Knihy pro malé čtenáře

ČECH, Pavel: O Mráčkovi

Poetický příběh o malém chlapci, který se vydal za město pouštět draka, napsal a ilustroval Pavel Čech. Knížka je vhodná pro začínající čtenáře.

DOLEJŠOVÁ, Eva: Tajemství jedné knihovny aneb Ze života knižních skřítků

Knížka je určena pro děti mladšího školního věku. Nenásilnou, zábavnou i humornou formou se snaží přivést děti ke čtení, ke knihám, ale i k zamyšlení nad okolním světem, chování ke svému okolí, ke svým kamarádům. Snaží se podnítit děti, aby přemýšlely o příběhu, který čtou, a zkusily domyslet, jak by se zachovaly, jak by příběh mohl skončit. Tím v nich prohlubuje samostatné myšlení, schopnost mít vlastní názor, ale i fantazii. Její nedílnou součástí jsou zábavné úkoly, omalovánky, komiksy, doplňovačky, které podnítí v dětech pocit, že spoluvytváří příběh, zdokonalují jejich výtvarné schopnosti a slovní zásobu.

KAHOUN, Jiří: V Dlouhonosech zlobí čerti

V Dlouhonosech mají dlouhé nosy, drobné špatnosti tady lidem prodlužují nosy. Pro čerta je to ráj na zemi. Když se ale místňáci začnou k sobě chovat hezky, i zdejšímu čertu Pukavcovi dojde, že je zle. Blíží se Vánoce a lidem to úplně popletlo hlavy. Nápravu může zjednat jen zvláštní čertí jednotka, vyslaná samotným Luciperem, nejvyšším pekelníkem.

LAMKOVÁ, Hana: 4 starodávné příběhy Čtyřlístku

Kniha dalších čtyř komiksových příběhů s Fifinkou, Bobíkem, Myšpulínem a Pinďou, kteří se tentokrát vydali do dob minulých. Kniha obsahuje příběhy Tajemství chámu, Brána času, Báječní dovolená a Domovní znamení.

MACUROVÁ, Katarína: Zajíčkova cesta

Jak najít své místo ve světě? Zajíček se vydává na dalekou cestu, aby zjistil, kam a hlavně ke komu doopravdy patří. Spřízněnou duši hledá podle podobnosti vlastního stínu. Objevuje tak podstatu tvarů a barev. Koho na své pouti potká a které země při tom navštíví?

MAĎARKOVÁ, Kateřina: Justýnka a asistenční jednorožec

Justýnka je docela obyčejná holčička, které ale dočista chybí fantazie. Svět vidí docela nudně, šedivě, úplně bez nápadu. Naštěstí se jí dostane pomoci od asistenčního jednorožce Huberta. Ten ji za pouhých šest dní naučí věci kolem sebe vidět úplně jinak...

PROCHÁZKOVÁ, Iva: Myši patří do nebe

Dobrodružství myšky Šupito začíná dramaticky. Myška utíká cestou necestou před lišákem, který ji pronásleduje, a zřítí se z příkrého srázu do propasti. Když se Šupito probudí, uvidí před sebou malou rozpláclou myšku. Ta myška se nehýbá a – vždyť je to ona! A kolemjdoucí sestřenice Žerebrouky, která se s ní vesele pouští do řeči, přece loni umrzla v lese! Co se to jen děje? Čtenáře čeká nejedno překvapení, protože – myši patří do nebe, ale jenom na skok!

SCHMACHTL, Andreas H.: Žabák Jeroným

Jmenuje se Žabák. Jeroným ŽABÁK. A na něj a jeho neuvěřitelné vynálezy čekal svět už hodně dlouho! Protože bez Jeronýma by neexistovaly poštovní automaty, které dokážou poslat až 2999 pohlednic najednou, poloautomatické dešťové sprchy a už vůbec ne zneviditelňující svízelový krém. Nezdárný žabák Nick (rovněž kutil) proto hledá sebemenší příležitost, jak Jeronýmovi jeho plány překazit. Jenomže Jeroným je na něj zkrátka a dobře příliš chytrý.

WOLDE, Gunilla: Ema ve školce

Ema chodí do školky ráda. Má tam bezvadné kamarády. Nejvíc si hraje s Nelou, i když se občas pošťuchují. Ve školce Emu všechno baví, někdy se jí ani nechce domů a maminka s bratříčkem musí počkat, než si Ema dohraje... Pokračování příběhu o malé, trošku zlobivé holčičce.

ZEMANOVÁ, Alžběta: Joska jede na jih

Svět Josky a jeho cesta na jih není tradiční prázdninovou destinací. Už jste bloudili ve velkoměstě, zevlovali v přístavu či čekali na zastávce v horách? A tušíte, co vše vám ještě zůstalo skryto? Ne tak Joskovi. V této knize dětem nikdo nic nevysvětluje ani je nepoučuje. Vzdělávají se v zábavných oborech (jako je pěstování smyslu pro humor, tříbení básnického talentu, vybrušování snivosti a mnoha dalších, pro dnešní svět zcela neužitečných věcí.) a spoustu toho uvidí, zažijí a kupodivu i zaslechnou. Svět totiž není takový, jaký se zdá být, ale takový, jaký ho dokážeme uvidět.

Knihy pro starší čtenáře

AARONOVITCH, Ben: Řeky Londýna

Jedna z nejúspěšnějších městských fantasy uplynulého desetiletí vás zavede do Londýna, ve kterém u policie slouží čarodějové a po ulicích se prohánějí zlovolní duchové či božstva na válečné stezce.

CASTRO, Adam-Troy: Gustík Smutník a kradač lidí

Gustík žije v černém domě obklopeném černým plotem a zahaleném mlhou. Sám je napůl kluk a napůl stín. Strašidelný dům nesmí opustit, a tak nemá žádné kamarády. Smutně pozoruje, jak se naproti do růžového domku stěhuje rodina se dvěma školačkami. Rád by se s nimi seznámil, ale ví, že existuje pádný důvod, proč se jeho pochmurnému domu vyhýbat.

DRIJVEROVÁ, Martina: Lví kouzlo

Poznejte na stránkách knihy dobrodružný život Emila Holuba. Tohoto cestovatele neobdivovali jen Češi, které ohromil rozsáhlými sbírkami ze svých cest, ale i samotní Afričané. Jako lékař mnohé z nich uzdravil, a když si dokázal ochočit i opuštěné lví mládě, domorodci před ním začali ve strachu a úctě uhýbat. Ovládal totiž lví kouzlo!

HOOVER, Colleen: Možná jednou

Sydney žila v dokonalém světě - dobrá škola, práce, skvělá kámoška i úžasný přítel. Jenže pak zjistí, že její přítel ji podvádí a nádherná bublina perfektní idylky praskne. Naštěstí je tu záhadný soused a jeho hudba. Ale psát písně, stejně jako žít vlastní život, není nikdy snadné.

WALLACH, Tommy: Všichni jsme hleděli vzhůru

Než se objevil ten asteroid, nechali jsme se škatulkovat: sportovec, vyvrhel, flákač, snaživec. Pak jsme se podívali vzhůru a všechno se změnilo. Říkají, že tu bude za dva měsíce. Takže máme dva měsíce na to, abychom vylezli ze svých škatulek. Dva měsíce na to stát se někým lepším než doteď, něčím, co vydrží i po samotném konci.

WILSON, Jacqueline: Družička k pronájmu

Velice hezká a rozumná devítiletá dívka má téměř nenošené úžasné růžové značkové šaty pro družičku s ladícími doplňky. Zúčastní se jakékoli svatby a dodá tak dokonalý lesk a perfektní styl vašim svatebním fotografiím. Za den si účtuje velmi malý poplatek. Tilly má plný šatník družičkovských šatů. Jediným problémem je, že existují jen v její fantazii. Ve skutečnosti je to Tillyina nejlepší kamarádka Matty, kdo má nádherné růžové šaty pro družičku na dokonalou svatbu s nevěstou v bílých šatech. Tilly se bojí, že z ní družička nikdy nebude. A tak se rozhodne, že vezme osud do vlastních rukou - dá si inzerát, kde nabídne své služby...