Caspar Collins Nielsen: Mount Kodaň

Dánská vláda se rozhodne nad hlavním městem vztyčit velehoru. Díky ní vznikne několik klimatických zón, od tropické až po polární. A v tomto prostředí se odehraje sedmnáct příběhů, jejichž hrdinové sní o novém lepším životě a odmítají se podřídit obyčejné logice i přírodním zákonům.

Taylor Adams: Není úniku

Studentka Darby Thorneová cestuje za svou nemocnou matkou. Kvůli sněhové bouři uvízne na dálnici uprostřed ničeho a je nucena strávit noc na odpočívadle se čtyřmi úplně cizími lidmi. Při hledání mobilního signálu si všimne ruky malé holčičky, která je zamčená v jednom ze zaparkovaných vozů. Bez spojení a bez jakékoli možnosti se odtamtud dostat musí Darby přijít na to, kdo z jejích neznámých společníků je dívčiným únoscem.

Pater W. Stahl: Nad ledem a Saharou

Kniha je inspirována válečným deníkem P. W. Stahla, příslušníka Kampfgeschwader 30, vyzbrojené letouny Junkers Ju 88. Jeho záznamy zpracoval Manfred Jäger do podoby čtivého autobiografického románu, který je nekompromisním obrazem německé letecké války.

Ellen Marie Wisemanová: Pro tvoje dobro

Devítiletá Lilly Blackwoodová je podle své matky zrůda, proto ji nikdo nesmí spatřit a ona nemůže opustit podkroví, v němž doposud bydlela. Píše se rok 1931, je léto a matka jí poprvé v životě dovolí jít ven. Vezme ji do cirkusu, kam ji ale prodá jako kuriozitu, na niž se budou všichni chodit dívat. Malá Lilly se nakonec naučí být šťastná, vyroste z ní žena a najde si muže. O více než dvacet let později se dospívající Julia Blackwoodová vrací do rodného města, aby převzala farmu po svých zesnulých rodičích. Postupně začne odhalovat tajemství, která jí dosud zůstávala skrytá. Pátrá po tom, kdo žil na zamčené půdě a snaží se zjistit, kdo byla záhadná Lilly a jaký k ní měla vztah.

Oldřich Klobas: Jak se chodí v laně

Kniha zachycuje osud slušného člověka, který se již ve svých šestnácti letech stal obětí zločinného komunistického režimu. Formou vyprávění ve třetí osobě autor vzpomíná na okolnosti začínajících komunistických politických procesů. Vypráví, jak málo stačilo, aby se ze slušného člověka doslova pro nic stal vyvrhel odsouzený na základě mučení a vynucených výpovědí k mnohaletým těžkým žalářům nuceným pracím. Podrobně popisuje život v jáchymovských pracovních táborech, každodenní šikanu komunistických bachařů, ale současně i nezlomnou vůli odsouzených přežít.

Jay Formanová: Jednosměrná jízdenka

Když novinářka a cestovatelka Lee Smithová dostane esemesku "Někdo se mě pokusil zabít, " nejprve si myslí, že si její nejlepší kamarád Jack Hughes jen stěžuje na někoho, kdo ho předjel v autě. Jenomže ono ho to auto nepředjelo, ale srazilo a Jack si je jist, že ten útok souvisí se záhadnou smrtí mladé dívky na berkshirské internátní škole. Jack, protože je jejím sponzorem a členem správní rady, chtěl nešťastnou událost prošetřit a o to teď také požádá Lee. Té se do celé věci vůbec nechce. Na oné škole se sice s Jackem potkali, nevzpomíná však na období studií vůbec ráda, protože byla obětí šikany. A mrtvá dívka je navíc dcerou její úhlavní trýznitelky. Jenomže nejlepší kamarádi se neodmítají...

Fredrik Backman: My proti vám

Román vypráví o měsících následujících po událostech, které otřásly Medvědínem v předešlé knize. Nejlepší kamarádky Maya a Ana tráví léto na odlehlém ostrově a snaží se nechat celý svět za sebou, ale nic nedopadne tak, jak doufaly. Řevnivost mezi Medvědínem a sousedním městem Hedem přerůstá v zuřivý boj o peníze, moc a přežití, který vypukne naplno ve chvíli, kdy se střetnou oba hokejové kluby. Zároveň vyjde na povrch tajemství jistého mladého hráče a celé město musí ukázat, zač vlastně stojí. Bude se říkat, že toho roku přišlo do Medvědína násilí, ale není to pravda. Násilí tam totiž už dávno bylo...

Ivan Fíla: Muž, který stál v cestě

Strhující román o muži, který se v srpnu 1968 pod hrozbou likvidace vzepřel okupantské moci a jako jediný nepodepsal potupný moskevský dokument. Autor Ivan Fíla rozehrává fascinující drama o hrdinství a zradě odhalující detailní pohled do životů lékaře a politika Františka Kriegla a jeho protivníka, ďáblova advokáta Gustáva Husáka. Jsme svědky zákulisních intrik předcházejících osudné noci z 20. na 21. srpna 1968, pozadí únosu šesti československých stranických a vládních představitelů do Moskvy a postupného lámání charakterů během jednání v Kremlu.

Joan Peruga: Neviditelná republika

Napínavý román o knihách, krásné přírodě Pyrenejí, jejich obyvatelích a romantickém hledání. Hlavními hrdiny příběhu jsou knihovnice a novinář, kteří se seznámí v Národní knihovně Andorry. Společně pátrají po cestopise z 19. století, který je zahalený jakýmsi tajemstvím. Vzácná cestopisná kniha o Andorrském knížetství možná ani neexistuje, možná si autorka vše vymyslela a Pyreneje ani nenavštívila. Román o bibliofilech, krásné přírodě Pyrenejí, jejich obyvatelích a romantickém hledání.