Ellie Midwood: Dívka v pruhovaných šatech

Německo, rok 1947. Americký psychiatr doktor Hoffman dostává podivný případ. Před soudem stojí bývalý osvětimský dozorce Franz Dahler. Jeho svědkem je bývalá vězeňkyně Helena, která je v současnosti i jeho manželkou. Tichá a poddajná Helena působí jako typická oběť násilí, a když začne u soudu vypovídat ve prospěch manžela, doktor Hoffman neví, jestli čelí tomu nejméně pravděpodobnému příběhu o lásce, jaký kdy viděl, anebo se před ním obhajuje psychicky nemocná žena, která vnímá minulost zkresleně?

 

Ladislav Zibura: Všechna cesty vedou do Santiaga

Autor v knize popisuje svoji pětitýdenní cestu do Santiaga de Compostela po slavné Svatojakubské cestě přes Pyreneje.

 

Lucy Goacher: Sráz

Všichni říkají, že si Poppy vzala život. Věří tomu i její sestra až do chvíle, než si promluví s Danielem, jehož sestra údajně také sama skočila ze skály. Jenže on má důkaz, že ji někdo strčil. Je možné, že stejná věc se stala i Poppy?

 

Josef Klíma: České podsvětí

Legenda investigativní novinařiny popisuje zásadní kauzy z 90. let: navštívíte s ním Discoland Ivana Jonáka, nahlédnete pod pokličku ruskojazyčných mafií, připomenete si řádění Ivana Roubala či Orlických vrahů a posvítíte si na Radovana Krejčíře i Františka Mrázka.

 

Lina Jansen: Slečna Stinnesová na cestě kolem světa

Životopisný příběh první ženy, která objela svět v automobilu se odehrává ve 30. letech 20. století. Clara Stinnesová byla odhodlaná dokázat světu, že i žena může prožít nevídaná dobrodružství. Na nebezpečné cestě přes Sýrii, zamrzlé jezero Bajkal, poušť Gobi, Andy a další exotická místa čelí největší výzvě svého života, která jí přinese ohromující zážitky stejně jako setkání s osudovým mužem.

 

Shalini Boland: Rodinná dovolená

Psychologický thriller, v němž si dva cizí manželské páry na dovolenou vymění domy. Záhy ale jedna z žen zjistí, že na té druhé rodině, kterou si pustila do domu, je něco hodně podezřelého. A podezření padá i na jejího vlastního manžela.

 

Marat Gabidullin: Bojoval jsem v řadách Wagnerovců

Marat se v knize doznává k tomu, že dobrovolně odešel z ruské armády, svého činu ale vzápětí litoval. Po mnoha letech bloudění ale nenašel nic, co by uživilo jeho rodinu, proto se zapletl s mafií, zabíjel, a nakonec i propadl alkoholu. Život se s ním nemazlil, a když si sáhl na dno, rozhodl se, že ani on se s ním mazlit nebude.

 

Colleen Hoover: 9. listopad

Den před odjezdem z L. A. se Fallon seznamuje se začínajícím spisovatelem Benem. Jejich neovladatelná přitažlivost vede k tomu, že Fallonin poslední den ve městě stráví společně. Pro Bena je Fallonin život přesně tou inspirací, kterou pro své psaní hledal. Vedou sice oddělené životy, ale každý rok v ten samý den se setkávají. Ale po čase si Fallon není jistá, jestli jí Ben říká pravdu...

 

Karin Härjegard: Horké vafle a ledové koupele

Helena se dozví, že kolegyně ze školy má už dva roky vztah s jejím manželem. Opustí proto svůj zažitý stereotyp a odstěhuje se na samotu do hor. Ocitá se v pekle samoty, tíživých vzpomínek z minulosti i strachu z budoucnosti. Postupně však nachází samu sebe, a když začne pomáhat v horské kavárně, uvědomí si, že vlastně celý život chtěla dělat něco úplně jiného než doposud.

 

Veronika Hug: Knooking. Pletení na háčku

Kniha představuje nové techniky pletení na háčku a inspirativní vzory k výrobě kosmetické taštičky, polštáře, papučí, nákrčníku, šály, čepice, obalů na lahve nebo stínidla na lampu.

 

Katrin Unterreiner: Zmizelé poklady Habsburků

Kniha ukazuje finanční situaci vybraných příslušníků habsburského rodu v období devatenáctého a dvacátého století, osudy habsburského majetku po rozpadu rakousko-uherské monarchie a tajemství korunních klenotů Habsburků.

 

Marta Kučíková: Italské mentolky

O čem většinou klevetí Italky mezi sebou? A proč nepomlouvají své drahé polovičky? Proč bývá v italských divadlech více mužů nežli žen? Opravdu mládí končí - viděno italskýma očima - až v sedmdesáti? A je dobré se někdy „nemít dobře“? Proč nám hudba šedesátek může zachránit život? Proč italští muži zbožňují lékořici a jaké je tajemství půvabu fešných italských vdov? O tom všem jsou krátké příběhy autorky.

 

Fern Britton: Marion. Guvernantka královské rodiny

Román, inspirovaný příběhem skutečné postavy - Marion Crawfordové, guvernantky budoucí anglické královny Alžběty II. Marion si roku 1932 přivydělává na studium dětské psychologie. Souhrou náhod dostává na starost dcery vévody z Yorku - šestiletou Elizabeth a dvouletou Margaret. Na univerzitu již nenastoupí a stráví s oběma princeznami dlouhých sedmnáct let. Obětuje svému poslání i vlastní lásku a rodinné štěstí. Stačí však jediná osudová chyba a žádný člen královské rodiny s ní už nikdy nepromluví....

 

Lucy Clarke: Rozlučka na ostrově

Šest odlišných žen vyrazí na sluncem prozářený řecký ostrov, aby oslavily rozlučku se svobodou a Lexinu nadcházející svatbu. Plavání při západu slunce a půlnoční koktejly jsou však jen fasáda a pod hladinou se skrývají nebezpečné proudy, protože každá z žen má svoje tajemství. Jedna z nich je odhodlaná zajistit, aby ke svatbě nikdy nedošlo - a někdo za to zaplatí tu nejvyšší cenu...

 

Hana Radulić: Ani ne pět minut

V matčině pozůstalosti objeví Lukáš starou fotografii z chorvatského letoviska Baška Voda, na které je jeho matka vyobrazena s neznámými lidmi, a začne pátrat po její minulosti. Skrývá se tam snad důvod, proč celý život neprojevovala emoce? Aby Lukáš našel odpovědi na otázky, které ho tak tíží, opouští se svou dospívající dcerou rodnou Prahu a vydává se do Chorvatska. V minulosti se paralelně odvíjí vyprávění jeho matky, ukazující, že rodinné kořeny vedou na mnohdy temná místa a ovlivňují osudy lidí po řadu generací.

 

Ian McEwan: Hodiny

V době, kdy svět stále ještě počítá náklady 2. světové války a železná opona se spustila, život jedenáctiletého Rolanda Bainese se obrátí vzhůru nohama. Dva tisíce kilometrů od matčiny ochranitelské náruče, uvězněný v internátní škole, přitahuje svou zranitelností učitelku klavíru slečnu Miriam Cornellovou a zanechává v ní jizvy i vzpomínku na lásku, která nikdy nezmizí.

 

Nino Haratischwili: Chybějící světlo

Koncem 20. století se Gruzie odtrhla od kdysi všemocného Sovětského svazu. V tomto dramatickém období vyrůstají v Tbilisi čtyři rozdílné, ale nerozlučné kamarádky. Jejich přátelství se zdá být pevné - dokud jej nakonec nezničí neodpustitelná zrada a tragická smrt. V roce 2019 se ženy znovu setkají v Bruselu na fotografické výstavě své zesnulé kamarádky. Tyto snímky vyprávějí jejich příběh, který je zároveň příběhem jejich země.

 

Milan Jakobec: Bohemia a Albion

Autor sloužil čtyři roky ve Velké Británii jako český diplomat. Kniha je psaná čtivým a lehkým jazykem a popisuje řadu situací, se kterými si člověk na místě musí umět poradit. Hlouběji se zabývá přelomovým obdobím sblížení obou zemí za prezidenta Václava Havla, kdy se konala jediná oficiální návštěva britského monarchy v České republice, kdy česká fotbalová jedenáctka bojovala v památném finále ve Wembley o titul evropského šampiona a kdy Londýn truchlil za Lady Dianu.

 

Jaroslav Kalfař: Stručná historie věčného života

Když se Adéla dozví, že je nevyléčitelně nemocná, upnou se její myšlenky k Tereze - dceři, kterou před čtyřiceti lety hned po porodu opustila. V Česku tak zanechá dospělého syna Romana a vydá se do Spojených států, kde Tereza vyvíjí lék zajišťující nesmrtelnost. Než ta ale stačí matce pomoci, Adéla za záhadných okolností umírá. Tereza s Romanem se neznají, ale teď musí spojit síly, aby matčiny ostatky vrátili domů. Podaří se jim to i přese všechna nebezpečí technokratické diktatury, v niž se Amerika proměnila?

 

 

Robert Bryndza: Tíživé ticho

Maggie je úspěšnou lékařkou a s manželem Willem žijí přesně takový život, jaký si vysnili. Jednoho dne však k ní do nemocnice přivezou postřeleného muže v povědomém oblečení. Maggiin život se nejprve zastaví a pak obrátí naruby. Přes všechnu snahu se Willa nepodaří zachránit a Maggie je přesvědčená, že se stal obětí vloupání. Policejní zpráva zní ale jasně: spoušť stiskl Will sám.

 

Tim Sullivan: Pacientka

George Cross umí být zatraceně necitlivý a nepříjemný. Ale díky své neochvějné logice a vytrvalosti patří k nejúspěšnějším detektivům. Sám je coby autista outsider, a proto ho obzvlášť přitahují případy lidí nevyslyšených a vyděděných. Nyní Cross vyšetřuje smrt mladé ženy a jelikož chybí jakékoli stopy, kriminální oddělení chce případ uzavřít. Detektiv Cross je odhodlán vzepřít se svým šéfům a případ znovu otevřít, i kdyby ho to mělo stát kariéru.

 

Rosie Goodwin: Zimní slib

Z Opal Sharpové a jejích sourozenců se náhle stali sirotci. Kniha popisuje těžká rozhodnutí, která musí starší sourozenci udělat a která poznamenají jejich životy na dlouhá léta.

 

Dagmar Digma Čechová: Kdo ti píše?

Romantická dovolená v kulisách řeckého ráje měla vztah Daniela a Šárky zachránit. Hned druhý den je však zaskočí zpráva o podivném dopisu, který na Daniela čeká na poště. Týden milostného sbližování se tak změní v tíživé čekání na rozuzlení záhady. I když byli oba rozhodnuti o společnou budoucnost bojovat, najednou začínají vidět sami sebe v jiném světle.

 

Camilla Läckberg: Kukačka

Fjällbackou otřesou dvě hrozivé události, které spolu zdánlivě nesouvisí. Známý fotograf je nalezen zavražděný v galerii, kde měl zahájit svou výstavu, a v rodině slavného spisovatele dojde k brutální vraždě. Detektiv Patrik Hedström se ocita v mrtvém bodě, zatímco Erika Falcková se zabývá vraždou transsexuálního muže ve Stockholmu osmdesátých let. Brzy pochopí, že všechny tyto události mají kořeny v minulosti...

 

Arnošt Vašíček: České tajemno

Kniha známého českého záhadologa a spisovatele přináší patnáct kapitol věnovaných záhadám a nevysvětlitelným jevům v České republice. Mezi tyto záhady patří např. Voynichův rukopis, tajemství alchymistů, ztracený Attilův hrob, Zvíkov jako hrad svatého grálu, Ďáblova bible, madony a létající talíře, tajemství mohyly na Žuráni, templáři na Veveří, UFO v Miličíně, tajemná mapa Martina Behaima, šamanismus apod.

 

David Long – Kerry Hyndman: Nezničitelní. Pozoruhodné příběhy nejen z divočiny

Kniha přináší příběhy odvážlivců, kteří se rozhodli přežít za každou cenu. Museli využít sílu, odvahu a vytrvalost k překonání extrémně nepříznivých podmínek.

 

Alex Ahndoril: Až najdu klíč

Per Günter Mott, který je jedním z majitelů rodinné firmy, se předchozího dne zúčastnil schůze správní rady a povečeřel na svém panství. Ráno pak v mobilu našel fotografii svázaného muže s pytlem na hlavě. Kvůli výpadkům paměti způsobeným alkoholem ale netuší, jak se snímek do telefonu dostal a kdo je na něm. Chce si najmout soukromou vyšetřovatelku Julii Starkovou, aby mu pomohla zjistit, co se stalo. Julie se vydá do honosného sídla, kde se postupně seznamuje se členy rodiny Pera Güntera. A jak se ukáže, každý z nich má své tajemství...

 

Ivan Hlas: Za barevným sklem

Kniha známého hudebníka s úsměvem i nostalgií líčí dětství a dospívání v pražských Dejvicích 60. a 70. let. V autorových vzpomínkách ožívají Dejvice 60. a počátku 70. let, v nichž prožíval své klukovské hry a bitvy, dětsky vážné drobné radosti i traumata, první lásky i první muzikantské krůčky s kapelou spolužáků.

 

Zdeňka Šíp Staňková: Děti jsou taky lidi

Příběhy lidí, které v dětství zažily nátlak, ponižování, hrozby, násilí, a tato traumata si nesou i do výchovy svých dětí.

 

Brigitte Giraud: Žít rychle

Ve chvíli, kdy se s mužem a malým synem stěhovala do nového domova, do vysněného domu, přišel životní zlom. Dvacet let pak pátrá a nachází osudové náhody, které způsobily tragédii, s níž je těžké se vyrovnat.

 

Martin Sichinger: Zítra přijde Olah

Michal Zídek a jeho spolužáci národnostně pestrého původu prožívají svá chlapecká dobrodružství, hrají si na indiány, užívají si školních radostí a starostí. Zdobí budovatelské nástěnky, běhají při branném cvičení v plynových maskách... A tváří v tvář zákeřným praktikám soudruhů učitelů, lampasáků, šikanujících osmáků, drsných dívek i nečekané tragické smrti jednoho z kamarádů vstupují ze světa dětských her do prostoru dospělosti.

 

Iva Pekárková: S orlem na zádech

Román přináší zasvěcený a psychologicky propracovaný vhled do jednoho z případů, jaké se v Anglii, a nejen v Anglii, dějí každou chvíli. Šikovní „podnikatelé“ si vyhlédnou oběti mezi sociálně vyloučenými krajany, nastěhují je k sobě domů, najdou jim práci - a jejich výdělek si strkají do kapsy. Ale co si počnou, když jsou jejich otrokáři zatčeni?

 

Nina Špitálníková: Severka

Vyprávění ženy, který vyrůstala v Severní Koreji, ale uprchla do Jižní Koreje, líčí její strastiplnou cestu za svobodou, hříchy minulosti i pochyby, které ji po celou dobu provázejí.

 

Grigorij Kanovič: Romance z druhého břehu

Kniha je inspirována příběhem autorových svérázných prarodičů, rodičů a dalších příbuzných. Ve druhé části autor vzpomíná na vlastní dětství v ospalém židovském městečku. Jeho obyvatelé žili dlouhá léta v uzavřené komunitě po boku litevských a polských sousedů, od nichž se odlišovali jazykem, písmem a náboženstvím, ale i specifickým humorem. Ale pak přišla nová doba, která začala zprvu nepozorovaně prorůstat do jejich každodenních životů.

 

Kennedy Ryan: Než tě nechám jít

Když život začal zasazovat jejich vztahu ránu za ranou, Yasmen a Josiah Wadeovi zjistili, že láska sama o sobě nemůže vyřešit všechno. Ani zachránit jejich manželství. Yasmen nebyla připravená na to, jak se jí život rozpadne pod rukama, ale s Josiahem našli nový rytmus a společně se starají o své děti i prosperující podnik. Přesto je to k sobě stále táhne jako dva magnety, což vyvolává otázku, zda jsou opravdu připraveni nechat toho druhého jít.

 

Annie Ernaux: Paměť dívky

V létě roku 1958 přijde osmnáctiletá Annie Ernaux na letním táboře v Normandii o panenství. Teprve ve chvíli, kdy ji hlavní vedoucí, se kterým stráví noc, opustí, si Ernauxová uvědomí, že se podřídila jeho vůli. O padesát let později jí dochází, že může uplynulé roky smazat a vrátit se k úvahám o mladé ženě, na niž chtěla zcela zapomenout. A zjistit, že právě u ní, zrazené dívky plné studu a ponížení, ale také dívky, která poznává sebe samu a postupně získává sebedůvěru, se skrývá počátek jejího spisovatelského života.

 

Celeste Ng: Ohníčky všude kolem

Shaker Heights je luxusní předměstí Clevelandu, kde jakoby jednotlivé středostavovské rodiny žily podle stejných pravidel a rovnítek. Poté, co do jejich blízkosti vstoupí svébytná živoucí fotografka Mia s dospívající dcerou, rozdílné mentality a postoje pozvolna dospějí až k tragickému vyústění, ve kterém na povrch zdánlivě bezchybných životů vypluje nesnášenlivost, elitářství, maloměšťáctví a především komplikovaná otázka mateřství.