Ti, kteří zažili sousedskou slavnost v sobotu 19. září, se snad do jednoho shodli: Počasí a především nálada a program byly na jedničku.

Společenská setkání pod širým nebem jsou tak říkajíc v kurzu. Toho si byli velmi dobře vědomi organizátoři akce Zažít Hradiště jinak, kteří v sobotu 19. září zbavili na den mnichovohradišťské náměstí všudypřítomných aut a místo nich tu zaparkovali stánky s usměvavou obsluhou.

Knihovna, muzeum, gymnázium, Jednota bratrská, Dům dětí a mládeže, ale i místní hasiči, fotbalisté, či pivovary Svijany a Klášter. To je jen malý výčet organizací, které nechaly v sobotu na stáncích nahlédnout veřejnost do svých záslužných činností. Přístřešek, kde obvykle lidé čekávají na autobus, sloužil jako besední klub, hned vedle bylo možné si dát kávu, nebo léčivý čaj. Osadní výbory i soukromí podnikatelé se postarali o to, aby oním čajem či kávou bylo co zapíjet. Možná nejhlasitější mlaskání se ozývalo u stánku s jablečnými pochoutkami v samém srdci náměstí, kde také lidé po vzoru televizních receptářů vášnivě hodnotili vše, co se jim dostalo na jazyk. Přínosem pro obě strany, veřejnost i vedení města, byly jistě také infopanely, kde se lidé mohli vyjádřit k budoucí podobě náměstí i způsobům jeho oživení. Nejčastěji se na lístcích se žádostmi obyvatel směrem k radnici objevovalo: Vraťte na náměstí víc stromů, především do míst, kde bývaly i v minulosti, a posilte dost chybějící mobiliář, hlavně lavičky.

Mnozí využili možnosti vystoupat na věž kostela sv. Jakuba, odkud byl ten den díky skvělé viditelnosti takový Ještěd jako na dlani, nebo si zajít do farské zahrady, kde se po celé dopoledne konaly bleší trhy. Na improvizovaném pódiu pod kostelem se pak odpoledne v rychlém sledu střídaly hudební skupiny. Asi největší úspěch měly večer Na starý kolena.

Zůstali jste v sobotu doma? Až si prohlédnete bohatou fotogalerii, budete litovat….