Knihy pro malé čtenáře

BARROWS, Annie: Kája + Oliva lámou rekordy

Oliva se nudí, až jí jednoho dne paní učitelka přinese knihu světových rekordů a ona se dozví o největších, nejmenších a nejzvláštnějších věcech na světě. Brzo propadne celá druhá třída rekordní horečce. Kdo udělá nejvíc hvězd? Kdo si pověsí na obličej šestnáct lžic? Je opravdu možné řvaním rozbít sklenku? Kája s Olivou mají vlastní plán, jak vytvořit rekord, plán plný hlíny, zkamenělin, izolepy a – jako pokaždé – spousty legrace!

BAVOROVÁ, Eva: Rok s Lízou a Pupíkem

Třetí kniha kočky Lízy a psa Pupíka, oblíbených dětských postaviček, je sbírkou všemožných zábavných ilustrovaných příhod, které se jim dějí v průběhu celého roku. Od barvení velikonočních vajíček, přes výlety na hrady, za dinosaury, vlakem do přírody, pořádání zahradních slavností a slunění na zahrádce až po stavění sněhuláků, zdobení vánočního stromku, pečení a povídání u rozehřátých kamen. Kromě těchto komiksových mikropříběhů se v knize ukrývá také množství kreslených úkolů, hledaček a bludišť.

BUSSELL, Darcey: Malá baletka 9. Rosa a měsíční kámen

Rosa má skládat první baletní zkoušky, ale je si jistá, že všechno půjde hladce. Právě v polovině zkoušek, když několik věcí pokazí a připadá jí, že to bude jen horší, ji kouzelné baletní střevíčky odnesou do Země kouzel. Rosa se nestačí divit. Před ní tančí postavy ze známých baletů, ale něco tady nehraje. Klára z Louskáčku tančí s dýní, Spící krasavice s Kocourem v botách! Kouzelný měsíční kámen zdejšího krále se totiž rozbil na tisíc kousků a všechny balety se kvůli tomu pomíchaly. Obyvatelé baletní říše jsou bezradní. A co Rosa? Přijde na to, jak jim pomoci?

BUSSELL, Darcey: Malá baletka 10. Rosa a zvláštní cena

Králi moří Neptunovi někdo ukradl drahocenné žezlo, které kdysi vyhrál v šermířském souboji nad králem Země kouzel Tristanem. Neptun z krádeže podezírá právě Tristana, a proto na celou zemi seslal příval bouří. Ve chvíli, kdy se Rosa v pohodlí domova rozmýšlí, zda se přihlásí na konkurz do Královské baletní školy, kouzelné střevíčky ji přenesou na rozbouřené mořské pobřeží.

ČECH, Pavel: Dobrodružství Rychlé Veverky 2. Poklad

Příběhy Pavla Čecha nabízejí malým i velkým čtenářům hravé nápady, nadhled a humor, to vše podpořené bravurní kresbou. Po prvním albu, které se věnovalo autům, přináší druhý díl "Dobrodružství Rychlé Veverky" řádnou porci námořních dobrodružství.

GESSLER, Tatjana: U nás doma v ZOO 2. Slůně bez maminky

Lea miluje zvířata a má to štěstí, že bydlí v ZOO. To ji přináší hodně radosti, ale i starosti. Tentokrát se bojí o sloní mládě, protože se o něj nestará vlastní maminka. Jak je to možné? Lea s kamarádkou Mílou se pokusí přijít té záhadě na kloub.

KROLUPPEROVÁ, Daniela: Policejní křeček a zámecký zloděj

Policejní křeček? Ano, skutečně existuje! Jmenuje se Bruno a bydlí u druháka Jirky. Přednedávnem jeho skvělý policejní čich odhalil skupinu zlodějů aut. V místní zámecké galerii je právě teď výstava nádherných šperků. A křeček tuší, že brzy bude mít práci. Jednoho dne je to tady - cenné šperky byly ukradeny. Ale detektiv Bruno už jde po stopě!

MACUROVÁ, Katarína: Lily a Momo

Lily by si tak ráda hrála, ale nemá s kým. Jednoho dne dostane ohromný balík. Co v něm asi je? Něco, nebo někdo? Překvapení - Lily ještě nikdy nic takového neviděla. Rozhodla se to pojmenovat Momo. Třeba bude mít konečně kamaráda!

MEADOWS, Daisy: Kamarádky kouzelných zvířátek 1. Unesli Lucku Šmidlifouskovou

Nejlepší kamarádky Jola a Lilka se ocitnou v lese Přátelství, kde zvířátka umějí mluvit a kouzla jsou skutečná! Je tu jejich první kouzelné dobrodružství! Dokážou Lilka s Jolou zachránit roztomilou králičí holčičku Lucku Šmidlifouskovou ze spárů zlé čarodějnice Grizeldy?

PENNYPACKER, Sara: Klementýnka a naprostý blázinec

Léto je za dveřmi, a Klementýnka není připravená. Není připravená začít mluvit se svým taťkou, protože má na něj pořád vztek, že snědl maso. A tak vyjadřuje svůj smutek tím, že mu dává smutné obrázky zvířat, která nechtějí skončit na něčím talíři. Pak je tu to miminko, co se má každou chvíli narodit.

PEROUTKOVÁ, Ivana: Anička v zahradě

Letní prázdniny utíkají jako voda, a Anička jejich začátek strávila právě na řece. Byl to báječně dobrodružný i trochu nebezpečný týden, vždyť sjela na kánoi Lužnici! Teď se Anička chystá k babičce na vesnici. Chodila tam jeden rok do školy, kamarádky ji už čekají. Anička se na ně moc těší, i na Parašína, s kterým byla vždycky zábava - a zase ji překvapí. Jaký tedy bude konec prázdnin, co všechno Aničku čeká?

THORPE, Kiki: Víly Nevíly 10. Na stopě

Hvězdnou roklinku začne sužovat podivná záhada - jedna z víl totiž zmizí beze stopy! Mia je poslední, kdo Beck viděl, a tak se spolu se svými kamarádkami a vílou průzkumnicí Majkou vydá po její stopě do lesů Země Nezemě.

 

Knihy pro starší čtenáře

CARTER, Ally: V tajných službách 2. Čestný špionský

Cammie není obyčejná šestnáctiletá holka. Navštěvuje výběrový internát, který vychovává z mladých, výjimečných slečen tajné agentky a špionky. A pro špiónku se zlomeným srdcem neexistuje lepší lék, než se vrhnout po hlavě do nové mise.

COLE, Tillie: Tisíc polibků

Jeden polibek trvá okamžik. Tisíc polibků však může vydržet na celý život. Jeden chlapec, jedna dívka. Pouto mezi nimi je ukováno v jediném okamžiku a střeženo v srdci celou dekádu. Věří, že jejich pouto vydrží navždy. Když se sedmnáctiletý Rune Kristiansen po dvou letech vrací z rodného Norska do ospalého městečka Blossom Grove v Georgii, kde se v dětství spřátelil s Poppy Litchfieldovou, vrtá mu hlavou pouze jediné: Proč mu dívka, která byla druhou polovinou jeho duše a která mu slíbila, že bude věrně čekat na jeho návrat, přestala před dvěma lety odpovídat na jeho dopisy a telefonáty?

CRAFT, Elizabeth: Růže pro Charlotte

Osmnáctiletá Charlotte Reedová si život dokonale naplánovala. Výborně se učí, po škole pracuje v květinářství a chodí na praxi do univerzitní vědecké laboratoře, po maturitě chce získat prospěchové stipendium na Stanfordu a posléze vystudovat medicínu. Odmítá pozvání na večírky a klukům se vyhýbá obloukem. Nechce totiž dopadnout jako její babička, matka i sestra, které otěhotněly příliš mladé a tím pro ně všechno skončilo. Charlotte je velmi cílevědomá a zodpovědná, její život se však zdá dokonale nudný, než se objeví Tate...

CURTIN, Judi: Květáky se nenosí

Molly a Beth jsou nejlepší kamarádky. Dokud se máma jedné a táta druhé do sebe nezamilují. Molly a Beth teď musí bydlet spolu a vůbec se jim to nelíbí. Zvláštním kouzlem se přesunou do 80. let minulého století, kdy lidé nosili podivné účesy. Kvůli vlasům ale v čase necestují, výlet do minulosti jim umožní vidět svět očima rodičů.

DASHNER, James: Labyrint

Úchvatná dystopická série - tři díly v jednom. Thomas se jednoho dne probudí uprostřed Labyrintu bez jediné vzpomínky na to, kým byl předtím. Za vysokými hradbami a nekonečně proměnlivým bludištěm čeká svoboda, ale nikomu se ještě nepodařilo uniknout. Thomas s ostatními chlapci je odhodlán to změnit. A pak se objeví dívka. Vůbec první dívka. A zpráva, kterou nese, je děsivá.

DASHNER, James: Rozkaz zabít. Prequel série Labyrint

Prequel úspěšné sci-fi série „Labyrint“. Ještě předtím, než byl ustaven ZLOSIN, ještě předtím, než Thomas vstoupil do labyrintu, zasáhly Zemi sluneční erupce a propukla nemoc, se kterou se lidstvo dosud nesetkalo. Mark a Trina přežili erupce, ale to se ukázalo jen jako rozcvička před hrůzami, které je čekají.

DASHNER, James: Kód horečky. 2. prequel série Labyrint

Nastal konec světa. Pak přišla epidemie, horečka, která zasáhla celou zeměkouli. Umíraly rodiny, vládlo násilí a člověk zabíjel člověka. Pak přišel ZLOSIN a pokusil se najít odpověď. A objevil dokonalého chlapce. Ten chlapec se jmenoval Thomas a postavil Labyrint. Existují tajemství. Existují lži. A existují pouta, která by historie nedokázala předpovědět.

JAMES, Lauren: Poslední začátek

Před šestnácti lety zmizeli teenageři Katherine a Matthew beze stopy po skandálu, který otřásl světem. Clove Sutcliffová je ale nyní odhodlaná své dlouho ztracené příbuzné zase najít. Jenže kde začít hledat pár, který se podle všeho v každém klíčovém historickém okamžiku reinkarnuje?

KALETOVÁ, Lucie: Josefína a bytosti

Patnáctiletá Josefína si připadá ve své rodině jako slůně, které se narodilo bez chobotu, jako naprostý exot! Proč je jiná než táta s mámou? Proč vidí věci, které jiní nevidí? Na vše začne přicházet díky strašidelnému domu a jeho bráně, kterou se do našeho světa dostává tajemná staroslovanská bytost...

KINNEY, Jeff: Deník malého poseroutky 11. Všechna sláva…

Na Grega toho začíná být trochu moc. Jediné, co mu doopravdy jde, jsou videohry, jenže rodiče trvají na tom, že by si měl rozšiřovat obzory a dělat taky něco jiného. Když Greg najde ve sklepě starou kameru, má konečně v ruce důkaz svého nezměrného talentu, a hned začne spřádat plány na hororový film. Čeká ho bohatství a velká sláva… Ale je to chytrý plán? Nebo si jím jen přidělá starosti a ukáže se, že všechna sláva je vážně jen polní tráva?

MASKAME, Estelle: Víš, že tě miluju?

Seznámit se s novou rodinou vlastního otce, kterého jste neviděli několik let, to nezní jako lákavé prázdniny v Kalifornii! Eden se potkává se třemi nevlastními bratry, z nichž ten nejstarší je černou ovcí rodiny a od začátku s ním naráží na komunikační problémy. Čím víc se jej snaží pochopit a najít k němu cestu, tím je jí jasnější, že k němu cítí mnohem víc. Tyler je ale složitá osobnost a jednoduché to s ním opravdu nebude.

MEYER, Marissa: Bez srdce

Catherine je jednou z nejžádanějších dívek v říši divů a o ruku ji chce požádat sám Král. Ona má ale jiné sny, netouží stát se královnou. Když potká na královském plese pohledného a záhadného Šprýma, rozhodne se, že nebude jen figurkou ve hře někoho jiného. Se Šprýmem se začne potají scházet i přesto, že oba riskují královu nelibost a hněv jejích rodičů. Cath je však pevně odhodlaná zvolit si vlastní cestu, jenže v zemi plné kouzel, šílenství a nestvůr má osud jiné plány. Prequel ke slavnému příběhu Alenky v říši divů.

NIVEN, Jennifer: Tíha vesmíru

Hlavními hrdiny příběhu jsou Libby, bývalá nejtlustší teenagerka Ameriky, která začala hubnout teprve poté, co ji museli vysekat z vlastního domu, a Jack, sympaťák, který před světem tají, že trpí prosopagnosií - poruchou, při níž mozek nerozeznává tváře. Když na sebe narazí ve škole, svět se rázem obrátí vzhůru nohama! Příběh o přátelství a nalezení sebedůvěry a vlastní identity.

PEARSON, Mary: Kroniky pozůstalých 1. Falešný polibek

Království Morrigan je plné tradic a příběhů o dávném světě. Princezna Lia je ale nesnáší. Svatba s někým, koho nikdy nepotkala? Kvůli zajištění politického spojenectví? Má všeho po krk! A tak v den své svatby uteče a usadí se ve vzdálené vesnici. Tam se seznámí se dvěma záhadnými přitažlivými muži – princem, kterého si měla vzít, a vrahem s úkolem ji zabít. Obklopena tajemstvím a lží Lia odhalí skutečnosti, které otřesou jejím životem.

RUSSELL, Rachel Renée: Deník mimoňky 10. Příběhy neschopný psí chůvy

Když se Nikki upíše k hlídání sedmi štěňátek a jejich chundelaté maminky, aby pomohla svému idolovi Brandonovi, ještě netuší, že se všechno jako obvykle šíleně zkomplikuje. Podaří se jí s pomocí nejlepších kámošek Chloe a Zoey schovat osm nesmírně živých pejsků před oběma rodiči, celou školou a jedovatou mrchou MacKenzie, která si už zase brousí zuby na to, aby jí pekelně ztrpčila život?

WEST, Kasie: Náhradní kluk

To je to nejhorší možné načasování! Když Gia dostane kopačky od svého přítele na parkovišti těsně před začátkem školního plesu, musí rychle něco vymyslet. Vždyť o něm svým přátelům vyprávěla už celé měsíce a tuto noc jim měla dokázat, že Bradley doopravdy existuje. A tak se rozhodne oslovit neznámého kluka a poprosí ho o laskavost - jestli by nemohl dvě hodiny předstírat, že je její přítel.

ZEP: Titeuf. Má mě ráda?

Puberta a všechno, co s ní souvisí, se nevyhne ani Titeufovi. Různé divné změny na těle, divné pocity a taky divně jiný vztah k holkám jsou teď na denním pořádku. Titeuf se s tím vyrovnává – všelijak, ale hlavně po svém!