Knihy pro malé čtenáře

12 ukolébavek

Soubor 12 autorských ukolébavek z produkce nakladatelství Baobab. Každá z 12 miniknížek je originální jak svým textem, tak výtvarným zpracováním.

BOEHME, Julia: Tafík a cesta na konec světa

Tafík je malý surikatí kluk, který má veliký sen - chtěl by se dozvědět, co se nachází za vzdáleným tajuplným pahorkem. Opravdu je tam pouhé Nic, jak tvrdí dědeček? Tafík to chce za každou cenu zjistit, a tak se potají vydá na dlouhou cestu. Nejen že na ní musí překonat všelijaká nebezpečí, ale navíc při svém putování potká opravdu dobrého kamaráda!

BOEHME, Julia: Tafík a Štětečkova vzduchoplavba

Tafík se má skvěle! Našel totiž ve Štětečkovi nejlepšího kamaráda, který ho vždycky ochrání! Přesto se ale stane něco, čemu ani Štěteček nedokáže zabránit: Tafíka unese orel Mistr Gogo!

BRENCKERT, Eva: Péťa a kostlivec

Péťa poprvé přespí u Eliáše. Dívají se na napínavý, hodně strašidelný film. Eliáš spí, ale Péťa nemůže usnout. Eliášův pokoj mu ve tmě připadá jiný a neznámý. A neschovává se náhodou něco hrozného za záclonou? Péťa a kostlivec je první kniha o veselém přemýšlivém Péťovi, která potěší nejen začínající čtenáře.

BŘEZINOVÁ, Ivona: Deník vodnice Puškvory

Víte, že si vodnické holky píší deník? Třeba vodnice Puškvora. Bydlí s rodiči, starší sestrou Dušanou a mladším bráškou Bláťuldou v rybníce jménem Žabakor. A protože je moc šikovná a dobře se učí, v září ji čeká přestup do lidské školy. To bude fuška!

FILCÍK, Gabriel: Malovaný svět a já ho chci uvidět

Malovaný svět a já ho chci uvidět… Tak zní celý název poznávací knížky pro děti předškolního věku a pro prvňáčky. Tato jednoduchá poetická encyklopedie pomáhá malým čtenářům odhalit tajemství světa, který je obklopuje. Zvířata, město, vesnice, počasí, roční období, dopravní prostředky… to jsou jen některá z témat, která najdete v knize plné barevných obrázků Gabriela Filcka a poučných, ale zároveň vtipných textů Michala Černíka. Nevíte, proč fouká vítr a kde se bere mlha? Nevadí. V Malovaném světě najdete odpověď.

FUČÍKOVÁ, Renáta: Obrazy z Nového zákona

Obrazy z Nového zákona navazují na knihu Obrazy ze Starého zákona. Bohatě ilustrovaná publikace vypráví o životě a učení Ježíše Krista a o osudech apoštolů Petra a Pavla. Evropská kultura, jejíž jsme součástí, je neoddělitelně spjata s myšlenkami křesťanství.

KONČINSKÝ, Tomáš: Překlep a Škraloup

Věděli jste, že věci stárnou? Stačí jen na chvilku nedávat pozor a z věci, která před chvíli zářila novotou, je starý, nepotřebný krám. Ale kdo za to může? Drobná stvoření, která mají veškeré stárnutí na starosti. Skřítek Překlep, jehož specialitou jsou chyby v knížkách, se jednoho dne vydá na dobrodružné putování k samotnému Zubu Času. Podaří se mu zastavit stárnutí? A kdo získá Křišťálový Prdlajs? A jakou roli v tom všem hraje mluvící hovnivál?

POSPÍŠILOVÁ, Zuzana: Výlet do Pekla

Všechny děti touží zažít něco tajemného a dobrodružného. Paní učitelka jedné neposedné třídy je stejného názoru, a proto pro děti uspořádá výlet do obce Peklo. Dobrodružný příběh pro začínající čtenáře.

REZKOVÁ, Milada: Doktor Racek. Cesta kolem světa za 31 písmen

Doktor Racek sedá do rakety a vydává se na cestu kolem zeměkoule. Navštěvuje různé kouty světa a děti se při tom učí písmena. Kniha jako gejzír nápadů vedle hravé formy obsahuje i vzdělávací prvky. Básničky, komiksy, koláže, krátké pohádky, hry, otázky a úkoly. Pro všechny děti a jejich skvělé rodiče. Nikdo se nebude ani vteřinu nudit!

SÍS, Petr: Komodo

Petr Sís tento příběh inspirovaný vlastní rodinou nakreslil už před čtvrt stoletím. Chlapce, který je okouzlen vším, co se týká draků, vezmou jeho rodiče na cestu do Indonésie. Na jednom z ostrovů totiž žije největší ještěr na světě, a dětské sny se tak začnou proplétat s realitou divoké zelené džungle. Komodo je kniha pro začínající čtenáře a pro všechny, kdo milují dobrodružství.

STEFFENSMEIER, Alexander: Lízinka hledá poklad

Lízinka a její zvířecí kamarádi zkoumají znamení a tajné značky, doufají, že najdou poklad. Musí to být v zeleninové zahrádce, ano, tam to určitě je. A začíná skvělá zábava se spoustou kopání, nálezů a s nečekaným koncem.

STEFFENSMEIER, Alexander: Lízinka roznáší poštu

Lízinka je chytrá a podnikavá černobílá kravička, která žije na statku spolu s farmářkou, prasátky, poníkem, kozou, spoustou slepic a kuřat. Všichni se přátelí s pošťákem, kterému Lízinka pomáhá s roznášením zásilek.

Knihy pro starší čtenáře

BARDUGO, Leigh: Griša 2. Bouře a vzdor

Z Aliny Starkové se stala světlonoška. Jenže cena, kterou za to platí, je vysoká. Temnyj je víc než kdy předtím odhodlaný využít jejích schopností k získání trůnu. Alina se snaží jeho nástrahám vzdorovat, přesto se do nich zaplétá a vzdaluje se od lásky, v níž až doteď hledala své útočiště.

BRACKEN, Alexandra: Cestovatelka

Etta byla vytržena ze svého života a vhozena do minulosti, kde jakákoli její chyba může změnit budoucnost. Poté co je unesena a probudí se na neznámém místě a v neznámém čase, ji ohrožují dvě mocné skupiny nepřátel, které si přejí její smrt. A tak se jí dostane pomoci od někoho, od koho to nikdy nečekala. Od někoho, kdo by měl být dávno mrtvý...

BŘEZINOVÁ, Ivona: Řvi potichu, brácho

Jeremiáš je jiný. Žije ve světě, který má svá přísná pravidla, ve světě, kde každý den v týdnu má jinou barvu a kde jsou krajíce chleba kulaté. Se světem, v němž žije maminka se sestrou, si příliš nerozumí, nevyzná se v něm. Ale nevadí mu to, má přece ten svůj. Ostatním sice občas připraví horkou chvilku, ale ani milující maminka, ani dvouvaječné dvojče na něj nedají dopustit. Ivona Březinová citlivě, ale s nezbytným nadhledem vypráví příběh autistického chlapce a jeho okolí, které se s jeho poruchou musí dennodenně vyrovnávat.

DRIJVEROVÁ, Martina: Duchové na mé lodi

Elisha Kane byl kapitán záchranné výpravy, která se měla vydat po stopách polárního objevitele Johna Franklina. Expedice vyrazila k severu v květnu roku 1853. Když se po dlouhých a vyčerpávajících měsících přiblížila k severnímu pólu, na palubě se začaly dít zvláštní věci.

FUČÍKOVÁ, Renáta: Karel a rytíři

Když sedmiletého Václava poslali z Čech do Paříže, aby se připravil na svůj úděl stát se největším českým králem, vůbec netušil, co ho čeká, a nevěděl, jak takovým králem být. Kdo ho to naučil? Byli to jeho vzdělaní průvodci? A jak ho učili? Možná prostřednictvím barvitých příběhů o slavných evropských rytířích, které se tehdy předávaly od úst k ústům.

FUČÍKOVÁ, Renáta: Shakespeare

Dvanáct nejznámějších divadelních her Williama Shakespeara převyprávěla a ilustrovala Renáta Fučíková. Každá z uvedených her je doplněna komentářem, který čtenářům přibližuje renesanční módu, architekturu, dobové atributy, ale i životní osudy anglických panovníků a jejich blízkých. Jádro knihy tvoří převyprávění děje tragédií a komedií, které jsou řazeny podle data vzniku. Každou hru uvádí zásadní monolog nebo dialog v překladu Jiřího Joska. Kniha je určena především starším dětem a studentům.

GLOVER, David: Planeta hádanek

Tato knížka přenese malého čtenáře na Planetu hádanek. Čeká ho nelehký úkol - záchrana vesmírné základny Alfa před nepřátelskými roboty. Podaří se mu pomocí matematických znalostí a bystré mysli nad roboty zvítězit? Jestli někdy zaváhá, nevadí, je tu ještě robotek Alfík, který mu rád přispěchá na pomoc. Knížky z edice Dobrodružná matematika jsou specifické svou formou - nečtou se chronologicky po stránkách za sebou, ale čtenář listuje a postupuje podle toho, jak řeší jednotlivé úkoly. Se správnou odpovědí se posune dál v ději příběhu, vinou špatné odpovědi zabloudí, ale je nasměrován k opětovnému řešení úlohy.

LEŽÁK, Zdeněk: Marie Terezie a její Habsburkové

Marie Terezie je jedinou českou panovnicí, a přestože má její habsburský rod u nás spíš špatné renomé, ona sama je však vnímána českou společností velmi pozitivně. Příběh velké Habsburkovny je v této knize podán velmi čtivou formou, blízkou mladému čtenáři.

MAŇUERU, Maria: Honba za pokladem Nilu

Sourozenci Callenderovi, členové Klubu stopařů, nevěří všemu, co jim někdo vykládá, chtějí to vidět na vlastní oči, jsou velice zvídaví a mají veliký smysl pro dobrodružství. A když jim rodiče oznámí, že celý měsíc stráví na řece Nilu ve stejné lodi, na jaké se staří Egypťané plavili v dobách vlády Ramesse II., hned je jim jasné, že na ně čekají neuvěřitelná dobrodružství!

MAŇUERU, Maria: Výprava do bájné země Punt

Sourozenci Callenderovi, členové Klubu stopařů, nevěří všemu, co jim někdo vykládá, chtějí to vidět na vlastní oči, jsou velice zvídaví a mají veliký smysl pro dobrodružství. Celá rodina Callenderových doprovází svého přítele dobrodruha Petera Morgana, který se vsadil, že najde bájnou zemi Punt. Nedokážou si však ani zdaleka představit, jaká nebezpečenství na ně číhají!

MAŇUERU, Maria: Tajemství záhadné sošky

Sourozenci Callenderovi, členové Klubu stopařů, nevěří všemu, co jim někdo vykládá, chtějí to vidět na vlastní oči, jsou velice zvídaví a mají veliký smysl pro dobrodružství. Když je jejich tatínek jmenován ředitelem výstavy v Paříži, nadšeně uvítají možnost strávit tam prázdniny. Ty ovšem nebudou tak klidné, jak si představovali. Zjistili totiž, že slavná socha Sedícího písaře, která měla být ozdobou expozice, je pouhý falzifikát!

MAŠINOVÁ, Milada: Kočky a jiné příběhy o strachu

Sbírka šesti téměř hororových povídek začínající autorky. Jejich hrdiny jsou starší děti, mnohdy stojící již na prahu dospělosti, které žijí jako sirotci nebo s bezcitnými, sebestřednými, někdy až surovými rodiči, a jsou odkázány samy na sebe. Obklopuje je netečný, nesrozumitelný, citově prázdný, krutý svět dospělých a ony jsou mu vydány napospas.

REGNIER, Sandra: Panův tajemný odkaz 3. ztracené insignie

Felicity by měla zářit štěstím. Téměř všichni kluci ze školy se o ni náhle zajímají a navíc je zasnoubená s tím nejpohlednějším klukem z celého Londýna. Má to ale háček. Zasnoubení bylo domluveno před stovkami let a neodolatelný Leander plete hlavy nejen Felicity, ale i jiným dívkám.

WEST, Kasie: Po tvém boku

Autumn zůstala zamčená v knihovně a myslí si, že už to nemůže být horší. Až do té chvíle, než přijde na to, že tam skončila s divným klukem jménem Dax. Aby nepanikařila, tak si připomíná, že se pro ni vrátí její přítel. Jenže on nepřijde. A tak musí Autumn jíst pár dní jídlo z automatu a bavit se s tím divným klukem...

ZAFÓN, Carlos Ruiz: Půlnoční palác

V srdci Kalkaty číhá temné tajemství. Hned po svém narození dvojčata Ben a Sheere málem padla za oběť nájemnému vrahovi. Pro své vlastní bezpečí proto vyrůstají každý zvlášť: Ben v sirotčinci a Sheere cestuje se svou babičkou po celé Indii. Ovšem v roce 1932, kdy je jim oběma šestnáct let, vše začne nanovo a hrozí jim neskutečné nebezpečí. Ben tuší spojení se svým otcem, který přišel o život při tragické nehodě. Při pátrání po pravdě se dvojčata dostávají čím dál hlouběji do temného kalkatského podsvětí a mají proti sobě soupeře, jenž se zdá být pouhou iluzí, klamným přeludem, který přesahuje možnosti veškerého chápání.

Knihy v angličtině

HADDON, Mark: The Curious incident of the dog in the night-time

The Curious Incident of the Dog in the Night-Time is a murder mystery novel like no other. The detective, and narrator, is Christopher Boone. Christopher is fifteen and has Asperger's, a form of autism. He knows a very great deal about maths and very little about human beings. He loves lists, patterns and the truth. He hates the colours yellow and brown and being touched. He has never gone further than the end of the road on his own, but when he finds a neighbour's dog murdered he sets out on a terrifying journey which will turn his whole world upside down.

ROWLING, J. K.: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

When the Knight Bus crashes through the darkness and screeches to a halt in front of him, it's the start of another far from ordinary year at Hogwarts for Harry Potter. Sirius Black, escaped mass-murderer and follower of Lord Voldemort, is on the run – and they say he is coming after Harry. In his first ever Divination class, Professor Trelawney sees an omen of death in Harry's tea leaves … But perhaps most terrifying of all are the Dementors patrolling the school grounds, with their soul-sucking kiss.