Prázdniny utekly jako voda. Po krásném horkém létě přišlo září a naše knihovna se už může pochlubit několika akcemi, které proběhly právě v tomto měsíci.

V sobotu 19. září jsme se zúčastnili velké společenské akce „Zažít Hradiště jinak“. Na náměstí jsme měli svůj stánek, kde byly pro děti připravené různé pohádkové a literární kvízy, ale i omalovánky s pohádkovými postavičkami. Také jsme s úspěchem prodávali vyřazené knihy z našeho knižního fondu. Pro dospělé a starší děti jsme měli připravenou tipovací soutěž. Otázka nebyla jednoduchá: „Kolik knih má naše knihovna ve fondu?“ Tipy byly opravdu pestré, od 3 625 do 321 000. Skutečně bylo k datu 18. září 2015 ve vlastnictví knihovny 24 898 svazků. Soutěž měla dva vítěze. Prvním byla Květa Havlíková, která byla vylosována ze všech účastníků, kteří tipovali. Druhým vítězem se stal devítiletý Kryštof Švejda, který tipoval nejblíže ke správnému výsledku (25 000). Oba dva byli odměněni knihou.

Ve středu 23. září proběhlo další setkání z cyklu „Dneska čte ...“ Tentokrát přišla dětem předčítat ze své oblíbené knížky paní Miroslava Vutkanová. Maminka naší malé čtenářky Estherky vybrala první kapitoly z Karafiátových Broučků. Za své velmi milé čtení obdržela nakonec paní Vutkanová certifikát „Maminka čtenářka“, kterým naše knihovna oceňuje dospělé, jež se účastní našeho projektu.

30. září byl za přítomnosti starosty města Ondřeje Lochmana a městské rady pokřtěn v prostorách knihovny nový stolní kalendář historičky Lenky Procházkové „Mnichovohradišťský uličník 2016“. Součástí křtu byla i prohlídka nově zrekonstruovaného čtenářského dvorku za knihovnou. Na jeho úpravě se pracovalo celé léto pod vedením pana Václava Tomana. V období od 19.7. do 2.8. se prací zúčastnil mezinárodní tým dobrovolníků v rámci programu INEX – SDA „Dobrovolníci pro obce a organizace“. Na rekonstrukci se dále podílela firma Saturn a Zahradnický servis s.r.o. z Bakova nad Jizerou. Třešinkou na dortu byla poslední fáze úpravy dvorku, které se během září zúčastnili žáci výtvarného oboru místní ZUŠ pod vedením ředitelky Evy Ševců. Děti dvorek vyzdobily nástěnnými malbami inspirovanými knihou Malý princ od Antoina de Saint-Exupéryho.

Postup prací úpravy na dvorku knihovnice po celou dobu poctivě dokumentovaly a fotografie byly k nahlédnutí ve vestibulu knihovny do konce října.