začne klást otázky o minulosti a probudí zpět k životu složitý propletenec tajemství, před nimiž Alice celý život utíkala…

Virgine Grimaldi: Pochopíš, až budeš velká

Dvaatřicetiletá Julia určitě nesnila o tom, že by i jen dočasně chtěla pracovat jako psycholožka v domově pro seniory. Zvolila tu možnost jako útěk od ztráty v rodině a hlavně útěk od partnera, který ji zklamal. O životě mezi starými lidmi si iluze nedělá, avšak stačí pár týdnů a sblíží se s nimi i se svými kolegy, jako by našla novou rodinu. K pocitu naplnění a štěstí jí zbývá už jen krok, a tak Julia musí zapracovat také na sobě a překonat strach z nové lásky...

Dana Hlavatá: Nevěřím ti

Nora prožila spoustu zklamání nejen ve vztahu s bývalým manželem, ale i s partnerem, který jí zkřížil cestu tak nečekaně, jak nečekaně se po letech objevila u dveří domu její matka. Ta se o ni léta nezajímala, a když se objevila na scéně téměř současně s Milanem, Nořiným novým milencem; ani ji nenapadlo, že by ti dva byli spřažení, a podle všeho se ji snažili připravit nejen o majetek, ale i o život.

Kate Eberlenová: Chybíš mi

Tess a Gus jsou si souzeni. Jen se zatím neměli šanci poznat. "Dnešek je první den zbytku tvého života" stojí na malovaném talíři v jejich kuchyni a Tess tohle motto nedokáže pustit z hlavy, přestože je právě ve Florencii a měla by si užívat poslední bezstarostné prázdniny před nástupem na vysokou v Londýně. I Gus je tou dobou s rodiči ve Florencii, sedm měsíců po nečekané události, která dramatickým způsobem zasáhla do jejich životů. A snaží se zjistit, kým je ve skutečnosti. V onen osudný den se jejich cesty zkříží, načež se oba vrátí do svých anglických domovů, aby se mohli vydat vstříc budoucnosti, která se citelně liší od té, již si pro sebe vysnili...

Zuzana Koubková: Invisible

Píše se rok 1794 a válečná loď Jeho Veličenstva Invisible se účastní blokády francouzského pobřeží. Kapitán Richard Thickening je skvělý námořník a dobrý velitel, i když je také milovník vína, nákladného života a spíš sní o krásné vdově Jacqueline, než o slávě Impéria. Rozkazem je vyslán chránit konvoj přepravující neznámý náklad a netuší, že se stává součástí spiknutí, jež pravděpodobně zamíchá politickým rozložením Evropy. A cestu mu zkříží dcera ďábelského piráta, podnikavá mladá dáma Camilla Carfaxová...

Hana Marie Körnerová: Znamená jednorožce

Historický román se odehrává v polovině osmnáctého století ve Francii. Zavede nás na dvůr Ludvíka XV. i na ponurý strážní hrad, kde se v časech sedmileté války shromažďuje vojsko. Hlavní roli v něm hrají dvojčata ze starého rodu. Od raného dětství jsou na sobě silně závislá, mají vlastní svět s tajnou řečí a tajným znamením – jednorožcem. Jejich úspěšná budoucnost je naplánována dlouho dopředu, ale všechno se dramaticky změní po smrti rodičů. Mladík vstupuje do tajné služby Jeho Veličenstva, dívku král provdá za jednoho ze svých věrných. Na dlouhá léta se jejich cesty rozdělí. Když se uprostřed války opět sejdou, pomůže jim v nebezpečí nejen vzájemná podoba, ale i prsten sloužící jako poznávací znamení…

Hanya Yanagihara: Malý život

Psychologický román odehrávající se v kulisách současného New Yorku o mužském přátelství i lásce, obětavosti i krutosti, samotě i sdílení, o boji s životním traumatem, o zneužívání a o cestě do temných a bolavých zákoutí lidské duše.

Michaela Štěchová: Anna zachraňuje svět

Mladá dobrovolnice Anna přijíždí učit angličtinu do lombocké školy v Indonésii, kterou podporuje nezisková organizace z Evropy. Vysněný ostrovní ráj, jak ho známe z pouťových letáků, tu však nenajde. Musí se vyrovnat nejen s chaosem, ale i četnými kulturními rozdíly...

Otto Weiss: I viděl bůh, že je to špatné

Výjimečné osobní svědectví z terezínského ghetta, které přečkalo válku zazděné na půdě místních kasáren. Otto Weiss tuto knihu napsal v Terezíně v roce 1943, kresbami ji doplnila jeho dcera Helga, tehdy 13letá. Společně pak knihu věnovali Helžině matce Ireně k narozeninám. Krátce poté byl Otto Weiss zařazen do transportu do Osvětimi, odkud se už nevrátil. Bůh, který na sebe vzal lidskou podobu, se přichází podívat do Terezína, aby se na vlastní kůži přesvědčil, jaká je mezi vězněnými Židy situace. Do prostého příběhu je vložena vážnost i hloubka, předstíraný úsměv zakrývá hořkost a smutek. Kniha odhaluje zrůdnost a rafinovanost lživé nacistické propagandy užívané k utajení pravdy a k oklamání světa.

Homer Hickman: Albert jede domů

Román, inspirovaný životy autorových rodičů, vypráví laskavý, zábavný a dojemný příběh mladého manželského páru, jenž v doprovodu poněkud zarážejícího domácího mazlíčka - aligátora jménem Albert - vyrazí na zdánlivě pošetilou cestu napříč Amerikou třicátých let.

Fabienne Bettingová: Přeloženo s láskou

Thomas Lagrange je průměrný mladík, pracující u McDonalda, který místo hledání pořádné práce stále fantazíruje o své vysokoškolské platonické lásce, lektorce mesménštiny, Malislovně Jeroně. Když se vyzbrojen svými chabými znalostmi tohoto jazyka ujme překladu bizarního románu, doufá, že ho to s dívkou jeho snů opět spojí. Události však naberou nečekaný spád a román se ze dne na den stane literární událostí. Thomas, který překlad pojal velmi svérázně a živelně a je mylně označován za autora, se ocitne na stránkách novin, v hledáčku televizních kamer a nakonec i v zorném poli svůdné Malislovny. Není však všechno zlato, co se třpytí…

Lisa Jackson: Zasluhuje zemřít

Thriller, v jehož ději se střídá příběh manželky ukrývající se před mužem-tyranem s případem dvou utopených žen s chybějícím prstem na ruce. Duo výkonných policistek má plné ruce práce s objasňováním zločinu, při čemž se musí vyrovnat se ztrátou oblíbeného šéfa a zvykat si na nového.

Laura Madeleine: Cukrářova dcera

Londýn 1988, Paříž 1909 a vyhlášená cukrárna Patisserie Clermont. Dva zdánlivě nesouvisející příběhy se nečekaně protnou, když studentka Petra Stevensonová pátrá po minulosti svého dědečka a při tom postupně odkrývá dramatický příběh zakázané lásky mezi chudým cukrářským učněm Guillaumem a bohatou a krásnou Jeanne Clermontovou, dcerou nejznámějšího cukrářského mistra v Paříži.

B. A. Paris: Za zavřenými dveřmi

Jack a Grace jsou obdivuhodný pár. On dobře vypadá a umí vydělat peníze, ona je elegantní a šarmantní. Navíc jsou pořád spolu. Pak si ale uvědomíte, že Grace nikdy nezvedne telefon, že nepřijímá žádná pozvání, pokud není pozván i její manžel. A jejich ložnice má zamřížované okno...

Jenny Colganová: Léto s vůní čerstvého chleba

K přílivovému ostrůvku v Cornwallu přilnula Polly Waterfordová natolik, že jí neposloužil jen jako přechodná štace, ale nabídl jí vše, po čem toužila: blízkost moře a přírody, malou komunitu lidí, romantické bydlení v majáku, lásku a přátelství, práci, která ji naplňuje. Jenže život je proměnlivý, a zatímco blízkost moře a přírody i ostrovní komunita zůstávají neměnné, v ostatních bodech čekají Polly všemožné problémy a zvraty. Co všechno zažije, než na ostrově opět zavoní chléb?

David E. Hoffman: Špion za miliardu dolarů

Napínavý příběh popisuje skutečný příběh Adolfa Tolkačeva, jednoho z nejcennějších špionů americké CIA z dob studené války. Šéf moskevského CIA tankuje benzín, když mu neznámý muž vhodí na sedadlo obálku. To byl první kontakt, který navázal Adolf Tolkačev, špičkový konstruktér leteckých radarů, s nepřátelskou stranou. I přes velká rizika se rozbíhá nebezpečná spolupráce.

Franz –Olivier Giesbert: Trhačka zubů

Mladičká pomocnice v zubařské ordinaci Lucile toho ve svých patnácti letech zažila až příliš. Velká francouzská revoluce ze dne na den ukončila její šťastné dětství v Normandii a vrhla ji do víru událostí v hlavním městě. V den, kdy pařížská lůza vyplenila královský palác, se v dusivé atmosféře všeobecné nejistoty a násilí rozhodla zasvětit život trestání všech nepravostí, na něž jí v životě budou stačit síly. A protože má velmi jemný smysl pro spravedlnost a protože ji zubařské řemeslo přivede do mimořádně zajímavých prostředí, má příležitostí ke mstě za nevinné oběti fanatismu všeho druhu víc než dost.

Kristan Higginsová: Dokonalá partie

Honor Hollandová dostala od své celoživotní lásky kopačky. A jen o tři týdny později se její milovaný zasnoubí s její nejlepší kamarádkou. Honor se sice snaží dělat, jako by se jí to nedotklo, ale na maloměstě se stejně nic neutají. Z náhlého popudu navrhne Tomu Barlowovi, britskému profesorovi, který potřebuje získat zelenou kartu, dočasné manželství z rozumu. Začíná pro ni hektické období - snoubenec, kterého vlastně nezná, hádka s bývalou kamarádkou, náročná práce v rodinném vinařství. Naštěstí předstíraná láska funguje tak dobře, že by snad mohla být i pravá...

Laurent Binet: Sedmá funkce jazyka

Kniha je klíčem k tajemství jazyka, návodem k jeho ovládnutí. Příběh začíná smrtí sémiologa Rolanda Barthese, kterého srazí auto, když se vrací z oběda s prezidentským kandidátem Mitterrandem. Ukazuje se, že smrt Rolanda Barthese nešťastná náhoda nebyla, že slavný kritik je jen první obětí války o tajemství jazyka.

Anton Hykisch: Věřte císaři

Josef II. se hrdě hlásil do řad osvícenců devatenáctého století a proto se rozhodl, že lid, jemuž vládne, učiní za každou cenu šťastným. Jeho panování je proto poznamenáno velkým počtem reforem, z nichž se ale mnohé minuly s předpokládaným dobrým účinkem a vyvolaly zcela opačné reakce. Hykisch ve svém historickém románu líčí tohoto vladaře jako horečně a neúnavně pracujícího muže, který ve jménu svých ideálů slouží zemi s obrovským úsilím a nasazením až do stavu absolutního fyzického vyčerpání.

Tamara McKinley: Slibuji ti, Annabelle

Přehnaná otcova přísnost donutí mladičkou Annabelle utéct z domova do Paříže. Tady prožívá nádherně bezstarostný čas, bohémská atmosféra města jí učaruje a navíc zde potká osudovou lásku, charismatického malíře Henriho. Do jejich životů krutě zasáhne válka. Henri odjede na frontu, Annabelle nemá peníze na vlastní obživu a ještě k tomu čeká dítě...