V pátek 23. března se v knihovně sešlo 15 dětí, aby tady prožily napínavou noc. Pokud si někdo představuje, že spaní v knihovně znamená, že děti přijdou do knihovny, rozbalí si spacáky, přečte se jim pohádka a spí se, tak se velmi mýlí. Na malé odvážlivce čekal večer plný her a dobrodružství, tentokrát věnovaný Josefu Čapkovi a jeho krásné knize Povídání o pejskovi a kočičce. I když autor knihu napsal před devadesáti lety, přesvědčili jsme se, že je stále pro děti přitažlivá a zajímavá jak popisovanými příhodami, tak překrásným jazykem.

Na děti v naší knihovně čekaly dopisy, které jim pejsek s kočičkou schovávali v knihovně a v nich měly děti pokyny k plnění úkolů. Na zdi knihovny se objevil tajemný velký hrnec a za splnění úkolů děti dostávaly různé potraviny, ze kterých pejsek a kočička upekli svůj dort. Děti dostaly za úkol vyluštit obří křížovku, při četbě povídky O pyšné noční košilce vybarvovaly noční košilku, aby už nebyla chudá, a nakonec po povídce Jak si pejsek roztrhl kalhoty musely pejskovy kalhoty spravovat. Posledním úkolem bylo projít stezku odvahy a od velkého zlého psa získat kupon na dárek. Všechny děti byly statečné a mohly dostat dárek – různé hry od společnosti DINO.

Během stezky odvahy se kouzlem v knihovně objevil místo hrnce plného různých druhů jídel skutečný dort, který si děti rozdělily, a jen se po ně zaprášilo.

Pak už konečně nastalo skutečné spaní. Po všech dobrodružstvích byly děti kolem půlnoci opravdu unavené a po pohádce Jak pejsek s kočičkou myli podlahu všechny rychle usnuly.