V pondělí 19. prosince už musí být v každé domácnosti upečeno a nakoupeny dárky. To jsme si jako programoví pracovníci řekli předtím, než jsme na tento den, kdy bude nedočkavé děti dělit od Štědrého večera už pouhých pět nocí, naplánovali přesně hodinové rodinné představení nazvané Vánoční povídka v podání mladoboleslavského Divadýlka na dlani. Hrát se bude od 18 hodin, abyste na tohle hodně veselé a zároveň poetické divadlo mohli vzít s sebou i děti.

Hlavní hrdina, osmiletý Jakub, má totiž potenciál zaujmout děti i dospělé. V neobyčejném příběhu slavného Ludvíka Aškenazyho prožije tenhle kluk nečekaná dobrodružství poté, co se ztratí tatínkovi při posledních předvánočních nákupech.

V tomhle představení se pak rodiče i prarodiče jistě rádi vrátí do časů svého dětství či mládí: Jakub totiž žije v historickém jádru socialistické Prahy, a tak se setkává s postavami pro dané prostředí a dobu typickými: na jedné straně se starým lampářem, ale také s čertem a čerticí, na straně druhé pak s příslušníky Veřejné bezpečnosti, kteří mu pomáhají v tom, aby se znovu shledal se svým tatínkem. Hra tyhle dávno zašlé časy nijak nehodnotí, je daleko adoraci i výsměchu. Bez jakéhokoli politického angažování pouze ilustruje atributy tohoto kousku českých dějin a prostředí staré Prahy, které má své nepopiratelné kouzlo. Aškenazy je náladou, jakou dal tomuto svému textu, jakousi zimní a městskou obdobou příběhů, jaké známé z prázdninových dní ve venkovském prostředí u Berounky z knížek Oty Pavla.

Přijďte si tohle všední pondělí učinit nevšedním a sejděte se na hodinku celá rodina v divadle. Děti vypravíte následující den do školy a školky bez problémů – závěrečný potlesk sklidí herci už v sedm hodin večer.