Čirá radost. Tímto jednoduchým charakterizačním spojením, z něhož tryská energie, se dá nazvat styl a vyzařování netradičního pražského divadelního uskupení Veselé skoky. Právě to vystoupí s představením Na hlavu v městském divadle v pondělí 13. února od 19.30 hodin.

Méně známou činností herce Miroslava Hanuše, který v poslední době exceloval v rolích podrazáků v televizních seriálech Ulice či Případy prvního oddělení, je divadelní režie. Právě on a jeho žena, choreografka Jana Hanušová, dali dohromady partu lidí kolem pětatřiceti let, kteří kromě životní energie srší také talentem – nejen hereckým, ale i mimickým a pohybovým. Shodou okolností jsou to takřka všichni do jednoho přední čeští herci své generace – mluvíme tu o jménech jako Jan Meduna, Václav Jílek, Jan Zadražil, Ondřej Kavan, Radim Madeja, mimochodem držitel zatím poslední udělené Thálie za rok 2015, v dámské části tohoto souboru pak o Lucii Pernetové, Evě Leimbergerové, Henrietě Hornáčkové, Nině Horákové či Barboře Janatkové.

Když jsem tyhle herce, z nichž takřka každý má své hlavní, pevné angažmá v prestižních divadlech, od Divadla v Dlouhé po Městská divadla pražská, viděl pohromadě poprvé – předvedli tehdy rozvernou pohybovou parodii na muzikálové konkurzy nazvanou Chabrus Line - byli pro mne vysloveným zjevením vyzařujícím originalitou. Na první pohled strhne diváka jejich pohybová virtuozita mixovaná s nakažlivým humorem. A především zaujetí pro právě tenhle divadelní projekt, na němž nepracují proto, aby měli na splátku hypotéky, ale jednoduše z toho důvodu, že je to baví a vidí v tom smysl. Baví být spolu a hrát originální divadlo.

V představení Na hlavu, se kterým jsme Veselé skoky pozvali do Hradiště, předvádí osm protagonistů s energickou nadsázkou hned několik poněkud vyšinutých lidských typů – od nymfomanky, přes kleptomana, až po hysterku. Zkrátka všichni jsou tu více či méně na hlavu, proto onen název. Není divu, že místem děje je blázinec.

Inscenace získala 1. cenu a také speciální cenu poroty na mezinárodním festivalu Teatarfest Sarajevo. Už to zní jako doporučení – jak pro ty, kteří chodí do divadla za zábavou, tak především pro ty, kteří chtějí vidět nevšední divadlo skutečně na úrovni.

Hradišťáci projevili dobrý vkus. V momentě publikování tohoto článku jsou volné poslední 3 vstupenky. Přijďte si je vyzvednout, nebo si je závazně zarezervujte v pracovních dnech od 9 - 12 nebo 13 - 17 hodin na tel. 326 772 464 a vyzvedněte na večerní kase před představením.