Robert Fulghum: Opravář osudů

George Nowak přijede do Prahy, aby pátral po svých českých kořenech. Nakonec ale zjistí, že vlastně hledá odpověď na jinou otázku: Kdo jsem? Kdo si myslím, že jsem? A kdo je Vera, sousedka a přítelkyně plná pochopení, ale i tajemství?

Monika Zgustová: Revolver v kabelce

Jméno Nabokov znají všichni, hlavně díky Lolitě. Považujeme ho za klasika moderní literatury, jeho díla tvoří kánon - a také kult. Monika Zgustová přibližuje čtenářům jeho osobnost spisovatelskou, ale také lidskou. Novela sleduje spisovatele v Cannes roku 1937, kdy váhal mezi dvěma ženami, ve švýcarském Montreux o čtyřicet let později a v roce jeho smrti.

Martina Formanová: Povídky na tělo

V šestnácti krátkých povídkách nás autorka seznamuje s niterným světem obyčejných lidí, jde však o velmi pestrou paletu osobností lišících se vzděláním, společenskou úrovní i věkem. Hlavní postavou každé povídky je chybující člověk, do jehož hlavy je nám umožněn kraťoučký, ale intenzivní náhled.

Anthony Doerr: O dívce Grace

David Winkler, tichý chlapec okouzlený nestálostí počasí a posedlý sněhem, žije na Aljašce ve městě Anchorage. Někdy vidí události ještě předtím, než se stanou. V dospělosti ho sen o tom, že se mu nepodaří zachránit svou malou dceru při záplavách, naprosto zdrtí. Odjede tisíce mil daleko, opustí svou rodinu, domov i budoucnost, aby vyplnění tohoto snu zabránil. Na ostrově v Karibiku, kde skončí sám a bez peněz, navíc netuší, jestli jeho dcera přežila a jestli mu manželka útěk kdy odpustí, mu poskytne přístřeší rodina s mladou dcerou. A právě ta ho nakonec probudí zpět k životu a přiměje ho hledat všechny, jež opustil.

Marybeth Mayhew Whalen: Nejskrytější přání

Při pohledu zvenčí může Sycamore Glen vypadat jako naprosto obyčejné ospalé maloměsto. Ale za bílými plaňkovými ploty leží pavučina tajemství utkaná od jednoho domu k druhému. Místní obyvatelé si v sobě nesou břemeno vlastní minulosti - až do chvíle, kdy nehoda na koupališti naruší zdejší křehkou rovnováhu. Jediné parné léto odhalí dávno pohřbená tajemství a obyvatelé Sycamore Glen zjistí, že je nemožné skutečně znát ty, kteří jsou nám nejbližší...

Melanie Benjamin: Labutě z Páté avenue

Příběh kontroverzního přátelství spisovatele Trumana Capoteho, autora Snídaně u Tiffanyho, a celebrity Babe Paleyové. Ze všech hvězd newyorské smetánky září Babe Paleyová nejjasněji. Její dokonalá tvář pravidelně zdobí stránky časopisu Vogue, její vybraný vkus a styl všichni obdivují. Pod spořádaným, elegantním zevnějškem však přebývá vášnivá, osamělá žena toužící po opravdové lásce. Pak se objeví Truman Capote. Drobný, zlatovlasý génius získá díky Babe výjimečný přístup do zákulisí manhattanské elity, přímo k nejužšímu kroužku mocných, opředenému skandály a drby. Babe si ani ve snu nedokáže představit, jakou spoušť za sebou Truman zanechá. Když se z člověka ale jednou stane vypravěč příběhů, nepřestane jím být ani tehdy, když se mu v největší důvěře svěří někdo blízký… Trumanova proslulost dosahuje vrcholu, když se na jeho hvězdný maškarní Černobílý ples sjíždějí takové celebrity jako Frank a Mia Sinatrovi či Rose Kennedyová. Velmi záhy však Truman Capote zažehne literární skandál, jehož zničující následky budou doznívat ještě mnoho let poté.

Liane Moriarty: Šílené výčitky

Pedantská účetní Erika a bohémská violoncellistka Clementine toho mají společného jen málo, ale přesto jsou prakticky odjakživa nejlepší kamarádky. Jenže zatímco bezdětná Erika by pro Clementine strčila ruku do ohně, Clementine se do téhle role nechala kdysi vmanévrovat svou matkou a po většinu času jí její otravná obdivovatelka pořádně leze na nervy. A pak je jednoho slunečného dne pozve i s jejich manžely Eričin soused na grilování. Co se na nějaké obyčejné garden party mohlo přihodit tak strašného, že teď všichni litují, že pozvání přijali?

Jodi Picoultová: Velké maličkosti

Ruth je zkušená sestra pracující na novorozeneckém oddělení. Svého syna vychovává sama, neboť je vdovou po válečném hrdinovi. Nyní stojí před soudem, protože ji obvinili ze smrti novorozence - syna bílého amerického fašisty. Ruth je totiž černoška. Je však v tomto případu důležité, jakou má kdo pleť? Nebo je to jenom zástěrka pro předsudky a přesvědčení, které řídí životy nás všech?