Knihy pro malé čtenáře

BLACK, Jess: Strážkyně krystalů 3. Slzy mořských panen

Eva s Oskarem se ocitnou v říši, kde vlnám vévodí zabijáčtí piráti, a jediným jazykem je řeč moře. Mořské panny nutně potřebují pomoc. Piráti je zajali, aby mohli prodávat jejich slzy jako poklad. Když se však z oceánu vytratí jeho dávné ochránkyně, dojde k narušení odvěké rovnováhy a veškerý mořský život se může ocitnout v ohrožení. Dokážou Eva a Oskar zdolat nebezpečí na moři a pomoci mořským pannám dříve, než bude pozdě?

BŘEZINOVÁ, Ivona: Ztraceni ve vlnách

Měl to být výlet, na který nikdy nezapomenou. Nikoho ovšem nenapadlo, že nastane taková katastrofa. Zámořská loď, na které se plavili, začala hořet a potápět se. Po chaotické evakuaci se parta šesti dětí ocitá na člunu, který je unáší širým oceánem pryč. Po strastiplné plavbě se všichni zachrání na opuštěném ostrůvku v Karibiku. Přežili, ale co bude následovat?

BUTLER, Dori Hillestad: Strašidelná knihovna 2. Na půdě je duch

Kaz není obyčejný kluk, je to duch. Klárka zas není obyčejná holka – dokáže totiž vidět duchy. Jejich detektivní kancelář je proto jako stvořená pro řešení záhad! Tentokrát je vyšetřování zavede na sousedovic půdu, ze které se začaly ozývat strašidelné zvuky.

COBB, Amelia: Ema a její kouzelná ZOO 1. Osamělé lvíče

Emin strýček Horác cestuje po celém světě a zachraňuje zvířátka, která ztratila domov. Emu a její maminku, která pracuje v ZOO jako veterinářka, napadne, že jim vytvoří co nejlepší podmínky pro to, aby se rychle zabydlela. Ema ví jak na to. Rozumí totiž řeči zvířat a může s nimi mluvit. Ale pssst, nikomu to neříkejte, je to tajemství! Když strýček přiveze malého lvíčka, Ema se vypraví za starým lvem Leonardem, aby jí poradil, jak osamělé mláďátko rozveselit.

HLAVINKOVÁ, Lucie: Projekt pes (smečka)

Jenda konečně dostal vytouženého psího kamaráda. Na vlastní kůži se tak přesvědčí, že mít psa není jen zábava... Venčení, výcvik, povely... Důležité je nebýt na všechno sám. Protože smečka, to je základ, to ví přece každý!

KATOLICKÁ, Magdaléna: Jenseptej. Příběhy knižních skřítků

Na světě je spousta knih, to určitě víte. Zcela jistě ale nevíte, že o ně pečují knižní skřítci. Jak to dělají? Co se učí ve škole? Jaká je jejich oblíbená zábava? To vám prozradí Jenseptej, knižní skřítek, který bydlí s mámou Rádavařila, tátou Koupilboty a sestřičkou Sněží ve hřbetu jedné dětské knížky. A aby toho nebylo málo, dozvíte se, kdo je to knihkupec, knihomol nebo spisovatel a jistě oceníte i nápady na tvořivé aktivity. Kupříkladu návod, jak si vyrobit hezkou záložku do knížky.

KELLY, Mary: Zasněžená červenka

Příběh se šťastným koncem, který se skutečně stal! Evan s Hanou najdou ve sněhu promrzlou červenku. Chytila se do pasti a nemůže se hýbat. Hned zavolají na pomoc zvířecí záchranáře. Podaří se jim ptáčka vyprostit včas? Stále totiž velmi hustě chumelí a sněhu přibývá… Krásný příběh o lidech s dobrým srdcem, kteří pomáhají zachraňovat zvířátka.

MALÝ, Radek: Všelijaké řečičky pro kluky a holčičky

Krátké veselé básničky, nonsensové veršíky a další řečičky o všem možném, o zvířátkách, o klucích a holčičkách (o holčičce, která si vlezla do želvího krunýře, o jiné holčičce, která si nechala narůst vousy), tetách, pánech, švestkách nebo třeba hruškách. Veselé texty Radka Malého doprovázejí půvabné ilustrace Alžběty Skálové.

MEADOWS, Daisy: Kamarádky kouzelných zvířátek 2. Bella Mourková má potíže

Nejlepší kamarádky Jola a Lilka se ocitnou v lese Přátelství, kde zvířátka umějí mluvit a kouzla jsou skutečná! Dívky se nemohou dočkat, až v tajuplném lese poprvé zůstanou přes noc. Bella Mourková se však dostala do potíží s Grizeldinými nohsledy Strašbahňáky! Dokážou dívky najít kotě dříve než zlá čarodějnice?

NORTON, Sheila: Oliver, kocour, který zachránil Vánoce

Kocourek Oliver jen výjimečně opouští svůj domov v hostinci Myslivna. Když ale hospodu zničí požár, zůstane bez střechy nad hlavou. Přátelskému kocourkovi se naštěstí podaří brzy najít ve vesnici nový domov. Pak se však seznámí s nemocnou holčičkou Karolinou, která nemá žádné kamarády. Oliver si vzpomene na to, jak lidé pomohli jemu, a rozhodne se, že je nejvyšší čas na to, aby vesnice, ve které bydlí, zažila pravý vánoční zázrak.

ROŽNOVSKÁ, Lenka: Zachráněné Vánoce

Jaké je to pravé poselství Vánoc? Pokoj lidem dobré vůle! Malý František se na Štědrý den vydá pro betlémské světlo. Cestou potká pana Dobrejšku, kterému někdo ukradl kytici, kterou chtěl věnovat svojí ženě. Františka hned napadne, jak by mohl panu Dobrejškovi pomoct, aby starý pán neztratil o Vánocích víru v dobré lidi… A protože jsou Vánoce, určitě všechno dobře dopadne!

SKÁLOVÁ, Pavla: Malostranská psí zima

Zimní příběhy tří kamarádek, které spolu bydlí ve starém domě na Malé Straně v Praze. Nejsou to úplně obyčejné kamarádky, jde o dvě psí, mopsí holky a jednu kočičí slečnu, takže ani jejich příběhy nejsou úplně obyčejné.

ŠINKOVSKÝ, Martin: Vincent a Bóďa. Tajemství Hraničního lesa

Tentokrát Bóďu a jeho kamarádku Lotku čeká pořádné zimní dobrodružství na sněhu. Vypraví se totiž spolu s Vincentem ke Králickému Sněžníku, do tajemného Hraničního lesa. Právě tam totiž zmizely sudy s vzácným borůvkovým vínem i Darek, Vincentův známý. Souvisí jejich zmizení nějak?

VAJSEJTLOVÁ, Barbora: Princezna a baron

Malá Magdalenka si ze všeho nejradši představuje, že je princezna. Princezna Pampeliška! Se svojí nejlepší kamarádkou Adélkou, jinak také princeznou Sněženkou, čekají, až se u nich objeví nějaký princ, se kterým by si mohly zatancovat. Zatím si ale musí vystačit jen s Baronem. Baron moc tančit neumí, protože je to pes!

Knihy pro starší čtenáře

BARDUGO, Leigh: Šest vran

Za peníze se dá koupit všechno! Nebo aspoň to platí v Ketterdamu, ve kterém se nikdo nevyzná lépe, než Kaz Brekker, fenomenální podvodník a zloděj. A když se objeví neodolatelná zakázka? Je čas sehnat si pomocníky. Zloděj, trestanec, hazardní hráč, černá ovce rodiny, špionka a kráska-zabiják – šest nebezpečných psanců, kteří se pokusí dostat se do nejstřeženější pevnosti světa. Podaří se jim vyváznout se zdravou kůží?

DOSTÁLOVÁ, Lenka: Dcery světla a temnoty 2. Labyrint osudu

Lea už ví, že její nitro ovládá temnota. Za pomoci své sestry Sáry a strážce Lukáše se s ní snaží bojovat. Když jsou ale Sára s Lukášem vysláni na misi na znovuobjevený Salemon, zůstává na to sama. Útočiště nachází u tajemného mladíka, který má za úkol ji hlídat. Přesto se ale stále propadá hlouběji do temnoty a mění se. Když se však ukáže, že Silkon chce její sestru přinutit, aby se přidala k Temným, Lea se mu postaví a nakrátko získá zpět své staré já. Spolu se Sárou se vydávají do jeskynního bludiště, kde na Leu čeká nelehká zkouška. Pokud obstojí, má šanci temnotu ve svém srdci spoutat…

EL-NAWAB, Dina: Dostaňte mě ven!

Tahle hodina chemie se opravdu nepovedla, po zpackaném pokusu uvízl Tobiáš v těle chemikářky, což odstartovalo velké katastrofy! Aby toho nebylo málo, učitelka chodí po škole zase v jeho těle a chová se naprosto nemožně! Jak to může dopadnout?

FIŠEROVÁ, Ilona: Kdo by v létě myslel na Vánoce

Honzíkovi je jedenáct let a kromě astmatu ho nic netrápí. Má několik velkých přání a některá z nich se mu mohou splnit třeba při ozdravném pobytu v Chorvatsku. Knížka je doplněna sešitem Vlajky a země světa a Vánoce ve světě.

GIER, Kerstin: Třetí stříbrná kniha snů

Poslední díl napínavé snové trilogie od bestselerové autorky Kerstin Gierové! Jaro v Londýně je za dveřmi a Liv Silberová stojí před zásadními problémy. Lhala Henrymu. Záležitost se sny je čím dál nebezpečnější. Artur přišel na kloub tajemstvím snového světa, a tak může páchat neskutečné zlo. Její matka Anna a Graysonův otec Ernest se chtějí v červenci vzít. A zlá Okrb, Graysonova babička, má se svatbou velké plány - každopádně ale jiné než nevěsta. Liv má zkrátka co dělat, aby odvrátila všechny hrozící katastrofy.

HAN, Jenny: Navždy s láskou Lara Jean

Lara Jean zažívá ten nejlepší maturitní ročník, který si dívka může přát. Je bláznivě zamilovaná do svého přítele Petera, její táta se znovu žení a sestra Margot je na léto doma. Zatímco připravuje svatbu, nemůže již dál přehlížet velké rozhodnutí, které před ní stojí. Odejít na vysokou a opustit tak nejen svou rodinu, ale i přítele, kterého miluje. Proč jí srdce a rozum radí, že by se měla rozhodnout jinak?

HAN, Jenny: Oheň a plamen

Lillia, Kat a Mary měly vše do detailu naplánované. Jejich pomsta ale neproběhla tak, jak zamýšlely. Je po všem a musí předstírat, že se nic nestalo. Reeve a Rennie jsou teď krutější než dřív. Po událostech na plese je všem jasné, že se Mary musí naučit ovládat svůj hněv...

HEADLEY, Maria Dahvana: Magonie

Aza Rayová trpí záhadným onemocněním plic. Když na obloze zahlédne loď, všichni si myslí, že to způsobily vedlejší účinky léků. Aza ale ví, že to nebyla halucinace. Než si to vůbec uvědomí, ztratí se z našeho světa a objeví se v Magonii. Nad mraky už není slabou dívkou se smrtí na jazyku, naopak má velkou moc...

HOWARD, A. G.: Krverůž

Rune je nadaná zpěvačka s andělským hlasem, která ale pro svůj talent velice trpí. S nadějí, že jí odborníci pomůžou, začne chodit na uměleckou konzervatoř Krverůž. Nejenže je tato škola tajemná, dokonce se proslýchá, že v ní straší proslulý fantom Opery.

CHARBONNEAU, Joelle: Univerzita výjimečných 3. Odveta

Svaz národů se ocitá na pokraji občanské války. Povstalci intrikují proti kruté a vychytralé vládě. Nadaná studentka Cia Valeová, která přežila testování, je odhodlaná pustit se do boje. Sama to však nezvládne. Toto je příležitost chopit se vedení, na které Cia dosud jen cvičila - ale koho má vlastně vést?

KINNEY, Jeff: Deník malého poseroutky 12. Výprava za teplem

Blíží se Vánoce a Heffleyovi se rozhodli, že před zimou a svátečním stresem utečou na tropický ostrov, trochu si odpočinout a přijít na jiné myšlenky. Jenže brzy zjistí, že to tu nebude zase takový ráj. Rodinnou pohodu vytrvale kazí spáleniny od slunce, žaludeční potíže a jedovatí pavouci. Podaří se dovolenou nějak zachránit?

MEYER, Kai: Stránky světa 1.

Furia Salamandra Faerfaxová žije ve světě knih. Sídlo její rodiny v sobě ukrývá nekonečnou knihovnu. Do jejích hlubin se Furia vydává pátrat po jednom velmi speciálním svazku: své vlastní dušeknize. S ním ovládne sílu a magii slov. Ale netuší, jak smrtelné nebezpečí se nad ní vznáší.

MEYER, Kai: Stránky světa 2. Noční země

Furia je na nejlepší cestě stát se skvělou bibliomantkou a proniká stále více a více do magického světa knih. Ale celému světu starých knihoven a mocných knižních svazků vládnou tři tyranské rody. Scházejí se v tajné komnatě, kde rozhodují o osudu bibliomantů i exlibris. Ale Furia a její přátelé se tyranské vládě nehodlají podvolit...

NESBO, Jo: Zachrání doktor Proktor Vánoce?

Víte, co potřebujete ke zničení Vánoc? Stačí k tomu jeden chamtivý obchodník, který k nim skoupí veškerá práva. A teď je nikdo nesmí slavit. Tedy pokud nejdřív neutratí slušnou sumičku v jeho obchodech. Líza, Bulík a doktor Proktor to tak nenechají. Aby mohli Vánoce zachránit, musí se vypořádat i s vánočním skřítkem, který nadělování dárků dávno pověsil na hřebík. Do Štědrého dne přitom zbývá jen pár dní a čas letí jako splašený!

PERKINS, Stephanie: Letní dny a noci

Letní dny a noci vám přináší 12 kouzelných prázdninových políbení od těch nejznámějších young adult autorů. Vytáhněte svou plážovou stoličku a nasaďte si sluneční brýle, máte před sebou dvanáct příběhů, ze kterých sálá letní nálada a do kterých se zamilujete!

RIDER, Catherine: Polibek v New Yorku

S Charlotte se rozešel přítel a teď měla být na cestě do Londýna za svojí rodinou, ale protože byl její let zrušený, trčí sama v New Yorku. Čeká ji ten nejhorší Štědrý den! Pak potká Anthonyho. Kluka, který přijel na letiště vyzvednout přítelkyni, ale ta se s ním přede všemi rozejde. Ve snaze opustit to prokleté místo se Anthony stane Charlottiným průvodcem po městě. A oba, krok za krokem, začínají propadat novým citům.

RIORDAN, Rick: Magnus Chase a bohové Ásgardu 2. Thorovo kladivo

Ztratilo se Thorovo kladivo! Ta nejmocnější zbraň, které se bojí i obři. Jestli se k nim tohle donese, jejich armády zahájí útok na smrtelníky a pak ovládnou všech devět světů. Pokud Magnus Chase a jeho kamarádi magické kladivo neobjeví a nevrátí, může se stát cokoli. Hrozí dokonce i samotný ragnarök, soudný den!

ROTHENBERG, Jess: Tragická historie nás dvou

Brie bylo šestnáct, když jí její kluk oznámil, že už ji nemiluje a jí z toho puklo srdce. Doslova. Teď, když je oficiálně M&M (mrtvá a mrtvější), musí překonat všech pět stádií smutku. S tím jí má pomoci Patrick – záhadný kluk, o němž Brie vlastně vůbec nic neví.

RUS, Dmitrij: Hraju, abych žil 1. Jiný svět

Pohltila tě hra někdy natolik, až jsi zapomněl na svět okolo? Světem 30. let 21. století hýbe záhadný fenomén vtažení: vědomí hráče online hry se oddělí od těla a zůstane uvězněno ve virtuální realitě. Gleb neměl na výběr, nevyléčitelná nemoc ho donutila vtažení záměrně podstoupit. Ve hře ho čeká věčný život, noví přátelé, láska a nekonečné dobrodružství v úchvatném světě meče a magie.

STEWNER, Tanya: Alea, dívka moře 3. Tajemství oceánů

Alea a Alfa cru opět plachtí po moři, tentokrát na Island. Ona doufá, že tam najde svého otce a s ním i odpovědi na otázky, které ji tíží. Když ale dorazí na místo, musí se Alea postavit nejen své minulosti, ale setká se i se záhadným doktorem Orionem, který se věnuje výzkumu viru, který vyhubil mořské lidi. Dokáže s jeho pomocí uskutečnit svůj sen a obnovit život podmořského světa?

WALLIAMS, David: Nejhorší děti na světě

Seznamte se s pěti příšernými kluky a s pěti hroznými holkami! Třeba s Žofkou, která stojí jen o jedno: válet se celý den na válendě a koukat na telku. Nebo se Slintou Samem slintajícím tak, že se na školním výletě dostane do strašného průšvihu. David Walliams tentokrát sepsal sbírku deseti báječně zlomyslných historek, ilustrace opět nakreslil Tony Ross.